Denon DHT-S716H soundbar teszt

2020. szeptember 24., csütörtök, 19:25

Denon audio hifi házimozi soundbar hangfal hangszóró Denon hangfal Denon soundbar hangfal teszt soundbar teszt Denon hangfal teszt Denon soundbar teszt

A Denon DHT soundbar sorozat csúcsához érkeztünk, ahol már nem csak az ár ugrik egy tisztességeset, hanem a méretek, a tudás, a teljesítmény és ezzel együtt az élményfaktor is. Korábban nem feltétlenül értettünk egyet a csúcskategóriás hangprojektorok létezésével, de a DHT-S716H végleg eloszlatta bennünk a kételyt.

Denon DHT-S716H soundbarDenon DHT-S716H soundbarDenon DHT-S716H soundbarDenon DHT-S716H soundbarDenon DHT-S716H soundbar hangszóróDenon DHT-S716H soundbarDenon DHT-S716H soundbar basszreflexDenon DHT-S716H soundbar basszreflexDenon DHT-S716H soundbar hátlapDenon DHT-S716H soundbar hátlapDenon DHT-S716H soundbar hátlapDenon DHT-S716H soundbar távvezérlőDenon DHT-S716H soundbar távvezérlőDenon DHT-S716H soundbar DSW-1H mélyládaDenon DHT-S716H soundbar DSW-1H mélyládaDenon DHT-S716H soundbar DSW-1H mélyládaDenon DHT-S716H soundbar DSW-1H mélyládaDenon DSW-1H mélyládaDenon DSW-1H mélyládaDenon DSW-1H mélyládaDenon DSW-1H mélyládaDenon DSW-1H mélyládaDenon DSW-1H mélyláda hangszóróDenon DSW-1H mélyláda hangszóróDenon DSW-1H mélyláda hátlapDenon DSW-1H mélyláda hátlapDenon Home 150 multiroom hangszóróDenon Home 150 multiroom hangszóróDenon Home 150 háttérsugárzóDenon DHT-S716H soundbar setupDenon DHT-S716H soundbar sound optionDenon DHT-S716H App

Amikor nincs már mibe belekötni

Valóban nehéz kérdés a soundbar-ok legmagasabb szintjének létjogosultsága. Sok esetben ilyenkor talán joggal érkeznek az ellenvélemények, miszerint ebből a pénzből már egy "normális" házimozi rendszer is kijöhet, ezeken sosem szól majd úgy a zene stb. Igen ezekben is lehet valami. Azt azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy aki soundbar-t vesz, az nem akar drabális álló hangfalakat, kábeleket, monstrum házimozi erősítőt és az ezekkel járó negatív körülményeket, mint a helyveszteség, kábel elvezetési nyűgök, na meg az asszony hisztije pont ezek miatt. Az is tény, hogy egy soundbar eredeti küldetése a tv hangjának feljavítása és nem egy multiplex élmény létrehozása. Viszont mi van akkor, ha ezek a viszonylag borsos árú csúcs hangrudak képesek megtalálni azt a középutat, amikor mindenki boldog? Szerintünk néhány gyártónak ez sikerült, és bizony mostani tesztalanyunk ezek közül is kimagaslik. Miben rejlik a titka?

Denon DHT-S716H soundbar

Nos, először is a tudásában és a méreteiben. Külsőre szinte tökéletesen megegyezik a korábban tesztelt Denon/HEOS készülékekkel, de belül már más a helyzet. A fizika sosem hazudtolja meg önmagát, azaz a testes hanghoz bizony nagy légtérfogatra van szükség. Az 1,1 m széles soundbar alaphelyzetben majdnem 9 cm magas és kapásból jön az egyik érdekesség. A Denon DHT-S716H ugyanis nem csak "alaphelyzetben" vethető be. A 3 csatornára (3.0) osztott egység összesen 9 db hangszórója (2 mélyközép- és 1 magassugárzó/csatorna) szögben elfordulva néznek felfele a bútorra helyezve, vagy éppen lefele, amennyiben a tv készülék felett helyezzük el. Ez egy elég ritka és rendkívül szimpatikus megoldás a Denon részéről.

Denon DHT-S716H soundbar hangszóró

A hangszórókészletet egy 120 W teljesítményű D osztályú erősítő hajtja, mellyel már kellően gazdag és testes hangzást biztosít a hangrúd önmagában is, mélysugárzó nélkül. Azt már a Harman Kardon Enchant 1300 esetében is megtapasztaltuk, hogy van olyan soundbar, mely egymaga is képes komoly basszusokat kipréselni magából, de a teljességhez mégiscsak kell az a fránya kiegészítő doboz. Itt következik egy újabb piros pont a Denonnak. Amíg a korábban tesztelt kistestvérhez (DHT-S516H) "gyári extraként" érkezett a saját kis mélysugárzója, addig a DHT-S716-nál dönthetünk, hogy szükség van-e rá, vagy sem. Amennyiben szeretnénk megtámogatni a basszusait, úgy egyszerűen a már agyon ajnározott HEOS applikáció felületén hozzádobjuk a DSW-1H mélysugárzót és kész is.

Denon DHT-S716H soundbar DSW-1H mélyláda

Ezzel már majdnem komplett lehet a rendszer, és itt van az a pont, amikor az árcédula is a felsőkategória felé ugrik. Sajnos a falrengető mélyhangokért bizony plusz 240 000 Ft-ot kell leszurkolni, de véleményünk szerint nélküle a ez a Denon is csak félkarú óriás. A majdnem komplettet sem véletlenül írtuk, mivel ezt még tovább tudjuk bővíteni háttérsugárzókkal is, és így valóban teljes lehet az 5.1 rendszerünk.

Denon Home 150 multiroom hangszóró

Miért lehet prémium egy soundbar?

A válasz igen egyszerű, és bár tisztességes mennyiségű készülék megfordult már nálunk, ezt a kifejezést talán 2-3 modellre mernénk kijelenti.

A Denon/Marantz nevek alapból is biztosítékai a magas minőségnek, tehát a hangszórókészletben ilyen téren biztosan nem csalódunk ezen a szinten. Ami fontos még az a "motortérben" rejlik, ugyanis hiába a szépen kidolgozott test, ha nincs mögötte agy. Ugye nem mondtunk újat?

Denon DHT-S716H App

A HEOS applikációt talán már nem kell bemutatnunk. Ezen keresztül lényegében az összes ma modern zenei platform azonnal elérhető (TIDAL, Deezer, Spotify Premium, Tune-In rádió stb.), ezzel a felülettel tehetjük többszobás multiroom rendszerré, vagy akár többcsatornás házimozi egységgé az egyes hangszórókat. Utóbbi felhasználás esetén válik fontossá, hogy a DHT-S716H négy HDMI-n (ebből egy ARC/CEC) veszi az adatokat a külső egységekből és képes azokat feldolgozni Dolby Digital, DTS vagy Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio formátumban is. Nem elhanyagolható az igényes mozizáshoz. Ugyanúgy a hátoldalon található analóg (AUX) vagy digitális (USB, optikai) aljzatokon tudunk a HDMI-n felül audio fájlokat is továbbítani DSD (2,8, 5,6 MHz), FLAC, WAV, ALAC (192/24), MP3, WMA és AAC formátumban. Ezekkel a paraméterekkel, a prémium árazás mögött, a szolgáltatás és bizony a maga kategóriáján beül a hangzás is az lesz, akár filmeken akár zenén. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre hálózat, vagy csak nem foglalkozunk a minőség vesztéssel, Bluetooth (A2DP/APT-X) kapcsolat is elérhető, mellyel napjainkra már nem is kell akkor kompromisszumot kötni, mint korábban. Korunk igényeinek megfelelően Amazon Alexa és Google Assistant-on keresztül issza vezénylő szavainkat, amennyiben a felhasználó élni kíván ezen külföldi nyelvű lehetőségekkel.

Denon DHT-S716H soundbar sound option

Ahogy a hangrudat vizsgálgattuk a legtöbb jellegzetesen Denon-os jegyen kívül, mint az ívelt szövetborítású előlap, vagy az oldalt elhelyezett funkciógombokon kívül találtunk egy kis érdekességet is. Hátul a csatlakozók felett, felfedeztünk a készülék teljes szélességében négy infra ablakot. Ezek azt szolgálják, hogy a soundbar teste, amennyiben a tv elé kerül, ne akadályozza a tv infra vevőjét, amit jó eséllyel el fog takarni. Pontosabban zavarni mindenképp fogja, de az elöl vett infra jeleket a hangrúd hátrafelé továbbszórja a tv vevőjére, így zavartalanná téve annak használatát. Nagyon tetszett ez a kis okosság.

Denon DHT-S716H soundbar távvezérlő

Alapvetően maga a soundbar volt tesztünk főszereplője, de hála a forgalmazónak, a teljességhez megkaptuk a már említett DSW-1H mélysugárzót és két háttérsugárzót is. Ezzel a szettel pár nap alatt sikerült olyan szoros barátságot kötni, hogy nem szívesen adtuk vissza a végén.

Denon DHT-S716H soundbar hátlap

Meghallgatás

Ahogy az lenni szokott, egy HEOS rendszert, ha egyszer beüzemeltünk, lényegében utána pillanatok alatt üzembe helyezhető bármilyen későbbi kompatibilis eszköz. A kisebb (DHT-S516H) modellel ellentétben itt a csomag tartalma a távvezérlő is, bár az applikáció és az ARC-s HDMI helyettesíti az alapfunkciókat.

Denon DHT-S716H soundbar basszreflex

A hangrúd aljában lévő gumírozott lyukakban helyet kapott a két fém talp, csatlakoztattuk a külső egységeket, és máris "race ready" volt a rendszer. Korábban a HK Enchant 1300 tesztje során már megbizonyosodhattunk arról, hogy tart ott a tudomány, hogy valóban nem kötelező egy mélysugárzó a hangrúd mellé. A DHT-S716H nem rendelkezett semmiféle szoba kalibrációs hókuszpókusszal, mégis már az első pillanatokban nagyon kellemes teret varázsolt maga köré.

Denon DHT-S716H soundbar DSW-1H mélyláda

Mivel nincsenek benne Atmos hangszórók, sajnos az ennek megfelelő formátumokat sem támogatja (Dolby Atmos, DTS:X), ettől függetlenül, már a kisebb testvére is meglepő atmoszférát hozott létre. Zenei tulajdonságait tekintve a Denon bizony magasra helyezte a lécet. Továbbra sem jelenthetjük ki, hogy egy sztereó rendszer térábrázolását meg tudná közelíteni, de ez a hangszórókészlet már nagyon közel jár hangminőségben egy jó minőségű belépő szintű rendszeréhez. Jelenleg a "nagyok" közül abszolút dobogós helyre került a Sennheiser AMBEO Soundbar és a HK Enchant 1300 mögé, bár a bajnok nem igazán sorolható ebbe a kategóriába.

Denon DHT-S716H soundbar

A soundbar rendkívül kellemes lágy hangzással kényeztetett, mindezt olyan teltséggel, amire valóban csak 1-2 konkurens képes. Chris Jones - No Sanctuary Here, vagy Marcus Miller - Jean Pierre című számának kezdő gitár szólójának ereje, mélysége és részletessége lenyűgöző volt. Középső és magastartományban kontrollált és részletgazdag hangzást produkált, mindenféle zavaró karakter nélkül. A hangrúd igazi meglepetése azonban a mélytartomány volt, mely, ha nem is öltött kanapé remegtető méreteket, mégis tökéletesen alapozták meg ezeket a dinamikusabb akusztikus felvételeket. A mélysugárzó beiktatására valamivel később került csak sor, mint amit a soundbar-ok esetén megszoktunk, persze egy dögös Metallica vagy Deep Purple album lábdobjaihoz már érthető, hogy szükség volt támogatásra. Nem volt ez másképp egy-egy hip-hop, vagy sötétebb ütemű elektronikus zenénél sem, elvégre egy Kryptic Minds - Can’t Sleep, vagy egy Extrawelt - In Shape To Escape mégsem szólhat úgy, hogy az ablakok ne akarjanak kiugrani a keretükből, nem igaz? Ami azt illeti, a DHT-S516H "mini" mélysugárzójának döbbenetes ereje után volt némi elképzelésünk, hogy a majdnem kétszer akkora DSW1H 2x13 cm-es hangszóróval ellátott szubládája mire lesz majd képes, de azért sikerült így is széles vigyort csalnia az arcunkra. Továbbra is a HK Enchant 1300 soundbar Enchant Sub mélysugárzója jutott először eszünkbe, de az egy nagyobb dobozból és 25 cm-es hangszóróval produkált hasonlót. Szóval a méret tényleg nem minden. Az azonban ekkor nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy itt durva dolgok jönnek a filmek során.

Denon DSW-1H mélyláda hangszóró

És valóban. Zenei képességeit tekintve mindenképp bronzérmes maradt ez a szépség, de a mozinál bizony kiegyenlített, vagy talán meg is előzte az eddigi ezüstérmesünket. Míg az Enchant oldalra néző hangszórói egyértelműen jobb térhatást, és valamivel élénkebb magas frekvenciákat produkáltak, a Denon középtónusai erőteljesebbek és pontosabbak voltak. Ezzel az akció jelenetek, beszéd- és énekhangok dominánsabbá váltak, amivel "mozisabbá" vált az összkép.

Denon DSW-1H mélyláda hátlap

Megszokott, kedvenc filmjeink nézegetése során (Ford v. Ferrari, 6. Underground, Alita, John Wick, stb) többször is leválasztottuk a mélysugárzót, és bár basszusok terén különösen jól el van látva a hangrúd, mégis úgy éreztük, hogy legfeljebb romantikus vígjátékokhoz, esetleg nagyon érzékeny szomszédokkal rendelkező panellakásba mernénk ajánlani magában. Ez a szett így egyben hozza a 100 %-ot bárki bármit mond. Ha tehettük, veszteségmentes anyagokat használtunk, mert a Denon érzékeny volt a gyengébb minőségű fájlokra, és messze nem hozta úgy a maximumot. A HEOS vezérlés számunkra több hasznos dolgot tartogatott, mint csupán a távvezérlő, de ha lehet így fogalmazni, együtt tökéletes a kettő. Filmekhez feltétlenül javasolt a párbeszéd kiemelést használni, mely nem csak konkrétan a beszédet, hanem a legtöbb effektust is gyönyörűen kiemelte, szinte olyan hatást keltve, mint egy komolyabb centersugárzó.

Denon DHT-S716H soundbar setup

Ahogy feljebb említettük, a forgalmazótól kaptunk két szatellit sugárzót is (Denon Home 150) melyekkel létrejöhetett a teljes 5.1 térhangzás, bár ettől már nem voltunk maradéktalanul elégedettek. Természetesen érkeztek hátulról hangok, de sajnos itt nem tapasztaltunk olyan átütő teljesítményt, mint a hangrúd/mélyláda felállásnál, pláne egy házimozi erősítő vagy processzor és a hozzá tartozó kábeles hangsugárzók esetén. Ettől függetlenül a lehetőség adott, és pillanatok alatt tudtuk fejleszteni a rendszert, igaz, további 170 000 Ft körüli összeggel érdemes számolni.

Denon Home 150 háttérsugárzó

Alternatívák

Viszonylag könnyű dolgunk van, ami a konkurenciát illeti, hiszen több hasonló értékű soundbar is megfordult már nálunk a királykategóriából, mégis csak néhány olyan rendszer volt, ami valóban meg is szolgálta az árát.

Megemlítjük a Bowers & Wilkins Formation Bar/Formation Bass párosát, ami kétségtelenül a legszebb és legkifinomultabb külsejű készülék, de sajnos szolgáltatásokban elmarad az átlagtól, bár hangminősége kiemelkedő.

Szintén az üldözők közé rakjuk a Bose Soundbar 700 és Bass Modul 700 szettet. Nagyon komoly hangzással és megépítéssel rendelkezik, de sajnos a szolgáltatásaiban ez a modell sincs olyan jól eleresztve, mint kellene, a vezérlő app-ról és az igen borsos árcéduláról nem is beszélve.

A legkomolyabb ellenfél egyértelműen a Harman Kardon Enchant 1300. Hangminőségben (főleg zenéknél) és térhatásban a HK a győztes, de filmeknél a Denon egyenlít, és bár bemenetek tekintetében mindkét modell jó példa lehet a többi gyártó számára, a HEOS applikáció nyújtotta rugalmasság és szolgáltatás csomag bizony előnyhöz jutatta tesztalanyunkat, így bátran ki merjük jelenteni, hogy a Denon DHT-S716H az eddigi abszolút ezüstérmesünk!

A bajnok továbbra is a Sennheiser AMBEO Soundbar marad. Valószínűleg még sokáig. Árban valamivel túlmutat az eddig említetteken, de bizony minden másban is. Ez a monstrum más ligában játszik, és kíváncsian várjuk, mikor érkezik meg az első komoly kihívója.

Denon DHT-S716H soundbar DSW-1H mélyláda

Összegzés

Ahogy arra számítani lehetett a kisebb testvér teljesítménye után, a Denon DHT-S716H minden tekintetben csúcskategóriás soundbar. Hangminősége, elsöprő erejű dinamikája, kivitelezése és szolgáltatásai igazolják, hogy megérdemelten pozícionálták a felső kategóriába. Roppant rugalmasan bővíthető és bár önmagában is szépen lefedi a teljes frekvencia-tartományt, a hozzá megálmodott mélysugárzóra mindenképp érdemes spórolni. Negatívumként nagyon zárójelesen a térábrázolást és zenei tulajdonságait hozhatnánk fel, de amennyiben valakinek nincs összehasonlítási alapja a fent említett modellekkel, így is le fogja nyűgözni, hogy milyen szépen muzsikál ez a soundbar. Röviden összefoglalva, ha tehetnénk, jelenleg egy ilyenünk is lenne itthon.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.