Denon DHT-S416 soundbar teszt

2021. január 23., szombat, 20:40

Denon audio hifi házimozi soundbar hangfal hangszóró Denon hangfal Denon soundbar hangfal teszt soundbar teszt Denon hangfal teszt Denon soundbar teszt

Újév, új soundbar a Denon boszorkánykonyhájából. Ha pontosak akarunk lenni, akkor már tavaly ősszel piacra került, de csak most sikerült megkaparintanunk egyet, a számunkra egyik etalon DHT-S716H egyik kisebb leszármazottjából. Az új DHT-S416 a nagyfőnökkel ellentétben azonban kifejezetten baráti árú kategória, de vajon a drasztikus árkülönbség a minőségben is tükröződik? Erre kerestük a választ.

Denon DHT-S416 soundbarDenon DHT-S416 soundbarDenon DHT-S416 soundbarDenon DHT-S416 soundbarDenon DHT-S416 soundbarDenon DHT-S416 soundbarDenon DHT-S416 soundbarDenon DHT-S416 soundbarDenon DHT-S416 soundbar távvezérlőDenon DHT-S416 soundbar távvezérlőDenon DHT-S416 soundbar távvezérlőDenon DHT-S416 soundbar hátlapDenon DHT-S416 soundbar mélyládaDenon DHT-S416 soundbar mélyládaDenon DHT-S416 soundbar mélyládaDenon DHT-S416 soundbar mélyláda távvezérlőDenon DHT-S416 soundbar mélyláda hátlapDenon DHT-S416 soundbar mélyláda hátlapDenon DHT-S416 soundbarDenon DHT-S416 soundbarDenon DHT-S416 soundbar App

Bajnoki gének elérhető áron?

Ez talán enyhén túlzás lenne, de vitathatatlan, hogy a Denon DHT sorozat soundbar-jai eddig komoly pofont adtak a konkurenciának, ami a minőséget és a hangzást illeti. Számunkra a hőn áhított DHT-S716H továbbra is az egyik legjobb, általunk tesztelt modell, de tény, hogy ott csak a hangrúd több mint a duplájába kerül, mint tesztalanyunk mélysugárzóval együtt. Hogy hol van a spórolás? Lényegében mindenhol, de az örökölt tudás nem vész el.

Denon DHT-S416 soundbar

Ahogy a DHT-S416 előbújt cseppet sem nagyméretű dobozából, nyilvánvalóvá vált, hogy távolról sem kíván nagyobb testvérei babérjaira törni. Kompakt, kecses, könnyű, de mégis igazán csinos kis hangrúddal találtuk szembe magunkat, és egy tökéletesen hozzá passzoló mélyládával. Külsőre lényegében megegyezik a kisebb DHT-S316-tal, amiben azonban nagyon is eltérnek, az a Google Home integráció, és annak mindenféle előnye, amit leginkább zenék megosztásában kamatoztathatunk.

Denon DHT-S416 soundbar

A kevesebb, mint 2 kg tömegű hangrúd 900x54x83 cm-es méreteivel kétségkívül minden tv alatt szinte láthatatlanná válik, bár elegáns szürkés-fekete szövetburkolata miatt semmiképp nincs szüksége bujkálásra. Az első felét burkoló textil hátul fekete műanyagba megy át, a találkozásnál pedig a kezelőgombok kaptak helyet a tetején. Itt a legfontosabb funkciókat ugyan tudjuk kezelni, de a mellékelt távvezérlőn sokkal bővebb kínálat nyílik a hangrúd "zaklatására".

Denon DHT-S416 soundbar

A távirányító sem nem szép, se nem igényes, ellenben olcsó és funkcionális. Ennél a pontnál két opció is elősegíti az S416 pénztárcabarát árazását. Az egyik ugye maga a távvezérlő, a másik pedig az, amiért szükség is van rá!

Denon DHT-S416 soundbar távvezérlő

Itt bizony arra a sajnálatos, de érthető hiányosságra célzunk, hogy a DHT-S416-ban nem találjuk meg az egyik legjobb vezérlő alkalmazást a HEOS-t, ami tökéletesen képes kiiktatni egy távvezérlőt a képletből. Nyugi, természetesen nem kell aggódnia a multiroom rajongóknak sem, sőt a Chromecast is segítségünkre lesz majd minőségi streamingben. Manapság a legegyszerűbb, folyamatosan terjedő és a maga módján igen praktikus Google Home vette át az irányítást a DHT-S416 fejében, tehát továbbra is tárt karokkal várja kedvenc zenei streaming szolgáltatóink adatfolyamát (Google Play Music, YouTube Music, Amazon Music HD, Spotify, TIDAL, Deezer, Qobuz).

Denon DHT-S416 soundbar App

Ahogy azt a Google Home-nál megszokhattuk, a Google Assistant "poloskarendszere" issza parancsoló és egyéb szavainkat, továbbra is csak külföldiül, de ugye a nyelvgyakorlás sok területen előnyünkre válhat az életben.

Denon DHT-S416 soundbar hátlap

Amennyiben nem áll rendelkezésre hálózat, Bluetooth-on keresztül minden arra képes eszközünket pillanatok alatt csatlakoztathatjuk, illetve a hangrúd hátoldalán található analóg és digitális bemenetek is a segítségünkre lehetnek ebben. Utóbbiból sajnos csak egy HDMI (de az legalább ARC/CEC) és egy optikai aljzat várja a külső perifériákat, illetve egy 3,5 mm-es Jack (AUX) támogatja a digitális párost. Kicsi a bors, de ennyi tudással és ezzel a felépítéssel egy igencsak kielégítő zenei és mozi központtá válhat a Denon DHT-S416.

Denon DHT-S416 soundbar

Élesben

Karcsú vendégünket egy 30 négyzetméter körüli nappaliban vetettük be, ahol sok nagyágyú megfordult már, így magasan volt az a bizonyos léc.  Az ízléses textil mögött mindössze egy-egy 25 mm-es magassugárzó és egy pár 32x112 mm-es ovális középsugárzó dolgozik, és bár névleges mélytartományra talán képes ezekkel a hangszórókkal, hál istennek egy viszonylag kisméretű, vezeték nélküli basszreflex mélysugárzó is jár a hangrúd mellé egy 13,5 cm-es hangszóróval a belsejében. A szubláda kifejezetten barátságos méretei és elülső reflexnyílása nagyon megkönnyítik az elhelyezését.

Denon DHT-S416 soundbar

A Google Home, bár nem a szívünk csücske, mégis praktikus rendszer, mellyel pár lépésben a hálózatunkhoz is csatlakozott a Denon soundbar. Szobakalibráció ez esetben nem tartozik az opciók közé, így a HDMI és optikai kábelek csatlakoztatása után indulhatott is a nyúzás.

Denon DHT-S416 soundbar mélyláda távvezérlő

Zenei képességeit vizslatva a kecses DHT-S416 valamelyest átírta eddigi elképzeléseinket, illetve tapasztalatainkat a soundbar-okról. Javarészt Chromecast-en keresztül használtuk, bár egy-egy rövid próba volt Bluetooth-szal is. Elektronikus zenei kedvenceink hallgatása közben, mint a Trentemoller, Gus-Gus, Moderat, Yello stb. hozta szépen azt a kiegyensúlyozott dinamikát és tisztaságot, amit elvártunk tőle, de már ekkor is feltűnt, valami különleges. A DHT-S416 középtartománya valahogy nyitottabb, tisztább és dominánsabb, mint amit a százegynéhány ezer forintos vetélytársaktól megszoktunk. Ez pozitív előjel volt a filmekre nézve, de akár hangszeres zenéknél is előnyös lehet!

Denon DHT-S416 soundbar mélyláda hátlap

Nem is sokat váratott magára a bizonyítás. Soundbar-ok esetében az akusztikus zenék világa ingoványos terület, főleg ilyen árkategóriában, de valahogy ez az újonc nagyon meglepett minket. Nem is annyira a hangszerek visszaadásában éreztük a pluszt, hanem az énekhangokban! Több előre beállított hangzáskép mellett egy PURE gomb hivatott a lehető legjobban semlegesíteni a megszólalást a "tuningtól", mely valóban precízen működött is, mégsem itt értük el a legszebb hangzást. A Music gomb lenyomása után éppen annyi plusz EQ-t adott hozzá, hogy az, ami egy sztereó rendszernél szentségtörés lenne, itt élvezhető lett. A legmagasabb "párbeszéd kiemelés" mellett, bár tudtuk, hogy csalás, mégis csodálatos és erőtől duzzadó énekhangokkal telt meg a szoba Alanis Morissette-től Norah Jones-on keresztül egészen a legércesebb hangú férfi vokálokig. Természetesen ennek a gombnak igazán akkor lett jelentősége, amikor átváltottunk "Movie" beállításra és belecsaptunk a filmezésbe. Hangminőségének felső határaihoz a Dolby Digital dekódolás pont elegendő volt, és bár tudtuk, hogy a Denon kis méretből is sokat ki tud hozni, talán egy csipetnyivel túl is szárnyalta az elvárásainkat, ettől függetlenül jár egy kis szemöldökráncolás, hogy a kisebb DHT-S316-hoz képest itt nincs DTS feldolgozás.

Denon DHT-S416 soundbar mélyláda

A hangrúd téralkotása kielégítő, jól használta a környeztében lévő visszaverő felületeket, de valós térhatása nem nagyon volt. A közép- és magasfrekvenciák már alap tv műsoroknál is nagyon meggyőző voltak, de az igazi valóját a nagyobb felbontású filmeken tudta megmutatni. Ütős, csattogós akciójelenetekkel, és méreteihez képest igen testes basszusokkal dübörögtek kedvenc filmjeink. A párbeszéd kiemelést ugyan lehet három fokozatban állítani, de kb. felesleges. Fel a legmagasabbra, és onnantól soha nem jutott eszünkbe, hogy túl sok lenne, az meg pláne nem, hogy kevés. Különösen tetszett, hogy akár zenéken akár filmeken, tökéletes volt az összhang a hangrúd és a mélysugárzója között. Nyoma sem volt késésnek, elcsúszásnak, és a front reflexnyílásnak hála, az "olcsó" búgós, dobozhang jellegű basszusoknak sem. Az egyetlen dolog, amit véleményünk és rövid tapasztalatunk szerint megjegyzendő, hogy amennyiben nincsenek finnyás szomszédok, vagy esetleg családi házban kerülne bevetésre, úgy maximum 20-25 m2-ig tudja maradéktalanul ellátni a szolgálatot. 30 m2-en olykor hiányoltunk egy kis szuflát belőle, de amíg erővel bírta, sehol nem sem tudtunk belekötni a DHT-S416-ba.

Denon DHT-S416 soundbar

Összegzés

Sok gyártó készít soundbar-t de olyan jókat, mint a Denon, csak nagyon kevesen. Több modell is kivívta már az elismerésünket, de a DHT-S416 ár/érték aránya abszolút felülmúlja az eddigieket. Egyszerű, elegáns, kompakt és nagyon jól szól. Ereje és szolgáltatásai korlátozottak, de véleményünk szerint sokkal jobb, hogy ezen spóroltak, nem a hangminőségen. Jelenleg nem sok vetélytársat tudunk említeni ebben az ár sávban, amivel tévénk hangját ilyen szinten feljavíthatnánk, bár a DHT-S416 már jóval túlmutat ezen az alapvető funkción.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.