Definitive Technology Studio Slim soundbar teszt

2020. március 20., péntek, 17:05

Definitive Technology audio hifi házimozi hangfal hangszóró soundbar multiroom multiroom rendszer multiroom hangrendszer hangfal teszt hangszóró teszt soundbar teszt multiroom hangfal teszt Definitive Technology hangfal

A sztereózás világában a hazai füleknek még talán ismeretlen a Definitive Technology név, pedig a kaliforniai székhelyű vállalat megérdemli a figyelmet. Eddigi szűkös tapasztalataink alapján szívet-lelket beleadnak a termékeikbe, és bizony nem is akármilyen szakembereik teszik ezt. Mostanáig csak sztereó hangsugárzóikat volt alkalmunk tesztelni, ez a gyártó mégis a házimozizás terén ismertebb a szakma és a nagyközönség számára, ezért nagy izgalommal vártuk egyetlen soundbar-jukat a Studio Slim-et.

Definitive Technology Studio Slim soundbarDefinitive Technology Studio Slim soundbar frontDefinitive Technology Studio Slim soundbarDefinitive Technology Studio Slim soundbarDefinitive Technology Studio Slim soundbar távvezérlőDefinitive Technology Studio Slim soundbar távvezérlőDefinitive Technology Studio Slim soundbar távvezérlőDefinitive Technology Studio Slim soundbarDefinitive Technology Studio Slim soundbarDefinitive Technology Studio Slim soundbarDefinitive Technology Studio Slim soundbarDefinitive Technology Studio Slim soundbarDefinitive Technology Studio Slim soundbar controlDefinitive Technology Studio Slim soundbar controlDefinitive Technology Studio Slim soundbar hangszórókDefinitive Technology Studio Slim soundbar hangszórókDefinitive Technology Studio Slim soundbar hangszórókDefinitive Technology Studio Slim soundbar hangszórókDefinitive Technology Studio Slim soundbar hátlapDefinitive Technology Studio Slim soundbar hátlapDefinitive Technology Studio Slim soundbar hátlapDefinitive Technology Studio Slim soundbarDefinitive Technology Studio Slim soundbar ChromecastDefinitive Technology Studio Slim soundbar mélyládaDefinitive Technology Studio Slim soundbar mélyládaDefinitive Technology Studio Slim soundbar mélyládaDefinitive Technology Studio Slim soundbar mélyládaDefinitive Technology Studio Slim soundbar mélyláda hangszóróDefinitive Technology Studio Slim soundbar mélyláda hangszóróDefinitive Technology Studio Slim soundbar mélyláda hátlap

Egy jó kompromisszum

A Definitive Technology Studio Slim, mint ahogy a neve is utal rá, különösen komolyan vette a fogyókúrát. Ennyire filigrán, keskeny hangrúd talán még soha nem fordult meg a kezeink közt, ezért voltak is előítéleteink a hangjával kapcsolatosan.

Definitive Technology Studio Slim soundbar front

Érdekes ellentét a hozzá tartozó mélysugárzó is, hiszen a szinte nevetségesen vékonyka hangrúd, egy jóval az átlag feletti méretekkel rendelkező, vezeték nélküli példányt kapott támogatásnak, egy 20 cm-es hangszóróval a belsejében. Ez például egy nagyon jó kompromisszum lehet annak, aki szereti az erőteljes hangzást, el van látva hellyel, de mégsem szeretne látványos hangszórókat elhelyezni a tévéje körül. A Studio Slim hangrúdja ugyanis szemből nézve szinte láthatatlan marad.

Definitive Technology Studio Slim soundbar mélyláda

A kicsomagolást követően újra hosszú perceket tölthettünk el magának a készüléknek a megcsodálásával. Ilyet ritkán szoktunk tenni ebben az árszegmensben (380 000 Ft) mert sajnos nem jellemző a soundbar-oknál, hogy szálcsiszolt alumínium burkolattal, vagy olyan stílusos részletekkel rendelkezzenek, mint a Definitive Technology Studio Slim.

Definitive Technology Studio Slim soundbar

Kezünkben tartva továbbra is nehéz volt elképzelni, hogy egy 4,5 cm magasságú hangrúdba milyen komoly teljesítményre képes hangszóró készlet kerülhetett, de volt egy megnyugtató háttér gondolatunk. A Definitive Technology alapítójának nevéhez (Sandy Gross) olyan nevek kapcsolódnak, mint a Polk Audio, vagy a GoldenEar, melyek eddigi tapasztalatink szerint két dologban biztosan jeleskedtek, egyik az osztályon felüli hangzás, másik hogy soha nem álltak be a tucat külsejű készülékek soraiba.

Definitive Technology Studio Slim soundbar

Igazi egyéniség

A Definitive Technology Studio Slim, ahogy már említettük, valódi csemege a maga nemében. Teljes 110 cm-es hosszában, igényes szálcsiszolt alumínium borítást kapott, melyet mindössze néhány vékony, hosszúkás vezérlő gomb és egy mutatós gravírozott logó díszít. A védőselyem szintén nagyon szép és minőségi anyagból készült, bár a lényeg pont mögötte van.

Definitive Technology Studio Slim soundbar hangszórók

A Studio Slim lényegében egy 3.1 rendszerű soundbar, a hangrúdban három dedikált csatornával. A széleken, frontsugárzó szerepben ovális mélyközép (7,6x2,5 cm) és alumínium dóm (2,5 cm) magassugárzók helyezkednek el, míg a center csatorna 2 db mélyközép- és 1 db magassugárzóval rendelkezik.

Definitive Technology Studio Slim soundbar hangszórók

Utóbbi külön állítható jelszinttel képes a párbeszédeket vagy a kép közepén történő jeleneteket kiemelni, hasonlóan a mélysugárzóhoz, mely szintén külön szabályozható. Mindegyik hangszórót külön D osztályú erősítő és DSP dolgoztat összesen 70 W teljesítménnyel, illetve 100 W pumpálja a mélysugárzó 20 cm-es membránját.

Definitive Technology Studio Slim soundbar mélyláda hangszóró

A Studio Slim hátulja is viszonylag egyedinek mondható, bár ez nem feltétlenül értendő pozitívumként. A digitális bemenetek száma kimerül egy HDMI ARC, egy optikai, és egy USB csatlakozóban, mellyel nem ugrik az élvonalba ilyen téren.

Definitive Technology Studio Slim soundbar hátlap

Ezt a hiányosságot azonban sikerült a vezeték nélküli funkciókkal pótolni, melyek név szerint a Google Chromecast és a Bluetooth. Google Home otthoni rendszerünkbe is beilleszthetjük, és ezzel szerves része lehet intelligens hangvezérelt multiroom összeállításnak is. Hiányoltuk belőle a különböző zenemegosztó platformok szolgáltatásait, de a Chromecast alapvetően tökéletes megoldást kínál erre. Összességében a Studio Slim rendelkezik minden fontos funkcióval, amivel egy soundbar-nak kell, és reményeink szerint inkább a hangjával kápráztat majd el, mintsem egy szolgáltatás orgiával, melyre nem biztos, hogy mindenkinek szüksége lehet. A meghallgatás során viszonylag hamar választ kaptunk erre a kérdésre.

Definitive Technology Studio Slim soundbar Chromecast

Működés közben

Mivel a Definitive Technology Studio Slim nagyon egyszerű felépítésű és a hátuljába sem tudtunk sok mindent csatlakoztatni, a beüzemelése pillanatok alatt végbe ment. A mélysugárzó automatikusan csatlakozott a hangrúdhoz, utána pedig már csak a WiFi hálózatunkat, és a Google Home alkalmazást kellett összehoznunk a rendszerrel. Médiabútorunkra helyezve a Studio Slim valós hiányérzetet okozott, hiszen ennyire vékonyka soundbar még soha nem volt nálunk. Szinte eltűnt a tv alatt, tehát véleményünk szerint sikerült elérni a kitűzött célt, és hűen prezentálja megnevezését.

Definitive Technology Studio Slim soundbar

A Studio Slim-től az összes visszajelzés abból a néhány LED-ből érkezik, amik az előlap sarkában kaptak helyet, ezen kívül minden más a fülünkre volt bízva. Természetesen a tv távvezérlője is alkalmas volt a hangerő szabályzására (ARC) de a mellékelt is nagyon bevált. Kompakt, szép, minőségi anyagból készült, és nagyon jól átláthatóak a funkciók. Az egyetlen hátránya talán az, hogy a selymes gumírozott felületen azonnal világít, ha nem makulátlan tiszta a kezünk, de az szinte sosem fordul elő. Első körben a zenei képességekre voltunk kíváncsiak, mert a gyártó különösen büszkén reklámozza azt.

Definitive Technology Studio Slim soundbar távvezérlő

Az első hangszeres muzsikák lejátszásánál be is bizonyította, hogy erős felső-közép kategóriát képvisel. Méreteihez képest a mélysugárzó kevesebb basszust adott, mint amire számítottunk, de minőségben mindenért kárpótolt. A hangrúddal tökéletes egységet alkotva, szinte észrevétlenné tudott válni, mintha egy hangszóróból jött volna minden hangtartomány. Az igazi meglepetés azonban a hangrúdtól ért minket. Ilyen dinamikát és erőt biztosan nem vártunk ettől a keskeny felépítéstől, de szerencsére bebizonyosodott, hogy a komoly szakmai háttér a Studio Slim-nél is megmutatkozik. Andrea Razzauti - Painting the Music című albumának minden hangja nagyon kellemes és élvezhető volt, természetesen a maga nemében. Kissé túlzó középtartomány, vékony, de tiszta, nem bántó magashangok, és pincemély basszusok áradtak szét a szobában, mondhatni nem tipikus soundbar-os jelleggel. Persze, egy akár olcsóbb sztereó rendszert sem biztos, hogy zavarba tudna hozni, de kategóriájában nagyon kellemes meglepetést okozott.

Definitive Technology Studio Slim soundbar control

Ahogy elmentünk a könnyedebb műfajok felé (pop, rock, elektronikus) úgy kezdett fellélegezni a Studio Slim. A rockosabb ütemeket nagyon szerette, Radiohead, Chris Cornell, vagy éppen a Foo Figters albumai közt válogatva szinte klub hangulatot tudtunk varázsolni a szobánkba, és bár az apró részletekben nem tudtunk (és nem is volt érdemes) elveszni, mégis lazán mosolyt csalt az arcunkra. A hip-hop és elektronikus zenéket szabályosan falta, ahogy ezt már a jobb soundbar-októl meg is szoktuk. Csengő magas- és erős középtartománnyal, igazi dübörgő basszusokkal buliztunk Dope D.O.D - Fernando Ferreyra-n keresztül egészen a klasszikus Yello-ig, ha éppen ahhoz volt kedvünk, a Studio Slim ezekkel a zenékkel érezte magát igazán nyeregben. De ahogy azt (talán tévesen) mondani szokták, a soundbar-ok nem erre vannak kitalálva, hanem a filmekre.

Definitive Technology Studio Slim soundbar

Erre a célra a jól bevált tesztfilmjeink álltak csatasorba.

A Studio Slim támogatja a (4K) Dolby Digital, DTS és LPCM formátumokat, így nem kellett aggódnunk, hogy a tudása megreked a veszteségesen tömörített fájlok kútjában. A távvezérlőn a Music beállítást Movie-ra váltottuk mellyel azonnal a filmekre optimalizált paraméterek váltak aktívvá, így mindenből egy picit többet kaptunk és jóval szeparáltabbnak éreztük a dedikált hangsávokat is.

Definitive Technology Studio Slim soundbar távvezérlő

A mélysugárzó jelszintjét alapbeállításon kevésnek éreztük, de néhány gombnyomással azonnal korrigálni tudtuk. A már említett domináns közép- és magastartomány a zenéknél nem feltétlenül, de a filmeknél már előnnyé váltak a zúzósabb akciójelenetek során, amikor a John Wick-ben vagy éppen a Jurassic Park-ban szabadultak el az indulatok. A párbeszédek alapbeállításon is nagyon jól hangzottak, de némi center kiemeléssel javítani tudtunk rajta úgy, hogy az egység tökéletesen megmaradt. A szélső csatornák nagyon precízen ábrázolták a környezeti hangokat, míg a center egység szó szerint az arcukba vágta a történéseket. Többször is olyan érzésünk volt a már korábban is említett mélysugárzó-hangrúd egyensúlyával kapcsolatban, mintha a hangok nem a tv alól és a szekrény mellől jönnének, hanem a képből, mintha vászon lenne, háta mögött a hangszórókkal. Tökéletes összhangban dolgozott végig a két egység a filmek alatt is. Több koncertfilmet is megnéztünk vele (Sting, Phil Collins) ahol hasonlóan lenyűgöző volt ez az egység. Jól kezelte a visszaverődő felületeket is annak ellenére, hogy nincs szobakorrekció. Viszonylag szélesre és mélyre terjedő színpadot tudott maga köré varázsolni, de akárcsak a zenéknél, a filmeknél is hiányzott belőle az elemi erő. A hangrúdhoz képest nagy mélysugárzóból csak nagyon magas hangerőn kaptunk igazi kanapérengető mélyhangokat, és összességében sem tudtuk a rendszert dühöngő mozi állattá varázsolni.

Definitive Technology Studio Slim soundbar

Összegzés

A Definitive Technology Studio Slim több tulajdonsága miatt is kilóg a konkurencia forgatagából. Megépítése és agyagminősége példaértékű kívül belül, méreteivel pedig garantáltan belopja magát a minimalista stílust és kompakt méreteket kedvelők szívébe. Használata és funkcionalitása nagyon felhasználóbarát, bár szolgáltatásokban nem élenjáró, a minőségi mozizáshoz remek társ lehet. Nincs szobakorrekciós szoftver, nincs vezérlő alkalmazás, mégis könnyen kezelhető, nagyon kiterjedt, egységes és élvezhető hangja van, de annak, aki ezzel kívánja kidönteni szomszédmentes családi háza falát, nem feltétlenül a legjobb választás. Mindenki másnak viszont nyugodt szívvel merjük ajánlani, és kíváncsian várjuk, hogy a kaliforniai cég, mivel rukkol még elő a közeljövőben, mert az eddigiek alapján, a Definitive Technology nagyon jó irányba halad.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.