DALI ZENSOR PICO állványos hangfal teszt

Kicsi a bors, nagy a meglepetés

2017. január 30., hétfő, 19:05

DALI ZENSOR audio hifi hangfal hangszóró DALI ZENSOR ZENSOR PICO DALI hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt DALI hangfal teszt

Tesztalanyunk, a ZENSOR PICO egy falatnyi, alig 23 cm magas, kétutas hangdoboz. Apró eszköz arra az esetre, ha kevés a hely, és ha a hanggal megtöltendő helyiség sem túl nagy.

DALI ZENSOR PICO hangfalDALI ZENSOR PICO hangfalDALI ZENSOR PICO hangfalDALI ZENSOR PICO hangfalDALI ZENSOR PICO hangfalDALI ZENSOR PICO hangfal hátlapDALI ZENSOR PICO hangfalDALI ZENSOR PICO hangfalDALI ZENSOR PICO hangszóróDALI ZENSOR PICO magassugárzóDALI ZENSOR PICO mélysugárzóDALI ZENSOR PICO hangfal belsőDALI ZENSOR PICO hangfal belsőDALI ZENSOR PICO hangfal belsőDALI ZENSOR PICO hangfal keresztváltóDALI ZENSOR PICO hangfal keresztváltóDALI ZENSOR PICO hangfal keresztváltó

A legkisebb DALI a márka ismerői számára nem igényel hosszas bemutatást. A hangszórókészlet, a doboz színösszeállítása és a hátlap csatlakozói is, mind ismerősek. Az árához mérten persze akad egykét apró, figyelemre méltó részlet rajta, túl a márkára jellemző vonásokon. Ilyen például a hátlapba süllyesztett akasztó, ami egy önálló, műanyag alkatrész, szemben némely konkurens hátlapba bemart "kulcslyuk" nyílásával. Ez alighanem jobban tűri a felhelyezéssel járó, esetleges ügyetlenkedést, mint a formára mart MDF lap.

DALI ZENSOR PICO hangfal

A reflexcső mindkét végén "áramvonalasított", ezért nem is egyetlen, fröccsöntött darabból áll az alkatrész, hanem kettő, egymásra húzott és ragasztott elemből. A doboz megjelenése kifejezetten tetszetős. A márka jellegzetes színhasználata, vagyis a sötétvörös papírmembrán és az ezüstszürke gyűrűk is megtalálhatóak.

DALI ZENSOR PICO magassugárzó

A műszaki tartalom?

A magassugárzó természetesen egy 25 mm-es selyem dóm. A mélyközép sugárzó a DALI-ra jellemző, farost erősítésű, papír membránt kapott. Ennek átmérője megközelítőleg 11 cm. Igen, ez tényleg nem nagy, de egy olyan hangfal esetében, ami a PICO nevet kapta, ezen ugye senki nem csodálkozik.

DALI ZENSOR PICO mélysugárzó

Névleges frekvenciaátfogása 62-26500 Hz közötti, +/- 3 dB tűréssel, ami meglepően "sok" mélyhangot ígér. Emellett érdekes a reflexnyílás is, amit 57 Hz-re hangoltak. Végül pedig említést kell tennünk a szokatlanul alacsony keresztezéséi frekvenciáról is, ami a gyári adatok szerint 2000 Hz. Ez még a ZENSOR családon belül is messze a legalacsonyabb beállított érték. Lényegében a szűken értelmezett középtartományt bízták csak az alsó hangszóróra, miközben annak felsőbb részét már a magassugárzóra hárította a gyártó.

DALI ZENSOR PICO hangszóró

Hangpróba

Csapjunk a közepébe! A DALI ZENSOR PICO nem vacakol, nem finomkodik, hanem előítéleteinkre fittyet hányva, pörög. Adtunk neki Galantis-t és vidáman, lüktetve, pumpálva pattogtatta felénk a mélyeket, miközben a hang egésze kellőképpen nyílt és közvetlen volt. Danijel Zambo, M.I.A., Miike Snow vagy akár Flume is szólhatott, a hatás ugyanaz maradt. A kicsi DALI kedvesen lehengerlő volt. Sőt, még a Moderat - A New Error című felvételével is példásan tartotta magát. Merész dolog egy apró hangfalról azt írni, hogy sok a mélye? Bizony az, de a méretéhez képest ennek szinte rengeteg jutott ebből. Mindeközben egyetlen pillanatra sem kellett úgy éreznünk, hogy az alsóbb frekvenciák elterelik a figyelmet a magastartományról. Egy kis stílusváltással, elmerültünk a hetvenes és nyolcvanas évek lemezei között. Jött David Bowie és a Heroes, a hang pedig egészen jó volt, bár az középtartományra most egy kicsit rátelepedett a magas. Az arányok nem voltak precízen beállítottak. Jött a Queen és Björk néhány dala, és felfedték a PICO rejtőzködő gyengéjét. Az egyes hangok némelyike előtérbe lépett, míg mások háttérbe szorultak, mind-mind a hangfal sajátos karaktere miatt.

DALI ZENSOR PICO hangfal keresztváltó

A legkisebb ZENSOR egy kicsit olyan, mintha a hangszínszabályzón a magasat és mélyet kiemeltük volna. Ezzel némely felvételek nyernek, mások nem. Folytatva a meghallgatást, előkerült a Chaos Chaos és a Justice legújabb albuma. Előbbi jól, utóbbi fenomenálisan jött át a DALI PICO tolmácsolásában. A mélyek puha lüktetése ismét meglepett, elvégre egy kicsi dobozból nem kellene, hogy ennyi kiférjen. Igen, mi is érezzük, mekkora ellentmondás és tudjuk, hogy az aprócska hangfal ereje még így sem végtelen, a frekvencia-tartomány, amit valóban ügyesen tud megszólaltatni, pedig igen behatárolt. Az aránylag nagy kilengésű membrán ellenére is, itt elsősorban a reflexnyílás hangolása határozta meg az eredményt. Persze nem bírtunk magunkkal és miután könnyűzenével ismét imádnivalóan szerepelt a kis dobozka, megpróbáltuk klasszikussal sarokba szorítani, de nem sikerült. A Giuliano Carmignola nevével fémjelzett, Ottavio Dantone vezényelte Vivaldi művek között léptetve is finom, jó zeneélvezethez jutottunk. Még akkor is, ha tudtuk, kaphatnánk többet is, a hallottak egésze kerek volt, nem kiáltott más hangfal után. Vivaldi, Mozart, remények és pozitív csalódás. Még a teszt végéhez közelítve megpörgettünk pár Pink Floyd dalt, három évtized remekeiből válogatva. Egy hét bejáratás és több napi rendszeres használat után, elégedettek voltunk a kis hangfallal.

DALI ZENSOR PICO hangfal hátlap

A hang összefoglalva

Merész dolog ilyen pici hangfalat készíteni, hiszen a szerény méret miatt lehetetlen komoly mélyeket produkálni, pedig az alsó frekvenciák ereje szoros kapcsolatban áll a vásárlói elégedettséggel, illetve a vásárlásra való hajlandósággal. (Igen, a sokak számára döntő kérdés, hogy egy hangfalból aránylag sok mélyet lehessen kicsikarni) Márpedig a DALI szeretné eladni a kis PICO-t, ezért vállalta a kompromisszumot, amiért mi egy pillanatra sem tudjuk hibáztatni. Sőt, inkább dicsérjük, elvégre sikerült úgy a mélyek felé fordítani a figyelmünket, hogy a hang egésze bőségesen megfelel az ársáv és méret kapcsán vele szemben megfogalmazott elvárásainknak. Nem audiofil karakterű, hanem egy igazán jó, nagybetűs HIFI. (Ha már egyszer a DALI-nál akkora divat mindent csupa nagybetűvel írni)

DALI ZENSOR PICO hangfal

Hova ajánlanánk?

Bár nyilvánvaló, hogy a PICO nem illik nagy nappaliba, az ügyes mélykiemelés miatt egyesek talán elhiszik neki, hogy többet tud, mint amennyit ára vagy mérete sejtet. De mi azt mondjuk, inkább ne! Lehet, hogy ideig-óráig szórakoztatni fog, de a nagy légtér megtöltése során olyasmire kényszeríthetjük a kicsi dobozkát, ami súlyosan lerövidítheti annak élettartamát. Ellenben egy hálószobában, gyerekszobában, vagy kisebb dolgozószobában fantasztikus lehet a ZENSOR PICO. Annak ellenére, vagy inkább éppen azért, mert kicsit úgy tesz, mintha beépített mély/magas kiemelés lakna benne, remek társa lehet kisebb erősítőknek.

Féláron is kapható?

Mint megannyi hangfal, a PICO is az árverseny legcsacsibb formájának áldozata lett. Nyugi, nincs nagy baj, csak egyes kereskedők darabáron hirdetik. Szóval, ha féláron látod, nézd meg. Lehet, hogy az darabár, a pár helyett!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.