DALI ZENSOR 3 állványos hangfal teszt

Zen(sor) nélkül mit érek én?

2016. október 29., szombat, 00:50

DALI ZENSOR audio hifi hangfal sztereó DALI ZENSOR DALI hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt DALI hangfal teszt

A dánoknak nem kell bemutatni a hangfalgyártást, hiszen különös barátságot ápolnak egymással már vagy száz éve. Az egyetlen gond, hogy a skandináv hifi, mint megannyi északi egzotikum, drága mulatság. Vagy mégsem? A DALI ZENSOR 3-ról például most, hogy meghallgattuk, sokat állíthatunk, de azt legkevésbé, hogy költséges móka volna.

Ki ő és honnan jött?

A hifi iránt érdeklődő, de korlátozott költségekből építkező laikusok, ha csak rövid ideig szembesülnek az európai gyártók keresztmetszetével, majd nehéz sóhajjal legyintve lépnek tova, amint a DALI kerül szóba. Pedig ha jobban elmélyülnek még e gyártó kínálatában, ólmos lélegzetüket hamar meglepett, égbe emelkedő szemöldök váltja fel. Miért is? Főleg azért, mert a ZENSOR 3 semmivel sem drágább a hozzá hasonló paraméterekkel ellátott vetélytársakhoz képest. Megtalálható benne a gyártó védjegyének számító, sötétvörös farost membrán, kiegészülve a látatlanban is csilingelést és derűt ígérő textil dómmal. A manapság divatos fehér színben készül, emellett fekete és dió is játszik, tehát három árnyalat közül válogathatunk.

Mélyközép hangszórója a szokásos 16,5 cm helyett picivel nagyobb, kb. 18 cm névleges átmérőjű, a gyártó szerint 6 decibeles eltérések mellett biztosít 50 Hz-től induló frekvencia-tartományt. A DALI ZENSOR-t Kínában szerelik össze (az összes fölötte következő doboz Dániában készül), de a széria tervezése és fejlesztése dán földön történik.

DALI ZENSOR 3 mélysugárzó

A dizájn nem több annál, mint ami a fotókon látható. Némi dekoráló célzattal alkalmazott fényes fekete előlap, fahatású fóliával a doboz többi részén. Ha van banándugó kábelünk végén, nosza, örömmel fogadja. A rögzítő csavarok és a hangszóróselyem keretét tartó gumiágyak egyaránt látszanak, elvégre belépő kategóriáról értekezünk. Szerintünk a maga módján művelt a ZENSOR 3 külleme, és ami talán fontosabb, zavaró hibákkal, megmunkálási rendellenességekkel nem találkoztunk rajta. Bármennyire is kíván büdzsénkkel cimborálni, láthatóan biztos kezek szerelték össze. Most pedig térjünk a tárgyra.

DALI ZENSOR 3 hifi hangfal

Hangminőség

A ZENSOR 3 hajtásához 25-125 W közötti erősítőt javasol a gyártó. Tesztünkhöz viszonylag alacsony teljesítményű, ám magas csillapítási tényezővel rendelkező Rotel RA-10 (csatornánként 40 W) volt segítségünkre, melyet korábban is sokszor használtunk hasonló árkategóriájú hangfalak hajtására. Forráseszköznek Pioneer Blu-ray lejátszó és ADL GT40 USB DAC volt bedugva. A hangfalakat IsoTek Rejuvenation Disc által járattuk, illetve a kritikus tesztelés előtt néhány napig, alkalmi filmnézésre és háttérzenei célra bekötve alkalmaztuk, átlagos akusztikájú szerkesztőségünkben. Így próbáltunk ahhoz hasonló módon viszonyulni hozzájuk, mintha bármilyen átlagfelhasználó otthonába kerülnének.

DALI ZENSOR 3 hifi hangfal

Szokásos referencia számaink között mazsolázva hamar megmutatkozott a ZENSOR 3 hűvös, de cseppet sem távolságtartó karaktere. Ha lehet így fogalmazni, frissen és könnyedén mutatta be a rajta megszólaltatott tartalmakat. Valószínűleg azért éreztük így, mert a középmagas frekvenciák többnyire fellelkesültek, miközben a basszusok higgadtak maradtak. Valahogy így képzelünk el egy deres Napkeltét is, a dán vadászmezők mentén. De hagyjuk az eszement hasonlatokat, térjünk vissza inkább a ZENSOR 3 egyéb adottságaira!

DALI ZENSOR 3 hangszóró

Tehát a felsőbb frekvenciák kiteljesedésre vágyva, sokszor hallhatóbban törekedtek felénk, mint a spektrum többi része. A közepek is kellő lazasággal, könnyedséggel szólaltak meg, kissé felénk sodorta őket a hangfalpár. A lágy dóm által keletkezett egy olyan érzet, amit nehéz lenne megfogalmazni, viszont ott volt, tudtunk róla.

DALI ZENSOR 3 magassugárzó

A technika nyomokban felfedte magát, ami nem meglepő a 150 000 Ft alatti kategóriában. Közepes vagy kisebb terhelésen nem volt ezzel semmi gond, gondtalanul tudtuk figyelni, hogy kedvenc zenéinkben ki vagy mi szólal meg éppen. Izzasztóbb bevetéseken már nem a jól nevelt skandináv kisdiák, hanem a fejszéjét markolászó borostás favágó képe társult a középmagas regiszter mellé. Aki kevésbé vizuális típus, az talán beéri annyival, hogy ha ésszel bánunk vele, akkor higgadt és civilizált, sőt, sokszor meglepően árnyalt, de az állványos dobozok korlátait nem ugorja át. Nagy hangerőn elvész belőle a könnyedség és kelletlen, száraz lesz. Ez így van rendjén, egy állványos hangfal elméletben nem kell, hogy a nagyokat utánozza. Mindenesetre, akik kis szobába akarnak nagy hangot, azoknak is bele kell törődniük, hogy mint a legtöbb európai specialista, a DALI is zeneiségre, és nem a hanghullámok nagyvonalú turbózására törekszik.

DALI ZENSOR 3 hangfal csatlakozó

Amikor a fél napot különféle (és ebbe a legvadabb dubstep ill. futurisztikus effektusokkal teli ambient műfajok is beletartoztak) véletlenszerűs Spotify közvetítés mellett töltöttük, órákig tartó hajtás során sem okozott frusztrációt vagy bárminemű rossz érzést a ZENSOR 3. Igaz, hogy nem ordíttattuk annyira, de a normál beszédhangerő fölött muzsikált. Jó volt megtapasztalni, hogy a textil dóm az olcsó fém társaival ellentétben, hosszú távon gyengédebb hatással bír dobhártyánkra. Az átlagosnál picivel nagyobb mélyközép membrán nem tűnt sem lomhának, sem pedig túlfeszítettnek, pedig a hátsó nyílás viszonylag közel, kb. 30 centire állt a mögötte lévő faltól. Egyfajta lazaság vegyült a basszusokban, a nagybőgőhöz hasonló hullámokat ráérős kilégzéssel navigálta a rendszer, míg a hip hop jellegű dobbanó, puffanó lábdoboknál bátrabban lökött, de ekkor sem az agresszív jelző jutott eszünkbe. Mindent összevetve kicsit megkönnyebbültünk, mivel látatlanban nem lehet elképzelni, hogy egy alapvetően audiofil gondolkodású, saját műhelyből dolgozó cég miként képzeli el úgymond a nép hangfalát. A ZENSOR 3 nem a csalódások és félreértések, hanem a fesztelen zenekedvelők jegyében született, ezt folyton érezni lehetett rajta.

Érdemes CD minőségű vagy jobb fájlokkal táplálni, de nagyobb igényűek ne ragadjanak lézerceruzát és mérőszalagot, ugyanis ha tökéletesen beállítjuk, akkor sem fog hangszínpadot felosztani a ZENSOR 3. Mélysége és tagoltsága alapján árulja el igazán, hogy belépő kategóriás doboz, szerencsére a hétköznapi felhasználóknak ez a faktor tűnik fel legkevésbé. Így egyfelől megkapjuk a hangszerek jellegzetes részleteit, másfelől le kell mondanunk a kétcsatornára gondosan kikevert felvételek háromdimenziós mozgásáról. Hozzá kell tennünk, hogy ez nem szarvashiba és nem megbocsáthatatlan, hiszen az árához mérten így is, úgy is jól teljesített a ZENSOR 3.

DALI ZENSOR 3 hifi hangfal

Ajánlás

Zenekedvelőknek, akik nem a hangfalak középpontjában, hanem kis otthonuk számos pontján töltik szabadidejüket, de egy általánosan jó hangot nyújtó és olcsó hifit szeretnének építeni. A DALI ZENSOR 3 értelemszerűen mutatott hiányosságokat, de mondjuk úgy, hogy belépőszintű hangfalként legalább kevésbé szólt bele a hangokba, mint sok más gyártó büdzsébajnok jelöltje. A beszédhangokat meglepően árnyaltan tolmácsolta, ezért filmnézéshez se rossz választás, ha minden hangosítással kapcsolatos munkát egyetlen hifi rendszerre bíznánk. Szerintünk jó tervező munkát végeztek a dánok, és külön dicséretes, hogy a távol-keleti gyártás ellenére hangzásbeli és esztétikai kompromisszumok nélkül meg tudták oldani.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.