DALI OBERON ON-WALL hangfal teszt

Nem most jött a falvédőről

2019. április 29., hétfő, 17:15

DALI OBERON audio hifi hangfal hangszóró DALI hangfal hifi hangfal hangfal teszt DALI hangfal teszt hifi hangfal teszt DALI OBERON hangfal teszt

A DALI termékek kínálatában nemrég jelent meg a belépő szintet képviselő OBERON széria. A kinézetével és ár/érték arányával is hódító OBERON-okkal már több jó tapasztalatunk is volt - ugyanakkor a falra szerelhető ON-WALL modellel kapcsolatban voltak bizonyos előítéleteink méretei és súlya miatt. Ezzel szemben kellemesen csalódtunk!

DALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfalDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfalDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfalDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfalDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfalDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfalDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfalDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal magassugárzóDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal magassugárzóDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal mélysugárzóDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal mélysugárzóDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal mélysugárzóDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal hátlapDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfalDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal belsőDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfalDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfalDALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal

Külcsín

A DALI OBERON szériája négy színben kapható, ezek: fekete, sötét dió, világos tölgy és fehér. Nálunk fehér vendégeskedett, kinézete egyértelműen elnyerte tetszésünket. Az igényesen kialakított, selyemfényű fehér fólia és az előlapra helyezhető, lekerekített szélű, szürke, strukturált zsákszövet védőlap kifejezetten tetszetős, gyakorlatilag bármilyen beltérben elhelyezhető anélkül, hogy elrontaná az esztétikumot. Sőt, falra szerelhető kialakítása következtében dizájn-elemként is tekinthetünk rá, ha a beltér tervezésénél eleve ilyen hangsugárzókban gondolkodunk.

DALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal

A meglepően kicsi, mindössze 12 cm-es mélység gyenge basszusokat és dobozhangot vetít előre, de erről később, bővebben szólunk. Az előlapot eltávolítva előtűnik a farost alapú, rozsda-bordó színű, 13,3 cm-es mélyközép- és a 29 mm-es lágy textil dóm magassugárzó.

DALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal mélysugárzó

A hátlapra tekintve a kiváló minőségű, szimpla kialakítású, banándugó fogadására is képes csatlakozó, illetve a DALI RUBICON LCR típusból már ismert, speciális kialakítású reflexnyílás látható.

DALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal

Ennek különlegessége, hogy célzottan a falon elhelyezhető hangdobozokhoz tervezték, emiatt nem hátra, hanem lefelé áramlik belőle a levegő. A gyártó éppen emiatt 0-10 cm faltól való távolságot javasol. Mindezek után kíváncsian vártuk mit kapunk az OBERON ON-WALL-tól meghallgatáskor.

DALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal belső

Meghallgatás

Tesztünk előtt az IsoTek bejárató lemezét futtattuk végig néhányszor, hogy a valóshoz minél közelebbi hangzást kapjunk. Felső-középkategóriás kábeleket és forrásokat, valamint egy Synthesis Soprano csöves integrált erősítőt kötöttünk a láncba. Tesztünk során akusztikus, rock, klasszikus és elektronikus zenével, valamint néhány filmmel is kipróbáltuk a DALI OBERON ON-WALL képességeit.

DALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal

Első hallgatáskor meglepődtünk: meglepően tiszta hangokat, értelmezhető középtartományt és méreteit meghazudtoló mélyeket szállított. Itt utalunk vissza előfeltételezéseinkre a basszus és a dobozhang kapcsán - be kell vallanunk, hogy mindkét esetben tévedtünk. A kis DALI minden további nélkül hozta egy hasonló árfekvésű, állványos hangsugárzó tulajdonságait, sőt, a magastartomány kifejezetten szépen szólalt meg.

DALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal magassugárzó

Elektronikus zenékkel határozottan jó viszonyt ápolt az OBERON ON-WALL, kellő dinamikával szólalt meg Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity-je és a részletek közül is megkaptunk annyit, amennyivel elégedettek lehettünk. A tér kisebbnek érződött, mint egy állványos hangsugárzó esetében, viszont a kategóriához képest pontosan jelentek meg a sztereó elemek. 3D érzetről nem igazán beszélhetünk, ugyanakkor ez a kialakítás és ár tekintetében nem is igazán elvárható. Akusztikus és klasszikus zenék esetében kicsit kevésbé voltunk elégedettek, a finomabb részletek közül kevesebbet kaptunk, ugyanakkor az OBERON ON-WALL árához, és főleg kialakításához viszonyítva még bőven megfelelő a hangzás. A középtartomány visszafogottsága még nem volt zavaró, a magashangok viszont itt is remekeltek. Mike Oldfield - Return to Ommadawn-ján, és dögösebb rock és metal zenékkel valamelyest érződtek a kis doboz korlátai, a dinamika megfelelő, de mindenképpen kevesebb volt, és a mélytartomány is hagyott némi kívánnivalót maga után. Érdekes, hogy nem kifejezetten a basszus hiánya, ami feltűnt, hanem egyfajta enyhe folyós érzet lett úrrá rajtunk, mintha nem fogná meg az egyébként kellemes basszusokat az OBERON.

DALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal mélysugárzó

Filmek esetében viszont remekelt, bármilyen filmzenét, effekteket, párbeszédeket, egyszóval mindent úgy ábrázolt, ahogyan elvártuk. Nem hiányoltuk a mélyeket sem, tiszta, elegendő középtartományt és csilingelő magasakat kaptunk.  Legyen szó akciófilmekről, nagyzenekari betétekről vagy "autópályás" filmzenéről, az OBERON ON-WALL hozta, amit kellett. Érdekes, hogy méretei és kialakítása ellenére sem a térérzetről sem a basszusokról nem kellett lemondanunk.

DALI OBERON ON-WALL falra szerelhető hangfal

Összegzés

A DALI OBERON ON-WALL hangsugárzók amellett, hogy esztétikailag is jól illeszthetők bármilyen beltéri környezetbe, képességeikkel is kiemelkedőt nyújtanak, különösen árukhoz és kialakításukhoz képest. Egy hozzájuk illő, vagy akár magasabb kategóriás elektronikával túllépnek az áruk alapján feltételezhető minőségen, sőt, még a kialakításukból fakadó esetleges hendikepen is. Amennyiben "feleségálló" kinézetű megoldást keresünk ebben az árkategóriában és fontos, hogy a megszólalás akár zenehallgatásra is alkalmas legyen, akkor az OBERON ON-WALL megfelelő választás lehet. Ugyanígy bátran ajánljuk háttérsugárzóként házimozi rendszerekhez, amennyiben a szoba kialakítása lehetővé - vagy szükségessé - teszi falra rögzíthető hangsugárzók használatát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.