DALI OBERON 9 álló hangfal teszt

2021. január 25., hétfő, 13:35

DALI OBERON audio hifi hangfal hangszóró DALI hangfal hifi hangfal hangfal teszt DALI hangfal teszt hifi hangfal teszt DALI OBERON hangfal teszt

A DALI OBERON sorozatból, ami a ZENSOR-t váltja és a SPEKTOR és az OPTICON szériák között helyezkedik el, már sikerült megismernünk állványos, falra szerelhető és álló típusokat is, és mindegyikük esetében egy nagyon jól árazott, és kategóriájában igazi értéket nyújtó modellt ismerhettünk meg. Ugorjunk most a csúcsra az OBERON 9 által, hogy meghalljuk, ez a valóban termetes állódoboz mit is nyújthat egy házimozi, de elsősorban hifi rajongónak.

DALI OBERON 9 hangfalDALI OBERON 9 hangfal hátlapDALI OBERON 9 hangfal hátlapDALI OBERON 9 hangfalDALI OBERON 9 hangfalDALI OBERON 9 hangfal keresztváltóDALI OBERON 9 hangfal keresztváltóDALI OBERON 9 hangfal keresztváltóDALI OBERON 9 hangfalDALI OBERON 9 hangfalDALI OBERON 9 hangfal magassugárzóDALI OBERON 9 hangfal magassugárzóDALI OBERON 9 hangfal magassugárzóDALI OBERON 9 hangfal mélysugárzóDALI OBERON 9 hangfal mélysugárzóDALI OBERON 9 hangfal mélysugárzóDALI OBERON 9 hangfalDALI OBERON 9 hangfalDALI OBERON 9 hangfalDALI OBERON 9 hangfalDALI OBERON hangfal család

Amikor az OBERON nagyban játszik

A DALI OBERON 9 hangfal láttán egy barátunk megjegyezte, hogy "nagy, tehát nem kicsi", és ez valóban így van. Kategóriájában egy valódi monolit, mert hasonlóan a sorozat többi tagjához, itt sincsenek formabontó ívek, amelyek csak optikailag, de kicsit finomítanának a 336x1172x406 mm-es méretein, és a hozzá tartozó, darabonkénti 37 kg-os tömegen. Ez korántsem baj, és valószínű, hogy a tervezőknek is az volt a céljuk, hogy ez a modell letaglózzon minket. Hát ez sikerült! Mindehhez hozzájárul még az is, hogy az OBERON 9 kizárólag fekete és sötét dió színben kapható, a hangszórók védőszövete is szürke, tehát itt egyértelműen dominálás volt a cél. A hangdoboz mégis inkább bútorszerű, és izgalmas látványt nyújt, párunk pedig minden bizonnyal elkacérkodik majd a gondolattal, hogy ráhelyezze egyik szobanövényét. Előzzük meg, tegyük rá inkább mi a kedvenc bakelitünket, mert bizony az is lazán elfér rajta!

DALI OBERON 9 hangfal

Az OBERON 9 a sorozat legnagyobb és legújabb darabja, minden bizonnyal egy olyan réteget célzott meg, amit a kisebb, OBERON 7 még nem tud teljes értékben kiszolgálni. A konstrukció és az alkalmazott technológiák maradtak, így továbbra is központi szerepet kapott az eddig is bevált, túlméretezett, 29 mm-es lágy dóm magassugárzó, ahol az őt körülölelő lemezzel a sávszélességet is sikerült megnövelni. A felépítés háromutas, ehhez pedig ebben az esetben további három hangszóró dukál, mindegyikük SMC technológiájú, aminek a hosszabb hallgathatóságban, és a mechanikai torzítás csökkentésében van jelentős szerepe.

DALI OBERON 9 hangfal

A 178 mm-es középsugárzó legfelülre került, a kettő darab 223 mm-es mélysugárzó pedig a lágy dóm alá. Igen, jól olvasták, a DALI az alkalmazott hangszórók méreteit tekintve sem bízott semmit a véletlenre. A membránok egyedi színe mindenkinek, nem csak DALI rajongóknak lehet ismerős, hiszen továbbra is farost-szálas, finomszemcsés papírpép az alapanyaga, ami kombináció eddig mindig jól bevált.

DALI OBERON 9 hangfal

A DALI természetesen belül sem spórolt ki semmit, tehát találunk bőven merevítő és csillapítóanyagokat a vastag MDF falon, magát a hangsugárzót pedig a már szintén ismerős, alumínium alapanyagú talp tartja stabilan, természetesen mindezt az OBERON 9 méreteihez igazítva.

DALI OBERON 9 hangfal keresztváltó

A keresztváltó minőségi darabokból áll, az immár duplikált hátsó reflexnyílás pedig segíti a megmozgatott levegő egyenletes kijutását és terjedését. A csatlakozó itt is szimpla, de aranyozott, és teflonszigetelést is kapott, így nincs is más hátra, mint beilleszteni hangfalkábelünket, bekapcsolni az elektronikákat, hogy megtudjuk azt, a dánok mit is szeretnének nyújtani ezzel az óriással.

DALI OBERON 9 hangfal keresztváltó

Igazi nagyvad telhetetleneknek és szórakozni vágyóknak

Amennyiben visszaemlékszünk az OBERON 5-re, akkor máris eszünkbe jut, hogy méreteihez képest nagyon szép és erőteljes mélyhangokat produkált, pedig ott csupán kettő darab 133 mm-es mélyközépsugárzó végezte a dolgát. Az OBERON 9 esetében már a középsugárzó is jóval nagyobb, a mélysugárzókról pedig már ne is beszéljünk. Nos, el tudjuk képzelni már ebből kiindulva is, hogy mire képes ez a hangsugárzó. Hát, nagyot szól, az egyszer biztos! Aki házimoziban gondolkozik, és az OBERON 9-et szánja a frontsugárzó szerepére, annak nagy és erős szubládát célszerű választania hozzá, mert egy erőtlen kis példány nem rúgna mellette labdába. Valóban olyan, mintha egy külön mélynyomót építettek volna a doboz alsó egyharmadába, az pedig nagyon komolyan veszi a szerepét. George Michael egyik remixével, a Prodigy Firestarter című gyöngyszemével, majd a Megadeth szigorú riffjeivel nyitottuk a sort. A kapott hangnyomás miatt a hallgatói pozíciónkon jelentősen változtattunk, mert bizony 3-4 méterről egyszerűen túl nagy volt a teljesítmény, pedig a szobahangerőt még meg sem haladtuk. Ezzel egyidejűleg jócskán növelnünk kellett a távolságot a hangsugárzók között. Ezek alapján azt már ki is pipálhatjuk, hogy az OBERON 9 szórakoztatni tud könnyedebb hangvételű, de ütős zenékkel.

DALI OBERON 9 hangfal hátlap

De mi a helyzet igényesebb, kulturáltabb műfajokon, szükségük van-e erre a méretre azoknak, akik inkább akusztikus, melodikus zenéket hallgatnak, valamint a jazz és szimfonikus zene is benne van a repertoárjukban, és nem feltétlenül a szomszédok idegeinek borzolása a céljuk? Megnyugtatunk mindenkit, hogy ez a hangsugárzó szelíd és finom is tud lenni, persze csak bizonyos keretek között. Hála magas érzékenységének, nem kíván combos erősítőt, sőt szerintünk jobban is fekszik neki, ha hétköznapibb, 60-80 wattal támogatjuk csak. Parasound elő-végfokunk bizony rendesen kipréselte belőle a szuflát, ezáltal az OBERON 9 pedig belőlünk, tehát ide feleslegesen sok a 100 W csatornánként, a fele is elég lehet, ha az a teljesítmény valós. Akkor valamennyire megszelídül az óriás, a tér is sokkal több részletet nyújt, amelyek pontossága megnő. Szellősebb, ezáltal hosszabb távon is hallgathatóvá válik a hangsugárzó, és ez egy nagyon fontos tényező, ha nem csupán némi fellángolásnyi döngetésre vagy zúzásra vágyunk.

DALI OBERON 9 hangfal

Visszakanyarodtunk George Michael zenéjéhez jazz albuma kapcsán, és örömmel konstatáltuk, hogy bár nem feltétlenül erre találták ki, de halkan is nagyon erőteljes és pontos képet rajzolt nekünk ez a hangdoboz. Olyan fotelba süppedős a tálalása, körbeölelt minket, és teljesértékű, valamint valódi nagyságú zenével örvendeztetett meg. A nagybőgő ugyan már itt is domináns volt egy kicsit, de az énekhang tiszta és érthető maradt, ahogyan a többi hangszer sem vált lapossá, nem csökkent a szerepük. Nagyon is élvezetesek voltak a hallottak, főleg ilyen téli estéken, jól esiett a folyamatos pulzálás és erő.

DALI OBERON 9 hangfal magassugárzó

A basszusgitár játékának megemlítését semmi pénzért nem hagynánk ki, mert a Level 42 dalaiban, vagy Marcus Miller muzsikájában olyan dinamikus, határozott és pontos, valamint gyomrunkban is érezhető prezentációban volt részünk, amit bizony drágább és még termetesebb hangsugárzók is megirigyelhetnének. Aki tehát ilyesfajta izgalomra vágyik, meg is fogja kapni azt. Tényleg minden elismerésünk!

DALI OBERON 9 hangfal magassugárzó

Petrucciani zongorája melegebb, és enyhén puhább volt a megszokottnál, de a pontosság megmaradt, bár a lecsengés némileg hosszabb volt a kelleténél. A dobok ebben az esetben is valós nagyságot öltöttek, de nem lett túl vehemens, inkább folyamatosabbá, talán még érzelmesebbé is vált a játéka. Már a gondolattól is kirázott a hideg attól, hogy mi lenne, ha a Whiplash című filmet ezzel a hangsugárzóval élvezhetnénk végig! A magashangok sem szenvedtek hiányt, és meg kell jegyeznünk, hogy az eddig hallottak esetében egyszer sem. Nem hiába a túlméretezett kivitelezés, nem is hagyta magát elnyomni. Egyes esetekben ugyan tapasztaltunk némi keménységet, de ez hosszabb bejáratást követően valószínű, hogy finomodik, vagy teljesen meg is szűnik.

DALI OBERON 9 hangfal mélysugárzó

Szimfonikus zenét egyszerűen nem tudtunk egy ilyen adottságú hangdobozpárral halkan hallgatni, és ez szerintünk így is van rendjén. Igazi hangáradatot kaptunk, a koncertterem ábrázolása teljes volt, és bizony végre átjött az a testesség és légnyomás, ami ehhez a műfajhoz bizony kell. A férfi énekhang nem csak az OBERON 9, hanem a lakás határait is túllépte, a terhelhetőségét hétköznapi keretek között szinte lehetetlen is kihasználni. Az orgonát mindenképpen ki kell emelnünk, ebben a kategóriában példaértékű a mélysége és az ereje. Rendben, a hangszórók mérete adott, de az arányok, valamint a megfelelő merevség és csillapítás nélkül csak kongana, annak meg sok értelme ugye nincs. Tehát a tisztaság abszolút megmaradt, és nem szenvedtünk nagyobb halláskárosodást, mint egy valódi, élő koncert végére, hiszen a természetességet mindvégig megőrizte a DALI.

DALI OBERON 9 hangfal

Hurrikán söpört végig a lakáson

A DALI OBERON 9 egy hatalmas hangsugárzó, hozzá illő nagyvolumenű hanggal, ami viszont halkan is élvezetet képes okozni. Viszont bűn lenne nem kihasználni az adottságait, ami szerencsére nem feltétlenül igényel drága, vagy izmos elektronikákat, hiszen könnyen hajtható. Az elhelyezésével viszont vigyázzunk, mindenképpen 30 négyzetméter fölé ajánljuk, valamint a hátsó falakkal is óvatosan kell bánnunk, mert a hátsó dupla basszreflex kimenet nagyot tud növelni a basszuson, ami már eleve valódi szubtartománnyal bír. A pontosság oltárán hoznunk kell némi áldozatot magas hangerőn, de aki ilyen teljesítményt szeretne hazavinni, és ezen a téren is többet akar, akkor bizony lazán 1 millió fölötti hangsugárzóban kell gondolkoznia. Házimozi frontsugárzójaként igazán elemében lehet, sztereó zenehallgatásnál pedig allrounderként viselkedik, de az biztos, hogy valódi élvezetet izgalmasabb és tempósabb zenékkel képes okozni. Nem csoda, hiszen valószínű, hogy ezért lett ilyen nagy minden téren.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.