DALI KATCH ONE soundbar teszt

2019. december 20., péntek, 15:20

DALI audio hifi házimozi soundbar hangfal hangszóró DALI hangfal DALI soundbar hangfal teszt soundbar teszt DALI hangfal teszt DALI soundbar teszt

Jelen pillanatban a szórakoztató elektronika világában két termékkel nem lehet mellé nyúlni. Egyik a Bluetooth hangszóró, másik pedig a soundbar. Természetesen ezekből is a minőségi darabokra gondolunk, de vitathatatlan tény, hogy velük ma óriási tömegek igényeit lehet kiszolgálni. Ami már nehezebb feladat, létrehozni egy olyan hangszórót, ami valahogy ki tud lógni a sorból, és el tudja azt érni, hogy őt válasszák a végeláthatatlanná nőtt kínálatból. Mostani tesztünk után az volt az érzésünk, hogy a DALI-nak ez sikerült. Megint.

DALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbar wooferDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbar fali konzolDALI KATCH ONE soundbar fali konzolDALI KATCH ONE soundbar talpDALI KATCH ONE soundbar talpDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbar távvezérlőDALI KATCH ONE soundbar távvezérlőDALI KATCH ONE soundbar távvezérlőDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbarDALI KATCH ONE soundbar

Mintha egy új kategória lenne

A dán hifi specialista neve talán még annak is ismerős lehet, aki abszolút kívülálló ebben a világban, így várható volt, hogy a DALI előbb-utóbb a soundbar piacra is be fog kopogtatni. A jelek szerint jól tette, hogy inkább utóbb lépte meg ezt. Kicsit olyan érzésünk volt, mintha egy "hifi tőzsde" taktikát alkalmaztak volna, azaz, figyelni és kivárni, amíg a balekok már beugrottak. Ezután nem volt más dolguk, csak egy nagyon jó alapra, amit a DALI KATCH Bluetooth hangszóró jelentett, olyan soundbar-t építeni, ami másnak még nem nagyon volt. Hogy mitől különleges? Az már az első pillanatban kiderült.

DALI KATCH ONE soundbar

Nagyon jól emlékszünk az első találkozásunkra a DALI KATCH ONE-nal. A müncheni HIGH END kiállításon, amikor próbáltunk bejutni a DALI termébe, arra lettünk figyelmesek, hogy nem a szokásos hifi installációnál hömpölyög a tömeg, hanem a bejárat melletti méretes LCD tévét zsongják körbe. Gondoltuk, biztos valamiféle prezentációt vetítenek, így mi is odaálltunk, majd amikor kicsit oszlott a tömeg jöttünk rá, hogy korántsem a képpel, hanem a hanggal volt mindenki elfoglalva. Majd mi is megpillantottunk egy kifejezetten szép, ovális hangszórót a tv alatt, ami két bőr pánton lógott, és valami hihetetlenül tisztán és testesen szólt, pedig mélysugárzónak nyoma sem volt. Valójában nem tudtuk eldönteni, hogy ez egy soundbar, vagy egy egyhangszórós hifi rendszer. Lényegében mindkettő, és ezzel a DALI egy új világot nyitott meg a vásárlók felé, ami megtalálta a kompromisszum-mentes utat a hifi és a soundbar rendszerek között. Elmondjuk, hogy mivel sikerült ezt elérniük.

DALI KATCH ONE soundbar

A szemnek, és ami belül van

A DALI KATCH ONE külsőre le sem tagadhatná rokonságát a nemrégiben nálunk is megfordult KATCH BT hangszóróval, de annál kifinomultabb és lényegesen nagyobb kiadásban. A stílusjegyek és forma ugyanaz, de a funkciók és felépítés már más nívót ütnek meg a KATCH ONE-nál. A hangszóró teste nagyon erős és merev, üvegszál erősítésű ABS műanyag, melynek köszönhetően sikerült alaposan leredukálni a káros rezonanciákat. Három különböző színben kapható a KATCH ONE: teljes fekete, teljes fehér, valamint fehér, szürke védőszövettel, ami nekünk talán a legjobban tetszett.

DALI KATCH ONE soundbar

A kistesó KATCH-hez hasonlóan a kezelőszervek itt is a felső részbe vannak integrálva és hasonlóan finoman működnek. A hangszóró eleje szerintünk lényegesen szebb ezekkel a szövetekkel, mint a KATCH sima "rácsos" megoldása, bár ott a gyönyörűen csiszolt élek izgalmasabb képet mutattak, mint a KATCH ONE egyszínű fényezése.

DALI KATCH ONE soundbar

A hangszóró előlapja teljesen láthatatlanná teszi a hangszóró készletet melyből elöl hat, hátul pedig négy darab dolgozik, de ezekre később részletesebben is visszatérünk. A hátoldal már kevésbé minimál stílusú, itt ugyanis az ABS műanyag rács védi a hangszórókat, melyek között találhatók a csatlakozói.

DALI KATCH ONE soundbar

Itt egy analóg (3,5 mm-es Jack AUX) és három digitális bemenetet találunk (1 db HDMI ARC, 2 db optikai) melyek mögött egy 24 bit/96 kHz-es DAC fogadja a digitális jelfolyamot. Ugyanitt található egy USB aljzat is, ami elvileg a frissítéseken felül akár egy Chromecast egységet is tud kezelni, bár ennek tesztelésére nem volt lehetőségünk. Ami nagyon szimpatikus pont, hogy a DALI tisztában volt azzal, hogy bár termetéhez képest masszív basszusokra lesz képes a KATCH ONE, mégis megtoldották a csomagot egy dedikált SUB kimenettel, amely aktiválásakor a DSP azonnal a külső mélysugárzóra küldi a legalacsonyabb frekvenciákat, és ezzel nagy terhet vesz le a hangszórókról, és a 4x50 wattot pumpáló D osztályú erősítőről. Amennyiben a szerencsés felhasználó nem kizárólag híradót akar nézni a tévén vagy csak lágy akusztikus muzsikákat hallgatni, minden bizonnyal széles mosollyal fogja nyugtázni egy ilyen mélyláda beiktatását a rendszerbe. Természetesen önmagában is tisztességes basszusokra képes a DALI KATCH ONE, hiszen elöl és hátul is 2-2 db 114 mm-es passzív radiátor keveri a levegőt, kiegészítve a szintén négy darab 89 mm-es mélyközép hangszórót és a csak előre néző 21 mm-es lágy dóm magassugárzókat. A mélyközépsugárzók ugyanazok a saját fejlesztésű, fordított alu membrános darabok, melyeket a KATCH Bluetooth hangszórónál is csak elismerő szavakkal illettünk.

DALI KATCH ONE soundbar

Ami mindenképp szót érdemel, az a KATCH ONE rögzítése. Egyrészt nagyon ötletes és különleges húzás volt, hogy a falra illesztést két bőrpánttal oldják meg, másrészt állati jól is néz ki.

DALI KATCH ONE soundbar fali konzol

Ugyanúgy igaz ez a hangszóró alsó részébe illeszthető valódi fatalpakra is melyekkel a médiabútorunkon tudjuk elhelyezni a KATCH ONE-t, méghozzá, meglepően stabilan. Ha sikerült a végleges helyére tenni ezt a szépséget, a beüzemeléssel eltöltött néhány másodpercet követően indult az élvezkedés.

DALI KATCH ONE soundbar talp

Működés közben

A DALI KATCH ONE beüzemelése "sajnos" valóban nem tartott túl sokáig. Nincs semmiféle applikáció, hálózati integrálás, Spotify, TIDAL, stb. beállítás vagy hasonlók. Áram alá helyeztük, csatlakoztattuk a különböző egységeket, majd helyet foglaltunk lapos, kompakt, de minden fontos gombbal ellátott csinos kis távvezérlőnkkel, és kezdődhetett a teszt miután közel egy hétig hagytuk új vendégünket "kisimulni" bár a hangjába nem igazán tudtunk ekkor sem belekötni. Nem volt nyers, nem zúgott, nem búgott, csak tette szépen a dolgát.

DALI KATCH ONE soundbar

Mivel a KATCH ONE kétféle hangzással rendelkezik, akár a zenei, akár a filmes anyagokat váltásban hallgattuk meg, hogy kiderüljön, milyen térhatásra képes a DSP illetve a hátul elhelyezett hangszórók. Elsődlegesen kedvenc zenéinket indítottuk el, ahol hamar kiderült, hogy mit is jelent az, ha egy gyártónak a nevében is szerepel az audiofil szó.

DALI KATCH ONE soundbar

Méreteiből, felépítéséből és a gyári adat szerint 46 Hz-is merülő alsó tartományból, nyilván nem vártunk gyomorrengető basszusokat, de ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy ez elvileg egy soundbar, meglepő produkcióra volt képes a KATCH ONE. Ahogy egy kisméretű állványos hangdoboznál, úgy ennél a hangszórónál is a hangszeres zenék bizonyultak a legjobb választásnak, bár a könnyedebb vagy dinamikusabb műfajoknál is csak a visszafogott basszusokba tudtunk belekötni.

DALI KATCH ONE soundbar woofer

Az ének és hangszer hangok jócskán túlmutattak azon, amit egy soundbar-tól megszoktunk, bár "audiofil"-nek nevezhető hangminőségről nem feltétlenül beszélhetünk. Ahogy a KATCH Bluetooth hangszórónál, úgy itt is azt tapasztaltuk, hogy az egy gombnyomásra aktiválható hangzásfokozás, nem feltétlenül állt jól az akusztikus zenéknek. Szinte tolakodóan mesterkélt lett Gregory Porter - Laura-ja, túlzó mélyekkel és furcsa térhangzással. Ilyenkor számunkra az alapbeállítás sokkal életszerűbb volt, még úgy is, hogy "csak" középről jött a hang. Nem így volt ez egy-egy koncertfelvétel esetén! Amikor Sting isteni hangja és zenekari kíséret megszólalt, szinte teljesen megtöltötte a szoba első harmadát, faltól falig. Ezzel a gombbal ugyanis nemcsak a különböző frekvenciákat erősítette fel, hanem a hátsó hangszórók is sokkal aktívabb szerepet kaptak a szinte szürreális mértékű térhangzás létrehozásában.

DALI KATCH ONE soundbar távvezérlő

Kedvenc elektronikus zenéinknél már könnyebben megmutatkoztak a méretből adódó korlátok. A jelszint 70-80 %-nál már alaposan megritkította a DSP az alsó tartományt, így bebizonyosodott, amit addig is tudtunk, a KATCH ONE nem buli hangszóró, bár tisztesen helyt állt ezen a téren is. A Bluetooth 4.0 aptX kapcsolatnál csak szinte elenyésző hiányosságot éreztünk a részletekben az optikai kábelhez képest, de amikor egy nem aptX képes forrásról játszottuk le ugyanazt, akkor már éreztük a tömörítés hátrányos tulajdonságait.

DALI KATCH ONE soundbar

Ami a filmeket illeti, a HDMI ARC csatlakozó minden áldásos tulajdonsága jótékony hatással volt a hangzásra. A térhatás nem csak annyiban merült ki, hogy hátrafelé is szólt és a falak visszaverték a hangokat, hanem a Dolby 5.1 hangsávok realisztikusan oszlottak szét a térben a történéseknek megfelelő irányokban. Erőteljes és nagyon dinamikus hangzású akciójelenetekre volt képes a DALI KATCH ONE, de a komolyabb energiát igénylő robbantások már nem tudtak úgy felszabadulni, ahogy azt a hangmérnökök tolmácsolni szerették volna. A párbeszédek kristálytisztán, jól artikuláltan, és nagyon pontos térbeli elhelyezésben szólaltak meg, a zenei betétek pedig abszolút felülmúlták az átlag soundbar-ok képességeit. Tapasztalataink szerint a hangzás fokozás feltétlenül jót tett a filmeknek, akár akció, zene vagy párbeszédek visszaadását próbáltuk.

DALI KATCH ONE soundbar

Összegzés

Nehéz dolgunk lenne, ha egyértelműen kategorizálnunk kellene a DALI KATCH ONE-t. Inkább neveznénk egy dobozos audio eszköznek, hiszen sokkal jobb zenei tulajdonságokkal bír, mint egy soundbar, és önmagában még filmekhez is többet nyújt, mint a legtöbb hangrúd. Külsejét tekintve is magasan kilóg a sorból, tehát mind hangzásvilága, mind pedig optikai jegyei alapján szintén igazi egyéniség. Ellenben, semmiféle hálózati tulajdonsággal nem bír, ami azt jelenti, hogy sem multiroom, sem zenei megosztók, sem AirPlay nem állnak rendelkezésre, ami 250 000 forintért kicsit fájó pont.

Hangminősége abszolút kiemeli a konkurencia termékei közül, de a teljes élvezethez feltétlenül érdemes külső mélysugárzóval kiegészíteni, illetve a kényelemi szolgáltatások miatt esetleg egy Chromecast egységgel is. Amennyiben ezek a kiegészítők megvannak, a DALI KATCH ONE a tökéletes partnerünk lesz akár filmre, akár zenére.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.