DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal teszt

2018. október 30., kedd, 23:00

DALI CALLISTO audio hifi hangfal hangszóró DALI hangfal hifi hangfal aktív hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt DALI hangfal teszt

A jövő elkezdődött. Lassan, de biztosan közelítenek a gyártók ahhoz a célhoz, hogy különböző komponensek és vezetékek nélkül is megkaphassuk azt a hangzást, amit korábban el sem tudtunk volna képzelni egy ilyen felállásból. Természetesen ezek a rendszerek is egyfajta célközönséget céloznak meg, hiszen egy vérbeli hifi örült sosem tudna belenyugodni, hogy valamit ne változtasson vagy fejlesszen a rendszerén. A DALI válasza erre a CALLISTO széria, amit talán már nem is biztos, hogy érdemes javítgatni, plusz egy letisztult és minimális helyigényű, vezeték nélküli rendszert kapunk.

DALI CALLISTODALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal mélysugárzóDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal mélysugárzóDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal LEDDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal LEDDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal LEDDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal LEDDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal hátlapDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal hátlapDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal hátlapDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal hátlapDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal hátlapDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal keresztváltóDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal keresztváltóDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal keresztváltóDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal belsőDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal belsőDALI CALLISTO 6 C aktív hangfal belsőDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI CALLISTO 6 C aktív hangfalDALI Sound HubDALI Sound HubDALI Sound HubDALI Sound HubDALI Sound HubDALI Sound HubDALI Sound HubDALI Sound HubDALI Sound HubDALI Sound Hub hátlapBluOS NPM-1 modulDALI Sound Hub hátlapDALI Sound Hub hátlapBluOS AppBluOS App

Egy újabb szinttel feljebb

Szinte minden alkalommal, amikor egy nagy, klasszikus hifi gyártó előrukkol egy vezeték nélküli hangrendszerrel, ráncolódnak a homlokok és emelkednek a szemöldökök a vájt fülűek körében. Őszintén szólva ezzel mi is így voltunk, aztán egyszer kézbe vettük a KEF LS50 Wireless-t ami alaposan átrendezte a fejünkben összetorlódott előítélet halmot. Majd jött a következő pofon, amikor a müncheni HIGH END 2018 kiállításon legnagyobb meglepetésünkre a legjobb hangok közé soroltuk a Canton, és a DALI aktív hangfalait.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal

Egyre nagyobb réteget vonz ez a fajta összeállítás, és ha a régi hifisták nem is fognak áttérni erre a lehetőségre, olyan új vevőkör van kialakulóban, akik pontosan ezt a fajta funkcionalitást, egyszerűséget és letisztultságot képzelték el otthonukban. Ezt a réteget nem érdekli, hogy félévente tíz vagy száz ezreket költsön új kábelekre, vagy akár ennél is magasabb összegeket új erősítőkre, DAC-okra vagy forrásra. És most, hogy ezekkel a feltételekkel még az igazán igényes hangzás is elérhető, nincs is tovább keresgélni való. Egy pár hangfal, egy központi vezérlő egység és egy tablet, vagy okostelefon. A többit a DALI CALLISTO 6 C már megoldja, nem is akárhogy.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal

A rendszer

Nyilván a teljes vezeték nélküliség csak az akkumulátorral rendelkező hangsugárzók kiváltsága, így (esetünkben) a két hófehér szépséget, hozzá illő hófehér tápkábellel tudtuk csak beüzemelni, ezért ha nincs pontosan a hangfalak mögött 1-1 konnektor, bizony ennyi szépséghibával még együtt kell élnünk. A két hangfal vezérlő központja szintén hálózati áramról működik, de itt már egész kulturáltan el lehetett rejteni a drótot, ám ha már szépséghibánál tartunk, szerintünk sokkal dögösebb lenne az összkép, ha a hangfalakhoz hasonlóan a DALI Sound Hub is fehér lenne. A CALLISTO 6 C ugyanis (csak) két színben kapható, ám a központi egység kizárólag a fekete verzióval van testvéri viszonyban, de ez inkább csak optikai hátrány.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal LED

A hangsugárzók külsőre tipikusan "DALI-sak", olyannyira, hogy az első találkozáskor csak a hófehéren pislogó LED sor miatt tűnt fel, hogy ez a cucc itt valami más, mint amiről eddig tudomásunk volt.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal mélysugárzó

A hangszórókészlet ugyanaz a jellegzetes mélybordó, farost szövetes, 165 mm-es SMC membránnal ellátott mélyközép, valamint az OPTICON sorozatból (és attól feljebb lévő modellekből) ismert hibrid selyem dóm/ribbon magassugárzókból áll, ami már nagyon sok ízben bizonyított az elmúlt években.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal

A hangfalak előlapján lényegében csak működés közben akad még látnivaló, a már említett fehér LED sor személyében, melyen nagyon pontosan nyomon tudjuk követni a hangerő változását, illetve az aktuális állását is. Apropó hangerő. A DALI CALLISTO 6 C jelszintje már-már egészségtelenül sok módon változtatható.

DALI Sound Hub

Adott egyszer a Sound Hub közepén látható, nagyon igényes kivitelű tekerentyűje erre a célra, majd a mellékelt távvezérlőn is megtehetjük ezt, amely nem mellékesen az egyik legfinomabb darab, amit mostanában kézben tarthattunk, majd ott van a BluOS vezérlő applikációja is, melyet vélhetően a legtöbbet fogunk használni. Végül, de nem utolsósorban egy nagyon jópofa, bár kissé felesleges lehetőség, a hangsugárzók tetején található.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal

Mivel itt nincs alá/felé rendelt viszony (Master-Slave) mint az LS50 Wireless esetében, így mindkét doboz tetejét simogathatjuk, és ha megtanultuk, hogy hol is van az érzékelő, akkor egyrészt a hangerőt tudjuk itt állítani, másrészt két koppintással "Pause" funkciót is aktiválhatunk. Ezt azon kívül, hogy kipróbáltuk, a gyakorlatban nem sok mindenre tudtuk használni, mert csak ritkán hallgattunk zenét közvetlenül a hangfalak előtt álldogálva, de örömmel töltötte el szívünket, hogy négy lehetőségünk is akadt e funkció érvényesítésére.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal hátlap

A dobozokat megfordítva már izgalmasabb dolgok vártak, mint egy banándugós kábelcsatlakozó.

A hatalmas fekete négyzet tetején ott díszeleg a Sound Hub-on megtalálható "Link Connect" gomb a rendszer párosításához, alatta egy szép OLED kijelzőn kísérhetjük figyelemmel, hogy az aktuális hangfalat melyik oldalra aktiváljuk. Az alsó szekcióban kapott helyet az IEC táp aljzat, egy szerviz USB port, valamint egy előerősített forrásból érkező RCA kábel csatlakozó arra az esetre, ha a Sound Hub nem áll rendelkezésre.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal hátlap

A hangdoboz megépítése példás, ahogy a DALI-tól ezt megszokhattuk, és a beépített 250 W teljesítményű, D osztályú erősítőknek köszönhetően a súlyuk is tekintélyesnek mondható (23 kg/db).

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal keresztváltó

Érdekes részlet a CALLISTO 6 C hangszóróvédője is, ami egyrészt nagyon szép anyagot kapott, másrészt pedig illik a hibrid magassugárzóhoz, hiszen furán fogalmazva ennek a rögzítése is hibrid. A mélyközép sugárzók csavarjai közé rögzülnek a stfitek, a magas szekció körül pedig mágneses, így ott semmiféle gumihüvely nem csúfítja el az összképet.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal

A központi agy

Ugyan a DALI CALLISTO 6 C képes önálló működésre is kábelekkel, de alapvetően nem erre lett megálmodva. A Sound Hub a CALLISTO hangszórók szíve lelke, ami képes vezeték nélkül nagyfelbontású zenei anyagok továbbítására, és megfelelő modullal, akár mulitiroom rendszert is össze lehet vele állítani. A Sound Hub alap funkciói kimerülnek a digitális és analóg bemenetekre kötött külső források megszólaltatásában, illetve Bluetooth-on (aptX-HD) keresztül is küldhetünk rá dallamokat. Digitális bemeneteken 24 bit/192 kHz felbontásig boldogul az adatokkal, míg vezeték nélkül 24 bit/96 kHz a felső érték. Kimenetei segítségével előerősítőként is használhatjuk (PRE OUT) és akár aktív mélysugárzóval is megtámogathatjuk a szoba ablakainak meglazítását.

DALI Sound Hub hátlap

Érdekes dolog, hogy miért kell külön egységként kezelni, és 200 000 Ft ellenében értékesíteni, hiszen a CALLISTO 6 C ugyan működik nélküle, de nem sok értelme van. Ugyanez a helyzet a Sound Hub-bal is a megfelelő modul nélkül. A forgalmazótól szerencsére egy komplett szett érkezett kíváncsi csapatunkhoz, így a BluOS NPM-1 modullal állt össze a tökéletes rendszer, ami további 150 000 Ft körüli áron mozog, ám e modul beillesztésével az interfész életre kel, és kinyílik az audiofil világ.

BluOS NPM-1 modul

Az online streaming szolgáltatások sora olyan hosszú, hogy inkább nem írjuk le részletesen, de nem sok olyan zenei szolgáltató lehet a világban, ami nem elérhető a BluOS számára. Mi csak a szokásos internetrádiókat, Spotify Premiumot, valamint a TIDAL-t használtuk, melynél nagy felkiáltójelekkel említenénk meg az MQA támogatottságot, ami egy áldás tud lenni bármilyen rendszerben!

BluOS App

Az egész egységhez jár a már említett kis távvezérlő, ami a szívünk csücske lett az anyaghasználata, a funkciói és a külseje miatt, de a BluOS applikációt letöltve, inkább csak asztaldísz maradt. Ezzel a jól átgondolt App-pal könnyen és logikusan tudtuk vezérelni mind az online, mind a saját adatrögzítőinken tárolt tartalmakat, így már csak az maradt hátra, hogy ezeket a tapasztalatokat meg is osszuk.

DALI Sound Hub

Működés közben

A DALI CALLISTO 6 C a szokásos 30 négyzetméter körüli tesztszobánkban kapott helyet, de sajnos csak néhány napig volt lehetőségünk járatni a teszt előtt, így vélhetően maradt még tartalék a rendszerben, ami csak később jön elő.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal

A BluOS modul beillesztéséhez egy torx kulcson kívül nincs másra szükség, ezután pedig csak áram alá kell helyezni a rendszert és indulhat a párosítás. A Link Connect gombok segítségével nagyanyánk is megoldaná a dolgot, az egyetlen apróság, amire figyelni kellett, hogy a megfelelő olDALI hangsugárzót a Sound Hub kijelzőjén is helyesen rögzítsük, különben kezdhetjük, előröl, vagy cserélhetjük a dobozokat. A hangjelzést követően a rendszer összeállt, így már csak az applikációban kellett elindítani a kívánt szolgáltatókat a teszt megkezdéséhez.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal keresztváltó

A meghallgatást a megszokott akusztikus muzsikákkal kezdtük. A bejáratás során is feltűnt, hogy a beépített D osztályú erősítő alacsony jelszinten is izmos, de nem túlzóan mély basszusokat tud előcsalogatni a két méretes reflexnyílás segítségével. A példás hangolás eredménye, hogy semmiféle torzításra nem hajlamos, nem jelentkezett dobozhang, vagy zavaró brummogás, csak testes, masszív mélyek tették hitelessé a megadott 40 Hz-es alsó frekvenciát.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal

A tisztességes basszusokat nagyon jól csengő és kristálytiszta középhangok egészítették ki. Az énekhangokban éreztünk egy csipetnyi magas tónust, de ettől még nagyon természetes és testes maradt mind a férfi, mind a női énekhang. A fúvós vagy húros hangszereknek kifejezetten jót tett ez a fajta magasba húzás, mert a gitárpengéseknek élet adott, a fúvósok pedig egy kellemes fémes karakterrel lettek gazdagabbak. Szerves része lehet ennek az érzésnek a hibrid magassugárzó, ami ha nem is akar olyan domináns hangokkal elkápráztatni, mint hasonló hangszórókészlettel rendelkező passzív testvérei, mégis valahogy erősebb magasfrekvenciát kaptunk, mint amit megszoktunk. Csöves erősítőkhöz és lágy meleg magashangokhoz szokott audiofileknek valószínűleg zavaróvá válhat hosszabb távon ez a fajta hangzás.

BluOS App

Hasonló érezésünk volt rockzenékre váltva, ahol a repedezésig püfölt cintányérok hangorkánja nagyon hatásvadász módon járta át a szobát, ám itt már rövidebb idő alatt éreztük soknak a "csak" 30000 Hz-es frekvenciát. Kemény zúzásnál tehát érdemes ezzel számolni, de cserébe a lábdobok energiája, a gitárok feszes tempója és lendülete, valamint az elsöprő erejű énekhangok mindenért kárpótoltak.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal

A tökéletes színpad többszöri állítgatással volt csak elérhető, mert a tér szélességében és mélységében ugyan példaértékű volt, valahogy az énekes nehezen akart leugrani a hangfalakról a szoba közepére, de végül mi nyertük ezt a csatát, csak nehezebben adta meg magát a front ember, mint ahogy megszoktuk.

Elektronikus muzsikák között barangolva a korábbiakkal ellentétben, kifejezetten előnyére vált a lendületesebb magasfrekvencia a digitális cintányérok, sziszegések, csilingelések és hasonló hangok esetében. Nagyon energikus és minden szegletet átjáró hangorkán söpört végig a szobán, bármilyen előadó szerzeményeivel döngettük a rendszert. Bár nem éreztük szükségét, aki mégsem elégszik meg a 165 mm-es bordó ikrek teljesítményével, ott a lehetőség egy extra mélysugárzó beiktatására, melyet filmekhez mi is megpróbáltunk, és itt tényleg jótékonyan hatott a végeredményre.

DALI CALLISTO 6 C aktív hangfal

Összegzés

A DALI CALLISTO 6 C a hozzá tartozó Sound Hub-bal és a BluOS modullal egyszerűen zseniális. A hangminősége rég túlmutat az aktív rendszerektől megszokottakon és a kezelése, szolgáltatáscsomagja valamint letisztultsága valóban jövőbe mutató. Magyarországon élünk, ezért az itteni körülményeket is figyelembe kell vennünk, és ami ennek a rendszernek az árát illeti, már sötétebbnek tűnik az összkép. A komplett szett 1,5 millió forint körüli kiskereskedelmi ára ugyanis nem nevezhető sem középkategóriásnak, sem kedvezőnek. De ha a CALLISTO 6 C hangzását és szolgáltatásait nézzük, egy külön komponensekből összerakott rendszer sajnos nem állna meg ennyiből, ám vitathatatlan tény, hogy az továbbfejleszthető. Ezek tükrében tehát azoknak a tehetősebb kezdőknek ajánljuk a DALI CALLISTO rendszert, akik egyszer, egy csomagban szeretnék elérni a maximális kényelmet, rugalmasságot, valamint a minőségi hangzást, és nincs igényük rá, hogy a "hifibogár" a fejükben, további súlyos összegekbe kerülő fejlesztésekre késztesse a tisztelt tulajdonost. A DALI tehát megkéri az árát ennek a szettnek, de ránk abszolút pozitív benyomást tett, és kiérdemelte a Kiváló Termék címkét!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.