Cornered Audio C5 hangfal teszt

2014. október 7., kedd, 10:50

Cornered Audio audio hifi házimozi hangfal sarokhangfal sarok hangfal hifi hangfal házimozi hangfal fali hangszóró hangfal teszt

Hogyan építsünk otthon hifi vagy házimozi rendszert, anélkül hogy a feleségünk idegeire mennénk a nagy dobozok látványával, ugyanakkor ne mondjunk le a testes hangzásról? És mit tegyünk, ha nem tudjuk, vagy nem akarjuk a falba süllyeszteni a hangszórókat? Ha a szoba sarkában vagy a plafonon van még szabad hely, akkor nyert ügyünk van, legalábbis a Cornered Audio ezt állítja.

Az úgynevezett ?sarokhangfal?

Már a hetvenes években is éltek olyan felhasználók, akik az ?integrált? hangot a szoba sarkainak kihasználásával valósították meg. Az egészen megrögzött hifisták eleve úgy húzták fel a ház falait, hogy már előre kialakították sarkokba szánt levágásokat és kör alakú üregeket a hangszórók számára.

Mára persze sokat fejlődött hangfalépítés, ugyanakkor a hagyományos dobozok sarokba helyezése nem tanácsos, mivel az többnyire basszus-gerjedéshez vezethet. A Cornered Audio pont azt hasznosítja, hogy a sarokba állított hangszóró alsó frekvenciás szórását felerősítik a szoba falai. Ebből kifolyólag a dán cég termékeit nem csak lehet, hanem a sarokba kell állítani, mi több, a dobozok kompakt méretének köszönhetően akár fel is szerelhetjük őket, hogy fülmagasságba kerüljenek.

A cég kínálata jelenleg öt terméket számlál, mindegyik ugyanarra a háromszög alapú hasáb formára épül, az előlapjuk, hangszórókészletük pedig negyvenöt fokban befelé, a hallgató fülének irányába néz. Nálunk a Cornered Audio C5 fehér és szürke verziója vendégeskedett, melynek belseje 3 db hangszórót rejt, de ha az ívelt, mágneses védőrácsot ráhelyezzük, nem úgy néz ki, mint egy hangfal. E típusnak létezik két kisebb testvére (C3, C4) valamint két bátyja (C6, C6TRM), utóbbiak vadabb jellegű felhasználást szolgálnak, olyan környezetbe valók, ahol esetleg extra hangerő szükséges. A fehér változat a fehérre festett falon tényleg alig észrevehető, ezért a márka koncepcióját teljes mértékben alátámasztó kivitelt kapunk.

Cornered Audio C5 fali hangszóró választható színek

Küllem

A hangfal külső borítása alumínium, viszonylag kis tömege (4,1 kg) ellenére jól csillapították, és zárt rendszerű. A belső fekete lemez, melybe a hangszórók kerültek, MDF-ből készült. A hangszórók ugyancsak feketék, legfelül látható a diszkrét kamrába ültetett selyem dóm magassugárzó, alatta pedig két 13-as membrán, a specifikáció alapján középhangszóró-mélyhangszóró kiosztásban. A membránokon szabad szemmel is látható, hogy profi minőségűek, a gumiperem illesztése makulátlan, az inverz porsapka is szépen belesimul a kónusz közepébe.

Cornered Audio C5 fali hangszóró

Az egyetlen dolog, amin még agyalhattak volna, az az előlapi kábelaljzat. Nem a doboz hátuljára, hanem a hangszórók közé került a (szükségtelenül) banándugó kompatibilis terminál, a hangfalkábelt fel kell húznunk a doboz közepéig, és hátulról át kell fűznünk egy alig 1 cm-es járaton keresztül. Ez a megoldás redukálja a lehetséges hangfalkábelek számát, ezért ha ilyen hangfalat viszünk haza, előtte ellenőrizzük le, hogy a vezeték bele fog-e férni! Ahogy korábban írtuk, az előlap mágnesesen illeszkedik a dobozhoz. Az ívelt kialakításnak köszönhetően van annyi hely, amennyi nem gátolja meg a hangszórókat a hosszú löketű működéstől.

Beüzemelés

A Cornered Audio C5-ből 5 db érkezett hozzánk, így sztereó és házimozi felállásban is kipróbálhattuk. Először saját, jó akusztikájú (kb. 25 m2) teszthelyiségünkben kötöttük be őket, Cambridge Audio Azur 551R házimozi erősítőre, Dune médialejátszóval és AudioQuest kábelezéssel.  A két frontsugárzót teljesen a sarokba toltuk, hangfalállvány segítségével sikerült úgy beállítani őket, hogy a magassugárzó kb. fülmagasságból szóljon. A centerrel már nem volt ennyire könnyű dolgunk, mivel mennyezetre nem rakhattuk, maradt neki is a hangfalállvány, így kb. 50 cm-es magasságból, 45 fokban felfelé szórta felénk a hangokat. Közel egy hónapon keresztül járattuk és hallgattuk a Cornered C5 rendszert egy Polk Audio PSW 125 társaságában, utóbbit sztereó módban kikapcsoltuk, és filmeknél is csak alig hallható szintre állítottuk, hogy a lehető legkevésbé domináljon.

Cornered Audio C5 fali hangszóró

Hangminőség

A sarok tényleg felturbózta az alapesetben lapos és nyugodt dinamikájú dobozok basszusait. Bizonyos zenékkel közel olyan mélyhangokban volt részünk, mintha állódoboz üzemelne, ami azért nem kis dolog. A lényeg, hogy zenehallgatáshoz egyáltalán nem volt kevés, amit a Cornered C5-től sztereóban kaptunk. A magas frekvenciák kifinomultan és kellemesen jelentek meg, térben kissé visszafogottan viselkedett a rendszer, de a szórása nagyon meggyőzött, és rengeteg részletet megkaptunk a felvételekből. A dobozok legjobb tulajdonsága, hogy nagyon precízek, de hangjukhoz társul egy kis könnyedség, ami sokkal jobb, mint ha csak úgy karót nyelten, mesterkélten dobálóznának a részletekkel. Tiszta és jól emészthető előadást kapunk, de ha a zenei stílus vagy a hangerő megkívánja, akkor egész bátran terhelhetjük a dobozkákat, nem lesznek szégyellősek. Azt hittük, hogy a zárt kialakítás miatt nagy hangerőn a basszusok majd kemények és szárazok lesznek, valójában épp ellenkezője történt: lágy és pulzáló mélyeket hallottunk.

Cornered Audio C5 fali hangszóró

A C5 sok esetben nagyon lineárisan viselkedett, majdnem úgy, mint egy stúdióhangfal. Közepei nem szárazak, hanem kifejezetten simulékonyak, nagyon jó átfedést hoz létre az érces, sziszegő effektusok és a dinamikus, zengő mélyek között. Higgadt és légies hangja különösen olyanok számára lehet jó, akik nem szeretik, ha egy hangfal rakoncátlanul felhívja magára a figyelmet. A negyvenöt fokban elfordított hangszóróknak köszönhetően sokszor remek sztereó hangkép alakul ki. Mivel centersugárzónak is C5-öt használtunk, a frontok közötti átfedés gyakorlatilag simán megvalósult. A párbeszédhangokban picit hiányoltuk azt a fajta öblös, lendületes jelleget, amit a nyitott centerek szoktak produkálni, de ez részben a mi hibánk is volt, hiszen a centert a szokásos állványon helyeztük el, és nem plafonon vagy falon, ahogy a gyártó javasolta. Ezt figyelembe véve, aki teheti, házimozizáskor tényleg jobban jár, ha a fal közelébe teszi el még a centersugárzót is. Hozzáfűzzük, hogy a Cornered egyébként is páros kiszerelésben adja termékeit, a mozi hangzást csak saját kíváncsiságunk miatt próbáltuk ki.

Végszó

A Cornered Audio két fő pozitívummal büszkélkedhet: az árához képest nagyon jól szól, és praktikus elhelyezhetőségének, kis méretének köszönhetően megelőzhetjük a feleséggel való vitá(ka)t. Teljesen egyszerű, de igényesen összeszerelt termékhez volt szerencsénk, mely képes hifis beállítottságú felhasználókat is meglepni, amennyiben jó rendszert kap maga mögé.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.