Bowers & Wilkins Formation Duo vezeték nélküli aktív hangfal teszt

Kötetlen hűség

2019. október 4., péntek, 19:45

Bowers Wilkins BW audio hifi hangfal hangszóró multiroom hifi hangfal BW hangfal Bowers hangfal aktív hangfal multiroom hangrendszer hangfal teszt hifi hangfal teszt BW hangfal teszt Bowers hangfal teszt aktív hangfal teszt multiroom hang

Egyes szkeptikusok szerint nincsenek érdemi újdonságok a hifi világában. Vajon a Duót látva is ezt állítanák? De miért/mire jó egy pár hangfal, amihez összekötő kábel, erősítő és lejátszó sem kell? A B&W átesett a ló túloldalára, vagy csak jókor húzta ki fejét a homokból? Jönnek a válaszok!

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfal magassugárzóBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfal hátlapBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfalBowers & Wilkins Formation Duo hangfal App

Az exkluzivitás jegyében

Dunát lehetne rekeszteni a multiroom képes hangrendszerekkel. Tizenöt évvel ezelőtt ritka, érdekes, izgalmas kategóriának számított, ma pedig már termosz nagyságú, intelligens funkciókkal felvértezett, vízálló és kitudja, mi minden egyébre képes hangerőműveket ontanak magukból a gyártók. És a többségük egyáltalán nem szól úgy, hogy az ínyenc zenerajongók elismerően hümmögjenek.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

Ahogy korábban is említettük, a Bowers & Wilkins fő célja nem az volt a Formation termékcsaláddal, hogy illedelmesen beálljon a többi gyártó sorába, mondván "mi is megcsináltuk, mostantól tessék minket békén hagyni a türelmetlen kérdésekkel". Ez nem lett volna méltó eddigi tevékenységükhöz. Ezért az sem meglepő talán, hogy olyan vezeték nélküli technológiát fejlesztettek ki, amivel bizonyos paraméterek miatt más gyártók fölé helyezhetők, amennyiben vezeték nélküli multiroom rendszer építésre kerül sor.

Mik ezek a fejlesztések? Röviden felsoroljuk azoknak, akik nem olvasták korábbi, Wedge-ről szóló cikkünket: a B&W sokat dolgozott azon, hogy a Formation széria tagjai minél kisebb időeltolódással legyenek képesek multiroom módban együttműködni. Emellett saját szabadalommal védett, a helyi WiFi hatókörétől és gyengeségétől független Mesh hálózatot használják, amelynek stabilitása egy átlagos otthon falai közt elméletileg verhetetlen. Plusz kényelmes játszóteret biztosít ahhoz, hogy 96 kHz/24 biten (ami a piacvezető vetélytárshoz képest nagyobb mintavételezés) is dekódolni lehessen a lejátszandó műsort. Ehhez hozzáadódik a gyártó saját fejlesztésű hangszórókészlete, amely jelen esetben elegáns átültetés az audiofil géneket hordozó 700 Series-ből.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

Érdekesség, hogy a dobozt két fő idomból illesztették össze (oldalt lehet is látni egy végighúzódó csíkot), amellyel a törött harang elvet hasznosították. Ennek lényege, hogy egy különálló elemekből összeillesztett test sokkal ellenállóbb a rezonanciákkal szemben, mintha egyetlen darabból lenne. A doboz műanyag-kompozit testét is azért választották fa vagy MDF helyett, mert ez esetben optimálisabb akusztikai paramétereket és jobb WiFi stabilitást tesz lehetővé.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

Az eredmény egy magas felbontású, Carbon dome magassugárzóval és Continuum mély/középsugárzóval felvértezett kompakt erőmű, amely kompatibilis az Apple AirPlay2, Spotify Connect és Bluetooth kliensekkel. A Roon nevét kiemeljük, mivel ez letisztult, mégis katalogizált módon teszi elérhetővé otthoni és internetről közvetített kedvenc zenéinket egyaránt, pillanatok alatt beüzemelhető és harmonikusan összefűzhető más Formation komponensekkel. Ez a Duo, melynek párja kb. 1,2 millió forintért vásárolható meg.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

Küllem

A legtöbb Bowers & Wilkins hangfalról már ránézésre, tízméteres távolságból is meg lehet állapítani, hogy melyik cégtől származnak. A Duo ehhez képest kicsit homogénebb külsőt kapott, ugyanakkor modern formája és a fényes/matt anyagkombináció egyértelműen felső kategóriás érzést váltanak ki. A "doboz" padlólemezét leszámítva nincsenek egyenes oldalai, ami nemcsak dizájn, hanem akusztikai okból is jelentőséggel bír.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

A hangszórókészlet olyan könnyedén simul bele az ívelt oldalakba, mintha valamelyik sportautó műszerfalából kivájt darabbal szemeznénk. A külső borítás tapintása lágy. Fehér és fekete színben is rendelhető a Duo, utóbbi inkább sötétszürke, talán nem olyan elegáns, mint a zongoralakkos hangfalak, de karbantartása, tisztítása mindenképpen zökkenőmentesebb. Azt azért hozzátesszük, hogy az elcsatolt Carbon dóm magassugárzó háza fényes felületű. A hangszórókat kör alakú fémrács takarja.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal magassugárzó

Használat közben

Ahogy kicsomagoltuk az első Magyarországra érkezett Duót és megláttuk, hogy a hátulján (jobban mondva alján) a szokványos, robusztus banánaljzat helyett "csak" egy RJ45 Ethernet port és egy piskóta tápaljzat található, ismét átsuhant rajtunk a felismerés: ez már a jövő.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

Röghöz kötött hifista énünkben kérdések sora fogalmazódott meg, amikor az erősítő, CD-játszó nélküli hangfalpár - anélkül, hogy kettejüket kábellel csatlakoztattuk volna egymáshoz - üzemképes állapotba került, sőt, megszólalt. Másfelől viszont üdvözöltük annak tényét, hogy a két handoboz között semmilyen kábeldzsungel nem rontott a látványon. Csak a Duo jobb/bal oldali csatornáját kell csatlakoztatni az elektromos hálózathoz, és kész.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal App

Az ideális hangzás érdekében ugyanúgy kell elhelyezni a Duót, mint bármely más “polcméretű” hangsugárzót. A két doboz lehetőleg 2-4 méter távolságra legyen egymástól, egyformán a hallgató irányába nézve, azonos magasságban. Természetesen komódra vagy könyvespolcra is lehet helyezni, de a legjobb hangot akkor fogja nyújtani, ha hangsugárzó állványra szerelik.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

Megjegyzés: opcionálisan megvásárolható az e célra tervezett, Formation Duo Stand nevű állvány. Fekete vagy ezüstszínben, kb. 125 000 Ft/db áron rendelhető. Ez nem kis összeg, de a fejlesztők láthatóan törekedtek az elegáns dizájnra és a vibráció csillapításra (egy Stand tömege közel 8 kiló), nem mellesleg a hangfal rácsavarozható az állványtetőre, tehát extra stabilitást is nyújt. Természetesen más állványtípusokon vagy alátéteken is elhelyezhető a Duo, a lényeg, hogy meghálálja a rezgéscsökkentő kiegészítőket.

A csomagolás nem tartalmaz klasszikus infravörös távvezérlőt, hiszen utóbbi mostanra szükségtelenné vált. Az otthoni, vezeték nélküli helyi hálózat hatókörén belül bárhonnan elérhető a hangfalpár, elegendő bármilyen korszerű mobileszköz (okostelefon vagy tablet) a teljeskörű vezérléshez.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

Ahogy fentebb említettük, az első beérkezett pár kicsomagolásánál és beüzemelésénél mi is jelen voltunk - ez az Aymara Kft. szaküzletében történt (ahol a komplett Formation termékcsalád kipróbálható külön-külön és multiroom üzemmódban is). A többszobás hangosítással kapcsolatban annyit megjegyzünk, hogy ha a felhasználó több Formation eszközt (szobát) szeretne összekapcsolni, akkor ezt ne az AirPlay2 klienssel tegye (mert az AirPlay2 is támogatja a multiroom használatot), hanem a Formation applikációból. Utóbbi teszi ugyanis lehetővé, hogy a hangrendszerek ténylegesen a Mesh hálózaton kommunikáljanak egymással. Ilyen és ehhez hasonló tippeket kaptunk az Aymara munkatársaitól, tehát a termék mellé szaktanácsadást is nyújtanak, ami ennél a kategóriánál szükségszerű.  A néhány percet igénylő üzembe helyezést követően távoztunk, és pár héttel később visszatértünk, hogy a bejáratódott hangrendszert füleljük meg.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

Hangminőség

A Bowers & Wilkins Formation Duo alapvető karaktere (ha feltétlenül pozícionálni kellene valahova) félúton áll egy jó erősítővel hajtott 705 S2 és a Wedge között. Hangtisztaságát értelemszerűen befolyásolja, hogy milyen forrásról használják (ami lehet Bluetooth, Spotify, AirPlay vagy az elméletileg legjobb eredményt nyújtó, 96 kHz/24 bites felvételeket közvetítő Roon).

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

Annak ellenére, hogy pl. Spotify lejátszási listáinkat a szolgáltatóra jellemző tömörítés miatt nem kaptuk meg holografikus sztereó középponttal és a high end intimitással, az eredmény mégis lendületes, dinamikus és élvezhető volt. A Formation Duo testében dolgozó elektronika egyik fő érdeme, hogy a hallgató első gondolata nem a vezeték nélküli dekódoláshoz, hanem magához a zenéhez kapcsolódik. Audiofil megközelítésből kicsit érzékelhető, hogy a Duo helyenként kerekíti, szépíti, megtámogatja a részleteket. De mindezt csak azért teszi, hogy a közönség arcára mosolyt csaljon, hogy a hangulati elemeket határozott és eleven módon emelje ki.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

Spotify lejátszási listánk egy 705 S2 vagy 805 D3 hangsugárzón gyalázatosan szólt volna, ahhoz képest a Formation Duo egész fogyasztható koktélt kevert. Ez a különbség a klasszikus high end és az intelligens hangrendszer között. Az egyik kimutatja a gyengeségeket, élő és élettelen részleteket feketén-fehéren, a másik pedig igyekszik az adatból magával ragadó zenét csiholni.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

Ahhoz képest, hogy zárt doboz és mindössze 16,5 cm-es mély/közép hangszóróval dolgozik, meglepően teres, kiterjedt és fegyelmezett basszust képes kelteni a Duo, sok esetben még mélyláda sem feltétlenül fog kelleni mellé. Középső frekvenciái a B&W új Continuum anyagára jellemző emelkedettséget hozzák a fakóság és függöny hatás teljes mellőzésével. A magas frekvenciák kissé technikai jellegűek, néha picit sejtetik a dobozban rejtőző elektronikus hadsereget, de a távoli harangszótól a gitárpendülésig sok esetben a zene javára billentik a mérleget.

A vízszintes és függőleges szórás, továbbá a gondosan definiált frekvenciák egyértelműen jelezték a B&W figyelmességét és hangfalgyártási szakértelmét. Nem lomhán kullogó, tompított vagy populáris diszkós hangot produkált. Egy összefüggő tér kiépítésére törekedett, amiben viszonylag jó mélységgel és nyitottsággal elhelyezte a zenét. Azzal együtt, hogy a zenészekre, kórustagokra, énekesre stb. nem tudtunk mindig egyértelműen rámutatni, a digitális rendszerekre gyakran jellemző töménység/fedettség miatt sem kellett bosszankodnunk.

Az Aurora - I Went Too Far c. számot elindítva méretes hangzuhatag indult felénk. Az énekesnő vékony, hűvös orgánuma nagyobb hangerőn sem volt bántó annak ellenére, hogy kristálytisztán hallatszott. A basszus szépen elhatárolódott az énektől, nem nyomta el a felsőbb frekvenciákat. De nemcsak az Allan Taylor vagy Sarah McLahlan jellegű, gondosan kikevert muzsikákat adta ilyen közvetlenséggel vissza a rendszer, hanem szinte mindent, amit ráküldtünk, még a nyolcvanas-évekbeli bulizós számokba is képes volt egy kis plusz lendületet csempészni anélkül, hogy az EQ-t állítgattuk volna.

Bowers & Wilkins Formation Duo hangfal

Végszó

A Bowers & Wilkins Formation Duo az általunk eddig hallottak közül az egyik legkifinomultabb olyan vezeték nélküli hangfalpár, amely a klasszikus hifi és az intelligens funkciókkal felvértezett, hálózati szolgáltatásokat előtérbe helyező hangrendszerek közé ékelődik. Vele még korai lenne temetni a hagyományos passzív hangsugárzókat és erősítőket. Utóbbit az is bizonyítja, hogy a B&W a Formation érkezése mellett továbbra is megőrzi klasszikus "dobozait". Mert ha az élethűen és szépítés nélkül visszaadott részletek a legfontosabbak, arra továbbra is egy hifi rendszer fog kelleni. A Formation Duo nem a megrögzött, zenét patikamérleg-pontossággal igénylő vájfülűeknek készült, hanem azoknak, akik egy felhasználóbarát, ugyanakkor magas felbontású rendszerből szeretnének gyorsan tiszta, élvezhető zenét kapni. És sok felhasználónak pontosan erre lesz szüksége, hiszen nem mindenki akar hosszú órákig vagy évekig tesztelgetéssel és komponens cserélgetéssel bajlódni. Ezt a hézagot maradéktalanul betölti a Duo, persze a tudás, teljesítmény és a dizájn kombinációját továbbra is meg kell fizetni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.