Bowers & Wilkins CM6 S2 állványos hangfal teszt

Kellemes meglepetés

2015. január 27., kedd, 11:00

BW audio hifi hangfal Bowers Wilkins BW CM6 Bowers hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Bowers hangfal teszt

Elérkezett az alkalom, hogy alaposan megfüleljük a Bowers & Wilkins egyik legfrissebb hangsugárzóját, a CM6 S2 típust. Egy olyan világ szereplőjét, ahol minden apróságnak jelentősége van. Eme apróságokkal mi is szembesültünk, és kíméletlenül beszámolunk róluk mai cikkünkben.

Bowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfalBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfalBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfalBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfalBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfal magassugárzóBowers & Wilkins CM hangfal keresztváltóBowers & Wilkins CM hangfal keresztváltóBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfalBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfalBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfalBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfalBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfalBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfalBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfal impedancia-jelleggörbeBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfal süketszobai frekvencia-átvitel mérési diagramjaBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfal frekvencia-torzítás diagramBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfal szobában mért frekvencia-átvitel tercsávos átlagolású mérési diBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfal - a két tartomány külön-külön felvett mérési diagramjaBowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfal - a hangdoboz forgatásának hatása

Alkossunk valami mást, de csak óvatosan!

Ezt gondolhatták az angol tervezők, amikor elérkezett az ideje, hogy frissítsék a Bowers & Wilkins évek óta futó CM szériáját. A teljes megújulás előfutára egy álló hangfal (CM10) volt, rajta láthattuk először a kapszulába ültetett magassugárzót. A CM6 S2 immár állványos méretben tartalmazza a külön kamrába épített alumínium dómot. Az említett idom nem a 800-as sorozatban alkalmazott Nautilus-tölcsér, hanem egy gömbölyített végű ház, mely a gyártó közleménye alapján, az akusztikai elcsatolás kihasználásával, drasztikus minőségjavulást okoz a magas frekvenciákban. A mélyközép sugárzó közepén lévő porsapka szivacsos szerkezetű, csillapító tulajdonságának köszönhetően a B&W egyre gyakrabban alkalmazza kétutas hangfalaiban.

Bowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfal

A CM egyike azon kevés szériáknak, amikre nem lehet neheztelni a minimalista, kerekítések nélküli formavilág miatt. A B&W továbbra is úgy véli, hogy az ívelt oldalú hifi hangfalak maradjanak "legfelül", a zászlóshajó 800-as családban. A kubista filozófiát most mégis némileg megkavarja a dobozra ültetett kapszula. Ahogy oldalról néztük a CM6 S2-t, eleinte nagyon nem éreztük helyénvalónak a rajta csücsülő "bóbitát". Aztán ahogy teltek a napok, és újra meg újra rápillantottunk, kezdtünk megbékélni, sőt, szimpátiával gondolni az oda nem illő idomra. Pozitív hozzáfűznivalónk egyike: végre a kedves feleség nem fogja azonnal a hangdobozra pakolni a szobanövényeket - az a hely már foglalt! Komolyabbra fordítva a szót, a CM6 S2 vizuális megjelenése pont ettől kivételes. Csak rápillantunk, és formai egyediséget látunk. Az egyéb részletek, alkatrészek természetesen már-már ismerősek a brit cég múltjából.

Bowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfal

A jól bevált CM-recept

A CM6 S2 doboza háromféle színben készül. Nálunk a zongoralakk fekete verzió vendégeskedett, de megvásárolható még selyemfényű fehér és vörös rózsafa külsővel is. A polírozás minősége példaértékű - a hangfalról tükröződő kép vonalai töretlenek és egyenesek. Az elegancia mindenhol érzékelhető, még a hangszóróknál is: a mélyközép sugárzó körül (ellentétben a korábbi generációval) immár nem látunk csavarokat, mindent eltakar egy körkörösen lecsiszolt alumínium gyűrű. A hangfalvédő selyem mágnesesen illeszkedik a dobozhoz. Még az alul bujkáló márkafelirat is ízlésesen lett odaszerkesztve, hiszen egyáltalán nem hivalkodó, közelről mégis tisztán leolvasható. A doboz hátulján, közvetlenül a Flowport-gödröcskés reflextölcsér alatt dupla kábelezésre alkalmas, aranyozott terminál található. Apropó, a CM6 S2 belsejében immár Van den Hul vezetékek találhatóak.

Bowers & Wilkins CM hangfal keresztváltó

Hangminőség

A CM6 S2 viszonylag könnyen hajtható hangsugárzó, ettől függetlenül nem elégszik meg akármilyen erősítővel. Például kifejezetten kelletlenül reagált valamennyi általunk bevetett D osztályú készülékre. Az alumínium magassugárzó kényes típus, a mesterkélt elektronikák hibáit hajlamos rendkívül ércesen és savanyúan jelezni. A kevlár szintén csalóka lehet, mikor combos végfokra kötve, nagy terhelésen, magabiztos dinamikával nyűgözi le a hallgatót. Ha akarjuk, tudnak izmosat szólni, de a B&W dobozokat nem őrjöngésre, vagy a szomszéd idegesítésére optimalizálták. Ez a hangfal igazán akkor lesz hálás, ha kiegyensúlyozott, óriási erőtartalékkal rendelkező, de mértékletes karakterű készülékre kötjük. Ilyen lehet például a Rotel RA-1570, az Arcam A39 vagy esetleg a Marantz valamelyik komolyabb integráltja. Ugyancsak erősen ajánlott egy pár hangfalállvány beszerzése. Ha meglévő bútorra tennénk rá a hangdobozokat és nincsen helyünk plusz oszlopok számára, akkor is minimum követelmény valamilyen rezgéselnyelő alátét alkalmazása. Tesztelés közben a CM6 S2 kifejezetten pozitívan reagált, amint speciális talpakra helyeztük.

Bowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfal magassugárzó

A kevlár membrán egyik előnyös tulajdonsága, hogy ügyesen tereli szét a hangokat. Vízszintes szórástengelye olyan széles, hogy 2-3 méternél távolabbról csukott szemmel már nehéz beazonosítanunk a hangsugárzók pozícióját. Az ehhez társuló, elcsatolt magassugárzó kristályos tisztaságú, nagyfelbontású és csilingelő magas frekvenciákkal egészíti ki a színpadot, az összkép pedig nagyon tisztességes. Tesztalanyunk esetenként megfogottan és határozottan szólaltatta meg a hangszereket, dinamikus és lendületes előadó, még kis hangerőn is. Alkalmanként, amikor alig hallható muzsika úszkált az irodában, abban igazán profik voltak a Bowers dobozkái, mivel nem kellett nagy hangerő ahhoz, hogy megértsük az ének szövegét. Alacsony hangerőn is tisztán leközölték a zenét, ami nem csak muzsikák, hanem filmek esetén is előnyös, gondoljunk csak az esti, csendes mozizásokra. Ahogy a teszteléshez használt Arcam A39 potméterét feljebb tekertük, a szó szoros értelmében megnyílt a zene, nem csak hangosabbá váltak az effektusok, hanem a komplett hangszínpad valósággal kitárulkozott, kinyújtózkodott. Minél többet próbálgattuk, annál inkább beláttuk, hogy ez a doboz szereti, és megköveteli az átlagosnál kicsit nagyobb terhelést.

A régi CM-szériáktól megszokott selymességet ezúttal egy jóval harapósabb és kiélezettebb karakter váltotta fel. Főleg amikor a ?stabil közepesnél? magasabb hangerőre merészkedtünk. Ekkorra a kezdeti, barátságos csilingelés apránként szigorúbb, élesebb lett, továbbá a mélyfrekvenciák is alaposan meglódultak. A CM6 S2-ben döbbenetes mennyiségű erő szunnyadt, és mire ezzel szembesültünk, addigra már állódobozokkal egyenrangú hullámok rázták a szoba légterét. Persze egy hangfalnál a keménység önmagában kevés, ütős hangot szinte bármilyen doboztól kaphatunk. Ami ezt a terméket igazán tehetséges előadóvá tette, az több a műszerrel kimutatott, grafikonon ábrázolt görbéknél. Amikor a zenét hallgattuk, a hangfal többször is képes volt elvonni magáról a figyelmünket, és áthelyezni a zene, vagy a zenészek irányába. Többször is azon kaptuk magunkat, hogy nem a hangok milyenségét elemezzük, hanem vizuálisan elképzeljük magunk előtt, ahogy a zene készült. Lelki szemeink előtt megjelent az adott felvételben szereplő énekesnő arca, próbáltuk megbecsülni, hogy a szája milyen messze lehet a mikrofontól, öt, vagy tíz centire? A bőgős szórakozottsága, a dobos határozottsága, ezek mind-mind nagyon feltűnő jelenséggé váltak. Nagyon jó mélységet, teret, dinamikát és tisztaságot kaptunk ahhoz, hogy bele tudjuk élni magunkat a zenébe. Miután laikusokat is bevontunk az alkalmi meghallgatásokba, kijelenthetjük, hogy a CM6 S2 még nem az a kategória, amikor a hallgató tátott szájjal ül, és nem hiszi el, hogy "ez fizikailag lehetséges". Viszont ez a doboz már tudja azt, ami egy audiofil hangsugárzónál nagyon fontos adottság: önfeledt mosollyal hallgathatunk rajta zenét, beleélhetjük magunkat a kedvenc dallamainkba, lehet az akár a depressziós Radiohead, akár a romantikus Mahler, vagy egy nehéz léptű, robbanékony Massive Attack is.

Bowers & Wilkins CM6 S2 hifi hangfal

Igaz, hogy nem házimozi szettben hallgattuk, de a CM6 S2 filmes képességeit is kideríthettük, miközben végignéztük vele a Guardians of the Galaxy c. produkciót, természetesen eredeti hangsávval. Rögtön a történet elején, amint egy gigantikus űrhajó megjelenik főhősünk udvarában, fel kellett ugrani, hogy lejjebb tekerjük az A39 potméterét, mert a szobában valóságos basszus-orkán keletkezett. Megjegyezzük, hogy ez egy kicsi, kb. 15 négyzetméteres helyiségben történt, melynek akusztikai adottságai eleve kissé felgerjesztettek minden hallható mélyhangot. Mindenesetre jó volt érzékelni, hogy tesztalanyunk szükség esetén egy esti filmezésre is abszolút megállja a helyét, sokszor meglepően dinamikusan adta vissza a fegyvertüzek és robbanások hangját, amihez a korábban említett, tiszta és nyílt felső frekvenciák jótékonyan társultak.

Végszó

A Bowers & Wilkins CM6 S2 egy gyors és pontos hangfal, enyhe nyersességgel és kifejezetten élénk részletező képességgel. Basszusai egy bizonyos ponton felkeményednek, amitől masszív terhelésre keményen és szárazon reagál, de akusztikus zenékre remek választás. Ne féljünk rákötni jó combos végfokot, és a kábelezést se hanyagoljuk el, cserébe nagyon csinos és izgalmas hangú hifi rendszer birtokosai lehetünk. Technikailag friss, vonzó megjelenésű hangdoboz a CM6 S2, és igaz, hogy megkérik az árát, de cserébe jó erősen belecsippent a zenébe, és hosszú távon is leköti a hallgató figyelmét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.