Bowers & Wilkins 800 D3 high end álló hangfal bemutató

Akusztika-patika

2019. július 2., kedd, 07:30

BW audio hifi hangfal high end Bowers Wilkins Diamond Series BW 800 Bowers hangfal BW hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal high end hangfal Bowers Wilkins 800

A magyarországi forgalmazó Aymara Kft. bemutatóterme korlátozott ideig a Bowers & Wilkins etalonjának tróntermeként funkcionál. Míg egy szerencsés tulajdonos haza nem viszi, addig semmi akadálya, hogy az érdeklődők megtekintsék, meghallgassák napjaink egyik legfejlettebb hangsugárzóját. Mi is beültünk egy néhány órás szeánszra, hogy tovább képezzük dobhártyáinkat. Lehet, hogy nem kellett volna?

Bowers&Wilkins 800 D3 high end hangfalBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfalBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal az Aymara Kft-benBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal az Aymara Kft-benBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal hangszórókBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal hangszórókBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal hangszórókBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal hangszórókBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfalBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfalBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfalBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal hátlapBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal hátlapBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfalBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfalBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal magassugárzóBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal magassugárzóBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal középsugárzóBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal Continuum hangszóróBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal középsugárzóBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal mélysugárzóBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal mélysugárzóBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal wooferBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal keresztváltóBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal MatrixBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal MatrixBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfalBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfalBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal talpBowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal tüske

Nincs tovább?

A 800 Series Diamond, azon belül pedig a 800 D3 képviseli a Bowers & Wilkins képességeinek csúcsát. Ahogy korábbi hírünkben is említettük, kb. 7 évig tartó munkába telt, míg a korábbi generációt meghaladó teljesítményt sikerült elérniük. Az elkészült termékben megtalálható szinte minden, ami manapság az audio iparágban bevethető egy abszolút csúcskategóriás hangsugárzó elkészítésekor.

Bowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal

Gondolunk itt a többrétegű, falemezekből egyetlen darabbá préselt, hajlított mélyhangszóró kamrára. A benne ülő, alumínium kerettel elcsatolt, változó falvastagságú, szintetikus habbal feltöltött Aerofoil mélyhangszórókra.

Bowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal Matrix

A mai napig titkos összetételű, szivacsos peremmel és porsapkával ellátott Continuum középsugárzóra. A magas frekvenciákért felelős, színtiszta mesterséges gyémánt dómra és az alumíniumból készült, jellegzetes, turbina alakú fejre. És ezzel még csak felületesen említettük azokat az alkatrészeket, amelyek végül egy kész, működő terméket eredményeznek.

Bowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal magassugárzó

Mindez csupa jól hangzó kifejezés, de miért kell az űrtechnológiától a hangszergyártásig különböző iparágakból ihletet meríteni? Mert az emberi agyat átverni nem olyan könnyű. Ráadásul nem elég a különböző frekvencia spektrumok (mély-közép-magas) megszólaltatásához szükséges ideális anyag megtalálása és a doboz csillapítása. A benne lévő négy hangszórót is össze kell simítani egymással, amihez magas minőségű alkatrészekből összeválogatott keresztváltót alkalmaztak.

Kóstoló

Az Aymara bemutatóterme nyugodt körülményeket biztosított a meghallgatáshoz. Az egybenyitott bemutatóterem kialakítása hifi szempontból nem teljesen ideális (bár az utóbbi években eszközöltek rajta akusztikai célú átalakításokat, melyek előnye egyértelmű), ennek ellenére nekünk nem kellett keresgélni a rendszerben rejlő potenciált. A bemutató során Classé Audio CCT-SSP előerősítő és 2 db (egyenként 600 W teljesítményű) CT-M600 monó végerősítő szolgálta ki a hangfalakat. Forráseszköznek egy Astell&Kern SP1000 hordozható zenejátszót használtunk.

Bowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal az Aymara Kft-ben

Próbaképpen vittünk magunkkal néhány high end kiegészítőt (LessLoss C-MARC sorozatú kábeleket és Furutech NCF Booster alátéteket, amelyekre későbbi cikkekben térünk majd vissza). Ahogy a komponenseket kicseréltük, egyre jobb mélység, közvetlenség és áramló szabadságérzet került a zenébe, illetve jött ki a rendszerből. És akkor még nem számoltunk annak tényével, hogy a bemutatóterem nyitott tere kisebb-nagyobb mértékben bizonyára picit eltántorította a frekvenciákat. Utóbbi nem számított, hiszen minden hiányosság ellenére bőségesen lehetett csemegézni a zenéből.

Bowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal az Aymara Kft-ben

Csak pár órát töltöttünk el a Bowers & Wilkins 800 D3 társaságában, ami visszagondolva csak néhány múló pillanatnak tűnik. Egy ilyen kaliberű rendszer esetében sok tényező befolyásolja az eredményt, többek közt a hangsugárzók bejáratása. Enyhe nyersesség még érzékelhető volt az összképben, de a hangfalakban rejlő potenciál minden pillanatban egyértelműen átjött.

Bowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal hangszórók

Nem meglepő, hogy a dobozhangra utaló jeleket még leghalványabb formában sem találtunk. A zene gyors, precíz és hatékony reprodukcióját kaptuk, a kettős monó végerősítő alapú meghajtásnak köszönhetően tengernyi dinamikával, mikrotranzienssel és erővel.

Bowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal hátlap

Amikor a B&W munkatársai Deadmau5-ot küldtek teszt-rendszerükre a müncheni termékbemutatón, megértettük a tisztasággal társuló erő fogalmát. Ezúttal is zeneszámtól függetlenül (Scann-tec, Post Malone, Thievery Corporation stb.) még ha extrém terhelést bíztunk rá, az Aerofoil basszus hangszóró akkor is transzparenciával, higgadtsággal adta vissza a mélyhangokat. Nem volt nehézkes pufogás, tompa lüktetés, az ütemek dárda módjára törték át a levegőt.

Bowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal

A tiszta gyémánt dóm még az ún. bejáratás alatti nyersessége ellenére sem mutatta azt a tömör, enyhén fényes jelleget, amellyel a kisebb szériák alumínium anyagú magassugárzóinál tapasztaltunk. A szokatlanul magas felbontás nem csak a zenét, hanem magát a műsorforrást és annak digitális ízét, tonalitását, karakterét is felfedte. Ilyen az, amikor egy hangsugárzó ablakként kitárul ahelyett, hogy függönyként blokkolná a jelfolyamot.

Bowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal woofer

Végszó

Az előszót sejtelmesen zártuk. Miért nem kellett volna meghallgatnunk a Bowers & Wilkins 800 D3-at? Főleg azért, mert egy ilyen kategóriájú terméket könnyű megtalálni, de utána nehéz magára hagyni. Nem sok személyt ismerünk, akik megengedhetnek maguknak ennyire képzett tolmácsot hifi rendszerük élére. Ettől függetlenül élnek köztünk, akiknek nem jelent olyan nagy kiadást a B&W 800 D3. Nekik csak annyit üzenünk: vigyék, ne várjanak, csak vigyék!

Bowers&Wilkins 800 D3 high end hangfal

 

Bowers & Wilkins 800 D3 high end álló hangfal

Műszaki adatok

Felépítés: háromutas, basszreflex
Frekvencia-átvitel: 13 Hz-35 kHz
Érzékenység: 90 dB
Névleges impedancia: 8 Ohm
Magassugárzó: 25 mm-es gyémánt dóm
Középsugárzó: 150 mm-es, Continuum
Mélysugárzó: 2 db 250 mm-es, Aerofoil
Ajánlott erősítő teljesítmény: 50-500 W, 8 ohmon nem túlvezérelt
Színválaszték: fekete, fehér, vörös rózsafa
Méretek: 413 x 1217 x 611 mm
Tömeg: 96 kg
Ár: 4 875 000 Ft/db
Forgalmazó:

Aymara Kft.

+36-1-317-5560

+36-1-411-0222

1052 Budapest, Aranykéz u. 4-6.

www.aymara.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.