Bowers & Wilkins 707 S2 állványos hangfal teszt

Kis doboz, nagy felbontás

2019. január 12., szombat, 21:55

Bowers Wilkins BW audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal BW hangfal Bowers hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt BW hangfal teszt Bowers hangfal teszt

A high end hangfalak gyakran döbbenetes élményt nyújtanak, ám ezt sajnos az átlagemberek zöme bizonyos okokból nem viheti haza. Az elsődleges probléma legtöbbször az ár, aztán a hely. A B&W 707 S2 nagyobb rokonaihoz képest mindkettőből sokkal kevesebbet követel, ezért joggal felkeltheti a kíváncsiságot. De nem túl kicsi? A rövid válasz: attól függ!

Kis dobozt kis szobába?

Mindenki megszokta, hogy a legtöbb iparágban, ha valami nagyobb, akkor bizonyára jobb is. Egyesek mindenáron a hatalmas méretű hangdobozokra esküsznek akkor is, ha azt garzonba kell elhelyezni. Mások nem csinálnak a méret kérdésből hűhót és a diszkrécióra hivatkozva alig üdítődoboz méretű, ún. hangfalakat állítanak csatasorba, otthoni szórakozás címszóval (akkor is, ha háromszintes családi házban élnek).

Figyelembe véve a szerteágazó termékkínálatot és felhasználói igényeket, nehéz feladatnak tűnik rámutatni arra a személyre, akinek tökéletesen jó választás egy kompakt, állványos hangsugárzópár. Valójában máshonnan is lehet nézni. Például az vegyen kis hangfalat, akinek egész egyszerűen ilyenre van szüksége. Mert ez tetszik neki. Mert ennek láttán még nem kap agyérgörcsöt élettársa, sőt, talán meg is említi, hogy milyen cuki.

Bowers & Wilkins 707 S2 hangfal

Tréfás gondolatokat félretéve, elméletileg az olyan hangfalak, mint a B&W 707 S2, jellemzően kisebb alapterületű térben képesek hiányérzet nélkül, testesen, határozottan megjeleníteni a zenét. Ha viszont a felhasználó 40 négyzetméteres, egybenyitott amerikai konyhás nappalival rendelkezik, amelybe a tévéhangszóró karcos sziszegését óhajtja leváltani valami jobbal, ahhoz képest még ez a kis doboz is maga lehet a mennyország.

Bowers & Wilkins 707 S2 hangfal

A kb. 300 000 Ft/pár áron megvásárolható Bowers & Wilkins 707 S2 a nemzetközileg elismert gyártó ún. középső szériájának (700 Series) legkisebb tagja. Elméletileg polcra és médiabútorra is helyezhető, de akkor fog a legszebben szólni, ha hangsugárzó állványon ül. A 700 Series házimozi centersugárzót, aktív mélyládát és három különböző méretű álló dobozt is tartalmaz, így a 707 S2 köré akár vele harmonizáló, többcsatornás hangrendszert is építhetünk.

Bowers & Wilkins 707 S2 hangfal hangszóró

Küllem

A Bowers & Wilkins hangfalak esetében mára minden szériánál igyekeznek a dizájnt, otthonbarát megjelenést is a lehetőségekhez mérten felfokozni. A 707 S2 elegáns, ugyanakkor minimalista megjelenésű. Nálunk a szemgyönyörködtető vörös rózsafa változat vendégeskedett (a korábbi CM sorozathoz képest látványosan szebb furnérral), de gyártják még selyemfényű fehér és zongoralakk-fekete külsővel is.

Bowers & Wilkins 707 S2 hangfal magassugárzó

A hangszórók körül részben feketére fújt, részben fényes alumínium karikák díszelegnek. Az ún. carbon dome (azaz speciális, széntartalmú anyaggal felületkezelt alumínium dóm) magassugárzó elé védőrácsot építettek, így távol tartva a kíváncsi ujjakat.

Bowers & Wilkins 707 S2 hangfal magassugárzó

A mélyközép sugárzó a titkos összetételű Continuum anyagból készült, amellyel most már valamennyi B&W hangfalon találkozhatunk. Előlap nélkül nyújt igazán esztétikus látványt a 707 S2, ha azonban a tulajdonos vagy a környezet megkívánja, egyetlen mozdulattal felhelyezhető rá mágneses védőkeret.

Bowers & Wilkins 707 S2 hangfal

A hangdoboz hátulján banándugót is befogadó fémaljzat teszi lehetővé az igény szerinti kettős kábelezést, Flowport reflexnyílás társaságában. Alul csavarmenetek láthatóak, melyekhez az opcionálisan megvásárolható FS-700 S2 hangfalállvány teteje rögzíthető.

Bowers & Wilkins 707 S2 hangfal állvány

Beüzemelés

Csúszásgátló gumitalpakat is tartalmaz a csomag, ha a lehető legjobb hangminőség fontos, akkor érdemes tüskét vagy állványt alkalmazni. Mi utóbbi mellett döntöttünk. Része a mellékelt kiegészítőknek a gyártó szokásos, reflexnyílásba szánt szivacsdugója is, amellyel túlzó basszusok esetén finomíthatunk az eredményen.

Bowers & Wilkins 707 S2 hangfal reflex port

Rotel RA-10 integrált sztereó erősítővel hajtottuk a hangsugárzókat, alig 20 négyzetméteres szobában. Az erősítőhöz Astell&Kern hordozható zenelejátszót és Pioneer Blu-ray lejátszót használtunk forráseszköznek. A lejátszókhoz AudioQuest Big Sur, a hangdobozokhoz pedig QED Reference XT40 kábelt alkalmaztunk. A komplett rendszer AudioQuest NRG Y szériás tápkábeleken keresztül kapta az áramot.

Bowers & Wilkins 707 S2 hangfal csatlakozó

Hangminőség

A 707 S2 része a 700 Series-nek, így nem meglepő, hogy karakterében jelentősen fedi nagyobb testvéreit. Értelemszerűen a fizikai törvényeit nem lehet meghazudtolni, ezért nem kaptunk pl. koncertszintű, nadrágszár lobogtató ütemeket, ha feljebb tekertük az erősítő potméterét. Ettől függetlenül a 707 S2 képes erőt, testességet, dinamikát és határozottságot mutatni és nemcsak akkor, ha esztelenül terheljük. Ez a kategória elsősorban nem a hangerőről szól.

Bowers & Wilkins 707 S2 hangfal keresztváltó

Az 52nd Street Blues Project - You Lied c. számát elindítva elismeréssel fedeztük fel az előttünk megjelenő hangszínpad stabil, térbeli részleteit. Az ének szépen középre került, a sztereó tér pedig holografikus mélységérzettel épült fel. Megkaptuk egy koncertterem illúzióját annak ellenére, hogy csak kellemesen közepes jelszinten hajtottuk a rendszert.

Bowers & Wilkins 707 S2 hangfal mélysugárzó

Kicsit vadabb, rock műfajú számokra váltva a Continuum és a Flowport kettőse testes, bátor és tiszta basszusokkal töltötte meg szobánkat. Az ütemek kemények maradtak és még a vad riffek, élénk dobütések között is képes volt kellemesen elkülönülni az ének. Persze nem határolódott el annyira határozottan és izoláltan, mint mondjuk egy kétszer drágább rendszer esetében, ettől függetlenül a hangsugárzó nem engedte összefolyni a részleteket. A legmélyebb frekvenciák kicsit korlátozva szóltak, tehát nem kaptunk egész testre ható koncertélményt, emellett éreztük, hogy egy bizonyos határ alá már nem akart lemászni (arra mélyláda kellene). Ezzel együtt basszusban és dinamikában sok esetben igyekezett megőrizni a teljesség érzetét.

Kedvenc orgonás albumunk (Olivier Latry - Midnight at Notre-Dame) ugyancsak koherens, egybefüggő színpadba kovácsolva jelent meg. Minél több akusztikus, nagy térben készült, hangszeres zenét hallgattunk, annál kevésbé akartunk mást lejátszani. Ettől függetlenül sok más műfajjal megállja a helyét a 707 S2 akkor is, ha kritérium a kellemes, jól adagolt basszus. Könnyen lehet, hogy a legtöbb esetben éppenséggel sok lesz a mélyhangból (ekkor kell majd játszani a dobozok elhelyezésével, ill. a mellékelt szivacsdugókkal). Azonban nem kell hozzá feltétlenül Vivaldi-őrültnek lennünk, hogy a fejlett technológia előnyeit élvezzük. Műfajtól függetlenül, ha a zene tartalmazott dinamikus részleteket, azokat játékosan, élénken, ugyanakkor józan árnyalással jelenítette meg a 707 S2. A tér szélességét, függőleges nyitottságát kissé szűkre fókuszálta, de kis hallgatói távolság és szobaméret esetén előbbi nem biztos, hogy gondot fog jelenteni.

Bowers & Wilkins 707 S2 hangfal

Nem mellesleg filmnézésre is merjük ajánlani. A First Man (Az első ember) c. film nyitójelenetében a repülőgép részben fantasztikus, részben félelmetes küzdelme a fizika törvényével markáns hanghatásokkal párosul. A műszerfal zörgését, a motor bömbölését és az asztronauta kétségbeesett lihegését egyaránt könnyedén, erőlködés nélkül jelenítette meg ez a kis hangsugárzó.

Végszó

A Bowers & Wilkins 707 S2 minden tulajdonságával elismerést váltott ki belőlünk. 300 000 Ft-os árával egyértelműen azokat célozza meg, akiknek a zene tiszta hallhatósága és a kompakt kialakítás egyaránt fontos. Az már csak hab a tortán, hogy a leendő tulajdonos szobadíszt kap a pénzéért. Ha valaki hazavisz egy ilyet, onnan kezdve nem akarja majd, hogy csend legyen.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.