Bowers & Wilkins 704 S2 álló hangfal teszt

2019. március 22., péntek, 08:40

Bowers Wilkins BW audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal BW hangfal Bowers hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt BW hangfal teszt Bowers hangfal teszt

A 704 S2 izgalmas kategóriát képvisel, hiszen padlón álló kialakítású, de látványa mégsem túl domináns. Külseje diszkréten dekoratív, közben hangszórókészlete a Bowers & Wilkins legmodernebb fejlesztéseinek alapján készült. Vajon a fizikai kompromisszumok mellett is képes kisebb/nagyobb testvéreinek sikerét nyújtani?

Kis háromutas

Nem vagyunk egyformák, mindenki más méretű, karakterű, terhelhetőségű hangsugárzót gondol ideálisnak, ezért nem csak egy termékből áll a kiforrott hangfalkészítő cégek kínálata. A 704 S2 a Bowers & Wilkins 700 Series legkisebb padlón álló tagja. Egyúttal ez a cég legkisebb, háromutas hangszórókészletet tartalmazó terméke is. Árát (kb. 670 000 Ft/pár) figyelembe véve egyértelmű, hogy nem kezdő hifistáknak készült, hanem azoknak, akik tudatosan remélnek/elvárnak bizonyos adottságokat hangrendszerüktől. Sokaknál szempont lehet a relatív kis helyigény is, amely a divattá váló minimalizmus és a népszerű skandináv bútorgyártók világában egyre hangsúlyosabb.

Bowers & Wilkins 704 S2 hangfal

A 704 S2 2 db 130 mm-es Aerofoil profilú basszus hangszórót és egy 130 mm-es Continuum középsugárzót tartalmaz, kiegészülve az ún. elcsatolt Carbon Dome szilárd magassugárzóval. A mellékelt fotókról is némileg érzékelhető a magas összegért elvárható esztétikum, de valójában élőben, ahogy megcsillannak rajta a környezeti fények, még kedvesebb a szemnek egy ilyen hangfal.

Bowers & Wilkins 704 S2 hangfal Continuum hangszóró

A technikai részleteket (a hangszórók anyaga, profilja, változások az elődökhöz képest stb.) és a 700 Series sajátosságait kifejtettük korábbi, 702 S2 álló hangfalról szóló cikkünkben. Aki tehát mélyebben meg szeretné ismerni a családot és annak részleteit, annak javasoljuk az említett cikk elolvasását is.

Bowers & Wilkins 704 S2 hangfal magassugárzó

Meghallgatás

A hangsugárzókat az Aymara Kft. budapesti bemutatótermében hallgattuk meg. Elektronikát illetően, a szaküzlet lehetőségeivel élve, Rotel RA-1572 integrált sztereó erősítő és RCD-1572 CD-játszó volt segítségünkre. Mindkét készülék LessLoss DFPC Signature tápkábelről kapta az áramot. Mindez még kiegészült Furutech FS-Alpha 36 hangfalkábellel (hamarosan erről is írni fogunk), a készülékek közé pedig Real Cable CAOCC90 RCA kábelt használtunk.

Bowers & Wilkins 704 S2 hangfal teszt

Próbaképpen más, olcsóbb kábeleket is kipróbáltunk a tényleges meghallgatás előtt, de azokkal az eredmény még nem igazán volt élvezhető, hiányzott a teljesség érzet. Legtöbb olvasónk számára nem mondunk újdonságot ezzel, de a 704 S2 bármennyire is egyszerű és szerény doboz benyomását kelti, valójában elég határozottan reagál mindenféle pozitív és negatív tényezőre, amely a rendszerbe kerül. Tessék tehát a szakértők véleményét kérni a megfelelő körítés kiválasztását illetően! Persze mindez szokványosnak mondható a hasonló vagy még magasabb kategóriájú hangsugárzóknál. Térjünk a lényegre!

Bowers & Wilkins 704 S2 hangfal hátlap

Hangminőség

Az új 700 Series családba tartozó hangsugárzók karaktere alapjaiban nagyon hasonló, a fő ismertetőjegyek ezért nem maradtak ki a 704 S2 hangjából sem. Előadásmódja analitikus, gyors, lényegre törő, kerekítést, puhítást mellőző. Megfelelő pozícionálás és szobaakusztika esetén a basszus teltségérzettel támad, hatalmas energiával és testességgel. Magabiztos ütemeket és impulzusokat volt képes nyújtani a 704 S2, hozzátesszük, hogy nem is gyenge erősítőt illesztettünk mögé, tehát az erőteljességet el is vártuk. Mivel a klasszikus, nagyméretű hangfalakhoz képest kisebb átmérőjű basszus hangszórókkal rendelkezik, a 16,5 vagy 20 cm-es membránokhoz képest kevésbé nyugodt és szellős, inkább nyomatékosabb, feszesebb mélyhangokat nyújtott.

Bowers & Wilkins 704 S2 hangfal az Aymara Kft-nél

A szinte feltűnő frissességet és analitikus ábrázolást ötvöző középső frekvenciákat a sztereó középpont közepe felé terelte, nem tolakodóan, de némileg kitolva felénk. A magassugárzó a 707 S2 tesztje során szerzett emlékeinket elevenítette fel, csak ezúttal (mivel ezt a hangfalat nagyobb térben hajtottuk meg) még nagyobb hangerővel teszteltük, így még több csilingelést produkált. Itt meg kell jegyeznünk, hogy bizonyos számoknál (pl. a The DALI CD 3. kiadásán) már nem csak a cintányérra, hanem az énekre is enyhén rárakódott a szokásosnál csilingelőbb, fényesítő hatás. Mindez egyeseknek hosszú távon a nem megfelelő beállítások és kábelezés következtében túlzottan száraz, fárasztó mellékhatással járhat. Ezért célszerű a hangfal mögött sorakozó, többi láncszemet ennek tudatában összeválogatni.

Bowers & Wilkins 704 S2 hangfal

A 704 S2 nem vallott szégyent sztereó színpad ábrázolásban. Kedvenc Joe Satriani számunkat (Wind In The Trees) elindítva az áramló, folyamatosan elúszó elektromos gitárhang, a mély zongorabillentyűk és a dobkészlet is szépen összefüggő, szigorúan pozícionált térben jelent meg. Egy szó, mint száz, a tér jó volt. Emellett jó dinamikát is kaptunk, bár a közép/magas frekvenciás részletek a csupasz falú bemutatóteremben mintha nem akartak volna teljesen a basszussal integrálódni, az ütemek kissé önálló életet éltek. A szórásra viszont rossz szavunk nem lehetett. A székünkből felállva ugyanannyi részlet érkezett a rendszer felől, mint mikor ülve hallgattunk zenét, emellett, ha 1-2 lépésre kisétáltunk a középpontból, a tér összefüggősége is megmaradt.

Bowers & Wilkins 704 S2 hangfal

Végszó

Mindent összevetve a Bowers & Wilkins 704 S2hangfal, viszont mivel más méretű hangszórókat tartalmaz, nekünk a 705 S2 vagy 702 S2 hangfalakhoz képest túl gépies, érzelemmentes közlésmódot nyújtott. Szérián belül maradva tehát mi inkább a hasonló összegért megvásárolható állványos, vagy a még nagyobb álló dobozok valamelyikét választanánk, mert azokkal értük el az igazi libabőrös élményt. Persze ízlések és pofonok. Az alapos bejáratás mellett célszerű időt és figyelmet szentelni arra is, hogy az elektronikával és kábelezéssel kissé lágyítsuk hangját, különben előfordulhat, hogy nagyobb terhelésen világosságával magára tereli a figyelmet a zene helyett. Ettől függetlenül a Continuum gyorsasága és az új basszus hangszórók rendkívüli testessége az elődhöz képest nagyságrendileg kerekebb és kiegyensúlyozottabb stílust eredményezett!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.