Bowers & Wilkins 607 S2 Anniversary Edition állványos hangfal teszt

2022. július 26., kedd, 09:20

Bowers Wilkins BW audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal BW hangfal Bowers hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt BW hangfal teszt Bowers hangfal teszt

A Bowers & Wilkins 600 Series családjának Anniversary Edition sorozatából szerencsénkre már eljutott hozzánk az egyetlen álló hangfal, a 603 S2, valamint az állványosok közül a nagyobb, 606 S2. Ezek a modellek általában közepes, vagy annál nagyobb nappalikba valók, most viszont ismerkedjünk meg a 607 S2-vel, amit a cég kisebb szobákba ajánl, minőségi zenehallgatásra.

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal hangszórókBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal magassugárzóBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal magassugárzóBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal magassugárzóBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal középsugárzóBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal középsugárzóBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal hátlapBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal csatlakozóBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal keresztváltóBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal keresztváltóBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalBowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal

Jubileum, kompakt méretben megünnepelve

A Bowers & Wilkins 606 S2 jubileumi hangdobozát a külföldi szaksajtó is elismerte, ahogyan mi is nagyon megszerettük. Ennek a karakterére rápakolt egy jókora lapáttal testesség és mélyhangok terén a 603 S2, amit egy minőségi, ugyanakkor roppant szórakoztató hangfalként ismertünk meg. Mindkettő olyan zenehallgatóknak és zeneszeretőknek volt ajánlható, akik igénylik a látványos megoldásokat külső és megszólalás terén is, azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a megfelelő árnyaltságot is képviselje a hangfaluk. A Bowers & Wilkins 607 S2 Anniversary Edition is képviseli ezeket a stílusjegyeket, mindezt viszont kisebb kivitelben. A 165x300x207 mm-es méretek valóban nem nevezhetők nagynak, viszont tudjuk, hogy a brit cég nem egyszer letette már a névjegyét a monitor sugárzók között is. Igen, a 607 S2-t polc hangfalnak is nevezik, ami még akkor is helytelen, ha a bemutatótermekben polcon találhatjuk meg ezeket a típusokat, és ott is vannak bekötve. Egyértelműen állványon képesek megmutatni a tudásuk maximumát!

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal

A Bowers & Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfalat matt fekete, fehér és tölgy kivitelben vihetjük haza, az utóbbinál az előlap maradt fehér, mint a többi típus esetében is. Az oldalfalak párhuzamosak, az illesztések pontosak, a kivitelezés hibátlan, de valahol ezt el is várjuk a cégtől. Ha évtizedek alatt nem hibáztak, miért most kezdenék el? Kívülről a már említett tölgy variánson kívül más eltérést nem találunk az alap S2-höz képest, hacsak a magassugárzót körülölelő gyűrűn látható jubileumi feliratot nem tekintjük annak.

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal

Nem feltűnő, tehát stílusos a megoldás, ami szintén megfelel a gyártóhoz kapcsolódó elvárásainknak. A magassugárzó elcsatolt, kettős 25 mm-es alumínium dóm, amihez hátul neodímium mágnes, elől pedig sűrű, fém rács tartozik. Az utóbbi természetesen nem gátolja a hangok terjedését.

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal magassugárzó

A Bowers & Wilkins 607 S2 Anniversary Edition 130 mm-es mélyközépsugárzójának membránja  FST Continuum fantázianévre hallgat, annak színe fémes, csillogó, csak a porvédő sapka és a gumiperem fekete, így a kontraszt látványos, ugyanakkor nem feltétlenül divatorientált. Korábban is alkalmazták ezt a megoldást, amikor még a kevlárt használták alapanyagként, aminek a sárga színét kellett valahogyan hétköznapibbá tenni, finomítani.

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal középsugárzó

Az új membrán technológiáját egyenesen a B&W 800 Series Diamond sorozatig vezethetjük vissza, tehát ebben az esetben is a nagyágyúk már bevált megoldásait kínálják nekünk a sokkal megfizethetőbb kategóriában. A keresztirányú kialakítású hangszórókhoz tartozik egy hátsó és elég méretes FlowPort, hiszen ez a típus is basszreflex rendszerű. A csatlakozói aranyozottak, és lehetővé teszik a számunkra a kettős kábelezést vagy erősítést, belül optimalizált keresztváltót alkalmaztak, aminek alkatrészei gondos válogatáson estek át az összeszerelését megelőzően.

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal keresztváltó

Az B&W 607 S2 Anniversary Edition érzékenysége 84 dB, tehát a meghajtásához biztosan jól jön majd a megszokott Parasound párosunk 2x100 wattja, amivel átadja a gyártó által megadott 52 Hz-28 kHz-es frekvencia-tartományt, amit a biztonság kedvéért le is mértünk. A zeneszámokat CD-lejátszóról és egy streamerről szolgáltattuk, a kontaktot a QED és a VIABLUE darabjai biztosították.

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal hangszórók

Kis méret, hatalmas színpad, rengeteg részlet

A B&W hangdobozoknak általában van egy sajátságos hangképük, amelyben jelentős szerepe van a magas- és középtartománynak, ami nem csoda, hiszen emlékeink szerint mindig is ezen a téren történtek a legnagyobb fejlesztések a mérnökök asztalán. Nos, a 607 S2 esetében sem alakult ez másképp, ráadásul a termetéből adódóan is azt vártuk el, hogy ez a kompakt állványos hangdoboz ezen a téren produkálja magát. Becsukott szemmel valódi meglepetést tudott okozni, hiszen mi lazán azt hittük, hogy véletlenül a nagyobb, 606 S2 került megint terítékre. Aztán szembesültünk a valósággal, és a meglepetésünket követően meg is nyugodtunk, hogy a deja vu érzés csak valami utópia. Egyetlen változást vettünk észre a rendszerünkön, mégpedig azt, hogy ehhez a produkcióhoz a hangerő potméterünk feljebb csúszott, ami nem is csoda, hiszen ahogy már említettük, elég alacsony ennek a hangfalnak az érzékenysége.

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal hátlap

A másik meglepetés a mélytartomány terén ért minket, hiszen a hangdobozt bevált állványunkra tettük, annak a pozícióján nem változtattunk, tehát bő egy méterre volt minden faltól. Azt nem állítjuk, hogy a basszus terén a 607 S2 Anniversary Edition levett a lábunkról, de hiányérzetünk sem volt, mert sikerült nagyon egységes hangképet megálmodniuk a tervezőinek. A mélytartomány tehát bőven elegendő volt, azt sem tapasztaltuk, hogy erőlködik, esetleg pontatlan, továbbá arra sem volt hajlamos, hogy szétkenje a basszust. Pont annyit tálalt belőle, amennyit lazán ki lehet hozni egy 130 mm-es hangszóróból, aminek a középtartományért is felelni kell. A hátsó falakhoz közelítve megnöveltük a mélyhangokat, de akkor veszítettek a feszességükből és stabilitásukból, romlott a színpadkép, visszaverődések okoztak anomáliákat, tehát a bevezetőnkben említett polcsugárzó megnevezéstől meg kell fosztanunk ezt a hangdobozt.

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal

A középtartomány fontos szerepét a cég történetében szintén kiemeltük már, és ez a jelen esetben is adott, tehát a finom részletek tolmácsolásában nem szorul tanácsra a 607 S2 jubileumi hangdoboz. A Dire Straits zenéjében a húrok elég fémesek voltak, ez szintén jellemző a B&W-re, és Knopfler hangja is valamivel harsányabb volt a megszokottnál, ezt viszont a javára tudta fordítani a hangfal, mert így sokkal lendületesebb és élettelibb volt az összkép. Ezek a zenészek bizony kicsit fészkelődtek a stúdióban, ami a banda esetében nem hátrány, hiszen így vittek egy kis plusz mozgalmat a kellemes, minőségi zenébe.

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal csatlakozó

Már ekkor kiemelkedett a hangdoboz remek ritmikája és téralkotása, ahogyan a felbontása sem volt mindennapi. Úgy ásta bele ugyanis magát a részletekbe, hogy az minket hosszú távon sem fárasztott le, inkább folyamatosan ébren tartotta a figyelmünket. Nem túlzottan kihegyezett a kontúrja, pedig odafigyelt mindenre, és a zenészeket nagyon határozottan tudta definiálni. Ez az ilyen jellegű, pontosabban méretű modelleknél eleve valamilyen szinten adott, itt viszont az tapasztalható volt, hogy a B&W-nek tényleg több évtizedes tapasztalata van abban, hogyan is lehet, és hogyan is kell a kapott anyagból a legtöbbet kihozni.

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal

Ráadásul az erőből sem akart kifogyni, amit elsősorban olyan zenéken tudott megmutatni, ahol több hangszer volt jelen, és a díszítésekkel is el tudott játszadozni. Nagyszerű téralkotása akkor mutatkozott meg igazán, amikor több ütős játszott egyszerre, bekapcsolódott az énekhang, a hangszereknek hosszabb lecsengései voltak. Ezt a pozitívumot Shirley Bassey dalaiban is meg tudta tartani, pedig ott elég minimalista koncepcióval volt dolga. A színpad megnövelésével és annak remek mélységével kápráztatott el minket, valamint az énekhang pontosságával, apró részleteivel. A fúvósok megjelenítése is becsületére válna bármely más kategóriatársának, ahogyan a zongora ábrázolása is. A nagyobb típus esetében is jelentős szerepe volt a csend megjelenítésének, és ez itt is sikerült, így a balladák, vagy Jan Garbarek rideg világa is érvényesülni tudott.

A magassugárzóra még nem tértünk ki, pedig az sem titulálható hétköznapi darabnak. Sok zeneszeretőnek talán még sok is lehet az általa közölt tartomány, a B&W-nél viszont úgy látják, hogy ebből nem szabad engedni. Mi mindkét pártot meg tudjuk érteni, de titokban eláruljuk, hogy a mérnökökkel értünk egyet. Azt is elfogadjuk, hogy a néha már stúdiós jelleget öltő, és egyesek számára harsánynak vélhető tartomány ennél a hangdoboznál zavaró lehet, hiszen egyértelműen a tudása legjavát nyújtja, ezáltal kiemelkedik a közép és mély tartományból. Szerintünk viszont csak néhány jellegű zenénél érheti szó a ház elejét. Megfelelő párosítással ezen valamennyit tudunk finomítani, ahogyan a Parasound elektronikánk is ezt tette. tehát könnyen megvalósítható az, hogy megmaradjon a cég stílusjegye, azonban ne vonzza be a denevéreket a nappalinkba. Világosban pláne nem lenne élvezetes a látvány.

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal magassugárzó

Negatívumként talán azt lehet kiemelni, hogy a 607 S2 hangzatosabb zenéken, Bruce Springsteen vagy Toto koncerten, esetleg a Marillion nagyvolumenű dalainál, a King Crimson meglepő és domináns megoldásainál zavarba tudott jönni, de az maga lett volna a csoda, ha ebből a méretből ennyi pénzért többet és jobbat kaptunk volna. Még így sem állítjuk, hogy ezeken a felvételeken halálos sebet kapott volna, hiszen élvezetes perceket tudott okozni, de egyszerűen meg kell barátkoznunk újra a gondolattal, miszerint stadion vagy progresszív rockra valamivel nagyobb tüdejű hangdoboz szükséges. Ugyanez vonatkozik a kamarazenére is, ami halkabban nagyon szépen szólt, de az Újévi koncertet senki sem fogja így hallgatni, ahogyan a trubadúr is úgy okoz igazi élvezetet, ha azt az egész testünkben érezhetjük, nem csak a fülünkben.

Bowers Wilkins 607 S2 Anniversary Edition hangfal

Az elvárt stílusjegyek mellett meglepetésben is volt részünk

A Bowers & Wilkins 607 S2 Anniversary Edition egy olyan klasszikus hangfal, ami teljesen fel van vértezve a Bowers & Wilkins jellegzetességeivel. Roppant tiszta középszekció, hatalmas tér, pontosság, gyorsaság és határozottság. A magastartomány egyesek számára kicsit sok lehet, de a márka szerelmeseit csalódás érné, ha ezen változtattak volna. A 130 mm-es Continuum mélyközép hangszóró basszusa is bőven elegendő, ami nagyrészt köszönhető a jelentős méretű FlowPort kimenetnek is. Az árát elsőre kicsit sokalltuk, de a szeánszunk végére teljesen kibékültünk vele, mert a B&W 607 S2 Anniversary Edition bőven megér ennyit annak, aki kis méretből akar egy nagy adagnyi zenét hallgatni, akár egy átlagos méretű nappaliban is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.