Bowers & Wilkins 606 állványos hangfal teszt

Visszatérő változások

2018. október 18., csütörtök, 11:50

Bowers Wilkins BW audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal BW hangfal Bowers hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt BW hangfal teszt Bowers hangfal teszt

Optimista mottó, hogy a változás mindig jó és úgy tűnik, hogy a B&W egyik legnépszerűbb állványos hangfalára is érvényes. Sokan szokták felróni, hogy nincsen igazi fejlődés a hangsugárzó piacon, a most említett példa viszont éppen ezt cáfolja meg.

Bevezető gondolatok

23 évvel ezelőtt indult el a B&W 600-as szériája. Könnyen lehet, hogy olvasóink közül nem kevesen birtokoltak is ilyen-olyan modelleket a váltakozó generációk közül (ha igen, akkor várjuk Facebook oldalunkon a fotókat cikkünk posztja alá!) Mai napig ez képezi a gyártó megfizethető hangsugárzó kínálatát, mely a kategórián belül elérhető legjobbak közé szándékozik beférkőzni. Az idén debütáló sorozatban fontos változás, hogy a középsugárzó (jelen esetben mélyközép) anyaga az innovatív, ismeretlen összetételű Continuumra cserélődött. Utóbbit nyolc éven keresztül fejlesztette a B&W, nem csoda, hogy ennyire titkolóznak a szőtt, ezüstös szálak részleteivel kapcsolatban. Csak annyit tudhatunk, hogy valamivel könnyebb és vékonyabb, ill. rugalmasabb, mint a kevlár. Ahogy a 702 S2 álló hangfal tesztelésekor is meggyőződtünk, pontosabb térábrázolást, könnyedebb előadásmódot és összességében tisztább hangot eredményez, mint sokak által ismert aranysárga elődje.

Egyesekben felmerülhet a kérdés, hogy miért pont 606 lett a hangfal neve. Az eggyel nagyobb, 700 Series termékcsalád 165 mm-es hangszóróval felszerelt, kétutas állványos tagja a 706 S2. Mivel a benne lévő technológiák nagy részét nagyobb testvérétől örökölte, ezért kapta ez a doboz a 606 nevet. Ami az árat illeti: fekete vagy fehér színben, 109 000 Ft/db áron vihető haza.

Bowers & Wilkins 606 hangfal hátlap

Küllem

Kijelenthetjük, hogy az új 600 Series hangdobozok rendelkeznek az eddigi legtisztább, leginkább letisztult formatervvel. Az előző generáció(k)hoz képest az előlap vizuálisan jobban összeolvad a doboz többi részével, amely elsőre szokatlan, nagyon enyhén rücskös (vagy ahogy a gyártó említi, texturált) matt fekete felületű. A márka hűséges követőinek feltűnhetett, hogy a basszreflex nyílás hátulra került, ettől is letisztultabb a látvány. A magassugárzó körüli alumínium szegély és a védőrács is elegánsabb, látványosan hasonlít a 700 Series-ére..

Bowers & Wilkins 606 hangfal hátlap

Az MDF doboz hátuljáról eltűnt a lépcsőzetes fólia illesztés, tehát teljesen egyenesek az oldalai, így a minőségérzet jobbnak mondható. A flow-port nevezetű gödröcskés basszreflex cső perem és a kettős kábelezésre alkalmas csatlakozó szintén a nagyobb széria hozománya. Elsőre furcsa lehet, hogy az oldallemezeken koppintva picit kong a doboz, a gyártó azonban gondoskodott arról, hogy a kritikus pontokon belső merevítést alkalmazzanak.

Bowers & Wilkins 606 hangfal állvány

Zárójelben megjegyezzük, hogy a B&W kínálatában a 606-hoz szépen passzoló, kvarchomokkal tölthető fekete vas hangfalállvány (STAV24, 25 000 Ft/db) is található.

Felkészülés

Az első kipróbáláshoz az Aranykéz utcai Aymarába vitt utunk. Itt lehetőségünk volt a korábbi 685 S2 és a 606 összehasonlítására. Nagyjából ugyanazokat a különbségeket véltük felfedezni, mint tavaly, a 705 S2 tesztelésekor. Furcsa, hogy a Continuum-hoz képest mennyivel ormótlanabb, tolakodóbb basszust produkált a kevlár. A tér kissé nyitottabb és levegősebb lett, összességében tisztább, könnyedebb karaktert dolgoztak ki a fejlesztők.

Bowers & Wilkins 606 hangfal mélysugárzó

A tesztelés második, hosszabb szakaszát nem a bemutatóteremben, hanem 16 négyzetméteres, átlagos akusztikájú helyiségben folytattuk (ugyanitt próbáltuk ki az előző generációs hangdobozokat is). A meghajtást 2x80 W teljesítményű Rotel A14 integrált sztereó erősítőre bíztuk (a gyártó 30-120 W/csatorna közti teljesítményű erősítőket javasol). Utóbbira számítógépről küldtük a jelet USB kábelen keresztül. Az erősítő AudioQuest NRG-Y3 tápkábellel, a hangfalpár pedig Real Cable TDC300F hangsugárzó kábellel lett megtámogatva.

Bowers & Wilkins 606 hangfal

Hangminőség

Már az első pillanatban érzékelhető, hogy a Bowers & Wilkins 606 szeret játszani a részletekkel. Pakolászni a rezgéseket a térben, némelyiket előrébb hozni, másokat szétteríteni. Az árkategóriát figyelembe véve egyértelmű kompromisszumokat is vállalni kell ezért, de összességében izgalmas, tiszta közlésmód jellemzi.

Bowers & Wilkins 606 hangfal hangszóró

A basszus felnőttes, szellős és árnyalt jellege kellemes meglepetésként hatott. Noha a dobozok aránylag közel álltak a mögöttük lévő könyvespolcokhoz és mi is közelebb ültünk a falhoz, mint egy ideális "sztereó-célú" szobában illendő, ennek ellenére sokkal kevésbé hőzöngött, még akkor sem, ha keményebb darabokra került sor.

A középső frekvenciákban extra jelenlét hatás valósult meg, a finom, lágy énekhangoknál magunk elé tudtuk képzelni az énekesnőt. A jobb és bal oldal sokszor összekapcsolta az éneket, nem középre igazított felhőben jelent meg, de a közvetlenségen mindez nem rontott semmit. A zongora szinte mindig kiúszott, szétáradt a térben, függetlenül attól, hogy zenét hallgattunk, vagy a Kaguya hercegnő története c. japán animációs filmet néztük. Utóbbinál libabőrt is kiváltott belőlünk a zenei betét.

Bowers & Wilkins 606 hangfal magassugárzó

A 606 nem reagált úrias finomkodással a keményebb zenére. Igaz, hogy nem rázta meg mellkasunkat, viszont a várva várt feszes, kemény, tagolt basszusról nem kellett lemondanunk. Utóbbi ráadásul nem lógott bele a középső hangokba úgy, mint az olcsóbb hangsugárzók esetében. A magas frekvenciák viszont néha kicsit boncolgatós stílusra váltottak. Különösen az erős, karakteres férfi éneket vagy sok cintányért tartalmazó számoknál (pl. Gregory Porter előadásai). Ésszerű terhelésen rendszerünk mellőzte a fárasztó, bántó mellékhatásokat, ettől függetlenül általános élénkséggel, fényességgel szólaltak meg a magashangok.

Bowers & Wilkins 606 hangfal magassugárzó

Utóbbi érthetővé vált akkor, amikor a 606 ügyesen megpiszkálta, vagy inkább kirajzolta a nagyzenekarban játszó hárfa és klarinét hangját. Extra lelkesedése által képes volt mellőzni az unott, leülepedett előadásmódot. Lényegre törő módon, folyamatos kontroll alatt igyekezett megmutatni a részleteket.

Filmnézés során megfogott, kristálytiszta dialógokat kaptunk mozgalmas, élénk zenei aláfestéssel és dinamikus, erőteljes részletekkel, ha akciójelenetre került sor. A 606 tehát nem csak hifi hangfalként, hanem multimédiás támogatóként is teljesen megállta helyét. Mindent összegezve az árkategóriához mérten nem tudtunk belekötni. Számunkra a magassugárzó néha feleslegesen buzgónak tűnt, amitől icipicit mesterkéltté vált az élő, intenzív anyagokkal, ettől eltekintve örömmel csemegéztünk a sok részletből.

Bowers & Wilkins 606 hangfal

Végszó

A Bowers & Wilkins 606 ideális lehet azok számára, akik életükben először határozzák el magukat komolyabb hifi rendszer vásárlása mellett. Minden adott benne, ami a kedvező ár és a tiszta hangélmény jellemzők közösítéséhez kell. Az erősítő és a kábelezés kiválasztásával viszont körültekintően kell bánnunk. Finomhangolást igényel akkor, ha hajlamosak vagyunk bátran adagolni a terhelést. A finomított, könnyedebb mélyközép frekvenciák mellett azt éreztük, hogy a magas hangokon is csiszolhattak volna, de hiszen pont ezért készül a kívül-belül szofisztikáltabb, eggyel fölötte futó 700 Series. Ravaszul felépítette tehát termékkínálatát a Bowers & Wilkins.

Kisebb alapterületű szobákban tudnak igazán nagyot szólni e hangfalak, érdemes hozzájuk tiszta, dinamikus, mindenekelőtt zenei, természetes hangú elektronikát választani. Állvány vagy rezgéselnyelő alátét használata kötelező. Nem YouTube vagy Spotify lejátszási listákhoz készült, a CD és afölötti mintavételű zenefájlok jelentik a számára ideális táplálékot. Cserébe olyan tiszta és élénk lesz a zenei élmény, mintha frissen ébredve, a kávé (vagy tea) által fellelkesülve huppannánk le a keverőpult mögé.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.