Bose TV Speaker soundbar teszt

2020. augusztus 24., hétfő, 12:00

Bose audio hifi házimozi hangfal hangszóró soundbar házimozi rendszer Bose soundbar Bose hangfal soundbar teszt hangfal teszt Bose teszt Bose soundbar hangfal Bose soundbar teszt

A multimédiás hangszórók világában talán senkinek nem kell bemutatni a Bose-t. A gyártóról mindenkinek a dizájn, a jó hangzás és a borsos árazás jut eszébe, de nem is olyan régen, a Bose megmutatta egy olyan oldalát is, amellyel szélesebb körben is elérhető és népszerű lett. A Bose Solo 5 soundbar testesítette meg az elérhető árral párosított, "Bose"-os hangminőséget, de voltak hiányosságai. Most itt van az utód, melyben minden olyan apróság jelen van, ami a Solo 5-ből hiányzott. Az újoncot csak frappánsan Bose TV Speaker-nek nevezték el, mely tökéletesen illik a valós funkciójához, mi pedig igyekeztünk rájönni, hogy mi mindenben múlja felül sikeres elődjét.

Bose TV Speaker soundbarBose TV Speaker soundbarBose TV Speaker soundbarBose TV Speaker soundbarBose TV Speaker soundbar hangszóróBose TV Speaker soundbar hátlapBose TV Speaker soundbar hátlapBose TV Speaker soundbar távvezérlőBose TV Speaker soundbar távvezérlőBose TV Speaker soundbar távvezérlőBose TV Speaker soundbar távvezérlőBose TV Speaker soundbarBose TV Speaker soundbarBose TV Speaker soundbarBose TV Speaker soundbarBose TV Speaker soundbar

Vissza a gyökerekhez

A soundbar-ok megjelenésének vitathatatlan oka az volt, hogy egy végtelenül egyszerű és kompakt módon javítsuk fel a tv készülék siralmas hangzását. Ehhez képest már olyan térhatású, agyon extrázott monstrumok vannak, hogy kis túlzással, megesznek reggelire egy klasszikus házimozi rendszert, bár ezeknek már az ára is közelít egy szép kerek hétszámjegyű összeg felé, vagy akár túl is mennek azon. Igen, a Bose is gyárt ilyet, de szerencsére nem csak a pénzeszsákokra gondoltak a fejlesztők. A Bose Solo 5 nagyon jó példa volt arra, hogy mi is az alapvető funkciója egy ilyen hangrendszernek. Semmi mélysugárzó, semmi applikáció, hangvezérlés, szobaakusztika korrekció vagy hasonló luxus és pompa, csak egyszerűen egy rövid hangrúd, a Bose-tól megszokott hangminőség és egy 100 000 Ft alatti árcédula.

Bose TV Speaker soundbar

A recept bevált, sikeres termék kerekedett belőle, így logikusnak tűnt, hogy a Bose picit hozzá fog nyúlni, és még jobbá teszi az utódot. A Bose TV Speaker tökéletesen testesíti meg elődje hagyományait, de olyan nem elhanyagolható pluszokat tartalmaz, mint a HDMI ARC/CEC ami a koaxiális csatlakozót váltotta le, feljavított párbeszéd és basszus kiemelés, valamint lehetősége egy külső mélysugárzó beiktatására. A hab a tortán talán az, hogy mindezen fejlesztéseket egy jóval alacsonyabb kialakítású házba zsúfolták be, így az új Bose TV Speaker mindössze 5,5 cm magas lett, tehát bár megtehetjük, mégsem szükséges falra rögzíteni, mert szinte bármelyik tv előtt elfér.

Bose TV Speaker soundbar

A részletek

A Bose TV Speaker, ha szabad ilyet mondani, sokkal jobban néz ki, mint elődje. Méretivel (59,4x5,6x10,2 cm) valóban kompakt darab, így akár egy egészen kisméretű tévé alól sem fog kilógni. Előlapján a gyártóra jellemző jellegzetes védőrács fut végig, bár itt sem a rács mögött, sem pedig a fedőlapon nincs a segítségünkre kijelző. Sajnálatos módon csak egy-egy fehéren, vagy zölden villogó LED pötty tudatja velünk, hogy éppen milyen tevékenységet végzünk a hangrúdon. A mellékelt távvezérlő nagyon praktikus, lényegében csak a legfontosabb gombok találhatóak meg rajta, melyekből az ARC funkció miatt a tv irányítója amúgy is néhányat helyettesít.

Bose TV Speaker soundbar hátlap

A hátoldalon egy soundbar-hoz méltó csatlakozó egység fogadja a külső egységek kábeleit, név szerint HDMI (ARC), ami azt is jelenti, hogy ezzel már 4K/UHD kompatibilissé vált, egy-egy optikai és 3,5 mm-es AUX Jack valamint egy USB (csak szerviz). Külön kiemeljük mélysugárzó csatlakozót, amely egy szintén 3,5 mm-es Jack aljzat.

Bose TV Speaker soundbar hátlap

Az alapgondolat nagyon jó, hogy egy ilyen kedvező értékű hangrúdhoz is tudunk mélysugárzót csatlakoztatni, de számunkra két okból is logikátlan. A Bose TV Speaker kétféle Bose mélysugárzóval kompatibilis, melyeknek ára 160 000 Ft (Bass Module 500) és 280 000 Ft (Bass Module 700) szemben a soundbar 99 000 forintos árával. A másik ok, hogy a TV Speaker csak a saját hangszóróira alkalmaz mélyhang kiemelést, a külső mélynyomó jelszintje nem módosítható, annak hangereje fix, ami vagy megfelel, vagy nem.

Bose TV Speaker soundbar hangszóró

A Bose TV Speaker amúgy sem feltétlenül erre a célra lett kitalálva, sőt, ez olyannyira igaz, hogy a kis méret ellenére a két ovális mélyközépsugárzóval a basszreflex felépítésnek köszönhetően, meglepően izmos mélyhangokat tudott kipréselni magából, főleg basszus kiemeléssel. Sajnos a Bose ez alkalommal sem osztott meg fontos műszaki adatokat, ezért minden a meghallgatás során igazolódott be, melyet egy 30 négyzetméter körüli helyiségben tettünk meg.

Működés közben

A Bose TV Speaker üzembehelyezése konkrétan a „faék” egyszerűségű. Összekötöttük a tv készülékkel, áram alá helyeztük és ennyi. Nincsenek applikációs küzdelmek, hálózati csatlakozások, vagy kalibrációs szeánszok, csak bekapcsoljuk a tévét és mehet a műsor.

Bose TV Speaker soundbar távvezérlő

A kis Bose alapbeállításokon is nagyon meggyőzően szólalt meg a legegyszerűbb tv műsorokkal is, de a dialógus és mélyhang kiemelés feltétlenül ajánlott lehet, mert lényegében még a híradó is jobban szólt azokkal. A párbeszédek, kommentárok, bemondók hangja nem csak teltebb és artikuláltabb lett, de térben is közelebb került a hallgatói pozícióhoz. A kifele fordított mélyközépsugárzók elhelyezése kellően széles színpadot hozott létre és nagyon szépen dolgoztak össze a középen elhelyezett selyem dóm magassugárzóval.

Ezt követően kedvenc akció és zenés filmjeink alatt tudott igazán kibontakozni vendégünk. Az akció jelenetek, lövések, robbanások vagy autós üldözések (Jurassic Park, John Wick, Terminator) szintekkel dinamikusabban, tisztábban és élesebben szólaltak meg, mint a tv hangszóróján. A mélykiemeléssel határozott és erőteljes basszusokat kaptunk, főleg ha a hangrúd méreteit vettük figyelembe, de nem győzzük hangsúlyozni, hogy a legalsó frekvencia-tartomány előállítására ez a hangszóró sem képes. A közép- és magastartomány nagyon sok mindenért kárpótolt, és amennyiben egy ennél kisebb helyiségben üzemeljük be (12-16 m2) egészen biztosan jótékony hatással lesz a hangzásra. A zenés filmek világában, főleg ha azokat hangszerekkel állították elő, sokkal otthonosabban mozgott a Bose TV Speaker.

Bose TV Speaker soundbar

A Bohemian Rapsody, Yesterday, Rocketman főleg klub és koncert jelenetei, kellően széles térben, határozottan, tisztán és meglepő dinamikával zenélték be a teret, összehasonlíthatatlan javulást hozva a tv gyári hangszórójához képest. A dögösebb rock vagy elektronikus zenék erejét sajnos már nem tudta hűen prezentálni kistestű barátunk, de amíg az ének és a visszafogottabb hangszerek játszották a főszerepet, abszolút elemében volt.

Bose TV Speaker soundbar

Ha már zenéltünk, természetesen a Bluetooth funkciót is kipróbáltuk. Bár itt a minőségbeli romlás nem olyan szinten észlelhető, mint egy sztereó rendszeren, mégis több részlet veszett a semmibe, mintha ugyanazt a zenét (Spotify, YouTube) okos tv-ről hallgattuk volna HDMI vagy optikai kábelen keresztül. Ettől függetlenül egy hasznos funkció, de a Bose TV Speaker-t képességei, inkább teszik alkalmassá háttérzene lejátszására, mint sem konkrét audio egységként.

Bose TV Speaker soundbar

Összegzés

A Bose TV Speaker tökéletesen alkalmas arra a célra, amire valójában megálmodták. Egyszerű a kezelése, elegáns, kompakt, de amikor megszólal, ott van benne az, amitől a Bose az, ami. Jelen pillanatban ennél jobb minőségben nem igazán tudjuk feljavítani tv készülékünk hangzását 100 000 forint alatti árcédulával párosítva. Amennyiben el tudjuk fogadni gyengeségeit és korlátait, tökéletes társunk lehet akár zenehallgatás, akár filmezés során.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.