Bose Smart Soundbar 900 soundbar teszt

2022. október 4., kedd, 23:25

Bose audio hifi házimozi hangfal hangszóró soundbar házimozi rendszer Bose soundbar Bose hangfal Atmos hangrendszer Atmos soundbar soundbar teszt hangfal teszt Bose teszt Bose soundbar hangfal Bose soundbar teszt Atmos soundbar teszt

Ahogy szinte minden soundbar vagy hangprojektor tesztünknél mondani szoktuk, ezekkel már szinte Dunát lehetne rekeszteni, annyiféle van a piacon. Érdekes, hogy ezek között mégis talán 4-5 olyan akadt, amitől leesett az állunk, és most a Bose elérte azt, hogy a képzeletbeli dobogón átrendeződtek az erőviszonyok. A Smart Soundbar 900 bizony odacsapott az asztalra, nem is kicsit!

Bose Smart Soundbar 900 soundbarBose Smart Soundbar 900 soundbarBose Smart Soundbar 900 soundbarBose Smart Soundbar 900 soundbarBose Smart Soundbar 900 soundbarBose Smart Soundbar 900 soundbarBose Smart Soundbar 900 soundbarBose Smart Soundbar 900 soundbarBose Smart Soundbar 900 soundbarBose Smart Soundbar 900 soundbar hátlapBose Smart Soundbar 900 soundbar távirányítóBose Smart Soundbar 900 soundbar távirányítóBose Smart Soundbar 900 soundbar távirányítóBose Smart Soundbar 900 soundbar távirányítóBose Smart Soundbar 900 soundbar AppBose Smart Soundbar 900 soundbar AppBose Smart Soundbar 900 soundbar AppBose Smart Soundbar 900 soundbar házimoziBose Smart Soundbar 900 soundbar házimoziBose Smart Soundbar 900 soundbar házimozi rendszerBose Smart Soundbar 900 soundbar házimozi háttérsugárzóBose Bass Module 700 mélyláda

A név kötelez? Bizony, hogy kötelez!

Bose. Talán az egyik legmegosztóbb, legérdekesebb név a szórakoztató elektronikák közt, de az tény, hogy az egyik legismertebb is. A laikus átlagember szemében szinte high end magasságokat dönget, a hozzáértő közönség szemében viszont épp hogy az átlagos szintet súrolja. Érdekes a Bose piaci megítélése, de úgy, hogy nekünk már van egy kis tapasztalatunk e téren, azt kijelenthetjük, hogy igen, a Bose drága dolgokat kínál, de bizony tud is csodákat alkotni.

Bose Smart Soundbar 900 soundbar

Több korábbi Bose Soundbar tesztünk során volt pozitív és negatív tapasztalatunk is, de olyan vetélytársak mellett, mint a B&W, Sonos, Denon vagy akár a Harman Kardon, nem volt könnyű dolga, név ide vagy oda. A Sennheiser AMBEO-t szándékosan nem soroljuk ide (sem), mert az továbbra is egy külön kategória a szemünkben. A Bose Smart Soundbar 900-tól a korábbiakkal ellentétben viszont már vártuk azt a pluszt, amit az előbbieknél itt-ott hiányoltunk és bár a dobozából kicsomagolva még nem láttunk semmi különösebb extrát, ám amikor hallgatni kezdtük, pillanatok alatt kiderült, hogy itt valami nagyon komoly dolog történik, na de ne szaladjunk ennyire előre!

Bose Smart Soundbar 900 soundbar

Túl visszafogott elegancia

Alapvetően nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat abból a szempontból, hogy olyan készülékeket tesztelhetünk, amiket talán mi sem engedhetnénk meg magunknak, de amiatt egészen biztosan, mert ezekből a csodákból akár komplett termékcsaládokat hasonlíthatunk össze egymással. Ezt még az sem tenné meg, akinek módjában állna, mert ugye egyrészt mi a fenének, másrészt kit érdekelnek a nagyon drágák, ha úgysem fér a keretbe, vagy ugyanez fordítva. Számunkra viszont jelen esetben is adott volt a lehetőség, hogy egymás után tapasztalhassuk meg a Bose soundbar-ok ranglétráját és ámulhassunk rajta, hogy azok a lépcsőfokok mekkorák is a Smart Soundbar 300, Soundbar 500 vagy az eddigi csúcsmodell, a Soundbar 700-as után. Na persze csak tudásban, ugyanis a Bose annyira diszkréten és visszafogottan csomagolja a profizmust, hogy az már szinte érthetetlen.

Bose Smart Soundbar 900 soundbar

A Smart Soundbar 900 lényegében pont ugyanaz, mint a 700 volt, csak 6 cm-el tovább nyújtották a hosszát (104 cm) és 1 kg-mal nőtt a súlya is, ami elég impozáns adat egy ilyen filigrán kis karcsú hangrúdnál. Minden más szinte változatlan maradt, beleértve az összetéveszthetetlen Bose "védjegy" fémrácsot körbe és az edzett, ütésálló és gyönyörű üveglapot, ahol viszont már akad némi eltérés, méghozzá a legfontosabb. Az Atmos hangszórók csinos kis nyílásai a plafon felé meredve, (na meg, hogy heti 5x takaríthassuk az ujjlenyomatokat vagy a port, mert az sajnos továbbra is mágnesként vonzza azokat). Bizony ez a leglényegesebb fejlődés a 700-ashoz képest, így a vertikálisan elhelyezett hangszórók mellett (pontosabban felett) hozzácsaptak még 2 db ovális dipólt, és kész is a mindenfelé sugárzó, szinte láthatatlan hanggenerátor.

Bose Smart Soundbar 900 soundbar

Az állarc mögött

A kifejezetten diszkrét és szerény külső a Bose Smart Soundbar 900 esetében hihetetlen technológiát bújtat. Nagyon sokszor átbeszéltük már, hogy az igazi Atmos rendszerek valóban, a térben elhelyezett hangsugárzóit képtelenség reprodukálni egy négyzet alakú, sodrófa méretű valamiből, de vélhetően a Bose mérnökei sem minimálbérért dolgoznak azért, hogy ezt a lehető legjobban megközelítsék. A 4 db ovális mélyközépsugárzó, a center pozícióban lévő selyem dóm magassugárzó, valamint a 2-2 szélső és felfele sugárzó hangszórók tökéletes összhangban, némi "hókuszpókusszal" a hátuk mögött törekednek olyan a térélmény előállítására, amire egy alap soundbar képtelen lenne. Az egyik ilyen a Bose PhaseGuide technológia, aminek annyi a lényege, hogy a hanghullámokat úgy irányítja a térben, hogy nem csak a fejünk felett, hanem olyan helyekre is hangokat küld, ahol nincs hangszóró, mégis azt a hatást kelti a környezeti visszaverődésekkel. Ugyanez a technológia oldja meg azt, hogy az oldalsó hangszórók nem oldalra néznek, de mégis úgy halljuk. Ehhez persze stabil forrást nyújt a Dolby Atmos képesség és persze az Atmos-os tartalom is, de a Bose arra is kiokoskodott valamit, hogy ha maga a film nem rendelkezik ilyen adatokkal.

Bose Smart Soundbar 900 soundbar

Atmos tartalom hiányában a Bose TrueSpace jelátalakításnak köszönhetően a Smart Soundbar 900 képes a vertikális dimenziókhoz magassági hangokat is adni, hogy 3D-ben élvezhessük az előadást, de nyilván ezt nem szabad összekeveri a valódi, plafonhangszórós Atmos rendszerek részletességével és téralkotásával. Ha már a hangzatos szabadalmaknál tartunk, a Bose a korábban már jól vizsgázott Bose QuietPort basszreflex labirintus rendszert ide is beépítette, melynek köszönhetően méreteihez képest nagyon erős és határozott basszusokra képes ez a keskeny kis rudacska, de ez esetben is mindenkinek le kell lohasztanunk a lelkesedését, ha abban reménykedik, hogy ütős moziélményt fog kapni a mélysugárzó megspórolásával. Tény, hogy meghökkentő energia van magában a fő egységben is, de közhely ide vagy oda, a fizika az fizika.

Bose Smart Soundbar 900 soundbar

Amennyiben a kedves vásárló hajlandó kompromisszumokra a basszusok terén, a hangminőségben garantáltan nem lesz rá szükség! A filmek brutális hangzásához Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby TrueHD és Dolby Digital Plus támogatás is csatasorban áll, zenékhez Spotify Premium és Apple AirPlay 2 is segítségünkre lesz, valamint a Bose Music applikáción belül tökéletesen a fülünkre tudjuk állítani a hangzásképet. Érdekes, vagy inkább sajnálatos részlet, hogy a díszes felsorolásból a DTS dekódolás már kimaradt, ami talán sokaknak nem lesz ínyére. Egyetértünk velük.

Bose Smart Soundbar 900 soundbar távirányító

Ugyanez a felület felel lényegében mindenért, beleértve a multiroom funkciókat, internet rádió elérést különböző kiegészítő hangszórók vagy fejhallgatók párosítását (Bose SimpleSync) és az összes funkciót is, melyeket a távvezérlőn is megtalálunk. Apropó távvezérlő. Erre van talán a legkevésbé szükség, elvégre szinte mindent a mobileszközünkről vezérelhetünk, vagy a HDMI eARC miatt a tv távvezérlőjéről, valahogy mégis fájdalmas látvány volt ezt a kis egyszerű eszközt kivenni a dobozból azután profi verzió után, amit a Soundbar 700-hoz kaptunk. Nos, ez van, túléljük, de érdekes visszalépés.

Bose Smart Soundbar 900 soundbar távirányító

A hangrúd tetején mindössze egy többfunkciós vezérlőgomb valamint egy némító gomb található a hang asszisztensek mikrofonjához. Ezek név szerint a Google Assistance és természetesen az Amazon Alexa, melyek továbbra sem rendelkeznek magyar nyelvvizsgával, de angolul egész jól értenek. Itt például a Bose Voice4Video-nak köszönhetően már a puszta parancsukra vezérelhetjük a tévét illetve azok csatornaváltásait is. Néha nehéz eldönteni, hogy jó irányba halad-e a világ, és sokszor eszünkbe jut a WALL-E című film, ahol csak meghízott, tepsikben lebegő emberek lesznek egy űrhajón, egy interaktív üvegbúrával fejükön, és ott élik az életüket. Mindenestre a technológia lehetővé fogja tenni ezt a kényelmet, ha egy soundbar már szinte mindenre képes csupán hangutasításokkal. Na de a sok-sok elmélet után nézzük a gyakorlatot, amit már nagyon vártunk!

Bose Smart Soundbar 900 soundbar házimozi rendszer

Meghallgatás

Hol vannak már azok az idők, amikor csak "összedugtuk, bekapcsoltuk és hajrá" készülékekkel volt dolgunk? Ez most már nem ilyen egyszerű, de bizony megéri a hajcihőt.

A nálunk landolt Bose Smart Soundbar 900 a két választható színből éppen a fehér verzió lett, amit imádtunk, gyönyörű és nagyon elegáns darab. Ugyan mi a tv szekrényen helyeztük el, természetesen falra is rögzíthető a mellékelt konzolokkal. Vetítővászon alá nem ajánljuk ezt a színt, mert zavaró, oda csakis fekete való.

Bose Smart Soundbar 900 soundbar hátlap

A hátlap igen szegényes, lényegében 1 db HDMI eARC, 1 db optikai, egy USB (szerviz) és egy Ethernet port, valamint egy-egy AUX található az ADAPTiQ kalibráció mikrofonjához, egy vezetékes mélysugárzóhoz és egy IR érzékelőhöz. Hogy miért nincs több HDMI csatlakozó? Mert a Bose azt mondja, hogy ide csak az eARC jöjjön, minden más a tévébe! Ezt nem tartjuk jó ötletnek, mert minden esetben a közvetlen csatlakozásra, a legrövidebb jelútra kell törekedni, ha a lehető legjobb hangminőséget akarjuk elérni!

Bose Smart Soundbar 900 soundbar App

A beüzemelés előtt a Bose Music applikációjának letöltése nélkülözhetetlen, s ezen belül is az első és több mint ajánlott lépés az ADAPTiQ szobakalibráció elkezdése.

A mellékelt hajpánt jellegű mikrofonnal és vagy 1 km kábellel körbe kellett táncolni a szobát az utasítások alapján, és a soundbar tökéletesen felmért minden olyan szegletet, amire szüksége volt a tökéletes produkcióhoz. Ahogy ezt befejeztük, már csak a filmanyagot kellett kiválasztani.

Bose Smart Soundbar 900 soundbar App

Az év vitathatatlan kedvence a Top Gun Maverick egyértelmű választás volt. Tele van tömve dinamikus akciójelenetekkel, jó zenékkel és persze duma sincs benne kevés. A Bose Music applikáció sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Néha így is voltak fennakadások és csatlakozási nehézségek, összességében jól működött a felület. Külön dicséretet érdemel, hogy az EQ kiterjed a hangszínekre, a párbeszéd kiemelésre, valamint az Atmos hangszórók erejére is. Ha már a hangerőnél tartunk, itt megemlítjük az egyetlen, de annál zavaróbb hibát. Nincs semmiféle visszajelzés az aktuális jelszintről, sem egy sáv, sem pöttyök vagy leginkább egy számkijelzés. Elméletben a hang a lényeg, de számtalanszor előfordul olyan szituáció, amikor nagyon szeretnénk látni, hogy mennyi az annyi. Fekete pont jár érte.

Bose Smart Soundbar 900 soundbar házimozi háttérsugárzó

Ahogy arra számítani lehetett, egy vadászgép hangja bizony komoly dübörgéssel jár(na), és bár a frekvencia-tartomány minden része lenyűgöző volt, azok a bizonyos dübörgések hamar kifogytak a szuszból. A párbeszédek tisztasága és ereje kiemelkedő volt, a környezeti zajok és hangok pedig a gyártó ígérete szerint, valóban a dialógusokat körülvevő térből érkeztek. Az Ed Harris sapkáját (és egy kis épület tetejét megemelő) lesöprő majd a fejünk fölött elhúzó gép ereje szintén nem 100 %-ban jött át, de ahogy a Bose feltolta a hangot a plafonra, az megdöbbentően hiteles volt. Sajnos itt is az áttörő basszust hiányoltuk a jelenetből, de szerencsére rendelkezésre állt a Bass Module 700, újranéztük a bevetésével és sajnálatosan újra le kellett vonnunk a következtetést, mint Bud Spencer és Terrence Hill esetében. Elvannak külön-külön is, de csakis együtt tudnak mindenkit, minden értelemben rajongásra készteni.

Bose Bass Module 700 mélyláda

Ahogy egy klasszikus házimozi rendszer sem életképes mélysugárzó nélkül, úgy egy soundbar még kevésbé tud az lenni. A későbbi jelenetekben is elsöprő erejű volt a Bose, főként a gyakorlatoknál, ahol lehet, hogy nem irigyeltük annyira a színészeket azokban a vadászgépekben az arcuk torzulása alapján, de hangrobbanások, sugárhajtóművek és főleg a célba juttatott rakéták robbanásai kétségkívül a képzeletbeli dobogónk teteje irányába lökték a Smart Soundbar 900-at.

A kihagyhatatlan folytatás a Ready Player One volt, amiben szintén nincs hiány a király zenékből, a zúzós jelenetekről meg talán nem is kell említést tennünk. Kb. százszor megnéztük már az első nagy versenyt, de ennél a résznél mindig hidegrázást kapunk, ha igazán jó rendszeren szólal meg, ez pedig olyan volt! Az éles fémes csattanások, autók, motorok, big foot-ok mindenféle motorhangjai, de főleg Kong eszetlen tombolása töltötte meg a szobát annyi energiával, hogy majd felrobbant! A térbeli hangzás lenyűgöző volt egy soundbar-hoz képest, nagyon trükkösen használta fel az egység a visszaverő felületeket, és bár valóban meggyőzően sugárzott felfele is, azért a dedikált Atmos hangszórók pontosságát és részletességét nem sikerült reprodukálni. Sokkal inkább valamiféle mesterséges, de mégis az igazit megközelítő bűvész trükk szerűség volt. Ha nagyon kukacosak akarnánk lenni, azt mondanánk, hogy kicsit több volt a marketing, mint a valóság, de nem vagyunk azok, sőt, halvány fogalmunk sincs róla, hogy hogy lehet úgy "beidomítani" egy DSP-t, hogy ennyire hatékony 3D hangzást kreáljon a helyiségbe egyetlen magányos hangrudacska.

Bose Smart Soundbar 900 soundbar

Ahogy tovább pörgettünk néhány referencia filmünket, mint a Jurassic Park, Whiplash, Bohemian Rhapsody stb. többször is azt a következtetést vontuk le, hogy az eddig nálunk megfordult csúcskategóriás soundbar-ok közül talán csak a Denon DHT-S716H volt az egyetlen, ami ilyen közel hozta nekünk a valós moziélményt a Sennheiser AMBEO után.

A hosszas mozizgatás mellett természetesen a zenei képességei is nagyon izgatták a fantáziánkat, melyben nagy segítség volt az AirPlay 2, Spotify és egy rövid próba erejéig a Bluetooth v4.2 is, arra az esetre, ha véletlenül nem áll rendelkezésre hálózat.

Egy alapvetően mozizásra megálmodott készüléket soha nem vájt füllel vizsgálgatunk ilyen esetben, de aki hallott már komolyabb Bose hangrendszert zenélni, az tudja, hogy akár meg is tehetnénk. Filmek területén is kimagaslót nyújtott a Smart Soundbar 900 de az audio képességei kétségkívül a konkurenciái fölé emelik. A könnyed hangszeres muzsikákat hallgatva eszünkbe sem jutott a mélysugárzót aktiválni olyan telt, megfogott és erőteljes hangzást produkált. Kellemes lágy, igazi szerethető zenei hangzással, szinte már-már lélekkel tolmácsolta Norah Jones, Gregory Porter vagy Diana Krall dalait, kissé mesterkélt, de annál lenyűgözőbb színpaddal. Az énekhangok kristálytisztán és kiemelés nélkül is dominánsan, erőtől duzzadóan szóltak, míg a hangszerek messze a hangrúdtól a szoba szélső pontjairól érkeztek, meglepően tagoltan. A dobok ereje talán csak a rockzenéknél kezdett kifogyni az erőből márpedig Metallica-t, Nirvana-t vagy Guns N' Roses-t erő nélkül mégsem hallgathatunk, nem igaz? Ennél a résznél már rátoltuk a Bass Module 700-at és újra megindult a földrengés. Ettől a ponttól zeneileg abszolút hazaért a Smart Soundbar 900 és hű társa, ahogy azt a legtöbb soundbar-nál is tapasztaltuk. Hiába karcolja ez a páros a 700 000 Ft körüli összeget (háttérsugárzókkal kb. 900 000) attól még nem fog felérni egy sztereó rendszer kifinomultságáig, de ahol nem a lágy hangszerek részleteit kellett visszaadni, ott bizony széles mosolyt tudott csalni az ember arcára ez a duó. A modernebb pop, house, hip-hop, vagy akár kicsit mélyebbre nyúlva akár dubstep vagy drum and bass stílusok eszméletlenül jól szóltak. Teljes összhangban zenélt a hangrúd a mélysugárzóval, nyoma sem volt búgásnak vagy olcsó műanyagos tónusoknak. Mély, közép, magas, minden tisztán, erőtől duzzadóan és ütősen rezgette meg a lakás minden bútorát. Igazából akár a filmek akár a zenék világában nyüstöltük a Bose Smart Soundbar 900-at, szinte már túl sokszor is volt olyan érzésünk, hogy köszönjük szépen, ezt akkor inkább nem vinnénk már vissza.

Bose Smart Soundbar 900 soundbar házimozi

Összegzés

Eddig is elismertük, hogy a Bose tud olyat az asztalra tenni, amit talán csak nagyon kevesen, de sosem dőltünk be a marketing rizsáknak és volt, hogy csalódtunk is. A Smart Soundbar 900 bár nem tökéletes minden téren, ez esetben a csalódásunk talán még sosem volt ennyire pozitív! Ragyogó hangzás, egyre jobb vezérlő felület, megdöbbentő 3D térhatás és bár zsebbe nyúlós, de a mélysugárzójával együtt faldöngető energia és összhang. A negatívumok eltörpülnek az előnyökhöz képest, és ahogy már említettük, a nálunk megfordult soundbar-ok közül egyértelműen benne van a top 3-ban, pedig igen népes mezőnyről beszélhetünk. Az ára annyi, amennyi, de a Bose Smart Soundbar 900 esetében tényleg nem csak a nevet kell megfizetni, aki nem hiszi, próbálja ki!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.