Bose Smart Soundbar 300 soundbar teszt

2021. február 16., kedd, 23:05

Bose audio hifi házimozi hangfal hangszóró soundbar házimozi rendszer Bose soundbar Bose hangfal soundbar teszt hangfal teszt Bose teszt Bose soundbar hangfal Bose soundbar teszt

Nagyon szeretjük, amikor nagynevű gyártók, akiktől megszokhattuk a minőséget és az ezzel járó anyagi terheket is, piacra dobnak elérhető árú, mégis átlagon felüli kvalitású készülékeket. Pontosan ilyen volt nemrég a Bose TV Speaker, ahol picit talán hiányoltuk az okos funkciókat és egy kis plusz teljesítményt, de a válasz hamar megérkezett. A Bose Smart Soundbar 300 minden hiányérzetünket eloszlatta és vált néhány nap alatt az egyik kedvencünkké.

Bose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbar hangszórókBose Smart Soundbar 300 soundbar hátlapBose Smart Soundbar 300 soundbar hátlapBose Smart Soundbar 300 soundbar hátlapBose Smart Soundbar 300 soundbar távirányítóBose Smart Soundbar 300 soundbar távirányítóBose Smart Soundbar 300 soundbar távirányítóBose Smart Soundbar 300 soundbar távirányítóBose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbarBose Smart Soundbar 300 soundbar fali konzolBose Smart Soundbar 300 AppBose Smart Soundbar 300 App

A sűrített okostojás

A Bose TV Speaker tesztünk során többször is megfordult a fejünkben, hogy milyen jó is lenne, ha ebben a kis testben lenne még egy kis plusz. Aztán figyelembe vettük, hogy 100 ezer forint alatt miért akarunk többet annál a hang és anyagminőségénél, pláne, hogy egy Bose-ról beszélünk. A Smart Soundbar 300 "mindössze" 70 000 forinttal kerül többe, de cserébe mindent megkapunk, amit a kistesónál hiányoltunk. Külsőre szinte tökéletesen megegyeznek, de a Smart 300 10 cm-rel szélesebb lett, ami több mindennel is indokolható.

Bose Smart Soundbar 300 soundbar hangszórók

A hangrúd felépítése három csatornára oszlik, azaz a center rész mellett a végekben is helyet kapott egy-egy előre fordított teljes sávú ovális hangszórót a hatékonyabb térhangzás eléréséhez. Ezzel összesen 4 db ilyen hangszóró cibálja a gondosan kialakított reflexcső rendszerekben a levegőt, amely ilyen méretek mellett, vélhetően komoly basszusokat eredményezhetnek. Ezeket a precízen megtervezett terelőlapokat "Quiet Port" technológiának nevezték el, mellyel igyekeztek nulla közelébe redukálni a káros torzításokat vagy "portzajokat", hogy az a kevés mélyhang, amire a hangrúd képes, a lehető legtökéletesebb legyen.

Bose Smart Soundbar 300 soundbar

Sajnálatosan a Smart Soundbar 300 sincs ellátva olvasható kijelzővel, mindössze a rács és fedő lap közt villogó státusz LED fényei utalnak egy csomó mindenre (készenlét, Bluetooth és WiFi kapcsolat, hibakódok stb.), de sem a kiválasztott bemenetekről vagy éppen a hangerőről nem lehet fogalmunk.

Bose Smart Soundbar 300 soundbar hátlap

A hangrúd hátoldala is csak a legszükségesebb bemeneteket rejti, illetve néhány "Bose"-os kiegészítésbe itt is belefutottunk. Ez alatt az IR aljzatot és a mélysugárzó modul 3,5 mm-es AUX Jack kimenetét értjük, ami egy sajnos nem mellékelt Bose AUX kábelen képes kapcsolatot létesíteni a Bass Module vagy az Acoustimass hangszórókkal, illetve az előbbiekkel ugyanezt vezeték nélkül is meg tudja tenni. A digitális bemenetek egy optikai és egy HDMI ARC-re korlátozódtak, így sajnos nem túl tág a külső egységek felhasználásának lehetősége, amennyiben a tévé készülék sincs elhalmozva csatlakozókkal. Ennél a résznél egy tisztességes nyakon csapást küldenénk a Bose felelőseinek, amiért 170 000 Ft-ért cserébe már luxusnak érezték, hogy csomagoljanak is egy HDMI kábelt is az optikai mellé.

Bose Smart Soundbar 300 soundbar hátlap

A Smart Soundbar 300 igazi értékei szerencsére nem csak a csatlakozókban merülnek ki, hanem, ahogy a nevében is büszkén mutatja, az okos funkcióiban. A Bose Music alkalmazás korábban nem volt nagy kedvencünk, de mostanra kezdjük megszokni, arról nem is beszélve, hogy segítségével a Smart Soundbar 300 előtt konkrétan megnyílik a világ. Ahogy az eddigi Bose okos hangszóróknál megszokhattuk, a legnépszerűbb zenei streaming platformok és internet rádiók elérhetővé válnak, bár egy soundbar-t továbbra sem kifejezetten erre a célra vesz az ember, a Bose mindig bebizonyította, hogy nem lehet beskatulyázni csak erre vagy arra a tevékenységre. Miután beüzemeltük a 30 négyzetméter körüli helyiségünkben, számunkra is világossá vált, hogy nem csak egy egyszerű hangrúddal van dolgunk.

Bose Smart Soundbar 300 soundbar távirányító

Működés közben

Ugyan egy okos hangszóróról beszélünk, ráadásul egy HDMI (ARC)-vel rendelkezővel, mégis kaptunk hozzá egy cuki kis távvezérlőt, amiből sokat nem néztünk ki. Tévedtünk! Ránézésre csak a legfontosabb gombok vannak rajta, ám ezek különböző kombinációival annyi mindent el lehet érni, hogy akár okos távnak is hívhatnánk! Ráadásul jól is néz ki, de minden hasznos tudásával együtt sem mondhatnánk, hogy sok hasznát vettük, amíg élt a hálózati kapcsolat.

Bose Smart Soundbar 300 soundbar távirányító

A Bose Music alkalmazás kisebb küzdelmek árán, de befogadta az új eszközt, és innentől csak a saját ízlésünkre szabás volt a tennivaló a tökéletes működéshez. A Smart Soundbar 300 zenei képességeinek bizonyítására olyan szolgáltatók állnak rendelkezésre, mint a Spotify, Deezer, a Tune In rádió és természetesesen, a vezeték nélküli kapcsolatok is segíthetik az életünket. Itt vegyes a felhozatal, ugyanis Bluetooth van, de csak a 4.2 verzió, Apple Airplay 2 van, de Chromecast nincs ami sajnálatos. Az Apple tulajok itt örülhetnek, de pechükre az Apple Music hiánya vissza is görbítheti a mosolyt az arcukon, tehát mondhatjuk, hogy megvan a pro/kontra egyensúly.

Bose Smart Soundbar 300 App

Zenehallgatásra napjainkra már kijelenthetjük, hogy akár egy soundbar-t is jól alkalmazhatunk, ha nincsenek audiofil beidegződéseink, és túl magas elvárásaink. A Smart Soundbar 300 erősítője és jól átgondolt hangszórókészlete közepes jelszintig olcsóbb sztereó rendszereket megszégyenítő hangzással lepett meg minket. A basszusok minősége és dinamikája volt talán a legmeglepőbb jelenség, és itt kalapot emelünk a mérnöki tudás előtt, mert a fizika törvényeit olykor meghazudtolta, amit hallottunk. A legnagyobb szószólói vagyunk annak a ténynek, hogy egy soundbar mélysugárzó nélkül olyan, mint Terence Hill Bud Spencer nélkül. Élvezhető, értékelhető, mosolyt is csal az arcunkra, de sosem fog akkorát ütni, mint együtt a kettő. Nos, a Bose Smart Soundbar 300 számunkra a Szuperzsaru, a Keményfejű vagy éppen Piedone példájával egyenrangú. Egyedül is imádnivaló, de persze tudjuk jól, Nincs Kettő Négy Nélkül.

Bose Smart Soundbar 300 soundbar

A legjobb teljesítményhez nagyon fontos, hogy megfelelő méretű térben kapjon helyet, amit a mi szobánkról nem mondhattunk el. Maximum 15-20 négyzetméteres vadászterület a plafon a Smart Soundbar 300-nak, és ott önmagában is csodákra képes. Kompakt méreteinek hála, egy könyvespolcon, a francia ágy felett, vagy bárhol könnyedén elhelyezhetjük, ahol egy klasszikus "magas felépítésű" hangszóró hülyén nézne ki, vagy csak éppen nem úgy férne el, és mégis egy komoly méretű hangszóróra lenne szükségünk. A mélytartomány döbbenetes volt, illetve a centerben árválkodó selyem dóm magassugárzó is hihetetlenül tiszta magashangokat produkált, azonban a középtartományban sokszor hiányoltuk a spirituszt. Az énekhangok, fúvósok és pergő dobok eszenciája nehézkesen akart előbújni, de hála a Bose Music kínálta személyre szabható EQ-nak és párbeszéd kiemelésnek, egy kis csalással sokat tudtunk javítani ezen a kis "problémán".

Bose Smart Soundbar 300 App

A rock zenék, ahogy minden Bose hangszórónak, a Smart Soundbar 300-nak is nagyon jól álltak, de a soft műfaj képviselőit könnyebben emésztette meg, mint a halálhörgős zúzást, ezért inkább a Metallica diszkrétebb műveit, az RHCP, Faith No More, Alice In Chains és társait hallgattuk őszinte vigyorral a képünkön. A basszusokban gazdag elektronikus vagy Hip Hop zeneszámok már inkább kiáltottak egy méretes Bass Module-ért de kulturált hangerőn még egy-egy Argentin Progressive House, Dubstep vagy Liquid DnB mix is el tudott minket vinni egy élvezettel bólogatós utazásra és ezen a jelszinten valóban nem éreztük drasztikus hiányát a basszusoknak. A zenék vezérlése történhet a Bose Music applikációból vagy közvetlenül a zenei szolgáltató felületéről is, illetve Alexánk és a Google asszisztense is tárt fülekkel várja külföldi nyelvű parancsaikat a már megszokott módon, melyek mikrofonját természetesen ki is tudjuk iktatni, akár a készülék fedőlapján is.

Bose Smart Soundbar 300 soundbar fali konzol

Furcsa egy soundbar-ról ilyen szinten zenei hangszóróként nyilatkozni, de ami azt illeti, bátran merjük ajánlani ilyen célra is, de azért a valódi rendeltetésére sokkal inkább voltunk kíváncsiak.

Bose Smart Soundbar 300 soundbar

Házimozi eszközként a Bose Smart Sondbar 300 már az első pillanatokban megvillantotta, hogy ez az ő igazi munkaköre. A zenehallgatás során beállított közép szint és párbeszéd kiemelést itt értékeltük csak igazán, mellyel már alacsony hangerőn is telt, dinamikus és kristálytiszta hangzásban lehetett részünk. Az oldalsó hangszórók nagyon meggyőző teret varázsoltak a tévé köré bár a valódi térhangzást nem igazán tudta létrehozni. A Bose Music alkalmazásban van lehetőség pillanatok alatt két surround hangszórót beiktatni (ahogy számtalan egyéb multiroom egységet is) illetve a mélysugárzót is ugyanitt tudjuk a rendszerhez csapni, ha van rá igény, és főként cash. Apropó multiroom, és filmnézés. A Bose új szabadalma a SimpleSync nemcsak azt teszi lehetővé, az összes intelligens Bose hangszóró egymástól függetlenül legyen kezelhető folyamatos működés közben, hanem pl. azt is, hogy egy kompatibilis Bose fejhallgató ugyanazon filmet külön hangerővel tegye nézhetővé, mint maga a soundbar. Lényegében egy szunyókáló pulyával az ölünkben szépen le tudjuk halkítani a hangrudat, feldobjuk a vezeték nélküli Bose fülest és az alkalmazásban szépen áttoljuk a hangerőt közvetlenül a fülünkre, úgy hogy kint semmi sem hallatszik belőle. Nem rossz ötlet, valószínű ezt sokan fogják díjazni.

Bose Smart Soundbar 300 soundbar

Abban az esetben, ha ilyen igény nincs, és gazdagon meg lehet zavarni a filigrán kis szépséget, úgy a Bose Smart Soundbar 300 egy igazi méregzsákká változik, és bizonyos szintig önmagában is valódi mozis hangokkal tölti meg a szobát. Véleményünk továbbra is az, hogy amennyiben nem kell pórázon tartani a hangerőt, egy mélysugárzóval feltétlenül érdemes megtámogatni a rendszert, és onnantól kezdve akár egy elsődleges, nagyobb méretű szobában is brutális hangzást garantálhat ez a soundbar, akár filmezni, akár bulizni, akár pedig egy igényesebb album mellett, csak hátra kívánunk dőlni és elmerülni a dallamokban.

Bose Smart Soundbar 300 soundbar

Összegzés

A Bose Smart Soundbar 300 messze túlmutat azon a képességen, hogy feljavítsa a tévé hangját, egyszerű hangprojektorként. A nagy testvérek génjeit hordozza egy kompakt, szinte láthatatlan testben, felkészülve minden igényre, amit csak el lehet várni egy intelligens hangszórótól. Nem a legolcsóbb lehetőség, de aki ismeri a Bose rendszereit, tudja, hogy itt kapunk is valamit a pénzükért. A Smart Soundbar 300 egy zseniális soundbar, egy újragondolt zenei központ, egy önmagában is életteli szórakoztató egység, de kedvünk szerint bővíthetjük egy profi rendszerré, és bár néhány apró hiányosság bökte a szemünket, mégis kijelentetjük, hogy a Bose ismét lerakott valamit az asztalra.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.