Bluesound PULSE SOUNDBAR teszt

Nagy kékség?

2017. július 20., csütörtök, 23:40

Bluesound audio hifi házimozi soundbar multiroom hangrendszer hangfal hangszóró zónalejátszó multiroom rendszer multiroom hangrendszer Bluesound multiroom Bluesound hangfal Bluesound soundbar soundbar teszt hangfal teszt

Nyár derekán üde színfoltot jelent a soundbar-ok piacán a (NAD) Bluesound márkanév alatt futó kompakt hangrendszer. Jóllehet mára ez a slágertéma: mindenki - vagy legalább is sokan - soundbar-okban látják a televízió, illetve a mozihangzás továbbfejlesztésének és egyben fizikailag leegyszerűsítésének kulcsát. A Bluesound PULSE SOUNDBAR multiroom szolgáltatásokkal ellátott hangsugárzó, amely alkalmas nagyfelbontású, 192 kHz/24 bit minőségű hanganyagok lejátszására is. A hangrúd vezeték nélkül jól kommunikál a hálózattal, telefonnal, mélysugárzóval, sőt digitális hangbemenet is található rajta, de a HDMI vagy éppen a távvezérlő már nem tartozik bele a 409 000 Ft-os árba. Ha mindezt mélysugárzóval is szeretnénk kiegészíteni, további 219 990 Ft-ot kell leszurkolni érte.

Bluesound PULSE SOUNDBARBluesound PULSE SOUNDBARBluesound PULSE SOUNDBARBluesound PULSE SOUNDBARBluesound PULSE SOUNDBARBluesound PULSE SOUNDBARBluesound PULSE SOUNDBAR hátlapBluesound PULSE SOUNDBAR csatlakozókBluesound PULSE SOUNDBARBluesound PULSE SOUNDBARBluesound PULSE SOUNDBARBluesound PULSE SOUNDBAR és PULSE SUB hangfalszettBluesound PULSE SUB aktív mélyládaBluesound PULSE SUB aktív mélyládaBluesound PULSE SUB aktív mélyládaBluesound PULSE SUB aktív mélyládaBluesound PULSE SUB aktív mélyládaBluesound PULSE SUB aktív mélyládaBluesound PULSE SUB aktív mélyláda hátlapBluesound PULSE SOUNDBAR AppBluesound PULSE SOUNDBAR AppBluesound PULSE SOUNDBAR App

Az örökkévalóságnak tervezték

Ez egy kicsit túlzás, de tény, hogy rengeteg anyag van a BLUESOUND SOUNDBAR-ban. Nehéz is kellőképpen, ami némi kis elégtétellel szolgál a vaskos árcédulát ellensúlyozva. Az alumínium ház egyrészt masszív és ellenálló, másrészt jól illeszthetővé teszi a nagyobb méretű televíziók alá is. Az elhelyezésre nem lehet panasz, mivel egyaránt felszerelhető a falra is, ugyanakkor televízió alá, asztalra is tehetjük, a kiegészítő támasztékok használatával. A felszereléshez szükséges konzolokat a csomag tartalmazza, így arra külön nem kell gondot fordítanunk. Ugyanakkor méretei miatt arra nem árt figyelni, hogy eltakarhatja a televízió IR érzékelőjét, ha csak pusztán a készülék elé tesszük. Külön megvásárolható egy formatervezett állvány is (TS100), ami megemeli a hangrudat, viszont ez újabb jelentős kiadást okoz a felhasználónak.

Bluesound PULSE SOUNDBAR

A soundbar formatervezése klasszikus jegyeket ölt, magán hordozza a jellegzetes felépítést és formavilágot, amelyet ezek a hangfalak képviselnek. A hangrúd előlapja meglehetősen egyszerűre sikerült, mivel alfanumerikus kijelző semmilyen formában nem került rá. Helyette csak változó színű fények jelölik az egyes bementek között történő választást.

Bluesound PULSE SOUNDBAR csatlakozók

A bemenetek kicsit rapszodikusan követik egymást a készülék hátoldalán. Optikai és analóg RCA bemenetek mellett Ethernet csatlakozó és két USB port is megtalálható rajta. Ez utóbbiak közül az egyik a zenei anyagok lejátszásra szolgál, míg a másik a szoftverfrissítés elvégzésére hivatott. Nem szokásos megoldás, hogy a gyártók megteszik azt a szívességet, hogy egy olyan USB bemenetet is adnak, amely alkalmas valamilyen média tartalom lejátszására. Ugyanakkor az sem szokásos, hogy ebben az árkategóriában a HDMI csatlakozóról le kelljen mondani.

Bluesound PULSE SOUNDBAR hátlap

Ha jól belegondolunk, azonban ez azért koránt sem gyártói feledékenység, hanem annak a koncepciónak a része, amit ez a soundbar képvisel. Internetes tartalom felhasználása a cél, így kvázi felesleges a jól bevált HDMI. Ugyanakkor a másik szemszögből ez a megoldás nem túl szerencsés, mivel olyan kényelmi szolgáltatásokról, mint amilyen a közös távvezérelhetőség például a TV-vel, le kell mondani. Ez utóbbit a hagyományos értelemben, amúgy is el kell felejteni, ha nincs okostelefonunk, mivel a soundbar irányítása csak applikáción keresztül történhet, mivel hagyományos értelemben vett távvezérlőt nem találunk a csomagban. A hangfalszetthez folyamatosan elérhetővé teszik a firmware frissítéseket, illetve a Play áruházból letölthető mobil applikációt. A hazai forgalmazó elmondása szerint az applikáció magyar nyelvű változata is elérhető lesz szeptember közepén, ami meglehetősen nagy előny, sőt egyedülálló jelenleg a piacon, a többi hasonló termék szoftveres támogatását tekintve. A magyar nyelvű szoftver külön beállítást nem igényel, automatikus frissítés során válik elérhetővé.

Bluesound PULSE SOUNDBAR App

A hangrúdban szép számmal kaptak helyet hangszórók: a középtartományról egy pár 5 cm-es középsugárzó, a magastartományról pedig kettő 19 mm-es lágy dóm magassugárzó gondoskodik. A hangrúd mélytartomány visszaadására is alkalmas, amiért kettő darab 10 cm-es "mélysugárzó" a felelős. A hangszórók meghajtását összesen 120 W teljesítményű erősítő végzi.

A Bluesound PULSE SOUNDBAR esetében minden a vezeték nélküli kapcsolatra épül. Támogatja az aptX szabvánnyal kiegészített Bluetooth adatátvitelt, a WiFi kapcsolatot, így NAS szerverről, illetve PC-ről történő média lejátszást. A szoftver felismeri a nagyfelbontású MQA, FLAC, WAV és AIFF formátumokat, emellett persze egyszerűbb formátumokat, mint amilyen az MP3, AAC, WMA, OGG, és Opus is támogatja, az ilyen formában kódolt zenéket is lejátszhatjuk rajta. A legmagasabb mintavételezési frekvencia, amit a hangsugárzó elektronikája kezelni tud 192 kHz, és maximális bitmélység pedig 24 bit. A hangrendszer sztereó és a többcsatornás anyagokat Dolby Digital dekódolás segítségével 2.1 csatornás hanggá dekódolja.

Bluesound PULSE SUB aktív mélyláda

A hátoldalon mélysugárzó kimenet is helyet kapott, vezeték nélkül viszont csak a BluOS operációs rendszerrel rendelkező, saját gyártású mélynyomó meghajtására van lehetőség. A későbbiekben bővíthetjük a soundbárunkat további hangsugárzókkal is, mint a PULSE 2, PULSE MINI vagy éppen a PULSE FLEX, így akár háttérsugárzókkal is elláthatjuk a kompakt rendszert.

Bluesound PULSE SOUNDBAR és PULSE SUB hangfalszett

Működés, vezérlés

Sok éves készülék teszteléssel töltött idő után ez első olyan eset, amikor is azzal szembesültünk, hogy nincs a soundbar-nak távvezérlője. Lehet, hogy most sokan felkiáltanak, hogy minek is az, de kíváncsiak vagyunk, mit szólnak azok, akik esetleg egy reklámblokk esetenként irreálisan hangos bejelentkezését szeretnék gyorsan lehalkítani. Valószínűleg csak kapkodni fog és keresgélni, hogy hol is hagyta a telefonját, amire a rendszert működtető szoftvert telepítette. De! Ennek ellenére azt kell mondjuk, hogy a BluOS szoftver nagyon megbízhatóan működik. Ha eltekintünk az első használat során legalább 20 percig tartó szoftverfrissítéstől, akkor semmi kivetni való nincs benne. Minden egyes funkció, így a bemenet választás, a mélysugárzó párosítása, az egyes hangforrások, műsorforrások, rádióadók vagy egyéb nagyobb felbontású hanganyag elérését biztosító szolgáltató megkeresése pillanatok műve. Amit ezek közül használhatunk a teljesség igénye nélkül a Deezer, Murfie, HDTracks, Spotify, TIDAL, Napster, Microsoft Groove (with OneDrive), KKBox stb. Emellett a részletes beállítások, ami a mélysugárzót illeti, magas- és mélykiemelés, éjszakai üzemmód könnyen elérhető, sőt képes átvenni egy infra távvezérlő teljes funkcionalitását is, feltéve, ha van a telefonunkon infra port. Ha valaki a 24 bites felbontású hangzás adta minőségi különbséget szeretné hallani, regisztrálhat a Tidal MQA (Master Quality Authenticated) portálra, ahol 50 000-nél is több nagyfelbontású zenei anyag közül válogathat.

Bluesound PULSE SOUNDBAR App

Létrehozhatunk kedvenc lejátszási listát, ami az esetleges változásokat is kezelni tudja, ha a zenei állományunkat frissítjük. Mindezt multiroom szolgáltatással fűszerezhetjük, amennyiben több BluOS kompatibilis készülékkel rendelkezünk. Most az fog nagyon örülni, aki már ezen új generációs NAD, illetve Bluesound készülék birtokosa, mivel egyszerű dolga van akkor is, ha egy komplett ház hangosítását akarja megoldani, csupán fel kell ismertetni valamennyit a rendszerben. Ne feledjük, hogy ehhez csak az ingyenesen letölthető applikációra van még szükség!

Bluesound PULSE SOUNDBAR

Hangminőség

A soundbar-ok alapvetően nem arra hivatottak, hogy egy-egy hifi rendszert maguk alá gyűrjenek a tudásukkal, és a hangminőségükkel. Ez az attitűd benne van abban is, aki teszteli a készülékek hangminőségét, így bennünk is volt egyfajta várakozás, hogy tud-e valami újat mutatni a Bluesound SOUNDBAR. Ha össze szeretnénk foglalni a hallottakat: nagyjából leesett az állunk. A fém "páncélba" bújtatott kis hangsugárzók - ami a hangrúd tömegén érezhető elsősorban - minden várakozáson felüli teljesítményt produkáltak, már önmagukban is. Miért is mondjuk ezt? Mivel a 400 000 Ft-os soundbar még csak háromnegyed siker, hiszen filmek esetén nagyon-nagyon moziszerű a hangzás, zeneinek is mondanánk a kipróbált hanganyagokkal, de a mélytartomány nem tökéletes. Pontosabban egy kis kiegészítésre szorul, amit a Bluesound PULSE SUB mélysugárzó megvásárlásával 100 %-ban tudunk orvosolni. Eleinte a hangrúd hangját hallgatva azt gondoltuk, hogy önmagában is teljesen jó, de filmek és nagyfelbontású hanganyagok esetén kevésnek bizonyult a mélyek ereje.

Bluesound PULSE SUB aktív mélyláda

Tesztanyagnak internetes tartalomszolgáltatóktól vettünk 24 bit/192 kHz-es zenei anyagokat, illetve FLAC állományokat, míg a Blu-ray lejátszó optikai kábellel csatlakozott a hangrúdhoz. A mélyláda háza meglepően vékony és a hangszóró csak 165 mm-es, de amit produkál, az jóval komolyabb hardvert feltételez. Zenei anyagoknál pl. Phil Collins Another Day in Paradise számánál, vagy épp Dave Brubeck agyonhallgatott Take Five albumánál az volt az érdekes, hogy a hangszerek elkülönültek, és jól érzékelhetően volt tér még ennél az egy méteres hangsugárzónál is. Az énekes is nagyon karakteresen szólalt meg és a zene egészére jellemző volt a hatalmas dinamika. A mélyek tesztelése során feltűnt, hogy a Jazz Variant számnál is mennyire tiszta és nagy energiájú mélyhangok hagyják el ezt a kisméretű, lapos mélysugárzót. Szinte hihetetlen hogy ezt tudja, és sok másik, méretben lényegesen nagyobb mélysugárzót bizony fényévekkel maga mögé utasít. 

Bluesound PULSE SOUNDBAR

A zenei felvételek mindig jobb és szigorúbb szűrőt jelentenek, mint egy film, amiben számos kiemelés hallatszik. A Bluesound SOUNDBAR-nak ebből következően is nagyon jól fekszenek a filmek, kitűnő dinamika jellemzi az előadásmódját, és több mint moziszerű. Közepes méretű hangfalrendszereket abszolút képes kiváltani, hangminősége túlmutat a szokványos soundbar-ok képességein.

Bluesound PULSE SOUNDBAR

Ajánlás

Ebben az árkategóriában széles választék tárul elénk minőségi soundbar-okból, így a Bluesoundnak nincs könnyű dolga. Nagyon-nagyon jó a hangzása, de korántsem olcsó, főleg ha azt nézzük, hogy a mélynyomó nem tartozéka. De azt gondoljuk, hogy érdemes összespórolni az árát, mert csalódást biztosan nem fog okozni, ha otthon meghallgatjuk. A tetszetős masszív kivitel könnyen eladja magát, és a letölthető applikáció, valamint az esetleges bővíthetőség nagyon jó ajánlólevél e szett számára. Főleg azoknak ajánlható, akik technikailag hajlandók elvonatkoztatni a hagyományos távvezérlési megoldásoktól és elsősorban a kitűnő streaming és multiroom képességekkel rendelkező soundbar-okra vadásznak. Pillanatnyilag csak fekete színben létezik, de várhatóan fehér változatot is piacra dob a gyártó. Magas ára ellenére is ajánlott vétel!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.