B&W 683 S2 álló hangfal teszt

Háromutas Hófehérke, enyhe londoni akcentussal

2014. július 29., kedd, 07:45

BW audio hifi hangfal Bowers Wilkins BW 600 BW 683 Bowers hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Bowers hangfal teszt

Alkalmanként találkozunk B&W hangfalakkal is, de a sok futó kaland után most először töltöttünk el annyi időt Bowers & Wilkins dobozzal, amennyi elég egy kiadós teszthez. Mai cikkünkben az új 600 S2 sorozat legnagyobb álló típusáról, a 683 S2-ről ejtünk néhány szót.

Aki régóta érdeklődik a hifi iránt, annak ismerősen cseng a Bowers & Wilkins neve. A brit székhelyű cég, fennállása óta számos technológiát és emlékezetes terméket dobott piacra. Jelenleg a 600-as sorozat az, amely a márka legolcsóbb hifi hangfal kínálatát képviseli, persze így is érezhetően magasabbra teszi a lécet a globálisan ?belépőszintű?-nek nevezett megoldásokhoz képest. A mai cikkben bemutatott B&W 683 S2 darabja kerül 229 000 Ft-ba, de hogy üzemképessé tegyük, szükségünk lesz erősítőre, lejátszóra, no meg kábelekre is. A végösszeg könnyen lehet, hogy eléri az egymilliót, és akkor még nem is beszélünk házimozi rendszerről. Mindezt csak azért írtuk, hogy érzékeltessük: a 683 S2 a hifizés komolyabb oldalát képviseli, ahol az esetleges gyengeségeknek fokozott súlya van.

A szállítást és kicsomagolást célszerű két embernek végeznie, tekintettel a dobozból váratlanul előbukkanó merevítő elemekre és külön csomagolt lábazatra. A talplemezt nem kötelező felszerelni, de jobb stabilitást kölcsönöz a doboznak, ami futkározó kisgyerekek mellett nem hátrány. A hangfal valamennyi tartozéka külön rekeszben található, a felhasználói kézikönyv és egy prospektus társaságában. A fehér dobozhoz szürke, a feketéhez pedig fekete hangfalselyem jár, amely nem mágnesesen, hanem apró lábacskákkal illeszkedik az előlapra - óvatosan használjuk, mert a kis bütykök könnyen törnek!

B&W 683 S2 hifi hangfal

Fekete, fehér, sárga

És ezzel nem a New York Taxira, hanem a 683 S2-re célzunk, a sárga kevlár membrántól eltekintve ugyanis aligha tarkítja más szín a külsejét. A 600-asok minimalista stílusát még tovább fokozták azáltal, hogy már csak fekete kőris vagy matt fehér színek közül választhatunk. Vannak, akik jobban örülnének a nyersfa-színű, bútorhatású, erezetes furnérnak, nekik a CM szériából kell választani, felár ellenében. A grill felhelyezése után csak az alul csillogó, apró márkafelirat árulja el a termék hovatartozását, az összkép meglehetősen letisztult. A hangszóró körüli csavarokat igényesen eltakarják a hullámvezető karikák, az alumínium mélyhangszórók lágy gumipereme pedig erőteljes, de ízléses kontrasztot kelt. Az előző 600-as família gumírozott előlapját hátrahagyva, immár egy simább felületű műanyag lemezt alkalmaztak. A pontos illesztésekkel összeszerelt, 27 kilogrammos 683 S2 jó csillapítottsággal rendelkezik, koppintásunkra tömény, szinte kongás nélküli hanggal felel.

Technikai adottságok

A B&W 683 S2 előlapi basszreflex nyílással rendelkezik, melynek felületén golflabdára emlékeztető gödröcskék láthatók. Ezt Flowport-nak nevezik, funkciója, hogy a membránok mozgásakor keletkező légáramlat egyenletesebben, kevesebb portzajjal haladjon. A basszusok megszólaltatsára 2 db, egyenként 15 cm-es, alumínium membrános hangszórót, jókora mágnesekkel, a középső frekvenciák keltésére pedig egy fáziskúpos szőtt kónuszt alkalmaztak. Utóbbit nem gumi, hanem egy vékony (csillapító szerepű) szivacsperem tartja, ilyen megoldás található a cég nagyobb szériáiban is.

B&W 683 S2 hifi hangfal mély/középsugárzója

A magassugárzó változott igazán az előző generációhoz képest. A 2,5 cm-es átmérőjű, elcsatolt dóm mögé helyeztek egy második, lukasztott közepű dómot is, amely megtámasztja, merevebbé teszi az elülső réteget. További rezgéscsökkentő szereppel rendelkezik a dóm mögé rejtett tölcsér, melyet a Nautilus óta sok Bowers & Wilkins dobozban (vagy dobozra szerelve) megtalálunk. A 683 S2 mérési adatai cikkünk végén megtekinthetőek.

B&W 683 S2 hifi hangfal magassugárzója

Hangminőség

Háromutas kivitele ellenére, gyakran képes észrevétlenül összefüggő frekvenciasávokkal szólni, az alumínium dóm pedig veszteségmentes zenék esetében érezhetően jobb felbontással, precízen és tisztán végzi a dolgát, fémesnek alig érezhető. A szórástartomány nagyon jó, talán a tér és a dinamizmus tartoznak a 683 S2 hangjának fő pozitívumai közé. A fürge mélyhangszórók nagy terhelésen kemények és szárazak, jó sok árnyaltsággal, nem a lágy kategóriába tartoznak. A hangszínpad szélessége és mélysége meggyőző, bár a háttérbe eső zörejek, halk effektusok nem olyan irányítottak, mint a közelben játszó hangszerek. A sztereó tér közepe gyakran légiesen felénk nyújtózkodik, de nem ugrik az arcunkba. A térbeli részletek erőlködés nélküli elhelyezése mindenképp a kevlár előnyös tulajdonsága. Igényesen mikrofonozott felvételeken a hangok sokszor a hangfalaktól félreeső pozícióból szólaltak meg, amitől alapvetően izgalmasabbá és életszerűbbé vált a zene. A basszusok szerénynek próbálnak tűnni, valójában sokszor félúton ingadoznak a "szórakoztató" és a "mesterkélt" között. A papíron közölt 200 W-os terhelhetőség láttán egészen addig vonogatjuk vállunkat, míg tényleg rá nem kötünk a hangfalra egy nagy teljesítményű erősítőt. Onnan kezdve az ártatlan fehér doboz nagy terhelésen agresszív fenevaddá változik, ekkor már sziklaszilárd (néha talán ijesztően kemény) mélyhangokra számíthatunk, de ilyenkor is meglepően alacsony a torzítás. Árkategóriáján belül jól teljesített a 683 S2, főleg hangszeres zenék hallgatására javasoljuk, de az énekhangokat is szereti zavarba ejtő felbontással megszólaltatni.

B&W 683 S2 hifi hangfal

Milyen erősítővel érzi jól magát egy ilyen hangfal? Minél kifinomultabb elektronikát kötünk rá, annál életszerűbb és árnyaltabb lesz a hangzás. Ha igazán finom, könnyed előadásra vágyunk, akkor a Cambridge Audio vagy az Arcam gyártmányai megérdemelnek egy próbát. Hogyha nyers, határozott hangot igénylünk, fontolóra vehetjük a B&W testvérmárkájaként nyilvántartott Rotelt is. Azzal is eljátszhatunk, hogy nem a légiesen finom, inkább a kellemes élményre vagy lendületességre törekvő erősítőt kötünk rá (pl. NAD, Marantz, Harman/Kardon), így a hangfal enyhe szárazsága érezhetően lágyulni fog. Kis vassal is tud meggyőző dinamikát, élénk részleteket nyújtani, ezért erről a hallgatónak kell döntenie.

A hátsó terminál alkalmas dupla kábel fogadására, ilyenkor a keresztváltó elkülönítve fogadja az érkező áramot. Hallgatózásaink során bebizonyosodott, hogy a 683-hoz nem csak célszerű, hanem kötelező dupla kábelt választani, de lehetőleg mellőzzük az ezüst vezeték használatát, mert arra az alumínium dóm meglehetősen savanyúan reagál.

Végszó

A korábbi generációhoz képest precízebb és finomabb lett az új B&W 683 S2. Megkérik az árát, de remekül beilleszkedik vetélytársai közé. Sajnos a fekete/fehér színválaszték nem valami sok, de a kivitel és a formavilág letisztult, igényes. Ezt a hangfalat azoknak javasoljuk, akik könnyűzenében és hangszeres zenében egyaránt pontosságot, és egy csipet izgalmat keresnek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.