B&W 683 S2 álló hangfal teszt

Háromutas Hófehérke, enyhe londoni akcentussal

2014. július 29., kedd, 07:45

BW audio hifi hangfal Bowers Wilkins BW 600 BW 683 Bowers hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Bowers hangfal teszt

Alkalmanként találkozunk B&W hangfalakkal is, de a sok futó kaland után most először töltöttünk el annyi időt Bowers & Wilkins dobozzal, amennyi elég egy kiadós teszthez. Mai cikkünkben az új 600 S2 sorozat legnagyobb álló típusáról, a 683 S2-ről ejtünk néhány szót.

Aki régóta érdeklődik a hifi iránt, annak ismerősen cseng a Bowers & Wilkins neve. A brit székhelyű cég, fennállása óta számos technológiát és emlékezetes terméket dobott piacra. Jelenleg a 600-as sorozat az, amely a márka legolcsóbb hifi hangfal kínálatát képviseli, persze így is érezhetően magasabbra teszi a lécet a globálisan ?belépőszintű?-nek nevezett megoldásokhoz képest. A mai cikkben bemutatott B&W 683 S2 darabja kerül 229 000 Ft-ba, de hogy üzemképessé tegyük, szükségünk lesz erősítőre, lejátszóra, no meg kábelekre is. A végösszeg könnyen lehet, hogy eléri az egymilliót, és akkor még nem is beszélünk házimozi rendszerről. Mindezt csak azért írtuk, hogy érzékeltessük: a 683 S2 a hifizés komolyabb oldalát képviseli, ahol az esetleges gyengeségeknek fokozott súlya van.

A szállítást és kicsomagolást célszerű két embernek végeznie, tekintettel a dobozból váratlanul előbukkanó merevítő elemekre és külön csomagolt lábazatra. A talplemezt nem kötelező felszerelni, de jobb stabilitást kölcsönöz a doboznak, ami futkározó kisgyerekek mellett nem hátrány. A hangfal valamennyi tartozéka külön rekeszben található, a felhasználói kézikönyv és egy prospektus társaságában. A fehér dobozhoz szürke, a feketéhez pedig fekete hangfalselyem jár, amely nem mágnesesen, hanem apró lábacskákkal illeszkedik az előlapra - óvatosan használjuk, mert a kis bütykök könnyen törnek!

B&W 683 S2 hifi hangfal

Fekete, fehér, sárga

És ezzel nem a New York Taxira, hanem a 683 S2-re célzunk, a sárga kevlár membrántól eltekintve ugyanis aligha tarkítja más szín a külsejét. A 600-asok minimalista stílusát még tovább fokozták azáltal, hogy már csak fekete kőris vagy matt fehér színek közül választhatunk. Vannak, akik jobban örülnének a nyersfa-színű, bútorhatású, erezetes furnérnak, nekik a CM szériából kell választani, felár ellenében. A grill felhelyezése után csak az alul csillogó, apró márkafelirat árulja el a termék hovatartozását, az összkép meglehetősen letisztult. A hangszóró körüli csavarokat igényesen eltakarják a hullámvezető karikák, az alumínium mélyhangszórók lágy gumipereme pedig erőteljes, de ízléses kontrasztot kelt. Az előző 600-as família gumírozott előlapját hátrahagyva, immár egy simább felületű műanyag lemezt alkalmaztak. A pontos illesztésekkel összeszerelt, 27 kilogrammos 683 S2 jó csillapítottsággal rendelkezik, koppintásunkra tömény, szinte kongás nélküli hanggal felel.

Technikai adottságok

A B&W 683 S2 előlapi basszreflex nyílással rendelkezik, melynek felületén golflabdára emlékeztető gödröcskék láthatók. Ezt Flowport-nak nevezik, funkciója, hogy a membránok mozgásakor keletkező légáramlat egyenletesebben, kevesebb portzajjal haladjon. A basszusok megszólaltatsára 2 db, egyenként 15 cm-es, alumínium membrános hangszórót, jókora mágnesekkel, a középső frekvenciák keltésére pedig egy fáziskúpos szőtt kónuszt alkalmaztak. Utóbbit nem gumi, hanem egy vékony (csillapító szerepű) szivacsperem tartja, ilyen megoldás található a cég nagyobb szériáiban is.

B&W 683 S2 hifi hangfal mély/középsugárzója

A magassugárzó változott igazán az előző generációhoz képest. A 2,5 cm-es átmérőjű, elcsatolt dóm mögé helyeztek egy második, lukasztott közepű dómot is, amely megtámasztja, merevebbé teszi az elülső réteget. További rezgéscsökkentő szereppel rendelkezik a dóm mögé rejtett tölcsér, melyet a Nautilus óta sok Bowers & Wilkins dobozban (vagy dobozra szerelve) megtalálunk. A 683 S2 mérési adatai cikkünk végén megtekinthetőek.

B&W 683 S2 hifi hangfal magassugárzója

Hangminőség

Háromutas kivitele ellenére, gyakran képes volt észrevétlenül összefüggő frekvenciasávokkal szólni, az alumínium dóm pedig veszteségmentes zenék esetében érezhetően jobb felbontással, precízen és tisztán végezte a dolgát, fémesnek alig volt érezhető. A szórástartomány nagyon jó, talán a tér és a dinamizmus tartoznak a 683 S2 hangjának fő pozitívumai közé. A fürge mélyhangszórók nagy terhelésen kemények és szárazak, jó sok árnyaltsággal, nem a lágy kategóriába tartoznak. A hangszínpad szélessége és mélysége meggyőző, bár a háttérbe eső zörejek, halk effektusok nem olyan irányítottak, mint a közelben játszó hangszerek. A sztereó tér közepe gyakran légiesen felénk nyújtózkodott, de nem ugrott az arcunkba. A térbeli részletek erőlködés nélküli elhelyezése mindenképp a kevlár előnyös tulajdonsága. Igényesen mikrofonozott felvételeken a hangok sokszor a hangfalaktól félreeső pozícióból szólaltak meg, amitől alapvetően izgalmasabbá és életszerűbbé vált a zene. A basszusok szerénynek próbáltak tűnni, valójában sokszor félúton ingadoztak a "szórakoztató" és a "mesterkélt" között. A papíron közölt 200 W-os terhelhetőség láttán egészen addig vonogattuk vállunkat, míg tényleg rá nem kötöttünk a hangfalra egy nagy teljesítményű erősítőt. Onnan kezdve az ártatlan fehér doboz nagy terhelésen agresszív fenevaddá változott, ekkor már sziklaszilárd (néha talán ijesztően kemény) mélyhangok kerültek elő, de ilyenkor is meglepően alacsony maradt a torzítás. Árkategóriáján belül jól teljesített a 683 S2, főleg hangszeres zenék hallgatására javasoljuk, de az énekhangokat is szereti zavarba ejtő felbontással megszólaltatni.

B&W 683 S2 hifi hangfal

Milyen erősítővel érzi jól magát egy ilyen hangfal? Minél kifinomultabb elektronikát kötünk rá, annál életszerűbb és árnyaltabb lesz a hangzás. Ha igazán finom, könnyed előadásra vágyunk, akkor a Cambridge Audio vagy az Arcam gyártmányai megérdemelnek egy próbát. Hogyha nyers, határozott hangot igénylünk, fontolóra vehetjük a B&W testvérmárkájaként nyilvántartott Rotelt is. Azzal is eljátszhatunk, hogy nem a légiesen finom, inkább a kellemes élményre vagy lendületességre törekvő erősítőt kötünk rá (pl. NAD, Marantz, Harman/Kardon), így a hangfal enyhe szárazsága érezhetően lágyulni fog. Kis vassal is tud meggyőző dinamikát, élénk részleteket nyújtani, ezért erről a hallgatónak kell döntenie.

A hátsó terminál alkalmas dupla kábel fogadására, ilyenkor a keresztváltó elkülönítve fogadja az érkező áramot. Hallgatózásaink során bebizonyosodott, hogy a 683-hoz nem csak célszerű, hanem kötelező dupla kábelt választani, de lehetőleg mellőzzük az ezüst vezeték használatát, mert arra az alumínium dóm meglehetősen savanyúan reagál.

Végszó

A korábbi generációhoz képest precízebb és finomabb lett az új B&W 683 S2. Megkérik az árát, de remekül beilleszkedik vetélytársai közé. Sajnos a fekete/fehér színválaszték nem valami sok, de a kivitel és a formavilág letisztult, igényes. Ezt a hangfalat azoknak javasoljuk, akik könnyűzenében és hangszeres zenében egyaránt pontosságot, és egy csipet izgalmat keresnek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.