Aurelia Saphira álló hangfal teszt

2014. január 24., péntek, 09:45

Aurelia audio hangfal hifi Aurelia Saphira Aurelia hangfal hifi hangfal hangfal teszt

Magyarországon újnak számító név az Aurelia, melyet az Audio Reference jóvoltából egyre többen ismernek és kedvelnek meg. Gyártója egy finn cég, mely hangdobozok előállítására szakosodott és az általuk készített termékek büszkén viselik a "handmade" (kézimunkával készült) feliratot. Az alábbi teszt főszereplője az Aurelia Saphira hangfalpár.

A magas (110 cm) és karcsú (14,5 cm) kialakítás általában jobban tetszik az átlagos (nem fanatikus) zenehallgatóknak, pláne a feleségeiknek. Erre a szakirodalom egy kifejezést is kreált, ez a feleségtűrő faktor, angolul Wife Acceptance Factor, röviden WAF. De nincs köze a kutyaugatáshoz, mert azt két f-fel írjuk. A kerek talpnak sincs köze semmihez, ami hifi, annak kinézetét szoknunk kellett, eleinte nagyon furcsának tűnt, de megbarátkoztunk vele. A hangfalak tetejét sisakként védő, szálcsiszolt alumíniumborítás praktikus és elegáns is egyben. Maga a hangdoboz masszívnak és merevnek bizonyult a kopogtatós vizsgálat és a későbbi használat során. Semmiféle rezgést nem éreztünk, ami beleszólhatott volna a felcsendülő muzsikába. A keskeny előlapon 5 db hangszóró sorakozik, szokásos helyén, legfelül az ECW elnevezésű, titán dóm magassugárzóval, melyet tölcsérhez hasonló mélyedés közepébe ültettek. Ez a kialakítás általában jelentősen javítja a szórásképet. A 4 db 5,25 colos (13,3 cm) DCC-nek nevezett, alumínium membrános mélyközép hangszóró azonos frekvencián dolgozik, alig hittünk a szemünknek, amikor megláttuk a Saphira adatlapján, hogy a felépítése kétutas. 1800 hertzen, tehát meglehetősen alacsonyan történik a frekvenciaváltás, ami sok szempontból bizalomgerjesztő.

Aurelia Saphira álló hangfal hangszórói

A hátul elhelyezkedő reflexcsövek esetleges betömésének lehetőségét megemlítik a kezelési leírásban, mi nem éltünk ezzel, mert kiválónak találtuk a Saphira basszusát. Szerintünk azon bármilyen beavatkozás csak rontott volna. Ez természetesen szobaakusztikától és az elhelyezéstől is függ. A hangfalkábeleket fogadó csatlakozók minőségi darabok, ahogy ebben az árkategóriában az elvárható.

Élesben

Norma Revo IPA-140 referencia erősítőnk 4 ohmon 2x280 W, 8 ohmon 2x140 W teljesítményt ad le, köztes impedanciákra nincs adatunk. 12 óránál feljebb nem csavartuk a hangerő szabályzóját, mert már azzal is a fájdalomküszöb határát feszegettük. Az ajánlatban szereplő 20 wattnál azért egyértelműen valamivel többet kell a Saphirába pumpálni, hogy beinduljon a boogie.

Aurelia Saphira álló hangfal mélyközép sugárzó

A temérdek középsugárzónak nem csak előnyei, de hátrányai is vannak. Attól függően, hogy az éppen megszólaló zenében milyen hangszerek dominálnak és azoknak mely frekvenciatartománya uralkodó, a színpadmagasság változik, a szoba szőnyegétől, fel egészen másfél méterig. Ez nem mindegyik dalban volt észrevehető, de felerészben biztosan felfigyeltünk rá. A magassugárzó süllyesztett elhelyezése és a tölcsérszerű kialakítás valóban kedvez a szórásképnek, erről csupa jókat tudunk elmondani. A sztereó színpad széles és tagolt, kellő távolságot mutat a zenészek között.

A pengetős hangszereket kimondottan szereti a Saphira, vagy inkább mi szerettük általa közvetítve hallgatni gitármuzsikát, amilyenek például a Stockfish Records Closer To The Music lemezein találhatóak. De ennél is jobban szerettük azt a basszust, amit a karcsú testbe zárt, viszonylag kis felületű membránok felénk pumpáltak. Nem csak mennyiségileg, hanem minőségileg is a legjobbak közé tartozó mélyhangokat hallottunk. Erőteljes, kontrollált szubbasszussal töltötte meg a szobát, mint egy jó képességű mélynyomó, alaposan megmozgatták a szoba levegőjét a 13,3 centiméteres mélyközép hangszórók. Chris Jones No Sanctuary Here című számának mélyhangjai ámulatba ejtettek minket. Hasonlóan izgalmasan és hitelesen közvetítette a nagyzenekari felvételeket, például Beethoven 5. Szimfóniáját a Bécsi Filharmonikusok előadásában. Nem okozott gondot a Saphirának a száznál is több, egyszerre megszólaló hangszer, sőt, elemében volt.

Aurelia Saphira álló hangfal magassugárzó

Határozottan figyelemre méltó az Aurelia Saphira, ám árkategóriájában van jó néhány hasonló képességű versenyző, ezért nincs könnyű dolga a vásárlók kegyeinek elnyeréséért folytatott csatában. Egy biztos, vétek lenne kihagyni a meghallgatását, ha valaki audiofil hangzású állódobozt szeretne vásárolni és azt egy nagyobb légterű, legalább 25 négyzetméteres szobában felállítani.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.