Audio Solutions Overture O302B állványos hangfal teszt

2021. május 12., szerda, 18:15

Audio Solutions audio hifi hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Audio Solutions hangfal Audio Solutions hangfal teszt

A litván származású Audio Solutions Figaro B állványos hangsugárzója nagyon remekül sikerült darab, tulajdonképpen bearanyozta a téli, borongós, bezártság itatta napjainkat, amikor nálunk volt vendégségben. Hozta azt a minőséget minden téren, ami kategóriájában elvárható, ám ezt az árszintet nem mindenki engedheti meg magának. Ezért is döntöttünk úgy, hogy most az Overture sorozat állványos, O302B modelljét mutatjuk be, ami ad egy kis ízelítőt a cég filozófiájából, és a nagytestvér kvalitásaiból.

Audio Solutions Overture O302B hangfalAudio Solutions Overture O302B hangfalAudio Solutions Overture O302B hangfal selyemAudio Solutions Overture O302B hangfal mélysugárzóAudio Solutions Overture O302B hangfal mélysugárzóAudio Solutions Overture O302B hangfal magassugárzóAudio Solutions Overture O302B hangfalAudio Solutions Overture O302B hangfal csatlakozóAudio Solutions Overture O302B hangfal hátlapAudio Solutions Overture O302B hangfal hátlap

Ilyen egy belépő high end hangdoboz

Az Overture sorozat a belépő kategóriát képviseli az Audio Solutions termékpalettáján, és tavaly nyáron elérkezett az idő, hogy már a harmadik generációs darabok is debütáljanak, ami sejteti azt, hogy sikertörténet áll mögöttük. Tulajdonképpen MK3 változatokról van szó, de ezt a típusnév előtti O3-mal jelölik, így már itt felüti a fejét az egyediség.

Az Audio Solutions minden téren újított, és nem hiába említettük meg bevezetőnkben a Figaro szériát, hiszen elég sok megoldást emeltek át onnan. Ez már a külsején visszaköszön, hiszen a doboztest meglepően mély, igaz elmarad a nagytestvér méreteitől, és a háromdimenziós betétről is le kell mondanunk. A szintén kézzel és CNC-gépekkel előállított doboz örökölte a Virtuoso sorozat felépítését, amivel már a Figaro esetében is találkoztunk, tehát a doboz a dobozban megoldást alkalmazták. A belső könnyebb, míg a külső nehezebb, köztük pedig tizedmilliméter vastagságú poliuretán réteget alkalmaztak, aminek megfelelő a csillapítási tényezője. Ezáltal úgy terjednek az állóhullámok, hogy az esetleg előforduló belső rezgések nem tárolódnak. Az MDF-ből készült oldallapok matt furnér bevonatot kaptak, egyedül az előlapra kerül fényes lakkozás, amely megoldást mi pártoljuk, hiszen így kevésbé kényes a külső tényezőkre, gondolunk itt a beáradó napfényre, ujjlenyomatokra vagy porra. A dizájnra éhes zenehallgatóknak viszont nincs okuk fanyalogni, hiszen a modell az alap fekete vagy fehér mellett wenge, mahagóni és világos tölgy színben is kapható, tehát biztos, hogy mindenki megtalálja majd a számítását.

Audio Solutions Overture O302B hangfal selyem

A védőszövet mágnesesen illeszthető, és finom anyagból készült, a hang minőségén pedig nem ront, ezt támasztja alá az is, hogy látni az alatta található hangszórókat, amelyeket fordított felállásban helyeztek el. Így alulra került a 25 mm-es lágy szövet alapanyagú magassugárzó, amit egy tölcsérbe integráltak, így biztosítva az egyenletesebb hangterjedést. Fölötte van a 152 mm-es, ER-kónuszos mélyközép sugárzó, ami a magassugárzóval egyetemben áttervezett a korábbi modellhez képest. Ugyanez mondható el a fázis kompenzált keresztváltóról is, aminek jelentős szerepe van abban, hogy a kétutas konstrukció kiemelkedő minőséget nyújtson kategóriájában. Az Overture O302B basszreflex rendszerű, nyílása hátul található, finoman lekerekített, a beépített cső műanyag, a hossza a doboz testéhez idomulva bizony nem rövid. Díszítőelemként alumíniumbetétet használtak, ahogyan a frontoldalon is a márkajelzésnél, valamint a szimpla WBT csatlakozóknál.

Audio Solutions Overture O302B hangfal csatlakozó

Az Audio Solutions eddigi tapasztalataink alapján az állványos hangsugárzók esetében nem találja indokoltnak a tüskék használatát, helyette négy darab filcbetétet alkalmaztak, ami inkább azért felel, hogy ne karcolódjon a modell alja. A már említett doboz a dobozban felépítés, és a darabonkénti 9 kg-os tömeg nem ad esélyt a káros rezonanciáknak, valamint kellő stabilitást is nyújtanak. Belső merevítést, valamint megfelelő mennyiségű csillapítóanyagot természetesen alkalmaztak, hiszen ez elengedhetetlen, nélkülük lehet bármilyen jó az összes többi alkotóelem, mégsem lesz a maximumot megközelítő a hangzás.

Audio Solutions Overture O302B hangfal hátlap

Az Audio Solutions hangfalat Parasound elő-végfok párosunkkal hajtottuk meg, jelforrásként csöves CD-játszót használtunk, kábelekből a QED és HiDiamond típusai kerültek bevetésre, míg állványból a mindig bevált, roppant nehéz márvány darabjainkat használtuk, a meghallgatott zenék során pedig kedvünkre válogattunk. Hogy miért is tehettük meg, mindjárt fényt derítünk rá!

A 0302B egy igazán meggyőző nyitány!

Az Audio Solutions legkisebb sorozatának legkisebb doboza az állványos típusok között normális méretűnek számít, mélységét tekintve pedig kicsit még ki is lóg ebből a sorból. Sokan szokták azt mondani, hogy merj nagyot álmodni, és ezt valószínű az Overture O302B is hallotta, mert egyáltalán nem kispályás a produktuma. Bár összenő az állvánnyal, de nem akarja álló hangsugárzó érzetét kelteni, azonban nagyon feszegeti a határokat. Az első szó, ami eszünkbe jutott a produkciója kapcsán a magabiztosság. Sehol sem ingott meg, rendkívül határozott, nem tapasztaltunk semmi bizonytalanságot, tehát ha nem tudnánk, akkor azt hinnénk, hogy egy olyan cég termékéről van szó, akik már száz éve ezzel foglalkoznak. Nos, ebben az esetben pont a tizedéről van szó, hiszen 2011 őszén alapították az Audio Solutions-t, és tényleg példaértékű, amit ennyi idő alatt véghezvittek. Az MK3 verzió sem annak köszönhető, hogy az eddigi Overture modellek nem sikerültek jól, egyszerűen a tarsolyuk még tele van ötletekkel, és ezeket nem félnek használni.

Audio Solutions Overture O302B hangfal magassugárzó

A rokoni szálakat a hangzás terén is egyből felfedeztük a Figaro-val, mert ahhoz hasonlóan telt, öntudatos, kellően vehemens, de mindenekelőtt zenei az előadása. Nem akarja monitorokkal felvenni a versenyt azoknak a precizitásával hivalkodva, a pengeéles hangok kedvelőinek máshol kell keresgélniük. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincsenek meg a részletek, nagyon is megkapunk mindent, ami rögzítve lett a stúdióban, de a technicizmus legapróbb jele nélkül. Biztosan előhozhatunk belőle még több rejtett finomságot, mondjuk egy Accuphase erősítő precizitásával, de már jelen esetben is olyan kellemes, könnyen befogadható és hiányérzetet mellőző előadásban volt részünk, amit bizonyára sok más gyártó megirigyelhetne, és meg is fog.

Audio Solutions Overture O302B hangfal mélysugárzó

A technikai megoldások, és a külső terén is szinte csak egyéni megoldásokkal találkoztunk, ami azt jelenti, hogy nem kevés munka van a cég mögött álló tíz évben. Tulajdonképpen nagyon is szembe mennek az árral, viszont sikerrel veszik az akadályokat, és a hifi világában olyat tesznek le az asztalra ebben az esetben is, ami csak elismerésre ad okot. Emlékeztetünk újra mindenkit, hogy az Audio Solutions legkisebb termékéről beszélünk! Biztosan lenne hiányérzetünk, ha mellé raknánk a Figaro B-t, de az áraikat tekintve ez teljesen indokolt. Annak számos olyan tulajdonsága is van, ami sok esetben jobb, ezáltal univerzálisabb a felhasználhatósága. Már egymáshoz viszonylag közel elhelyezve is rendkívül szép színpadképet alkot, de egy 20 nm-es nappaliban, ahol a távolságot jelentősen növelhetjük, sem fog szétesni a produkció, hanem arányosan igazodik a rendelkezésére álló térhez. A bejáratás során meglepően gyorsan mutatta meg valós arcát, kisebb hangerőn is testes, tehát nem igényel feltétlenül erőművet maga mögé, és bizony a bőven megfizethető - ám természetesen minőségi - kábelek is bőven elegendőek a kiszolgálásához. Nem támaszkodik a hátsó falakra, sőt inkább ajánlott ott is betartani a bő egy méteres távolságot, akkor nyílik ki igazán, mint egy virág. Az Overture, tehát nyitány elnevezés egy, ebben az esetben belépő kategóriás hangsugárzóról lévén szó találó, de akár a Flower is ugyanolyan kézenfekvő lenne.

Audio Solutions Overture O302B hangfal mélysugárzó

Hogy válogat-e a stílusok között? Bizony nem mondhatnánk. A dögösebb rockkal, metállal, vagy kemény elektronikus szösszenetekkel nem csak elboldogult, hanem erővel és odaadással tálalta azokat, sőt még egy (a vírus miatt szűk körű) házibuliban sem hozott ránk szégyent. Az igazi érdemét persze valódi hangszereken tudta megmutatni, ahol egyenesen sziporkázott. Továbbra is kizökkenthetetlen volt, de kellő játékosságot is mutatott, mindazonáltal a drámaiság sem hiányzott belőle, ha mondjuk egy kis Wagnerhez volt kedvünk. Operához vagy szimfonikusokhoz természetesen nagyobb doboz illik és szükséges is, de az említett 20 nm-es nappaliban az Overture O302B kiteljesedett. Elég volt csak kicsit jobbra tekernünk az erősítő potméterét, és már szobahangerőn is olyan nyomást kapunk, ami bőven elegendő a legnehezebb műfajhoz is. Paganinit hallgatva a drámaiság továbbra is adott volt, de már a gyorsaságáról is bizonyságot tett, ugyanis annak hiányában a hegedűvirtuóz szerzeményei nagy részben elvéreznek. Itt nem.

Audio Solutions Overture O302B hangfal hátlap

Egytelen hiányosságként, vagy inkább jelzőként azt említjük meg, hogy a felvételek rossz minőségét nem tolerálta. Alacsony dinamikatartalmú alapanyagnál nem csupán a hangerőn kellett jelentősen emelnünk, de a hibákat is megmutatta, tehát igyekezzünk kedvenc zenéinket az elérhető legjobb minőségben nyújtani a számára, ami szerintünk egy igazi zenehallgatónak és szeretőnek nem jelenthet kihívást, hiszen érzi a különbséget, és valószínű, hogy a gyűjteményében elsősorban ezekből talál majd.

Audio Solutions Overture O302B hangfal

Betekintés a high end világába

A litván Audio Solutions újra egy olyan terméket alkotott, amit tiszta szívből tudunk ajánlani minden zeneszeretőnek. Nagyon egyéni a konstrukciója, ahogyan a külseje is, színválasztékban nincs hiány, társak, vagy az elhelyezése terén nem mondható háklisnak, a hangja pedig… nos, ZENEI, így, nagybetűvel. Kategóriájában elég rendesen feladja a leckét a konkurenseknek, akik 20 nm körüli nappaliba kínálnak minőségi, állványos hangsugárzót. Azokat továbbra is bátorítjuk, akik megrögzötten ragaszkodnak ahhoz, hogy olyan gyártó termékei közül választanának inkább, akik mögött több évtizedes tapasztalat áll, hogy ez ne tartsa őket vissza. Az Audio Solutions ugyan nem rendelkezik időben mérhető nagy múlttal, de ha igy folytatják, akkor jövővel biztosan. Természetesen Ajánlott Vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.