Audio Solutions O303F álló hangfal bemutató

2021. szeptember 30., csütörtök, 23:55

Audio Solutions audio hifi hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Audio Solutions hangfal Audio Solutions hangfal teszt

Az Audio Solutions O303F belépő kategóriát képvisel gyártója kínálatában, de globális szemszögből bátran lép ringbe a nála akár jóval drágább kompakt álló hangsugárzóval szemben. Önmaga kategóriájában kiváló ár/érték arányt testesít meg, a vártnál sokkal jobb teherbírással. Meghallgattuk a litván cég legújabb, baráti megjelenésű álló hangfalait, tanulságos találkozásunkat foglalja össze e bemutató cikk.

Audio Solutions O303F hangfalAudio Solutions O303F hangfal magassugárzóAudio Solutions O303F hangfal magassugárzóAudio Solutions O303F hangfal középsugárzóAudio Solutions O303F hangfal középsugárzóAudio Solutions O303F hangfalAudio Solutions O303F hangfal basszreflex portAudio Solutions O303F hangfal basszreflex portAudio Solutions O303F hangfal csatlakozóAudio Solutions O303F hangfal csatlakozóAudio Solutions O303F hangfal talpAudio Solutions O303F hangfal Stream AudioAudio Solutions O303F hangfal Stream AudioAudio Solutions O303F hangfal Stream Audio

A kínálat legkisebb álló hangfala

A családi tulajdonú Audio Solutions idén ünnepli 10. évfordulóját, vagyis a legtöbb hangsugárzó specialista gyártóhoz képest fiatalnak számít. Ugyanakkor a nemzetközi elismerések szüntelenül záporoznak feléjük, ami egyértelműen indikálja szakmai rátermettségüket. Filozófiájuk része a magas minőség, melynek esetleges hátránya a globális mércével prémiumnak nevezhető árképzés. Belépő termékcsaládjuk, az Overture tavaly frissült a 3. generációra (ami a cég gyorsléptű tanulását és fejlődését is sugallja). 2020-ban még csak két hangsugárzóról tudtunk, de jelezték, hogy várhatóan bővíteni fogják a családot. Betartották ígéretüket: az Overture 304F háromutas hangfal kompaktabb és kb. 250 000 forinttal olcsóbb variánsaként beharangozott Overture 303F (kb. 1,1 M Ft/pár) Magyarországra is megérkezett. Ráadásul a család két centersugárzót (O301C és O311C) is tartalmaz, így nemcsak a kétcsatornás hangrendszert építőkre, hanem a film/koncertműsor/videójáték megszállottakra is gondolt az Audio Solutions.

Audio Solutions O303F hangfal magassugárzó

Technikai részletek

A 3. generációs Overture hangsugárzókban fészkelő technológiákat röviden vázoltuk egy korábbi hírben, most azonban kitérünk néhány tulajdonságra, amelyek élőben, a személyes találkozás után jóval több jelentőséget tulajdonítunk. A hangdobozok talppal együtt is alig 94 cm magasak, ugyanakkor a szélességük is mindössze 210 mm (a talpakkal együtt 357 mm), tehát optikailag nagyon barátságos, szinte szerény benyomást keltenek. Ehhez a visszafogott mérethez bizalomgerjesztő, 25 kg/db tömeg társul, amelynek fő okozója a kettős rétegű, Virtuoso széria által inspirált, dobozon belüli doboz kialakítás. A könnyű belső és nehéz külső doboz között poliuretán réteg felel a csillapításért.

Audio Solutions O303F hangfal középsugárzó

Élőben jóval feltűnőbb a masszív, vastag kábelek fogadására is képes banándugó kompatibilis aljzat, amely látványosan tolmácsolta a kis hangsugárzó audiofil rendszerigényét. Ahogy a többi Overture 3 hangfal esetében, ennél is hullámvezető mini tölcsérbe ültetett, SEAS gyártmányú selyem magassugárzó és két SB Acoustics mélyközépsugárzó szólaltatja meg a hangokat. Az O303F nyitott felépítésű, finomhangolt basszreflex nyílása hátrafele néz.

Audio Solutions O303F hangfal basszreflex port

Dizájn élőben (wenge színopció)

Mi a wenge furnéros opciót láttuk/hallottuk élőben, ami egy sűrű textúrájú sötétbarna famintázatot jelent (a fényes fehér és fényes fekete színhez képest +10 % felárat kérnek, ha a vásárló a világos tölgy/mahagóni/wenge opciók valamelyikét választja). Az Audio Solutions O303F kis mérete ellenére kecses és elegáns látványt nyújt. Előlapja nem tartalmaz felesleges lyukakat, csavarfejeket, csak a míves hatású logót és a D’appolito elrendezésű hangszórókészletet.

Audio Solutions O303F hangfal talp

Tetszett a talp kialakítása, amelyhez tüskét és tüske alátétet is csomagolt a gyártó, de az univerzális M6 csavarmenet által annak lehetőségét is fenntartják, hogy a felhasználó belátása szerint kísérletezzen más vibrációcsökkentő alátét alternatívákkal. A hátsó "lemez" és a tetőlap továbbra is azt a különös tapintású, enyhén szemcsés felületet kapta, amely már a kb. feleakkora összegért megvásárolható O302B tesztelésekor is emlékezetünkbe vésődött.

Audio Solutions O303F hangfal csatlakozó

Meghallgatás

A hangfalakat először Vincent Audio SV-500 hibrid integrált sztereó erősítővel (kb. 300 000 Ft) próbáltuk ki. Ezután feljebb léptünk egy Audia Flight Three S elektronikára (kb. 1 M Ft), majd egy Trigon Audio Exxceed (kb. 1,7 M Ft) is meghajtotta a hangsdobozokat. Végül - puszta kíváncsiságból - még egy Gryphon Audio Diablo 120 is megtáncoltatta őket. A forrás a Lindemann Limetree Network volt a kisebb erősítőkön, a nagyobbaknál a Trigon Exxceed Roon servere. A kábelezés természetesen HiDiamond volt az elejétől a végéig, az erősítők és a forráskészülékek minőségét követve.

Audio Solutions O303F hangfal Stream Audio

Szubjektív megítélésünk szerint az Audia Flight is rengeteget kihozott az Audio Solutions kompakt párosából, de valamennyi elektronika közül az Exceed-del értük el a legjobb egyensúlyt neutralitás, térmélység, nyitottság, dinamika és erő szempontjából. A Gryphon elementáris erejére is reflektáltak a litván hangfalak, persze korábbi tapasztalatok miatt tisztában voltunk vele, hogy a dán gépszörny (egy nagyobb kaliberű, legalább 3x drágább hangfalpárral) többre is képes lett volna. Mindez azonban a lényegen nem változtatott: a fejlettebb elektronikák általi előnyöket, lépcsőfokokat egyértelműen tudta tolmácsolni az O303F. A mögé beillesztett, jobb minőségű lánccal jobban szólt akkor is, ha az lényegesen magasabb összeget képezett a hangfalpárhoz képest.

Audio Solutions O303F hangfal csatlakozó

Elsősorban a sztereó középpont, a velünk szemben lévő, levegőben szilárdan formálódó hangtest stabilitása volt a legmeggyőzőbb. A két hangsugárzóról gyönyörűen leváltak a részletek és nagy függönyt képeztek körülöttük, olyan érzetet keltve, mintha az O303F mögött lévő nagyobb (és sokkal drágább) hangdobozok valamelyike (is) szólt volna. Basszus tekintetében komoly tartalékokat rejtegetett, szükség esetén sokkal gazdagabb, árnyaltabb és nagyobb térbeli kiterjedésű alsó frekvenciákat biztosított, mint O302B állványos kisöccse. A középtartomány, az énekhang, a hengszerek hangja és közvetlensége ugyancsak példaértékű volt.

Eleinte azt hittük, hogy a kissé húsos basszusok és élénkebb, enyhén nyers magashangok a hangdobozok önálló stílusjegyei közé tartoznak. Viszont ahogy egyre feljebb léptünk a készülékek ranglétráján, fokozatosan eltűntek az apró pontatlanságok és egyre kerekebb, józanabb, ugyanakkor nyíltabb és közvetlenebb stílusban szóltak. Az O303F folyamatos egyensúlyra törekedett, miközben nem feltétlenül szépített a jeleken. Magashangjai nem voltak kimondottan finomkodók, inkább friss tárgyilagossággal árnyalták a zenét. A holografikus középpont mellett ez az általános őszinteség volt másik fő előnye. Nem elhanyagolandó tulajdonsága az elképesztő terhelhetőség sem. A Stream Audio bemutatótermét erőlködés nélkül töltötte meg zenével, keményebb járatásra jóval higgadtabban, magabiztosabban reagált, mint pl. állványos kistestvére.

Audio Solutions O303F hangfal magassugárzó

Cassandra Wilson - Red Guitar c. száma kristálytiszta színpaddal és közvetlen énekkel jelent meg. Marcus Miller - Papa Was a Rolling Stone c. feldolgozását hallgatva a basszusgitár és a dobjáték feszességét, bátor dinamikáját halk és hangos járatáson is ügyesen visszaadták a hangfalak. Nem volt olyan zenei stílus, ami gondot okozott volna neki, bár a könnyűzenei (hip hop, elektronikus) irányzatokra eleinte kissé távolságtartóan reagált, de józansága mellett még Daft Punk vagy akár Post Malone számoknál is fenntartotta az energikus, gazdag ütemeket, patikatisztaságú effektekkel karöltve.

Audio Solutions O303F hangfal Stream Audio

Záró gondolatok

Az Audio Solutions O303F zenei kaméleonként mutatkozott be, precíz, ugyanakkor nyílt hangja miatt könnyebben megértettük, hogy miért vált hamar a Stream Audio kínálatában lévő, jelenlegi leginkább felkapott álló hangsugárzóvá. A tanulságokkal teli meghallgatás ismét rávilágított arra, hogy nem kell feltétlenül sok évtizedes múlt ahhoz, hogy egy termék magas szintű, minőségi zenehallgatásra alkalmas legyen. Az O303F belépőszintűnek tűnhet high end mércével, de valójában elég erősen és ügyesen belecsippent a zene legbelső, esszenciális részleteibe. Ezért érdemes kipróbálni azoknak, akik 1 000 000 és 2 000 000 Ft között keresnek jól hajtható, erős terhelésre is stabilan reagáló, meggyőző térrel dolgozó, ugyanakkor kisméretű álló hangfalat.

Műszaki adatok

Felépítés: kétutas, basszreflex
Terhelhetőség (névleges/MAX): 110/220 W
Frekvencia-átvitel: 37 Hz-26 kHz
Keresztváltási frekvencia: 3 kHz
Érzékenység: 90 dB
Névleges impedancia: 4 Ohm
Magassugárzó: 2,5 cm-es selyem dóm, Mini Horn hullámvezetővel
Mélyközépsugárzó: 2 db 152 mm-es, ES
Színválaszték: fényes fekete, fényes fehér előlap fekete dobozzal, világos tölgy, mahagóni, wenge
Méretek (talppal együtt): 357 x 938 x 330 mm
Tömeg: 25 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 1 100 000 Ft/pár
Forgalmazó:

Stream Audio Kft.

+36-30-530-6192

+36-30-211-5253

1142 Budapest, Szatmár u. 54/b

streamaudio.hu

Szubjektív vélemény

Hangminőség:  
Kivitel:  
Formaterv:  
Ár/érték arány:  

Audio Solutions O303F Audio & Vision Online Ajánlott Vétel díj

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.