Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal teszt

Ennyiért ajándék

2022. augusztus 18., csütörtök, 21:05

ArgonAudio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal sztereó hangfal aktív hangfal ArgonAudio hangfal hangfal teszt aktív hangfal teszt ArgonAudio hangfal teszt hifi hangfal teszt ArgonAudio aktív hangfal Argon Audio hangfal

Az Argon Audio Fenris A4 ár/érték arányába nehéz belekötni azok szemszögéből, akik életük első sztereó hangrendszerét vásárolnák meg, vegyes felhasználásra (zene, film, játék stb.). Régi és új eszközökhöz egyaránt illeszthető, kicsi, mégis egész nagyot szól. További hab a tortán, hogy megjelenése is barátságos, ezért nevezhető ideális induló csomagnak.

Sztereó koktél

A dán HiFi Klubben kereskedelmi hálózatból kinőtt Argon Audio kínálatában több mint fél tucat aktív (beépített erősítővel rendelkező) hangsugárzó található. Ezek egyik legmegfizethetőbb tagja a Fenris A4, amely jó hangos és rengeteg szolgáltatást kínál, hifi viszonylatban kedvező áron. Szolgáltatásai között szerepel beépített Bluetooth,  HDMI ARC és optikai bemenet, továbbá egy phono és egy aux RCA bemenet. Vonalszintű sztereó hangkimenet (pre-out) is került rá, ami praktikus, ha valaki aktív mélysugárzóval szeretné kiegészíteni. Infravörös távvezérlő is része a csomagnak. A sztereó hangfalpár e cikk írásakor 135 000 forintért kapható.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal magassugárzóArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal magassugárzóArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal középsugárzóArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal középsugárzóArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal távirányítóArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal távirányítóArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal távirányítóArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal tartozékokArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal hátlapArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal hátlapArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal hátlapArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal hátlapArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal hátlapArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfalArgon Audio Fenris A4 aktív hangfal

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a Argon Audio Fenris A4 csak egy belépőszintű, aktív hangsugárzó a sok közül. Amivel feszegeti kategóriájának határait, az nemcsak a korszerűen és okosan összeválogatott szolgáltatástár, hanem a meghajtás módja is. A hangokat egy kétcentis, neodímium mágnessel szerelt, lágy dóm magassugárzó és egy 10 cm-es mélyközépsugárzó segítségével szólaltatja meg.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal magassugárzó

Az összesen négy hangszórót négy különálló D osztályú erősítő hajtja meg egy aktív keresztváltó és DSP vezérlő társaságában. Mindez az Argon Audio saját tervezése. A legtöbb belépőszintű hangfalpárnál ott kötnek kompromisszumot, hogy a mélyközép- és magassugárzót is csak egy erősítőre bízzák, passzív keresztváltóval kombinálva. A diszkrét erősítő, aktív keresztváltó és DSP megfelelő kombinációjával sokszor meglepően jó hangminőség érhető el. További hab a tortán, hogy a legtöbb 100 000 forint körüli hangfalpárhoz képest egész otthonbarát külsőre törekedtek a dánok.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal

Küllem

A Fenris A4 fahatású kőris, fekete vagy fehér színben vásárolható meg. A kőris kiadás kifejezetten kellemes benyomást kelt, köszönhetően világos színének, faerezetes mintájának és a hangszórók körüli, kicsit rozéarany hatást keltő karikáknak. Emellett a dobozok mérete egyáltalán nem domináns.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal

A 14x24x22 cm-es hangfalak kicsik és könnyűek (a pár mindössze 5,5 kg), ezért szinte bármilyen polcon, médiabútoron vagy íróasztalon elférhetnek. Az előlapon nincsenek kilátszó csavarfejek vagy harsány feliratok. Akit zavar az enyhén fénylő karikák látványa, bármikor felhelyezheti a mágneses előlapi védőrácsokat, melyeknek erős textúrája tovább növeli az otthonosság érzetét.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal

A bal oldali hangfal tartalmazza az összes elektronikát és az erősítőket, melyek összteljesítménye 150 W. Csak ezt kell csatlakoztatni az elektromos hálózathoz egy hagyományos "borotvás", vagy, ahogy sokan nevezik, "piskóta" végződésű tápkábellel.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal hátlap

A jobb oldali hangfal csatlakoztatásához egy speciális négyeres kábelt kell használni, amely 3 méter hosszú. Ez egyedi kábel, ezért nem célszerű elhagyni. Akinek túl kevés lenne a 3 méteres alap verzió, az felár ellenében, külön megrendelheti a 4 vagy 10 méteres változatot is.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal távirányító

A hangfalpárhoz jár egy infravörös távvezérlő is, amelyről minden funkció elérhető. Minden egyes bemenethez dedikált gombokat tartalmaz. Bluetooth jelátvitel esetén a zeneszámok közti léptetés, és lejátszás/elindítás is lehetséges vele. Olcsó hatású műanyagból készült, de működik és pozitívum, hogy része a csomagnak. A hangfalak minőségérzete jónak mondható az ár ismeretében. Az egyetlen részlet, amibe egyesek beleköthetnek, a dobozok széleinek megmunkálása. A fahatású fóliát szebben is ráhajthatták volna az élekre, de mindez csak annak tűnik fel, aki közvetlen közelről vizsgálja azokat.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal magassugárzó

Használat közben

A hangfalak beüzemelése gyorsan és zökkenőmentesen történt. Az infravörös távvezérlő jelét azonnal, késlekedés nélkül érzékelte a bal oldali dobozon lévő érzékelő akkor is, ha nem nyílegyenesen a hangsugárzóra tartottuk. A HDMI ARC bemenet megléte még kényelmesebbé tette a használatot: elég volt a televíziót bekapcsolni és a hangsugárzók is azon nyomban felébredtek, üzemkészen átváltva a HDMI bemenetre.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal hátlap

A televízió távvezérlőjének hangerőszabályzó részére a hangfalpár is reagált, így sok esetben fiókban maradhatott az Argon által mellékelt távirányító. A Fenris A4 automatikusan érzékelte, ha bármelyik bemenetére jel érkezett, ilyen esetben automatikus bekapcsolás történt. A távvezérlő segítségével le lehetett tiltani az említett funkciót. Viszont teljes áramtalanítás esetén ez "elfelejtődött". Nem feltétlenül baj, de mindenképpen olyan részlet, amit nem árt észben tartani.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal

Az Argon A4 kezelése egyszerű és felhasználóbarát módon történt, figyelembevéve, hogy az előbb említett szituációkban a jelszint vezérlést (hangerő beállítás) leszámítva alig kellett vele foglalkozni. Az ilyen típusú aktív hangrendszerek komfortosabb élményt nyújtanak azokhoz a klasszikus hangrendszerekhez képest, amelyeknél a bekapcsolást és bemenetválasztást manuálisan kell elvégezni. Könnyű volt megszokni ezt a fajta kényelmet. Ha az Argon Audio Fenris A4 bekapcsolt állapotban volt és nem kapott jelet, alig hallható pattogást hallatott. Ha bármelyik bemeneten érkezett jel, a pattogás azonnal véget ért. Utóbbi 2 méteres, vagy nagyobb hallgatói távolságnál egyáltalán nem volt érzékelhető, de íróasztal mellett ülve egyeseket zavarhat (HDMI kábel csatlakoztatása után egyáltalán nem volt hallható a jelenség).

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal tartozékok

Hangminőség

Az Argon Audio Fenris A4 teszt több meglepő fordulatot is tartalmazott. Hangkaraktere tisztább, részletesebb volt, mint a legtöbb multimédiás célra szánt aktív hangsugárzóé. A DSP, aktív keresztváltó és a dedikált erősítők kombinációja azonnal megmutatta előnyét. A hang nagysága felülmúlta a várakozásokat. A basszus (annak ellenére, hogy 50 Hz alatt nem volt nagyon erős) határozottabb és bátrabb volt, mint bármilyen általunk eddig kipróbált, 10 cm-es mélyközépsugárzóval rendelkező aktív hangfalpáré. A magashangok artikulált, kellemesen árnyalt textúrát jelenítettek meg. Az összkép kellemes volt és élvezhető.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal középsugárzó

A Fenris A4 élénk karaktert nyújtott, gazdag érzettel. A basszus megfogott volt, feszes és lendületes ütemek szólaltak meg Post Malone - wow., vagy az Ezra Collective - Chapter 7 c. számainál. Méretüket meghazudtoló mennyiségű mélyhangot préseltek ki magukból a kis dobozok és ésszerű, közepes terhelésig nem mutattak erőlködést. Erőteljesebb járatás esetén, 60-70 % vagy magasabb jelszinten egyértelműen keménykedővé váltak a mélyhangok és a lágy dóm magassugárzó felbontása is alábbhagyott. Ha viszont nem kaptak feleslegesen nagy terhelést, meglepően magabiztosnak mutatkoztak a kis hangfalak.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal távirányító

Az Argon Audio A4 nagy, tágas hangmezőt varázsolt maga köré. Kellően méretes szórással rendelkezett ahhoz, hogy még egy 55 col képátlójú tv mellett se tűnjön kicsinek vagy gyengének. A kipróbáláshoz használt 20 négyzetméteres szobát könnyedén megtöltötte. A lágy dóm magassugárzó mellőzte a fényességet, harsány érzetet. Ugyanakkor untató, tompa sem volt egy pillanatra sem. Egy csipetnyi lelkesedést és kontrasztot adott a magas frekvenciás részletekhez, de egész jól állt neki. Órákon keresztül történő használat esetén sem vált fárasztóvá vagy bántóvá az A4 használata. Megfelelő minőségű jellel tisztességesen bánt ahhoz képest, ami egy 150 000 forint alatti, funkciókkal alaposan megtöltött aktív hangfalpártól elvárható.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal

A Bluetooth vevő háttérzenei célra alkalmasnak tűnt, de elmélyült zenehallgatáshoz nem volt igazán alkalmas. Nem rendelkezik aptX vagy aptX HD kodek támogatással, ezért vezeték nélküli jelminősége erősen átlagos volt ahhoz képest, amit a többi, vezetékes bemeneten el lehetett érni vele. Aki a legtöbbet szeretné kihozni belőle, annak a HDMI ajánlott, vagy egy jó minőségű forráseszköz az analóg bemenethez. Utóbbi esetén könnyen kiterjeszthető a tudása, ha példának okáért hálózati zenelejátszót illesztenek hozzá. Az Argon Audio kínálatában találhatók vezeték nélküli, streaming funkciókkal rendelkező forráseszközök is.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal

Alternatívák

Aki nagyobb tereket akar betölteni hasonlóan kompakt méretű és aktív elven működő dobozok használatával, annak javasolt a rendkívüli teherbírású Audioengine HD6 tesztjének elolvasása. A megépítettségi minőség jobb, mint az Argoné és a Bluetooth felbontása is fejlettebb. Viszont a HD6 nem kínál HDMI bemenetet és több mint kétszerannyiba kerül. Skandináv vonalon szóba jöhet még az Audio Pro A26, melyben még WiFi is található a Bluetooth-on kívül és ugyanúgy kínál HDMI bemenetet, ráadásul a Fenris A4-hez képest még letisztultabb külsejű (alumínium távvezérlővel). Viszont az Audio Pro A26 meghajtást végző elektronikája egyszerűbb, ami a gyengébb felbontásban mutatkozik meg, magasabb áron.

Argon Audio Fenris A4 aktív hangfal

Végszó

Vegyes felhasználásra, 2022-ben nem könnyű 150 000 forint alatt jobb ár/érték arányú sztereó szettet említeni, mint az Argon Audio Fenris A4. Minden szolgáltatást tartalmaz, ami egy kisméretű, multimédiás mindenestől elvárható egy nem túl nagy szobában. Legfontosabb előnye, hogy ésszerű terhelésen jobban szól, mint bármilyen aktív hangfal, amivel eddig ezért az összegért találkoztunk. A megépítettség minősége logikusan elmarad a (több tízezer forintokkal) drágább vetélytársakétól és a távvezérlő meglehetősen fapados érzetű. Nagy rá az esély, hogy a kanapén ülő, szórakozásra vágyó átalagfelhasználók zöme úgy fogja szeretni, ahogy van.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.