Acoustic Energy 301 állványos hangfal teszt

2013. május 23., csütörtök, 10:30

Acoustic Energy AE 301 hangfal hifi audio hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Acoustic Energy hangfal

Az Acoustic Energy nemrégiben jelentette be legújabb, 300-as termékcsaládját, mely bizonyos szempontból új kategóriát fed le a brit cég palettáján. Persze az "új" nem annyira találó, hiszen az Acoustic Energy eddig is a hangfalakra specializálódott. A 300-as sorozatot azonban csinosra tervezték, az elegancia, a finomság és a küllem jegyében fogant. Fényesre polírozott dobozok, megmunkálási hibák sehol, van min legeltetni a szemünket, de mi lesz a fülünkkel? Hogy erre a kérdésre válaszolhassunk, kipróbáltuk az Acoustic Energy 301 állványos hangfalat, mely a szóban forgó família legkisebb tagja. Hiába kicsi ez a hangfal, a 300-as vonal jellemzőit magába foglalja. És csak a szépsége miatt szerettük meg? Tesztünkből kiderül!

Acoustic Energy 301 állványos hangfalAcoustic Energy 301 állványos hangfalAcoustic Energy 301 állványos hangfalAcoustic Energy 301 állványos hangfalAcoustic Energy 301 állványos hangfalAcoustic Energy 301 állványos hangfalAcoustic Energy 301 állványos hangfal fehér színbenAcoustic Energy 300 series hangfal családAcoustic Energy 301 állványos hangfal impulzus-válaszfüggvény Acoustic Energy 301 állványos hangfal impedancia-jelleggörbeAcoustic Energy 301 állványos hangfal süketszobai frekvencia-átvitel mérési diagramjaAcoustic Energy 301 állványos hangfal frekvencia-torzítás diagramAcoustic Energy 301 állványos hangfal szobában mért frekvencia-átvitel tercsávos átlagolású mérési d

Érthető okok miatt sokan előnyben részesítik az állványos hangfalakat, vagy ha úgy tetszik, monitor hangsugárzókat. Vannak olyan helyiségek, melyekbe egész egyszerűen felesleges egy hatalmas, álló hangfalat elhelyezni. Azok általában döbbenetes hangnyomást biztosítanak, lenyűgöző frekvenciatartománnyal, de mindez mit sem ér, ha a hallgatói tér negatívan reagál az erős hullámokra. Ha a szoba mérete és akusztikája lehetővé teszi, gyakran jobban járunk, jobb hangminőséget érhetünk el, ha kisméretű dobozt választunk, melynek mérete miatt az elhelyezhetősége is sokkal könnyebb. Ilyen lehetőséget nyújt mai tesztalanyunk, az Acoustic Energy 301 is. Tervezői érezhetően törekedtek arra, hogy pénzünkért cserébe valóban hifi minőséget kapjunk, mind hangzásban, mind megépítettségben. De hogyan lehet egy sima, szögletes dobozt "minőségire" megépíteni? Nos, ugyan nem a tömegen múlik minden, de mégiscsak jelent valamit. Kompakt méretei ellenére, ha kezünkbe vesszük, az Acoustic Energy 301-est, 5,5 kilogrammos tömege bizalmat kelt. Ez a tekintélyes súly részben köszönhető magának a doboznak, melyet 18 mm vastag MDF lapokból raktak össze. Ugyancsak masszív a hangszóró mágnese. Az Acoustic Energy mély-közép membránja anodizált alumíniumból készült. Maga az alumínium, mint alapanyag, nem új keletű megoldás, sokan alkalmazták már jó (és rossz) eredményekkel. Annál érdekesebb a 301-es  membránjának peremét képező, vékony szivacskarima, melynek előnye, hogy a gumival ellentétben még lágyabb és könnyebb szerkezettel bír.

Acoustic Energy 301 állványos hangfal

Hangfal, mint bútordarab

Az AE 301 vitathatatlanul elegáns külsővel rendelkezik. Felületét tükörsimára polírozták, a lakkréteg kivitele ebben az árkategóriában nagyon meggyőző hatást kölcsönöz. Ha néhány centiről nézzük, látunk a tükröződésekben miniatűr görbületeket, távolról mindez fel sem tűnik. Számottevőbb tény, hogy a lakk-fekete felület napi szinten porosodik, és ha nem mikroszálas tisztítókendővel takarítjuk, karcolódik is. Ha a felhasználót zavarja a por látványa, választhatja a fehér színű változatot is. A hangszórókat összefoglaló lapot lágy tapintású gumírozott réteggelvonták be, mely látványosan feldobja az AE 301 arculatát. További pozitívum, hogy a hangszórókosarak rögzítő csavarjait elrejtették, így semmi sem töri meg az összképet. Csak a finom gumirétegbe ültetett, krómgyűrűbe ágyazott hangszórókészlet dominál. Apropó, a fekete selyemdóm hangszóró egy új, kimondottan a 300-as szériához fejlesztett komponens. Puha szerkezete miatt hamar gyerekek célpontjává válhat, ezért szülőknek javasolt a "gyermekbiztos" elhelyezés. A hangszórókat eltakarhatjuk az alaptartozék, mágneses előlapi védőselyemmel, mely merevítések híján csak a por ellen véd - legalább akusztikailag csak minimálisan akadályozza a rendszer működését. Miután kigyönyörködtük magunkat, nekiláttunk az Acoustic Energy 301 beüzemelésének. A termék fejlesztői úgy döntöttek, ezúttal nem állítanak minket, felhasználókat, a kettős kábelezés dilemmája elé. Ezért egy teljesen egyszerű, szimpla-eres kábelt fogadó, könnyen kezelhető és jó minőségű banándugó kompatibilis aljzatot szereltek a kis hangdoboz hátuljába.

Acoustic Energy 301 állványos hangfal

Állványra vele!

Eddig nem említettük a 301-es előlapján tátongó, fekete rést, melynek a mélyhang-reprodukció miatt van fontos szerepe. Sok hangfalnál hátulra tervezik a reflexnyílást, aminek kétségtelenül megvannak az előnyei. Viszont a hátsó nyílásos rendszerek gyakran nemkívánatos gerjedést keltenek, amint a falhoz túl közel, vagy pl. szűk polcra tesszük őket. Ilyenkor jóval kevesebb gondot jelent egy olyan konstrukció, amivel mai tesztalanyunk is rendelkezik. Persze így újabb kérdés merül fel: ezek szerint az Acoustic Energy 301 hangfalat bárhogyan elhelyezhetjük? Nem. Feltétlenül vegyük figyelembe a szabályos bázistávolság betartását és tapasztalataink alapján ez a hangdoboz is akkor érzi legjobban magát, ha fülmagasságba tesszük, lehetőség szerint hangfal állványra. Teszthelyiségünkben többféle pozícióból hallgattuk, eleinte nagyon bizonytalan volt a hangszínpad középső része. Az előírásoknak megfelelően raktuk le a dobozokat, de zenehallgatásnál valahogy nem ért össze a két oldal, mintha egy láthatatlan panel elválasztaná a jobb és bal csatornát. Aztán a hangfalakat kb. 15 centivel összébb toltuk és csodák csodája, hirtelen egy megdöbbentően összefüggő, stabil hangtér jött létre. Ennyire "sztereó-érzékeny" állványos hangfallal még nem találkoztunk.

Az energia elszabadul

Az Acoustic Energy 301 egyike azoknak a hangsugárzóknak, amit sokféle elektronikával lehet párosítani. A tesztelés ideje alatt több vassal összekötöttük, például a NAD C316 BEE integrált erősítővel és az YBA Design sztereó rendszerével. E két elektronikáról részletes cikket olvashatnak oldalunkon kedves látogatóink. Visszatérve a hangfalakra, a 301 nagyon jó mérési eredményeket ért el, és ez meg is látszik, amikor minőségi forrásanyagokkal kínáljuk. Esze ágában sincsen eltúlozni kedvenc zenéinket, kimérten kezeli a magas, közép, és alsó tartományokat is. Apropó, a 301 alsó frekvenciás határértéke 48 Hz. Ez valós adat, de figyelembe véve a termék visszafogott méreteit, mi a hallható végeredmény? Az előlapi nyílásnak köszönhetően nem érezzük keménynek a mélyeket, 100 Hz alatt nem mesterkélt puffogást, hanem feszes, tiszta és árnyalt effektusokat kapunk. Aztán ha kicsit vadulni szeretnénk, és zenetárunkban díszeleg valamilyen Massive Attack, Trentemoller vagy Dire Straights album, ideje azokat is feltenni. Az eredmény tetszetős, a 301-es nagyon ügyesen kihasználja a rendelkezésre álló hertzeket, nem  rémiszt meg, nem rezgeti a kanapét alattunk, mégis egyértelmű, hogy szépen szól és van dinamikája. A közép- és magashangok nagyon tiszták, közeliek. Azt érezteti velünk a hangfal, hogy elektronikus zenét hallgatunk, stúdióminőségben. Nagyobb hangerőre tekerve érezni, hogy az alumínium kónusz sok mindent elbír, a térérzet is javul, a mélyek kellemesek, de nem gyarapodnak. Említésre méltó, amit az Acoustic Energy 301 filmnézés közben művelt: a Memento-ban, mikor Lenny felriad egy bevágódó ajtó hangjától, akaratlanul is balra néztünk, mert azt hittük, a mi szobánk ajtaját csapták be. Ugyanilyen meglepetések történtek pl. váratlan telefoncsörgéseknél is. Ezért (is) fontos a nyílt tér-ábrázolás. No de mi újság az akusztikus zenékkel? Furcsa is volna, ha "Acoustic Energy" néven olyan dobozt gyártanának, ami rosszul reprodukálja a hangszeres zenét!

Acoustic Energy 301 állványos hangfal

Az Acoustic Energy 301 nagyon sokféle zenével meggyőző, de akkor lepi meg igazán hallgatóját, ha élő muzsikával táplálják. És, ami még fontosabb, hogy megfelelően helyezzük el! Az igényes zenedaraboknál (mint pl. Mahler 9. szimfóniája vagy Holly Cole Train Song című dala) derült, ki, hogy az Acoustic Energy igényli a gondosan kiválasztott elhelyezést. Máskülönben a tér "kettészakad" mindent két oldalról, külön-külön burokból hallunk. Szekrények, falak, félreeső helyek maradjanak feledésben, ez a hangfal bizony egy hagyományos állványt követel! Visszatérve a Train Song-ra, itt derült ki, hogy a 301 hangdobozoknak vannak alsó korlátai. A nagybőgő monumentális brummogása itt kissé elfojtódott, megjegyzem, én ugyanúgy élveztem a zenét. Az új fejlesztésű magassugárzó is néha szerénykedett, főleg, ha vad, zenekari cintányér-csapkodásra került sor. Rengeteg részletet hallunk, néha az érces, fémes, harsány hangokat moderálja, kellemesebbé teszi a 301 selyemből szőtt dómja, de ebben az árkategóriában ez az "udvarias szépítés" nem váratlan. A lényegen mit sem változtat, ezek a hangsugárzók gusztusosak, kicsik, mégis elénk varázsolnak egy élettől nyüzsgő teret, a semmiből. Ez a hifi lényege.

Végítélet

Az Acoustic Energy AE 301 egy jól sikerült, középkategóriás állványos hangfal. Alkotói elérték, hogy egy modern, minimalista stílusú nappaliba is el tudjunk helyezni egy egyszerű, minimalista stílusú hangrendszert. High-end szakértők, maximalista vájtfülűek ne várjanak csodát a kis 301-esektől. Ezek a szépségek azoknak készültek, akik nem akarják vizsgálni, "boncolgatni" a felvételeiket, hanem egyszerűen csak élvezni akarják, hogy kedvenc albumuk szól, rengeteg részlettel, tisztán és érthetően, finoman, életszerűen. Remek választás filmre, zenére egyaránt, de ne felejtsünk el egy jó állványt keríteni hozzá!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.