Unison Research SH fejhallgató erősítő teszt

Alapos falapos

2020. augusztus 28., péntek, 11:55

Unison Research audio hifi fejhallgató erősítő DAC fejhallgató erősítő csöves erősítő csöves fejhallgató erősítő fejhallgató erősítő teszt csöves erősítő teszt Unison Research fejhallgató erősítő csöves fejhallgató erősítő teszt

A Unison Research évekkel ezelőtt bebizonyította, hogy magabiztosan képes úgynevezett Single Ended csöves erősítőket gyártani. Az SH a cég első fejhallgató erősítője, ára alapján kifejezetten csúcskategóriás fülesekhez készült, ennek megfelelően választottunk partnert mellé.

Unison Research SH fejhallgató erősítőUnison Research SH fejhallgató erősítőUnison Research SH fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 800 SUnison Research SH fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 800 SUnison Research SH fejhallgató erősítőUnison Research SH fejhallgató erősítőUnison Research SH fejhallgató erősítőUnison Research SH fejhallgató erősítőUnison Research SH fejhallgató erősítőUnison Research SH fejhallgató erősítőUnison Research SH fejhallgató erősítő hátlapUnison Research SH fejhallgató erősítő hátlapUnison Research SH fejhallgató erősítő hátlapUnison Research SH fejhallgató erősítőUnison Research SH fejhallgató erősítőUnison Research SH fejhallgató erősítőUnison Research SH fejhallgató erősítő

Már megint az olaszok!

Unison Research 1987-es alapításától kezdve a zene időtlen élvezetét igyekszik visszaadni. Az 1987-ben, Giovanni Maria Sacchetti által alapított cég a SIMPLY TWO legendás erősítővel került igazán köztudatba. Magas minőségi elvárásaiknak és folyamatos kutatásaiknak köszönhetően a 10 legnépszerűbb európai csöves erősítő gyártó közé sorolhatók.

Unison Research SH fejhallgató erősítő hátlap

Az SH egy analóg RCA és egy számítógépes USB bemenettel, valamint két fejhallgató kimenettel rendelkező csöves erősítő. Funkciója tehát meglehetősen egyszerű: csatlakoztatni kell hozzá egy (maximum két) forráseszközt, egy (maximum két) fejhallgatót, és lehet zenét hallgatni. De miért kerül kb. 550 000 forintba?

Unison Research SH fejhallgató erősítő

Egy jó erősítő általános jellemzőit szinte mindenki tudja: magas jelszint, alacsony torzítás! Az SH specifikációja meggyőző és bíztató: 6 kilónál nehezebb fejhallgató erősítővel még nem nagyon találkoztunk (eltekintve mondjuk a McIntosh MHA100-tól, amely azonban hagyományos hangfalak hajtására is alkalmas volt). 1,5 %-os THD mellett 150 ohmon 1,5 V is lehet a kimeneti feszültsége. Lényegében bármilyen dinamikus fejhallgatót játszi könnyedséggel meghajt és persze ott lapul benne a gyártó csöves szakértelme az A osztályú topológiába ültetve. A bemeneti szekció ECC83/12AX7, a kimeneti pedig EL84 trióda csöveket tartalmaz.

Unison Research SH fejhallgató erősítő

Az USB DAC sem filléres darab: az ESS Sabre legújabb generációs, 110 dB jel/-zaj viszonnyal dolgozó konvertere, beépített jitter védelemmel és 384 kHz PCM/128x DSD mintavételezéssel rendelkezik. A konverziós áramkör és az USB interfész közé galvanikus szigetelést illesztettek. Mindez arra enged következtetni, hogy a Unison Research is elismeri a digitális jelfeldolgozás fontosságát és nem fordítanak makacsul hátat a számítógépes felhasználóknak.

Unison Research SH fejhallgató erősítő

Küllem

A Unison Research SH egyszerre elegáns és spártai. A szokásos lapos profilú fejhallgató erősítőkhöz képest jóval combosabb méretekkel és tömeggel rendelkezik. Valahogyan el kell szállásolni a három csövet és ugyanennyi transzformátort. Előlapja fából készült, kérhető teljes cseresznye faerezetes külsővel, vagy feketében (utóbbi esetén a potméter és a fejhallgató kimenetek körüli részt hagyták cseresznye színben).

Unison Research SH fejhallgató erősítő

Az előlapon két 6,3 mm-es Jack aljzat található passzív jelszint vezérlővel és két billenő kapcsolóval (fejhallgató érzékenység és bemenet választók). A ki/bekapcsoló gomb jobbra került és határozott mozdulatot igényelő, mintha ezzel is azt akarná sugallni a Unison Research, hogy terméküket hosszabb idejű zenehallgatásra és nem rövid futamokra szánják. A csöveknek eleve kell egy kis idő, hogy átmelegedjenek.

Unison Research SH fejhallgató erősítő hátlap

A hátoldalon csupán szabványos IEC tápaljzat, egy analóg sztereó RCA és egy számítógépes USB csatlakozó töri meg a csendet.

Használat közben

Az erősítőt Sennheiser HD 800 S fejhallgatóval teszteltük. Forrásként 2017-es iMac számítógépet alkalmaztunk JRiver Media Center 26 lejátszó szoftverrel. Az SH tápellátására IsoTek EVO3 Premier tápkábelt (kb. 50 000 Ft) és AudioQuest Carbon USB kábelt (kb. 50 000 Ft) használtunk. Talán felesleges magyarázkodni, de azért esett a választás e kiegészítőkre, mert számos hasonló kategóriájú eszköz tesztelése ugyanebben a környezetben történt és a gyári "sima" fekete kábelek erősen lerontják a hangminőséget.

Unison Research SH fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 800 S

A használat során csak egy zavaró jelenséggel találkoztunk, ami megszokást igényelt: kikapcsolás előtt erősen ajánlott levenni és/vagy kihúzni a fejhallgatót az aljzatból, ilyenkor ugyanis (a potméter állásától függetlenül) kellemetlen pattanó hang jön a hangszórókból. Egyáltalán nem végzetes hiba, de azért elég bosszantó tud lenni egy hosszas kikapcsolódás végén. Most hogy kipattogtuk magunkat (haha), jöjjön az izgalmasabb rész!

Unison Research SH fejhallgató erősítő

Hangminőség

A Unison Research SH meghallgatása - amennyiben az hozzá illő fejhallgatóval és jó zenével történik - különleges élmény. Karaktere mesterien ötvözi a könnyedséget a pontossággal, a határozottságot a gyengédséggel. Játékos, érzelmes, áramló érzetet ad a zenének, miközben a részleteket nem nyomja el. Ami azt illeti, a magas frekvenciákban néha érezhető egy kis váratlan lelkesedés, emelkedettség, de bőven a "kellemes" határán belül.

Unison Research SH fejhallgató erősítő

Adjunk helyet a giccses hasonlatoknak egy mondat erejéig: a HD 800 S az első pillanattól szárnyakra kapott és szoros barátságot kötött az elektronikával. Egyesek vérszegénynek találhatják e fülest, mert sok esetben sovány basszust és száraz mélyközép tónusokat mutat. Az SH viszont feltöltötte melegséggel és testtel, így a HD 800 S kapott annyi bíztatást, hogy a dinamikus és eleven részleteket kicsit lelkesebben, jobban megfogott módon ábrázolja.

A basszus finom, árnyalt, gazdag textúrával jelent meg, a középső hangok holografikus tisztasággal rajzolódtak ki a térben, a magas frekvenciák pedig elegáns "határt" rajzoltak minderre. A dinamika kis és nagy terhelésen is profi árnyaltsággal volt érzékelhető. Az SH és HD 800 S párosa minden jónak nevezhető zenével tanmesébe illő megjelenítést kínált. A „mindenbe” beletartoznak a kicsit vadabb műfajok is. Gondolunk itt olyan nehezebb falatokra is, mint a Massive Attack - Angel. Mi is meglepődtünk rajta, hogy ilyen lendület és erő rejtőzik a Sennheiserben. Hogyan tudta vajon a Unison ezt kicsikarni úgy, hogy az eredmény mégse legyen túlzó? Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában az ének kicsit elhatárolódott a többi zenésztől, ugyanakkor nem szakadt ki túlságosan a színpadból. Az ilyen jellegű, hangszeres és énekes számokban azonnali transzparenciát, áttetszőséget kaptunk.

Unison Research SH fejhallgató erősítő és Sennheiser HD 800 S

Másik emlékezetes pillanat volt Trentemoller kevésbé ismert Reworked/Remixed albumáról az UNKLE összetéveszthetetlen zenei alapjára felhúzott The Answer. Csak a részletek beúszása többször lúdbőr hatást váltott ki, több ponton még sikerült fenntartani ezt a hátborzongató érzést. Persze, önmagában jó zene a The Answer, de az miért van, hogy eddig egyetlen elektronikával sem váltott ki libabőrt?

Lényegében nem is kellett elemezni a számokat, csak gyönyörködve "faltuk" egyik zenét a másik után. A szimfonikus zenekarral előadott Spirited Away - One Summer’s Day is minden érzelmességet ránk zúdított, miközben gyönyörűen felépített tér épült fel a fejhallgató virtuális síkjában. A hangszerek élettel telt, tiszta, spontán, mesterkéltségtől mentes módon szólaltak meg. Ezen a ponton kicsit a Unison mögötti hype-pal szemben is megértőbbek lettünk és kicsit saját fülesünket is jobban megismerhettük.

Unison Research SH fejhallgató erősítő

Alternatívák

Az Unison Research finom és magával ragadó, intim hangkarakterét könnyű megszeretni. A kb. 500 000 forintos árkategóriában viszont több gyártó is kínál olyan D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítőt, amely gazdagabb funkciókat kínál, ugyancsak részletes és referencia szintűnek nevezhető hangzás mellett. Ilyen például az Exposure XM HP (igaz, intimitása és színpadképe picit alul marad a Unison csöves karakterével szemben), vagy az ADL Stratos (ami ADL inkább felső/közép kategóriás, 2-300 ezer forintos fejhallgatókkal érzi magát igazán partiban, tehát a HD 800 S és hasonló fülesekből nem hozza ki a maximumot). És akkor még nem említettük a Questyle ravaszul kidolgozott CMA Twelve készülékét, amely pontosan azokat az extrákat adja meg az A osztállyal együtt, amiket a Unison Research SH-ból hiányoltunk. Az említett alternatívák bármelyike megállja a helyét ebben a mezőnyben, ezért is nehéz rangsorolni őket. Ami viszont kijelenthető: mindegyik vetélytársból hiányzik az a csipetnyi extra finomság és érzelmesség, váratlan plusz játékosság, amit az SH nyújtott.

Unison Research SH fejhallgató erősítő

Végszó

A Unison Research SH a komoly fejhallgatósok választása. Fő célközönségét képezik azok, akik számítógépről hallgatnak zenét és rendelkeznek egy abszolút high end fülessel. Ajánlott azoknak, akik a jövőben biztosan nem tartanak igényt előerősítő funkcióra vagy az USB mellett további digitális bemenetekre. Az általunk használt HD 800 S-t olyan érzéki módon, merészséggel és finomsággal hajtotta, amivel eddig nagyon ritkán találkoztunk. A hangjában lévő enyhe szépítésekkel együtt az egyik legjobb hangkarakterű USB bemenetről dolgozó fejhallgató erősítő, ami eddig az AV-Online szerkesztőségben megfordult. Hangjáért bizonyára megbocsátják neki leendő tulajdonosai, hogy nem mutat fel svájcibicska jellegű funkcionalitást.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.