Under Armour Headphones Wireless Bluetooth sportfülhallgató teszt

Sportot űzni a hangból

2017. szeptember 8., péntek, 14:20

JBL audio hifi fülhallgató sportfülhallgató Under Armour sport fülhallgató JBL fülhallgató JBL sportfülhallgató fülhallgató teszt sportfülhallgató teszt JBL fülhallgató teszt JBL Under Armour Under Armour sportfülhallgató

A JBL remekül eltalált, vezeték nélküli sportfülhallgató szériáját immár az Under Armour nevével fémjelzett termékek színesítik. Vajon mit kapunk a menőbb dizájn és a vezeték nélküli kialakítás extráin túl?

Sport és technika frigye

Nem először találkozunk közkedvelt sportmárka és szórakoztató elektronikai cég közti kooperációval. A JBL és az Under Armour közös munkájából kapunk egy vezeték nélküli sportfülhallgatót, amely a Reflect Mini BT még csupaszabb, úgymond horognélküli kiadásának is tekinthető, csupán a szilikon betétet cserélték le más fajtára.

JBL Under Armour logó

A piros UA emblémával díszített kapszulák 5,8 mm átmérőjű hangszórókat és 2 db, egyenként 60 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátort rejtenek. Ezek a parányi cellák egy feltöltéssel kb. 8 órányi üzemidőt nyújtanak, ami nem olyan sok, figyelembe véve egyes utazós rendszerek 20-25 órás intervallumait, hozzátesszük, hogy jelen esetben a kis méret és tömeg volt az elsődleges szempont.

JBL Under Armour Headphones Wireless Bluetooth sportfülhallgató

A mikrofonos headset modullal felszerelt és IPX5 minősített (vízcseppeknek, izzadtságnak ellenálló) Under Armour Headphones Wireless név kicsit megtévesztő lehet, valójában ez sem fej-, hanem fülhallgató, amely hallójáratba illeszkedik. Utóbbi a Reflect modellektől eltérően nem kis gumihorog, hanem egy recés korong segítségével valósul meg.

JBL Under Armour Headphones Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Sokan összetéveszthetik egy másik, nagyon hasonló nevű, korábban már általunk is tesztelt testvérével (JBL Under Armour sportfülhallgató), mely beépített pulzusmérője és fülhorgos, stabilabb kialakítása miatt 20 000 Ft felárat jelentett. Utóbbinál lényegesen kedvezőbb összegért (kb. 50 000 Ft) rendelhető az Under Armour Headphones Wireless, hozzátesszük, az ár-érzékeny vásárlóknak jobb alternatíva a JBL Reflect Mini BT. De most térjünk rá, hogy mit nyújt ez a bizonyos füles. Extraként kínál 1 éves prémium tagságot a Map My Fitness alkalmazáshoz, amely elsősorban rendszeres futók számára nyújthat segítséget, a lefutott távolságok és teljesítményadatok naplózásával.

Map My Fitness App

Kicsomagolás

A füles dobozában a kooperáció gyümölcseként nagyon lágy, gumírozott falú cipzáras védőtokot és a megszokott narancssárga helyett vörös színű, lapos profilú micro USB vezetéket találunk. A tartozékok részét képezik a fentebb említett szilikon idomok is, amelyeken egy TwistLock névre keresztelt technológia érvényesül. A kis testek recéi úgymond belekapaszkodnak a fülgerinc alatti gödörbe, ezzel biztosítva az intenzív testmozgás közbeni stabilitást.

JBL Under Armour Headphones Wireless Bluetooth sportfülhallgató tok

Használat közben

A mellékelt TwistLock betétekből nem véletlenül csomagoltak többfélét, célszerű mindegyiket kipróbálni. A mi tesztpéldányunkhoz 4 garnitúra érkezett, amelyekből a második legkisebb méret passzolt legjobban a fülünkhöz, az összes többi nagyon kényelmetlennek bizonyult. A megfelelő méret megtalálása után is kicsit hiányoltuk azt a fület kitöltő, stabilitást sugalló érzetet, amit a Reflect Mini BT-nél tapasztaltunk. Edzés közben néha egy-két ujjmozdulattal meg kellett igazítani a szilikon idomokat, izzadtság hatására ugyanis hajlamosak voltak meglazulni.

A vezeték nélküliség szabadsága abban nyilvánult meg, hogy nem kellett a nadrágzsebünkbe tenni a telefont és folyton igazgatni a mellkashoz verődő vezetéket. A JBL javaslata szerint az ideális stabilitás érdekében a jobb- és baloldalt összekötő vezetéket a nyak előtt érdemes tartani, ennek komfortszintje azonban igencsak megoszthatja a tulajdonosokat. A kissé merev, állkapocs alatt futó vezeték minden törzsfordítás és felülés alatt megérinti a nyakat, ami épp olyan zavaró, mint a hagyományos kábeles fülhallgatók. Ezért mi szinte azonnal áttettük a tarkó mögé ettől még nem tűnt kevésbé stabilnak a fülhallgató, sőt: az összekötő kábel közepén található egy csipesz, amellyel ruhánk gallérjához rögzíthető.

JBL Under Armour Headphones Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Egyébiránt a mikrofonos headset modul használata probléma nélkül történt (a zeneszámok közti váltással és a hívásfogadással sem volt gondunk), illetve a zajszűrés is volt annyira jó, hogy kb. 40 % hangerő fölött az általunk hallgatott, és nem az edzőteremben szóló zenét tegye dominánssá.

JBL Under Armour Headphones Wireless Bluetooth sportfülhallgató

A felhasználói kézikönyv felhívja rá figyelmünket, hogy a lehető legjobb kapcsolat érdekében tartsuk karpánton a telefonunkat. Ekkora távolság egy vezetékes fülhallgatóval nem kevésbé komfortosan áthidalható. Hozzátesszük, mi konditeremben teszteltünk, ahol a szabadon mozgó súlyok és a sokféle intenzív mozgásforma miatt nemhogy a karon, de még a nadrágzsebben hagyott mobileszköz is idegesítő tud lenni. E környezetben akár 4-5 méteres hatókört is el tudtunk érni, ha viszont földre tettük telefonunkat, azonnal szaggatottá vált a jelfolyam. Így hát vissza kell kanyarodnunk, hogy megerősítsük a JBL javaslatát, miszerint minél közelebb tartjuk magunkhoz a forráseszközt, annál jobb.

Hangminőség

Nem kellett hangmemóriánkat megerőltetni ahhoz, hogy meghalljuk a Reflect Mini karakterében kapott tulajdonságokat. A basszus meleg tónussal, mindent átszőve szólalt meg, lazán, mégis erőteljesen alátámasztva a komplett hangképet. Az ütemeknek nem kevés energiát, lendületet adott a füles, megszólalása ilyen értelemben nevezhető sportosnak is. A motiváló hatású, bátran adagolt alsó frekvenciák meghatározták magát az edzést. Félretessékeltük a bennünk dolgozó audiofil kritikust és teret adtunk az egyszerű, dögös hangnak. A konditeremben lévő, parányi kétutas dobozok szuszogó, harsány zörgéséhez képest nagyságrendekkel élvezhetőbb zenei aláfestést kaptunk a sportfülhallgatótól.

JBL Under Armour Headphones Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Közbeavatkozott persze a Bluetooth általi tömörítés is, amitől kicsit folyós, tömény részletezettséget kaptunk. 130-as pulzus fölött viszont nem álltunk neki keresgélni a hiányzó motívumokat, inkább hagytuk, hogy az éppen lejátszott zene motiváljon minket a következő gyakorlatig. Elektronikus zene és hip hop jelentette a JBL szájízének leginkább megfelelő zsánert, finomabb stílusok (pl. jazz) esetében értelemszerűen nem volt olyan könnyű elnézni a középre zárt, tömbszerű teret és a gyakran bőkezű alsó frekvenciákat.

JBL Under Armour Headphones Wireless Bluetooth sportfülhallgató

Végszó

A JBL Under Armour Headphones Wireless elsősorban azok szívét dobogtathatja meg, akik eleve elkötelezettjei a ruházati cég jó minőségű termékeinek. A vele azonos alapokra épülő JBL Reflect Mini BT a sportoló felhasználók zömének a kedvezőbb ár miatt lényegesen jobb vétel, kivéve, ha előnykényt könyvelik el a Map My Run tagság előnyét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.