Ultrasone Tio és Etymotic ER4XR fülhallgatók tesztje

2020. január 28., kedd, 13:10

Ultrasone Etymotic audio hifi fülhallgató hifi fülhallgató rezgőnyelves fülhallgató fülhallgató teszt Ultrasone fülhallgató Etymotic fülhallgató hifi fülhallgató teszt rezgőnyelves fülhallgató teszt

Az Ultrasone és az Etymotic cégek ugyanarra a réspiacra specializálódtak: szinte kizárólag fej- és fülhallgatókat gyártanak a legmagasabb minőségben, akár professzionális felhasználásra is. Jelen tesztünkben mindkét gyártó fülbeilleszthető rezgőnyelves modelljeit próbáltuk ki, egyértelműen a magasabb kategóriából, hiszen bár hasonlók, mégsem egyformák.

Ultrasone Tio és Etymotic ER4XR fülhallgatókUltrasone Tio és Etymotic ER4XR fülhallgatókUltrasone Tio és Etymotic ER4XR fülhallgatókUltrasone Tio és Etymotic ER4XR fülhallgatókUltrasone Tio és Etymotic ER4XR fülhallgatókEtymotic ER4XR fülhallgatóEtymotic ER4XR fülhallgatóEtymotic ER4XR fülhallgatóEtymotic ER4XR fülhallgatóEtymotic ER4XR fülhallgatóEtymotic ER4XR fülhallgatóEtymotic ER4XR fülhallgatóEtymotic ER4XR fülhallgatóEtymotic ER4XR fülhallgató tokEtymotic ER4XR fülhallgató tokEtymotic ER4XR fülhallgató tartozékokEtymotic ER4XR fülhallgató dobozUltrasone Tio fülhallgatóUltrasone Tio fülhallgatóUltrasone Tio fülhallgatóUltrasone Tio fülhallgatóUltrasone Tio fülhallgatóUltrasone Tio fülhallgatóUltrasone Tio fülhallgatóUltrasone Tio fülhallgató tokUltrasone Tio fülhallgató tok

Bevezetés

A fülhallgató gyártás komoly kihívások egész sora elé állítja a fejlesztőket. A vásárlók elvárják a szinte tökéletes zajkizárást és emellett a remek megszólalást is, utóbbit viszont ilyen kis méretekben produkálni elég nagy feladat. Mégis több gyártó is intenzíven fejleszti ezeket a termékeket, aminek mára meg is lett az eredménye, mind a kínálat, mind pedig a minőség oldalán. Tesztünk alanyai a felső ligában versenyeznek, árukból akár egy Sennheiser HD 600 fejhallgatót is vásárolhatunk, amely esetében a hangminőségben semmilyen kompromisszumot nem kell kötnünk - a praktikum és hordozhatóság kárára. Ez talán az egyik leglényegesebb pontja jelen termékeknek: a minőséget és a hordozhatóságot igyekeznek kombinálni úgy, hogy felhasználásuk akár professzionális környezetben is elképzelhető legyen. Lássuk először, hogy melyik modell mit kínál nekünk pontosan!

Etymotic ER4XR fülhallgató

Etymotic ER4XR

Az Etymotic ER4 szériájának csúcsa az ER4XR, azaz Extended Range modell. Technológiai oldalról fontos előnye lehet, hogy dinamikus vezető armatúra elven működik, csakúgy, mint tesztünk másik szereplője, szemben a megszokott megoldásokkal.

Etymotic ER4XR fülhallgató

Ez a megoldás nagyobb dinamikát, sztereó teret és tisztaságot, valamint összetett hanganyagok nagyobb felbontását is jelentheti.

Etymotic ER4XR fülhallgató

A gyártó ígérete szerint az ER4XR 98 % (35-42 dB) zajkizárást ígér, ezzel a piacon elérhető egyik legmagasabb értéket képviseli. A 92 %-os pontosság 20 Hz-16 kHz-ig mutatja meg kedvenc zenéinket, amely értékek egy ilyen apró fülhallgatótól igencsak dicséretesek. Az ER4XR kialakítása speciálisnak mondható, hosszúkás, fülbehelyezése így nem egyértelmű - és elsőre nem is egyszerű - ugyanakkor megszokást követően kézre áll és valóban kényelmesen helyezkedik el a fülben. Mivel tartozékként több különböző méretű és anyagú - szilikon, illetve szilikonos szivacs - fülpárnákat is kapunk, könnyű megtalálni a számunkra legkényelmesebb változatot.

Etymotic ER4XR fülhallgató tartozékok

Saját kábele 1,5 m hosszú, különlegessége, hogy a fülhallgatóra egy saját fejlesztésű, MMCX csatlakozóval rögzíthető. Azaz, ha esetleg a kábellel bármilyen baj történne, akkor nem kell az egész egységet cserélni, elég csak új vezetéket vásárolnunk hozzá. A saját csatlakozó ugyanakkor behatárolja lehetőségeinket, mivel más gyártónál nem találunk kompatibilis kábelt, ha esetleg cserélni szeretnénk a gyárit.

Ultrasone Tio fülhallgató

Ultrasone Tio

Az Ultrasone Tio szintén dinamikus vezető armatúra kialakítással büszkélkedhet, így teljesítménye és hangminősége minden bizonnyal nagyon hasonló lesz az Etymotic modellhez. Mindenesetre a specifikációk impresszívek: frekvencia-átvitele 19 Hz-21 kHz közötti, ami papírforma szerint nagyobb tisztaságot vetít előre magashangok tekintetében, mint az Etymotic modellje. Kábele 1,2 m hosszú és nem cserélhető, kapunk viszont hozzá jónéhány szilikon-szivacs fülpárnát is. Emellett a Tio kifejezetten mobiltelefonos használathoz szánt mikrofont és ennek megfelelő csatlakozót kapott.

Ultrasone Tio fülhallgató tok

Meghallgatás

Mivel mindkét fülhallgató magas kategóriás, ezért fontosnak tartottuk, hogy méltó környezetben próbáljuk ki őket, ahol teljesítményük maximumát adhatják. Emiatt referencia Parasound Zdac V.2 DAC-fejhallgató erősítőnkhöz csatlakoztattuk őket, természetesen járatás után. A meghallgatáshoz nagyfelbontású digitális forrásanyagokat használtunk, és minőségi kábelezést az egész rendszerben. A két eszközzel egymás után hallgattunk meg egy-egy zeneszámot, hogy pontosan érzékeljük a közöttük adódó különbségeket.

Ultrasone Tio fülhallgató

Pontosság tekintetében mindkét versenyző egyformán jól vizsgázott, ahogyan a sztereótér megjelenítésében is meglepő méreteket jelenítettek meg. Ilyen kisméretű eszközök esetében szinte szürreális sztereótérről elmélkedni, avagy ezt a képességet értékelni, mégis mindkét kis fülhallgató esetében jól érzékelhető, viszonylag pontosan ábrázolt teret kaptunk. A dinamika mindkét modell esetében bőven megfelelőnek volt mondható, viszont a mélytartományt az Ultrasone talán jobban jelenítette meg - több basszust kaptunk, mint az Etymotic-tól. Itt muszáj megjegyeznünk, hogy mindkét fülhallgató szenved némi basszushiánytól, azonban a hang még így is kiegyensúlyozott marad, nem húz magasba, de nem is érezzük igazán pregnánsan, kellő mennyiségben a mélytartomány rezdüléseit. Szintén elmondható, hogy az Etymotic tisztaság tekintetében némileg elmarad az Ultrasone-tól, viszont talán kényelmesebb viselet hosszútávon.

Etymotic ER4XR fülhallgató

Akusztikus felvételek hallgatásakor kellő természetességet érzékeltünk, a muzikalitás a felhasznált technológia okán is magas szinten maradt - ebben a méretben ez kifejezetten dicséretes tulajdonság. Különösen érdekes élmény volt jazzt hallgatni velük, hiszen ezesetben a jelenlétérzet is hangsúlyos szerepet kap. Igaz, fülhallgatók esetében nehezen értelmezhető dimenzió ez, mégis azt mondjuk, nem volt hiányérzetünk - természetesen nem egy szobai rendszerhez viszonyítva, hanem inkább más, hasonló kategóriában versenyző fülhallgatókhoz képest.

Ultrasone Tio és Etymotic ER4XR fülhallgatók

Összegzés

Bár mindkét versenyző komoly teljesítménnyel és remek hanggal járt kedvünkben tesztünk során, fülünk mégis inkább az Ultrasone TIO irányába vitt minket. Az a kis többlet a hang tisztaságában, ami valószínűleg a szélesebb frekvencia-átvitelnek is köszönhető, nagyon jótékony hatással volt az egész megszólalásra.

Produkciója alapján az Etymotic akár stúdió felhasználásra is ajánlott, fülbe illeszthető kialakítása miatt, hosszabb használat során kényelmetlen lehet. Ez természetesen egyéni ízlés, illetve fülméret kérdése is, számunkra nem lett volna jó érzés 6-8 órán keresztül fülünkben tartani, ahogy a TIO-t sem. Erre a célra sokkal inkább ajánlhatók nagy, méretes fejhallgatók, azonban napi használat esetébenkomoly teljesítményt és mobilitást kínál mindkét típus.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.