Ultrasone Isar aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Hasznos útitárs

2022. december 17., szombat, 17:50

Ultrasone audio hifi fejhallgató Bluetooth Ultrasone fejhallgató Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt Ultrasone fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató

A rendszeres utazóknak szánt, aktív zajkioltásra (ANC) alkalmas Bluetooth fejhallgatók világában erős nevek (Bose, Sony stb.) dominálnak. A legkeresettebb opciók 110 és 150 ezer forint között kaphatók, amit nem mindenki engedhet meg magának egy egyszemélyes multimédiás eszközre. Éppen emiatt érdemel említést a német Ultrasone Isar nevű, eddigi első ANC funkciós fejhallgatója.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgatóUltrasone Isar Bluetooth fejhallgatóUltrasone Isar Bluetooth fejhallgatóUltrasone Isar Bluetooth fejhallgatóUltrasone Isar Bluetooth fejhallgatóUltrasone Isar Bluetooth fejhallgatóUltrasone Isar Bluetooth fejhallgatóUltrasone Isar Bluetooth fejhallgató fejpántUltrasone Isar Bluetooth fejhallgató fejpántUltrasone Isar Bluetooth fejhallgatóUltrasone Isar Bluetooth fejhallgatóUltrasone Isar Bluetooth fejhallgatóUltrasone Isar Bluetooth fejhallgatóUltrasone Isar Bluetooth fejhallgató tartozékokUltrasone Isar Bluetooth fejhallgató tokUltrasone Isar Bluetooth fejhallgató tokUltrasone Isar Bluetooth fejhallgató tartozékokUltrasone Isar Bluetooth fejhallgató dobozUltrasone Isar Bluetooth fejhallgató dobozUltrasone Isar Bluetooth fejhallgató

Mennyire legyen prémium?

E sorok írásakor az Ultrasone Isar 78 000 forintért vásárolható meg. Méret, funkciók és küllem alapján egyértelműen olyan fejhallgatók vetélytársának tervezték, mint a Bose QC 45 (kb. 130 000 Ft), Sony WH-1000XM4 (kb. 125 000 Ft) vagy Sennheiser MOMENTUM 4 Wireless (145 000 Ft). Alaposan átvizsgálva kideríthető, hogy az említett riválisok bizonyos területeken (alkalmazás, üzemidő, viselés szenzor stb.) többet nyújtanak. De az átlagfelhasználók nem biztos, hogy minden okos funkciót akarnak és kihasználnának. Az Isar fejlesztői láthatóan letisztultabb, praktikusabb szolgáltatás felhozatalra törekedtek, ami egyáltalán nem baj.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató

Szolgáltatások

Ahogy más ANC-képes fejhallgatók, az Ultrasone Isar is mikrofonokat alkalmaz a külső környezet zajának észlelésére, csökkentésére. Oldalanként három mikrofon segítségével elemzi a mélyfrekvenciás morajlásokat, búgó hangokat és ellentétes frekvencia generálásával oltja ki azokat. Bluetooth 5.0 kapcsolattal kommunikál, a támogatott kodekek listáján aptX HD a legmagasabb minőségű (LDAC és atpX Adaptive nem része a szolgáltatásoknak). A füles egyidejűleg 2 forráseszközzel is párosítható, vezérlése fizikai nyomógombok és érintést érzékelő felület kombinációjával lehetséges. Akkumulátoros üzemideje 3 órás teljes feltöltéssel legfeljebb 30 óra (bekapcsolt ANC mellett), ami mai viszonylatban jónak számít, még nemzetközi utakhoz is sok esetben elég.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató

Küllem

Az Ultrasone fejlesztői minimalista, letisztult formaterv mellett döntöttek. Helyesen, mert így az összkép univerzális és nem hivalkodó. Szerintünk ez a biztonságos megközelítés egy sokoldalúan használható utazós füleshez. Egyetlen díszelem a műbőr fejpánt és a szárbetét találkozásánál lévő, S-LOGIC (így nevezik a gyártó akusztikai technológiáját, amely természetesebb hangélményt eredményez) felirat piros sávja. Esetleges kompromisszum, hogy az Isar csak a képeken látható antracit szürke jellegű színben létezik.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató fejpánt

A hangszórókamrák külső oldalát műbőr réteg fedi. Jobbra került egy-egy ANC kapcsoló, főkapcsoló és Bluetooth párosító gomb. Lent 3,5 mm-es analóg sztereó Jack bemenet is rejtőzik, ami lemerült akkumulátor vagy Bluetooth nélküli forrás esetén lehet hasznos. A bal oldali hangszórókamra alján helyezkedik el egy töltésre szolgáló USB-C aljzat.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató

Tesztalanyunk riválisaihoz hasonló módon összecsukható, igényes hordtáskát is adnak hozzá. A tokban, hálós tárolófül mögül húzható ki a töltőkábel és egy analóg sztereó Jack kábel.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató tok

Használat közben

Bekapcsolás esetén kellemes női hang üdvözli a felhasználót (Welcome, user!). Csak a fő üzemmódok változtatásakor szólal meg, szerencsére egyáltalán nem idegesítő (mert lenémítani nem lehet). A 3,5 mm-es Jack bemenet mellett állapotjelző LED mutatja a vezeték nélküli kapcsolatot, ANC-t és akkumulátor töltöttséget. Zenehallgatás közben ez folyamatosan villog, de szerencsére nem a felhasználó szemébe.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató tartozékok

A fejhallgató minőségérzete összességében jó figyelembe véve, hogy a 100-150 ezer Ft közti alternatívák is műanyag házasok. Az Isar szélei és sarkai hajszálnyit kiállnak itt-ott és kinyitás közben kissé kattogó hang jön az illesztésekből. Viszont a fejen már teljesen hangtalan, nem zörög vagy kotyog. A komfort kifogástalan. Az oldalirányú és fentről érkező nyomás is elhanyagolható. Az össztömeg kevesebb, mint 250 gramm, ami fejhallgatós viszonylatban kevésnek számít. A párnák rendkívül kellemes, puha érzettel illeszkednek a fejre. Szemüvegesek számára is kiemelkedő kényelmet nyújt az Isar. Szemüveggel az ANC hatékonysága kis mértékben csökkenhet, de a komfort bármely más 100-150 ezer forintos fejhallgató szintjét eléri.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató

A párosítás pillanatok alatt elvégezhető, egyszerre két forráseszközzel is. Mindkét forrásról egyidejűleg történik a jelátvitel, amit jobb észben tartani. Egyszerűen csak meg kell állítani valamelyik eszközön a zenét és onnan kezdve csak a másik hangja marad hallható. Napi 1-2 óra használat mellett több, mint másfél hétig bírja az akkumulátor, a vezeték nélküli hatókör szintén jónak mondható. Utóbbi hagyományos otthoni környezetben 10, nyitottabb, vagy kültéri környezetben 15 méter is lehet.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató fejpánt

Telefonáláshoz is bevethető az Isar, de a hirtelen, éles zajokat nem különíti el használója beszédhangjától. Ezért elsősorban csendes, nyugodt körülmények között vált be, mint mikrofonos headset. A másik fél hangját remek tisztasággal, jól érthetően jelenítette meg. Erős szélben a mikrofonba hatoló levegő sistergő hangot eredményezett, amit nem árt figyelembe venni. Zenehallgatás közben, bekapcsolt ANC esetén is tapasztaltunk szélzajt, de csak intenzív szélben. Átlagos, kellemes időben sétálva semmilyen zavaró részlet nem tapasztalható.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató tartozékok

A 100 000 Ft fölötti, prémium utazós fülesek zömétől eltérően nincs telefonos alkalmazás. Ezáltal utólagos firmware frissítés, ANC finomhangolás jelenlegi tudomásunk szerint nem lehetséges. Ahhoz képest, hogy ez az Ultrasone első aktív zajszűrős fülese, meglepően jól eltalálták a kioltás erősségét. Budapest - Lyon közti oda-vissza repülőút során nekünk egyáltalán nem okozott bántó, frusztráló érzetet az ANC funkció. Néha picit nyomó hatást váltott ki, de annyira nem vált erőssé, hogy kellemetlenné váljon. Egyeseknek hiányozhat a beépített viselés szenzor (levétel esetén a zenét manuálisan meg kell állítani, ha nem akarják meríteni az akkumulátort), de 78 000 forintért ilyen funkciók más gyártóknál sem garantáltak.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

Az Ultrasone fejhallgatók többségénél semlegesebb, neutrális hangzás érvényesül. Közéjük tartozik az Isar. Szinte minden zeneszámot kellemesen lágy, simulékony karakterrel jelenített meg. A mélyközép hangok inkább melegebb tónussal rajzolódtak ki. A középső hangok kicsit hátrébb, még épphogy nem lustán, selymes textúraként jelentek meg. A magashangokat általános puhaság vonta be, kissé ködös érzettel. Ezáltal a cintányérok, csilingelő, csattanó részletek és mikro-dinamikus árnyalatok nem igazán tudtak érvényesülni. Mindezt ellensúlyozta a barátságos, órákon át élvezhető összkép.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató tok

A térhatás zárt, középkategóriás Bluetooth fejhallgatóhoz képest jobb volt. Miközben Gramatik - The Anthem c. számát hallgattuk, az elektronikus gitár pendülései és az elektromos effektek széles színpadon úszkáltak. A háttérben időnként fellobbanó vonósok is hallhatók voltak, de meglehetősen puhított érzettel. A basszus lendületes volt és energikus, de nem túlzottan tolakodó. Így klasszikus, hangszeres, énekhangot tartalmazó daraboknál nem kellett primitív basszus tömörségtől tartani.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató

Halie Loren - Autumn Leaves c. libabőrt okozó dalát elindítva a zongora jó dinamikával kísért, az énekhang selymes, lágy módon úszott fülünkbe. A sóhajok, lélegzetvételek egyenként kivehetők maradtak, de az intim közelség érzet némiképp elmaradt. A hangulati elemek jelentős részét megkaptuk, ami tömegközlekedésben vagy repülőgépen ülve jó kikapcsolódást adott. Nem az Isar volt az eddigi legnagyobb felbontású Bluetooth fejhallgató, amit kipróbáltunk, de egy percre sem tudtunk rá neheztelni, köszönhetően kedves, finom lendülettel átitatott karakterének. És a kedvező árnak.

Ultrasone Isar Bluetooth fejhallgató

Végszó

Az Ultrasone hatásos belépővel készült, hogy felhívja magára a figyelmet ANC fejhallgató kategóriában. Eszes megközelítés a másokhoz képest kicsit kedvezőbb ár pozícionálás. A hangminőség alapköve a neutralitás. Karaktere nem feltétlenül gyengébb, mint a 100 000 forint körüli kihívóké. Magasfrekvenciás részletességből lehetne több, de a hosszú távú hallgathatóság határozottan pozitívum. Az anyagminőség kissé műanyagos, de a komfort elsőosztályú. Az aktív zajkioltás hatékonysága meglepő. Nem a legtökéletesebb, de messze jobb annál, amit ma 78 000 forintért elvárnánk. Az Isar kellemes útitárs azoknak, akik nem kívánnak ennél többet fülesre költeni. Nem kimondottan a hifi hangzás megtestesítője, de órákon keresztül hallgatható fejfájás nélkül, ami átlagfelhasználói szemszögből (vagy fülszögből?) több, mint elfogadható. Telefonos alkalmazással Ajánlott Vétel cédulát is bezsebelt volna, de így is érdemes kipróbálni azoknak, akiknek mérvadó a komfort és fülkímélő hangzás.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.