Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató teszt

Tisztességes házifeladat

2021. november 13., szombat, 20:50

Technics audio hifi fülhallgató TWS Bluetooth fülhallgató TWS fülhallgató Technics fülhallgató fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Technics fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt Technics Bluetooth fülhallgató

A Technics neve még ma is kifejezetten jól cseng és látványosan dolgoznak azon, hogy ne csak a régi motoros hifi rajongól köreiben, hanem a modern felhasználók táborában is (újra) látómezőn belülre kerüljenek. Az EAH-AZ60 nemcsak dekorációs tárgy próbál lenni. Olyan technológiákat tartalmaz, prémium áráért cserébe, amelyeket bármelyik TWS fülhallgató megirigyelhetne.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató tartozékokTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató tartozékokTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató tartozékokTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgatóTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató AppTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató AppTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató AppTechnics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató App

A mai világ szülte

A Technics 1 hangfalpár 1965-ös megjelenése óta kalandos, mérföldkövekkel teli utat járt be a márkanév. Az ezredforduló után úgy tűnt, hogy a kitáncol a hifi-centrikus gyártók porondjáról, majd a Panasonic támogatásával új erőre kapott. Ismét megjelentek a kiállításokon Góliát méretekkel megáldott sztereó komponenseik. Nem arattak elsöprő sikert, de összességében számos pozitív tulajdonságot mutattak fel olyan általunk tesztelt Technics újdonságok, mint az SB-C700 állványos hangfal. A teljesen vezeték nélküli fülhallgatók mesébe illő térhódítása láttán a Pan... vagyis Technics számára egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy képviseljék-e magukat a mobilitás frontján. Annál is inkább, mert 2020-óta hatványozottabb létjogosultsága van a virtuális téren keresztül történő kommunikációnak.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató

A távmunka, a közösségi médiában történő fokozottabb jelenlét, a felgyorsult digitális élet csak egy része volt a Technics-et motiváló erőknek. A kihívás nagyobbik hányada a hangminőségre irányult. Lehet, hogy az átlagos (vagy nevezzük konkrétabban gyenge hangminőségű) Bluetooth fülhallgatókra jellemző, torz hangkép megfizethetőbb, viszont a cég pszicho-akusztikai kutatásaiból kiderült, hogy a gyenge hangminőségben reprodukált zene ront az ember közérzetén - derült ki a Technics online sajtótájékoztatóján. De lássuk be, nem titok, hogy az emberi agy számára hosszú távon nehezebb, tehát fárasztóbb munka egy színes, zajos, torz hangzású műsort realisztikusnak aposztrofálni.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató

A Technics első TWS fecskéje EAH-AZ70 nevet viseli. Nemzetközileg is kellemes fogadtatásban részesült, igaz, hangminőségét és mikrofonkészletét a visszajelzések alapján jobbra is tervezhették volna. Viszont generált akkora sikert, hogy a Technics tovább haladjon e vonalon. Az európai fejlesztők bevonásával megalkotott EAH-AZ60 új, 8 mm-es hangszórót kapott. Emellett hosszasan kísérleteztek a háttérzajok kiszűrésével, hiszen (különösen telefonhívások közben) ma még ez a TWS fülhallgatók egyik fő gyengesége. Utóbbi eredményeként összesen 8 mikrofont rejtettek el az AZ60 hangszórókamráiban, amelyek egyrészt az általános használat közbeni aktív zajkioltásért, másrészt a hívások során a felhasználó beszédét kiszűrő technológiáért (JustMyVoice) felelnek.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató

Küllem

A Technics EAH-AZ60 fülhallgatót igényes, csökkentett műanyag tartalmú "környezetbarát" dobozba csomagolták (melynek súlyát főleg a különböző nyelvre lefordított, papíralapú kézikönyvek teszik ki, ettől függetlenül a zöld törekvés mindig pozitív). A kiegészítők között egy rövid USB-C töltőkábelt és 7 pár különböző méretű fülillesztéket találtunk.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató tartozékok

A fekete vagy szürke színben megvásárolható EAH-AZ60 hosszúkás, kerekített szélű, mágnesesen zárható töltőtokban fészkel, amely nadrágzsebben is könnyen elfért. Az egyszerű és funkcionális bölcső tetejébe elegánsan, mélyített betűkkel írták bele az emblémát. A fedél közepénél állapotjelző LED mutatja az akkumulátor töltöttségi szintjét.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató

A fülhallgatók kellemes, elegáns, vagy ahogy a Technics fogalmazott, "időtlen" dizájnt kaptak. Méretük teljesen vezeték nélküli viszonylatban kompakt. A kapszulák széleit itt-ott óvatosan megnyújtották, hogy az EAH-AZ60 bármilyen kiegészítő kampószerű idom vagy gumis támasz nélkül is megkapaszkodhasson a fülben. Dizájnerei összességében jó munkát végeztek: a fülhallgató pontos illesztéseivel és sima felületeivel ígéretes benyomást keltett. A viszonylag magas árért jobban örültünk volna egy picivel tartósabb (fém) töltőtoknak, de teszteltünk már jóval drágább TWS fülhallgatót (pl. B&W PI7), még ennél is olcsóbb érzetű tároló alkalmatossággal.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató tartozékok

Használat közben

Az EAH-AZ60 képes volt bent maradni a fülben még akkor is, ha futáshoz, vagy általános edzőgyakorlatokhoz használtuk. Ugrálókötelezés során is stabilan "kapaszkodott" a fülbe, így összességében hétköznapi sporttevékenységekhez is lehetett használni. Ritka, hogy fülhorog és extra szilikon támasztékok nélkül is ilyen jó stabilitás valósuljon meg, ugyanakkor nem bántotta, feszítette túlságosan a fülünket. Lehetett érezni az ottlétét, nagyon enyhén nyomta a fül egyes részeit, de ez még egyórás folyamatos használatot követően sem vált frusztrálóvá, nekünk legalábbis.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató

A TWS fülhallgatók gyakori gyenge pontja a túlérzékeny telefonos mikrofon. A Technics JustMyVoice meglepően jól működött ahhoz viszonyítva, amit eddig tapasztaltunk más 50-100 000 Ft közötti Bluetooth fülhallgatóktól. Ha kissé szeles időben sétáltunk a forgalmas Bécsi út melletti járdán, beszélgetőpartnerünk úgy is tisztán értette hangunkat. Kicsit beszűrődtek a háttérzajok is (különösen villamoson vagy metrón, ott az éles, sípoló hangokat nem tudta elkülöníteni saját beszédünktől a JustMyVoice), de a monoton gépjármű moraj jelentős részét nagyon jól lecsillapította a Technics belsejében lévő elektronika. Saját beszédünk kicsit digitális érzetűvé, recéssé vált a JustMyVoice hatására, de azzal együtt sem panaszkodott senki az érthetőséget illetően.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató

Viszonyításképpen: ugyanazon az útszakaszon, a Bécsi út mellett sétálva az általunk kipróbált, telefonálásra is alkalmas (de intelligens beszédszűrésre nem képes) fülhallgatók közül eddig 10-ből 9 esetében zavaróan hangos maradt a külvilág, olyannyira, hogy az autók elnyomták saját mondatainkat. Az EAH-AZ60 tehát ha nem is blokkol minden zavaró hangot tökéletesen, kétségtelenül hatékonyan működő, nemkívánatos zajokat érzékelhetően csillapító telefonos headset szerepét is betölti.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató App

Az Android és iOS mobileszközökre ingyenesen letölthető Technics Audio Connect alkalmazás interaktív felhasználói kézikönyvként és konfigurációs felületként egyaránt megállt a helyét. Megkövetelte az angol nyelvismeretet, de funkcionalitását tekintve ez volt az egyik legjobb fülhallgatóhoz készített szoftver, amivel eddig találkoztunk. Tetszett, hogy a bal- és jobb oldali fülhallgató érintés-alapú parancsait tetszés szerint felülbírálhattuk, ugyanakkor ahogy fent látható, egyértelműen nyomon követhettük, hogy melyik oldal milyen utasítások fogadására volt beállítva. Ami eleinte kicsit zavaró volt, de idővel hozzászoktunk, hogy egy parancs (például tripla érintés baloldalt, a jelszint/hangerő növeléséhez) után 1-2 pillanatig tétovázott a fülhallgató, mielőtt ténylegesen végrehajtotta azt.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató App

A JustMyVoice, azaz beszédhang kiszűrő funkció tesztelésére külön menüt biztosított az alkalmazás. Itt kipróbálhattuk saját füllel, hogy a JustMyVoice hogyan, mennyire emelte ki saját hangunkat a külvilág zajából. Ezt a funkciót igény esetén kikapcsolhattuk, így azonban zajos környezetben rajtunk kívül szinte mindent hallhatóvá tett a mikrofon. A körülöttünk lévő hangok érzékelését (Ambient Sound) vagy éppen csillapítását (Noise Cancelling) érintés-alapú utasítással, vagy az alkalmazás erre szánt menüpontjából is ki/bekapcsolhattuk.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató App

Az olcsó(bb) teljesen vezeték nélküli fülhallgatók (és sok aktív zajszűréssel rendelkező fejhallgató) esetében tapasztaltunk már olyat, hogy az ANC funkciót nem tudtuk fokozatosan szabályozni. A Technics EAH-AZ60 lehetővé tette, hogy több fokozatban vezéreljük az aktív zajkioltás, vagy éppen a környezeti zajbeeresztés erősségét. 0-tól 99-ig skálázták a csúszkát, de a gyakorlatban mi leginkább 3 erősségi szintet tudtunk megkülönböztetni (ami továbbra sem rossz). Különösen az ANC szempontjából volt előnyös ennek lehetősége, mivel így megállapodhattunk egy olyan szinten, ami még nem okozott nyomásszerű, frusztráló érzetet. Az alkalmazás különféle EQ profilokat és személyre szabható hangszínszabályzót is tartalmaz.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató App

A Technics Audio Connect alkalmazás lényegében minden opciót összefoglal, ami jónak/szükségesnek titulálható egy TWS füleshez szánt alkalmazásban. Átnevezhettük a fülhallgatót, frissíthettük a rajta futó firmware verziót és a használattal kapcsolatos tippeket is kaptunk. Még a fülhallgatókba beépített LED fényt is kikapcsolhattuk, illetve a virtuális asszisztenst is konfigurálhattuk... volna, bár Alexa és a Google Asszisztens egyelőre nem tudnak magyarul.

Hangminőség

A Technics EAH-AZ60 hangkarakterét kellemesre szabták, ennélfogva első perctől kezdve jóleső, bizonyos értelemben pihentető hatásban részesültünk. Forráskészülékünk nem volt LDAC-kompatibilis, vélhetőleg emiatt többször is előfordult, hogy enyhe digitális "kásás" színeződést is hallottunk a magas frekvenciákban, viszont az összkép annyira kerek és jóleső volt, hogy ésszerű terhelés mellett még egyórás használat után sem vált bántóvá, fárasztóvá a zenehallgatás.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató

A beszédhangok és ének tisztán, markánsan jelentek meg. A középső frekvenciákban érezhető volt könnyedség, játékosság. A basszus külön rétegbe képződve, vastagon és melegen támasztotta alá azokat a zeneszámokat, amelyek tartalmaznak ütős, nehéz mélyhangokat (pl. Post Malone, Bonobo, Deadmau5, rap és hiphop előadók stb.). A Technics nem patikamérlegen próbálta rendezgetni a részleteket. Nem próbált meg audiofil fülhallgató lenni. Egyszerűen csak a zene élvezhető visszaadását tűzte ki célul. Ezért nem volt erőltetett a karaktere, ezért állt jól neki a laza játékosság.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató

A 8 mm-es hangszórónak köszönhetően picivel jobb térhatást és dinamikát kaptunk egy hagyományos, 50 000 Ft alatti TWS fülhallgatóhoz képest. A térhatás a zenei mélységre és a színpad felosztására értendő. A tér szélessége viszonylag szűk maradt, ami az EAH-AZ60 hallójáratba illeszkedő, zárt kivitelére tekintettel érthető volt. A zeneszámok a fejen belüli virtuális gömbben épültek fel, energikus, de nem túl harsány módon.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató

Videónézéshez, podcast hallgatáshoz, filmnézéshez is jól bevált az EAH-AZ60, viszont alapbeállítás mellett (hangminőségre optimalizált üzemmódban) látható ajakszinkront tapasztaltunk. A jelátvitelt átállíthattuk egyszerűbbre az alkalmazásban, aminek köszönhetően lényegesen csökkent a kép és hang közötti eltolódás.

Technics EAH-AZ60 TWS Bluetooth fülhallgató

Alternatívák

Izgalmas kihívó például a B&W PI5, melynek telefonálási minősége ugyancsak egész jó és hangja akusztikus zenékkel kicsivel részletgazdagabb, mint a Technics-é. Viszont a B&W kb. 15 000 forinttal drágább és hangsáv ábrázolása lehetne jobb. Másik alternatíva a JBL Tour Pro+ TWS fülhallgató. Magashangjai még kicsit részletesebbek is az EAH-AZ60-hoz képest, viszont töltőtokja nadrágzsebben hordva kissé ormótlan méretű és az ANC nem vezérelhető rajta olyan fokozatosan, mint a Technics esetében.

Végszó

A Technics EAH-AZ60 azoknak ajánlott, akik egyetlen jó minőségű, teljesen vezeték nélküli fülhallgatót szeretnének több célra használni: munkahelyre, utazáshoz és akár alkalmi kocogáshoz, edzőterem látogatáshoz is megállja a helyét. A formaterv, a komfort és a szolgáltatások egyaránt megütötték azt a szintet, ami joggal elvárható egy 50-100 ezer forint közötti Bluetooth fülhallgatótól. A hangminőség összességében jó volt, kellemes hangkaraktert kaptunk, ami hosszú távon sem bántotta a fülünket. Az EAH-AZ60 okosan kidolgozott termék, viszont bármennyire is "drótmentes", valamivel mindenképpen fel kell kötnie a gatyáját, mert egy gyorsan telítődő mezőnybe érkezett. Aki a fenti szempontok alapján szimpatizál e termékkel, annak javasolt, hogy lehetőleg elsők között próbálja ki!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.