Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Felkészült versenyző

2022. március 24., csütörtök, 10:05

Technics audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató Technics fejhallgató fejhallgató teszt Technics fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

Hosszú útra el lehet indulni ANC fejhallgató nélkül, de nem érdemes. Nemcsak a zene, hanem a zajcsillapítás miatt is. A gépjárművek zaja, a tömeg zsibongása mentálisan fárasztó hosszútávon, talán felesleges részleteznünk azoknak, akik rendszeresen utaznak belvárosban, vonaton vagy repülőn. E probléma két módon orvosolható: lakatlan szigetre meneküléssel, vagy egy jó fülessel. Ha utóbbi véletlenül a Technics EAH-A800 lenne, akkor kellemes meglepetések sorára lehet számítani. Nem tökéletes, de aktuális konkurensei közül bármelyikkel felveszi a versenyt.

Látható igyekezet

A Technics EAH-A800 mindent tartalmaz, ami elvárható egy jó felszereltségű, prémium kategóriás, vezeték nélküli fülhallgatótól. Kezdjük a legfontosabbal: a gyártó 96 kHz/24 bites LDAC támogatást is kínál az alapszintűnek számító AAC-n kívül. Az LDAC azért jó, mert a standard Bluetooth jelátvitelnél szebb hangot eredményez. Egyetlen feltétel, hogy a küldő félnek is LDAC kompatibilisnek kell lennie. Persze a magas sávszélességű jelátvitel még nem garancia a jó hangminőségre. Mire figyelt még a Technics?

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékokTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékokTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató mikrofonTechnics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóTechnics EAH-A800 AppTechnics EAH-A800 fejhallgató mérés

A fejhallgatóban 40 mm-es, fül irányába döntött hangszóró található, háromrétegű, úgynevezett PEEK/Poliuretán membránnal. A hangszórókamra akusztikai szempontok alapján csillapított, de a jó hang önmagában kevés, ha a külvilág zaja elnyomja kedvenc zenéinket. Itt jön képbe a nem kevésbé fontos ANC, azaz aktív zajkioltás megléte. A fejhallgató előre és hátra néző mikrofonok segítségével elemzi a külvilág hangjait és csökkenti a kívülről beszivárgó mélyfrekvenciákat.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Említést érdemel még az applikáció alapú konfigurálhatóság és a kiemelkedően jó akkumulátoros üzemidő. Utóbbi a Bluetooth profiltól és zajkioltástól függően 40-60 óra közötti lehet, ilyen tekintetben az EAH-A800 az egyik leghosszabb üzemidőt kínáló fejhallgató, ami jelenleg kapható. Emellett virtuális asszisztens, multipoint párosítás (egyidejűleg két forráseszközzel is használható a fejhallgató) és viselési szenzor gazdagítja még a lehetőségek tárházát. Az EAH-A800 e sorok írásakor 120-140 ezer forint körüli áron kapható.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Küllem

A csomagolás igényes és átgondolt. Részét képezi egy remek minőségű védőtok, amelybe lapra fordított kagylókkal hajtogatható bele a fejhallgató. Tartozéka még egy repülős adapter, 3,5 mm-es analóg Jack kábel és USB-C töltőkábel is.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékok

A fejhallgató formaterve visszafogottan elegáns. Méretezés, anyaghasználat és ergonómia tekintetében felismerhető benne egy csipetnyi Sony és Audio-Technica is, de szerintünk nem baj, ha jól bevált megoldásokat alkalmaz egy gyártó, feltéve, hogy saját ismertetőjegyeiről sem feledkezik meg. Ez jelen esetben a külső, kör alakú lemez, amely büszkén viseli a közepére gravírozott emblémát. Köralakban csiszolták, aminek köszönhetően kicsit a Technics lemezjátszók előtti tisztelgésnek is tekinthető. Lehet, hogy a fejhallgató megérdemelt volna még egy-két vagány DJ motívumot is, hogy kicsit jobban hozza a legendás Technics érzetet, de ne feledjük, hogy elsősorban nem lemezlovasoknak, hanem gyakran utazó személyeknek készült és konkurensei nem kevésbé letisztult küllemmel rendelkeznek.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A fejhallgató sötétszürkében vagy ezüstszínben kapható. Nálunk előbbi járt és kifejezetten tetszett, hogy nem az egyhangú fekete árnyalatot kapta. A fejpánt fém szárbetétes és feszes belső párnázású. A jó minőségű műbőr kárpitozású fülpárnák puha memóriahab béléssel illeszkednek a fejhez. A méret hagyományos, kattogó hangú mechanikával állítható.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Minden gomb és csatlakozó jobboldalt található. A szokásos három gombon (hangerő, középső multifunkciós gomb) és fő kapcsolón kívül érintésérzékelőt is rejt a kör alakú lemez, melynek funkcióját a felhasználó döntheti el (részletek lejjebb). Összességében csinos fejhallgatót álmodtak meg a Technics tervezői.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

Az EAH-A800 első bekapcsolását követően automatikusan láthatóvá vált a hozzánk legközelebb lévő, bekapcsolt Bluetooth kapcsolatú okostelefonunk számára. Ovális párnái jól elszigetelték a fület és meglepően jó stabilitást kaptunk. A fejpánt határozottan rajtunk tartotta a kagylókat még akkor is, ha intenzívebben mozgattuk a fejünket, ugyanakkor egyáltalán nem volt bántóan erős az oldalirányú nyomás. Félórányi használat után éreztünk egy kis zavaró nyomást a fejpánttól, de elég volt egy-egy kattintás a szárakon, nagyobbra állítottuk a méretet és újabb gondtalan félórát nyertünk.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az EAH-A800 kifejezetten kellemessé tette hétköznapjainkat. Tömegközlekedésben, utcán sétálva hatékony aktív zajszűrést biztosított. Eleinte nekünk túl erős volt az ANC szintje, de a Technics Audio Connect alkalmazás egyik menüjében finomíthattunk rajta. Jelezni kellett a szoftvernek, hogy többféle erősségi fokozat közül melyik tűnt elfogadhatóbbnak, ezután arra a szintre állt be az elektronika. Később az ANC erősségének vezérlésére egy kör alakú csúszkát is találtunk az alkalmazásban, de mi azzal nem éreztünk változást. Valószínű, hogy frissítéssel orvosolni fogják. Ha kikapcsoltuk az aktív zajkioltást, akkor is egész jól szigetelt a fejhallgató, de ANC nélkül a zene basszusban és dinamikában is erőtlenebb volt.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A hívások hangminősége volt a legpozitívabb meglepetés. Mindenki jól értette a hangunkat akkor is, ha a Flórián tér közepén álltunk és akkor is, ha a zsúfolt Szépvölgyi úton sétáltunk lefelé, városi terepjárók és teherautók közvetlen közelében. Kiválóan hallottuk a másik felet és ő sem panaszkodott beszédünk érthetőségét illetően. Közben az EAH-A800 a körülöttünk zajló eseményeket is sokkal alacsonyabb szintre csillapította.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató mikrofon

A gombok nekünk túl kicsi és közel állnak egymáshoz, ezért nem mindig azt nyomtuk meg, amelyiket szerettük volna. Kellett néhány türelmet igénylő nap, de végül sikerült megjegyezni és kitapogatni a megnyomni szándékozott gombokat. Tetszett viszont, hogy az érintésérzékeny felülethez tartozó parancsot mi választhattuk ki az alkalmazásból, hogy dupla, illetve tripla érintésre milyen funkció aktiválódjon. Ráprogramozhattuk a környezeti zajérzékelő mód engedélyezését, az ANC be/kikapcsolását, valamint hívásfogadást/elutasítást is. Szubjektív véleményünk, hogy a Technics szoftveres alkalmazása a legjobb, amit ANC fejhallgatóhoz eddig kifejlesztettek, azt leszámítva, hogy nem tud magyarul. Még a fülesen lévő, kéken villogó Bluetooth LED is kikapcsolható általa.

Technics EAH-A800 App

Az alkalmazás főmenüjéből azonnal elérhettük az ANC módokat, hangszínszabályzót és egy ellenőrző üzemmódot a hívástisztaság kipróbálásához. Ugyanitt azt is láthattuk, hogy AAC vagy LDAC módban használtuk-e éppen a fejhallgatót (melynek bármilyen egyedi nevet megadhattunk). A beállításokban meglepően sok funkcióhoz hozzáférhettünk: eldönthettük, hogy mennyi idő után kapcsoljon ki automatikusan a füles és a viselési szenzort is letilthattuk.

Megjegyzés: Bluetooth módban apró mértékű ajakszinkron csúszás tapasztalható, ezért akik kényesek a kép és hang pontos időzítésére (például videójáték esetén), azoknak jobb választás egy eleve vezetékes fejhallgató, de ehhez a füleshez is jár analóg összekötő kábel, amivel megszűnik a vezeték nélküliség kényelme, de kiküszöbölhető a hangkésés. Utóbbi mértéke nemcsak a fejhallgatótól, hanem a forráseszköztől is függ.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Hangminőség

A Technics EAH-A800 hangkaraktere hosszan hallgatható és kellemes. Viszonylag magas áráért cserébe stresszmentes, nem fárasztó ábrázolással rendelkezik. Bizonyos részleteket kissé ellágyított és megpuhított és a térhatása (vezeték nélküli módban) közel sem volt olyan tágas, mint egy hagyományos vezetékes hifi fejhallgatóé. De az általunk eddig kipróbált Bluetooth fülesek közül egyértelműen a minőségi darabok táborát erősítette. Magabiztos és kiterjedt basszust nyújtott, de közben jó felbontású középső hangokat is biztosított. Magashangjai kicsit kötöttek és tömörek voltak, viszont enyhén lekerekítette azokat, így a hallgatása hosszú távon sem volt sértő vagy harsány.

A sztereó színpad nagyjából három sávra különült: középpontra, közeli és távoli részletekre. A távoli részletek mélysége nem volt igazán nagy, de egész jól elkülönültek a közelebb megszólaló információktól. Mozgalmas, eleven teret kaptunk, kicsit digitális és puha körítéssel, de elismeréssel tartoztunk a Technics fejlesztőinek, hogy a Bluetooth átvitel ellenére képesek voltak a színpadot inkább frontális irányba és nem csak egy fejbe küldött, homogén masszaként kialakítani.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A fejhallgató alacsony terhelésen is jó dinamikával szólt, de a mélyhangjait kissé visszafogta (ha nem piszkáltuk meg a szoftveres EQ beállításokat). A telefon csuszkáját 50 %-ig emelve kelt igazán életre. 30-40 % fölött megjelentek a zamatos, szépen árnyalt, dúsgazdag basszusok és a háttér is izgalmasabb, színesebb módon tudott becsatlakozni. Ugyanakkor nagyon halk járatás mellett is kiválóan érthető, tiszta énekhangokat és megfogott ütemeket kaptunk.

Adele egyik legújabb slágerét, az Oh My God c. számot hallgatva közel fókuszált ének szólt laza, nem túl vastag basszussal és a vártnál nagyobb háttérrel. A zene lendülete, hangulata vitt minket magával. Ezután keményebb hangulatú elektronikus előadók következtek, közéjük tartozott a Clubroot - Explorer is. A Technics kifejezetten remekelt ilyen és hasonló zenékkel. Az élesebb részleteket is kellemesen tolmácsolta, nem bántotta a fülünket, ugyanakkor az internetről közvetített (Spotify, YouTube) műsorok digitális zaját élvezhetően elsimította. A jó mixeket erővel és dinamikával adta vissza, de a kevésbé igényes munkák magas frekvenciáit is elkente kicsit, hogy mellőzze a harsány hatást. A basszus meggyőző mértékű volt, még hozzáadott hangszínszabályzás nélkül sem találtuk kevésnek.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Jazz és klasszikus zene esetében is jó felbontást és dinamikát kaptunk de ezesetben logikusan nagyobb jelentősége volt a jelátvitel módjának. Bluetooth és AAC kodek esetében "konzervhatású" tömörséget kaptunk és elmaradt az atmoszféra, a tér levegős jellege. LDAC-tól egyértelműen pontosabb és finomabb ábrázolást kaptunk. Talán nem meglepő, de a legjobb felbontást kábellel értük el, úgy a Technics EAH-A800 hifi minőségűnek nevezhető hangot produkált. Jó érzést váltott ki belőlünk, hogy hagyományos, vezetékes módban még nagyobb felbontást érhettünk el vele.

A Dave Brubeck zenekar Take Five c. klasszikusa egyértelműen tompább és szűkebb volt Bluetooth jelátvitel esetén. Kábellel árnyaltabb cintányért, légiesebb nagybőgőt és jobban háttérbe vonuló zongorát kaptunk, ugyanakkor a sztereó középpont holografikus jellege is megerősödött. Ezzel együtt el kellett fogadnunk, hogy a füles még kábellel, kikapcsolt ANC mellett is kicsit vastagított, nehezített például a nagybőgőn vagy a lábdobon. A lényeg, hogy aki hibrid megoldást keres (otthoni zenehallgatásra és utcai használatra, telefonálásra egyaránt alkalmas fejhallgatót), annak az EAH-A800 szubjektív véleményünk szerint, minden kompromisszumával együtt a ma kapható opciók egyik legjobbja.

Technics EAH-A800 fejhallgató mérés

Aktív módban láthatóan fokozódik a basszus, továbbá a középső és magas frekvenciák is - az elektronika beavatkozása egyértelműen dúsabb, intenzívebb hangzást eredményez. 3-4 kHz között jelentős beszakadás figyelhető meg, 10 kHz fölött pedig passzív és aktív módban is csökken a hangnyomásszint. Papírforma szerint sejthető már, hogy a füles inkább basszusok és középső hangok tekintetében bátor, a magas frekvenciákkal inkább óvatos természetű.

Technics EAH-A800 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Technics váratlanul kompetens Bluetooth fejhallgatót készített. Az EAH-A800 simán megállja a helyét, ha hasonló összegért kapható Sony vagy Bose konkurensekhez viszonyítjuk. Tesztelése összességében kellemes élmény volt, néhány apróság bizonytalanul működött (és valószínű, hogy javulni fog, ha jön hozzá frissítés), de komfortja, megjelenése és hangja miatt jár neki az Ajánlott Vétel cédula. Javasoljuk kipróbálását azoknak, akik sokat utaznak, nem akarnak kábellel bajlódni és moderáltan zajos környezetben is hatékony headset eszközt szeretnének.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.