SoundMAGIC TWS50 True Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

Szabadra hangolva

2020. március 26., csütörtök, 11:10

SoundMAGIC audio fülhallgató Bluetooth TWS TWS fülhallgató SoundMAGIC fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt SoundMAGIC Bluetooth fülhallgató SoundMAGIC fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt

A SoundMAGIC szeret különlegességeket alkalmazni az ún. belépő/közép-kategóriában, amely szemlátomást megállíthatatlanul gyarapodik. Így törvényszerű, hogy ők is elkészítették teljesen vezeték nélküli megoldásukat azoknak, akik 30 000 Ft körüli összegből szeretnék átélni a kábelmentesség szabadságát.

Mit kapunk?

A SoundMAGIC TWS50 Bluetooth 5.0 chippel dolgozó fülhallgató, amely a teljesen vezeték nélküli rendszerek "szokásos" extráit hozza: egymástól függetlenül is használható jobb/bal oldali fülhallgatókat, izzadtsággal és esővel szemben ellenálló IPX7 minősített kialakítást és akár 10 méteres hatókört. Az akkumulátoros üzemidő használattól függően 5-7 óra, a dokkolóval kiegészítve maximum 30 óra, egy másfél órás töltést követően.

SoundMAGIC TWS50 vízálló Bluetooth fülhallgató

Ami hozzáadott extraként említendő (mi legalábbis ebben a kategóriában ezekkel még nem találkoztunk): a fülhallgatók érintéssel vezérelhetők, valamint a dokkoló/bölcső házán zöld színű számjegyek mutatják százalékban az akkumulátor töltöttségi szintjét. Maga a tároló egység formáját tekintve is eltér a szokványostól, enyhén kagylót imitáló, esztétikus külsejével és elforgatható fedelével.

SoundMAGIC TWS50 True Wireless Bluetooth fülhallgató dokkoló kijelző

Küllem

A fülhallgatók és a dokkoló is matt fekete műanyagból készültek. Előbbiek babszem/vízcsepp alakú formájuknak köszönhetően meglepően jól besimulnak a hallójáratba. Mindkét fülhallgatóban állapotjelző LED található, amely kék és/vagy piros fénnyel tájékoztat. Természetesen különböző méretű, hallójáratba illeszkedő szilikonokat is tartalmaz a csomag.

SoundMAGIC TWS50 True Wireless Bluetooth fülhallgató

A tok belsejében lévő aranyozott töltő érintkezőkre mágnesek segítségével "ugrik" rá a fülhallgató. A beépített akkumulátor micro USB kábellel tölthető. Az összkép (a dokkoló picit lötyögő forgó fedele miatt) némileg érzékelteti, hogy nem prémium kategóriás termékkel van dolgunk, de ebben a kategóriában így is megállja helyét.

SoundMAGIC TWS50 True Wireless Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A fülhallgatók komfortja a vártnál egyértelműen jobb. Nem tartalmaznak olyan gumi nyúlványokat, mint amilyenek egyes sportfülhallgatókon találhatóak. Ennek előnye, hogy kevesebb kitüremkedéssel próbál úgymond megkapaszkodni a fülben a TWS50, tehát nem (vagy csak elhanyagolható mértékben) okoz nyomó, feszítő érzést. Esetleges hátránya, hogy intenzívebb testmozgás (pl. futás) közben könnyen kicsúszik a helyéről. Ülőmunka, séta, esetleg jóga közben viszont egész jól megmarad a fülben. A zajszűrő képesség ugyancsak jónak számít. Akik szeretnék a külvilág jelentős részét kizárni aktív zajszűrés nélkül, azoknak már ez a füles is ideális lehet.

SoundMAGIC TWS50 True Wireless Bluetooth fülhallgató

A telefonálás közbeni hangminőség leginkább azt a szintet hozza, amivel a hasonló szintű TWS fülhallgatóknál eddig is találkoztunk. Csendes szituációban gondtalan stabilitással, zajos környezetben erősen hallható környezettel érdemes számolni.

SoundMAGIC TWS50 True Wireless Bluetooth fülhallgató

Az akkumulátoros üzemidő valóban hozza a gyártó által közölt értékeket, azonban a készenléti idő nekünk napi 1-2 óra használat mellett is csak 4-5 naposnak bizonyult. Míg este 98 %-on állt a dokkoló töltöttsége, addigra másnapra már kb. 65 %-ot mutatott zöld kijelzője.

SoundMAGIC TWS50 True Wireless Bluetooth fülhallgató touch

Az érintésre érzékeny felületek türelmet, időt és megszokást igényelnek. A fülhallgató igazítása közben is nagyon könnyen megérinthetők, ami váratlan zenemegállást/elindítást is eredményezhet. Mindkét kapszulára különböző parancsokat programoztak (a jelszint beállítástól a zenei navigációig), ezért aki nem veszi elő azonnal a felhasználói kézikönyvet, annak igencsak nehézkessé válhat azok megismerése.

SoundMAGIC TWS50 True Wireless Bluetooth fülhallgató dokkoló micro USB

Hangminőség

A SoundMAGIC TWS50 első pillanattól fogva a sokak fejébe beégett Bluetooth sztereotípiát (miszerint a Bluetooth-on átjövő jelek "tompán" szólnak) igyekszik megcáfolni. Ugyanis kifejezetten élénk és markáns módon jeleníti meg a magas frekvenciákat. Érezhetően felfokoz sok részletet, amitől karaktere energikus és gazdag érzetűvé válik. Mindez jó olyan szempontból, hogy nem kell magas jelszinten járatni ahhoz, hogy dinamikus hatást adjon. Másfelől közepes vagy magasabb terhelésen a Bluetooth tömörítése hallhatóvá válik és az élénkség inkább élességgé alakul. Ezért olyan számok, amelyek sok magas frekvenciás információt tartalmaznak, a vártnál nagyobb kihívást jelenthetnek a TWS50 számára. Az arany középút lényegében, hogy ha nem hallgatják túl hangosan.

SoundMAGIC TWS50 True Wireless Bluetooth fülhallgató

Egy-két éve még nagyon instabilnak tűnt a TWS fülhallgatók sztereó középpontja. Mostanra úgy tűnik, hogy javult a helyzet. A SoundMAGIC természetesen még nem az a kategória, ahol profi irányítottságról és mozgalmas színpad mélységről számolhatnánk be, de ettől függetlenül a sztereó középvonal, tehát az a mező, ahova a legtöbb hanginformációt irányítja (és amitől az az érzet alakul ki, mintha a fej közepében szólalnának meg a zeneszámok) erősen, határozottan pozícionált.

SoundMAGIC TWS50 True Wireless Bluetooth fülhallgató dokkoló

A TWS50 fő ütőkártyája a magabiztos és vártnál feszesebb, izmosabb basszus. Igen, egy lábdobba vagy nagybőgőbe beletörhet a bicskája (azaz ezeket nem tudja valósághűen megjeleníteni), viszont a toplistás slágerekkel (Dua Lipa, Wolfgang Gartner, Billie Eilish) kellemes, dinamikus élményt nyújt.

SoundMAGIC TWS50 True Wireless Bluetooth fülhallgató

Alternatívák

Ami a SoundMAGIC mellett szól, hogy viszonylag kedvező, kb. 30 000 forintos árával a szokásos belépőszintű TWS fülhallgatót testesíti meg. Ezért cserébe egész jó komfortot és zajszigetelést nyújt. Ugyanebben a kategóriában szóba jöhet még pl. a hasonló kialakítású JBL TUNE 120TWS, nagyjából azonos összegért, azonban a JBL nem elég stabil, még a TWS50-hez képest is túl könnyen kimozdul a helyéről. Szintén hasonló összegbe kerül a JBL TUNE 220TWS, amely az Apple AirPod ergonómiáját utánozza megfizethetőbb kivitelben, cserébe ahhoz hasonlóan egyáltalán nem képes kiszűrni a külső zajokat. Megfontolandó opció a LYPERTEK TEVI, amelyért ugyan 10 000 forinttal többet kell fizetnünk, de egyértelműen nagyságrendileg jobb hangminőséget nyújt úgy, hogy közben még egy kicsit kényelmesebb és stabilabb is, mint a SoundMAGIC.

SoundMAGIC TWS50 True Wireless Bluetooth fülhallgató

Végszó

Egy kb. 30 000 forintba kerülő teljesen vezeték nélküli TWS fülhallgatótól még egyértelmű kompromisszumokat kell bevállalni. Ilyen például a hangminőség, amely jelen esetben erős basszust jelent, amelytől felfelé sok frekvencia erősen digitális érzettel szólal meg. Viszont említendő előny, hogy a SoundMAGIC TWS50 egész kellemes komfortot nyújt. Nem feszíti bántó módon a fület, ezért hosszabb távon sem frusztrál pl. irodai munka vagy visszafogottabb testmozgás közben. Összességében azoknak ajánlott, akik elsősorban nem komplex szimfonikus darabok, hanem inkább könnyűzenei (rap, hip-hop, disco stb.) műfajokhoz és általános multimédiás célokra (pl. videónézéshez és csendes környezetben történő telefonáláshoz) keresnek egy vezeték nélküli szabadságérzetet kínáló fülest, amely az AirPods-hoz képest olcsóbb, stabilabb és jobban kizárja a külső zajokat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.