Sony WH-1000XM3 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Nyert ügy

2019. március 13., szerda, 08:40

Sony audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató Sony fejhallgató fejhallgató teszt Sony fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató

Ahogy mondani szokás: mindenütt jó, de legjobb otthon. A csend és nyugalom szigetén. A gond csak az, hogy a lakás ajtaján kilépve, a zaj máris támad. A külvilág morajlása, a gépjárművek zaja csupa olyan tényező, amelyek nélkül az utazás közbeni zenehallgatás is jobb élménnyé válna. Mindezt bizonyítja a Sony aktív zajszűréses fejhallgatója is. Hangját éppen annyira kedvelni fogják, mint csendjét.

Minden adott a sikerhez

Sok víz lefolyt a Dunán, mióta az Apple több milliárd dollárért felvásárolta a piacvezetők közé törő Beats márkanevet. Azóta a fejhallgatós piac (leg)nagyobb nevei is kihúzták fejüket a homokból, és felmérték az igényeket. Előtérbe került a vezeték nélküliség és az aktív zajszűrés. Ezekkel az extrákkal lehet hatékonyan megcélozni a sokat utazó, repülőgépeket, vonatokat rendszeresen igénybe vevő vásárlóréteg krémjét. Ők ugyanis hasznosan akarják kihasználni idejüket, a zene pedig - legyen szó akár kikapcsolódásról, akár munkáról - szinte csak hozzáad a hangulathoz.

A WH-1000XM3 a Sony válasza napjaink legjobb aktív zajszűréses, vezeték nélküli fejhallgatóira. Több generációváltáson van túl a füles, ezáltal elődjeihez képest valamiben még többet mutat fel. Például a zajszűrést különálló processzor (QN1 HD) végzi. A gyártó szerint személyre szabott, hajzattól és szemüvegtől függő zajszűrést végez az elektronika.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató

Emellett a WH-1000XM3 LDAC kompatibilis, amely a standard Bluetooth-hoz képest kb. háromszoros adatmennyiség átvitelét teszi lehetővé. Azt nem árt tudni, hogy ennek kiaknázására LDAC-képes forráskészülék is kell. Biztonság esetére aptX és aptX HD támogatást is tartalmaz a füles.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató

Mit tartogat még? Beépített akkumulátora (amely USB-C aljzatról tölthető) egy feltöltéssel kb. 30 órányi üzemidőt nyújt. Fizikai nyomógombok helyett a hangszórókamra külső oldalának érintéseivel vezérelhető a zenelejátszás, telefonálás stb. A füleshez iOS/Android mobil alkalmazás is tartozik, mindez komfortos, minimalista dizájnba zárva. Kb. 120 000 Ft-ért rendelhető, így minden tekintetben méltó vetélytársa az ún. prémium, utazós fejhallgató kategória legjobbjainak.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató

Küllem

A Sony láthatóan figyelembe vett minden lehetséges szempontot - a többiek megoldásait, a vásárlói visszajelzéseket, a kategóriával szemben alátámasztott elvárásokat stb. Az eredmény egy letisztult, minimalista, diszkréten elegáns fejhallgató. Mindössze két nyomógombot tartalmaz, amelyek szinte beolvadnak a baloldali kamra szélébe, velük lehet ki- és bekapcsolni a fülest, illetve vezérelni az aktív zajszűrést.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató

A WH-1000MX3 feltűnően könnyű (mindössze 250 gramm), ennek ellenére jó minőségérzetet sugall. A vöröses színű emblémákat leszámítva semmilyen díszítést nem helyeztek el rajta. A diszkréció ezesetben inkább előny, elvégre a felhasználók többsége nem azt akarja úton-útfélen hangsúlyozni, hogy egy több mint százezres fejhallgató csücsül a kobakján.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató tok

Igényes védőtok is része a tartozékoknak, beleértve egy töltésre szolgáló USB-C kábelt, Jack-Jack vezetéket (a nem Bluetooth-os forráskészülékekhez), illetve egy repülős adaptert. A fejhallgató elforgatható és összecsukható, így aránylag nagy mérete ellenére, használaton kívül relatív kevés helyet foglal.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató

Használat közben

Az árért cserébe garantált a prémium érzet. A Sony WH-1000XM3 egyike a legkényelmesebb fejhallgatóknak, amiket eddig kipróbáltunk. Külön pozitívum, hogy rendkívül puha párnái még szemüveggel együtt is hatékonyan eltakarják a fület. Hosszú távú kényelme is kiemelkedő. Kb. háromnegyed órányi használat után enyhe nyomó érzés tapasztalható a fejpánt felől, ám annak előre/hátra mozdításával továbbra is szinte észrevétlen marad a fejhallgató.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató

Az érintésérzékeny felület használata hamar áttanulmányozható. A különböző gesztusokat hatékonyan érzékelte, bár a kezdeti időszakban még hozzá kellett szoknunk, hogy néha óvatlan mozdulatainkra (pl. levétel vagy igazítás közben) is reagált. A Sony Headphones Connect alkalmazást is kipróbáltuk. Lehetőséget nyújtott szoftver frissítésre, a hangszín beállítására és virtuális térhatású módok hozzáadására, valamint automatikus kalibrációra.

Sony WH-1000XM3 App

Telefonálásra is alkalmas a WH-1000XM3, beszélgetőpartnerünk egy alkalommal sem panaszkodott, minden szavunkat értette, még belvárosi körülmények mellett is. Értelemszerűen, ha valaki körülöttünk hangosan beszélt, vagy szirénázó mentő haladt el mellettünk, azt nem tudta a Sony kiiktatni (mint ahogy egy mobiltelefon se tudná). Telefonálás közben a füles beépített mikrofonjai hallhatóvá tették a külvilágot is valamennyire. Ez olyan szempontból előnyösnek bizonyult, hogy ha pl. az irodában valaki fontos dolgot akart mondani, akkor meghallottuk őt telefonálás közben is. Másfelől viszont erős szélben a mikrofon felerősítette a szélzajt, ami beszélgető partnerünknek nem tűnt fel, minket viszont meglehetősen zavart. Szívesen látnánk az applikációban egy olyan menüpontot, amellyel a beépített mikrofon hívás közbeni "környezet-érzékelő" erősségét lehet vezérelni.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató

Ha viszont az aktív zajszűrés zenehallgatás közbeni hatékonyságát vesszük, arra rossz szavunk nem lehet. A WH-1000XM3 képes a zavaró motorbúgást, városi zajt egész kellemes szintűre leszorítani. Az elektronikus zajkioltás kb. egyórás folyamatos használat után picit feszítő érzést okozhat a dobhártyának, de hallgatója válogatja, mennyire érzékeny az ilyesmire. Nekünk abszolút bevált és sokkal kellemesebb élménnyé vált a munkába járás. A beépített akkumulátor üzemideje (kb. 30 óra) és a Bluetooth hatókör (környezettől függően 10-15 méter) is a kategória legjobbjaihoz mérhető.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A fejhallgató 40 mm-es hangszórót tartalmaz, amelyet neodímium mágnes mozgat. Kipróbáltuk vezetékkel hordozható zenejátszóra (AK Jr) és vezeték nélkül, Huawei okostelefonra csatlakoztatva is. Kikapcsolt, tehát passzív, elektronikus rásegítés nélküli állapotban kissé erőtlenné vált a WH-1000XM3 hangja, ezért végül aktív zajszűréssel együtt használtuk legtöbbet. Ha egy standard okostelefont kell összemérni a kábelen kapott hanggal, akkor nem egyértelműen, de a vezeték jobb.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató

De mi a helyzet az LDAC jelátvitellel? Vegyük például a The 52nd Street Blues Project - You Lied c. számát, amelyet elsősorban drágább hifi rendszereken és vezetékes fejhallgatókon szoktunk hallgatni. A WH-1000XM3 meglepően stabil és erőteljes módon jelenítette meg az előadás atmoszféráját. Az ének árnyaltabb, tisztább és közvetlenebb volt a vártnál és egész jól elhelyezkedett a térben. Kis térmélységet is kaptunk, ami ugyancsak váratlan volt egy aktív zajzáras, zárt rendszerű Bluetooth fejhallgatótól. Elismerésünket nem is annyira az ének és a bőgő (utóbbi persze kissé a Sony-féle extra lelkesedéssel jelent meg) váltotta ki, hanem azok a foszlányok, amelyek a közönség irányából érkeztek. Lábdobogás, tapsolás, kiáltozás, ezek természetesnek tűntek, sokkal jobb felbontással, mint amit a hagyományos Bluetooth átviteltől megszoktunk.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató

Az LDAC tehát tényleg alkalmas arra, hogy egész jó térmélységet, felbontást, dinamikát kapjunk. Ha utcai használat során, háttérzenei célra használjuk a fülest, akkor az LDAC okozhat olyan teljesség érzetet, mint a kábel. A közbeavatkozó elektronika nyilván ráteszi minderre kissé digitális érzetét/kézjegyét (a cintányérnál és hasonló, éles részleteknél még egyértelműbben), de valahogy az eredmény mégis laza, zenei, élvezetes. Elkezdtünk LDAC-hívők lenni. Megjegyzés: az LDAC jelátvitelhez FiiO M6 hordozható zenelejátszót használtunk.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató

A Daft Punk - Get Lucky is egyike azoknak a számoknak, amelyek erre a fejhallgatóra íródtak. Combos, testes, erőteljes basszus kísérete a populáris műfajok kedvelőit automatikusan megmosolyogtatja. Az ének picit digitális, de egyébként jól kivehető, nem harsány és nem is nyomja el az ütem. Egy másik trendi darabra (Lorde - Royals) még masszívabb basszust kaptunk. A zajszűrésnek köszönhetően a búgások, morajló részletek még erőteljesebbnek tűntek, hiszen nem (illetve csak alig) befolyásolta őket az utca zaja. Az apró részleteket picit elkente a fejhallgató, de a zene lendületét, hangulatát, fontosabb részleteit hiányérzet nélkül tudta visszaadni, amennyiben nem Spotify volt a forrás, hanem a telefonunkon tárolt zene.

Sony WH-1000XM3 Bluetooth fejhallgató

Végszó

A Sony WH-1000XM3 feladta a leckét riválisainak. Az összképet tekintve egyértelműen a ma kapható legjobb utazós fejhallgatók közé lehet sorolni. Aki sokat ül buszon/metrón/repülőn, annak kincset érhet. Persze nem csak útközben, hanem munkahelyen, irodai környezetben is lehet kamatoztatni tudását. Funkciói komplexebbek az átlagnál, ezért megismerésére érdemes időt és figyelmet szakítani. Az érintésérzékeny felület nekünk eleinte nem igazán tetszett, de egy héttel később már gondtalanul használtuk. A párnák nyáron kissé izzasztóak lehetnek, de ugyanez bármely más zárt rendszerű fejhallgatóra érvényes. Összességében jól átgondolt, célját maradéktalanul betöltő terméket tervezett a Sony, amelyet leendő tulajdonosai méltán fogják elégedettséggel használni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.