Sennheiser MOMENTUM Wireless és MOMENTUM 2.0 fejhallgató teszt

2015. február 20., péntek, 07:40

Sennheiser MOMENTUM audio hifi fejhallgató Sennheiser fejhallgató Sennheiser MOMENTUM fejhallgató teszt mobil fejhallgató MOMENTUM Wireless wireless fejhallgató Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató Sennheiser fejhallgató teszt

Az alábbiakban taglalt fejhallgató az egyik legsokoldalúbb termék, amely valaha elhagyta a német Sennheiser gyártósorait. Tény, hogy megkérik az árát, cserébe a MOMENTUM Wireless egyformán jól teljesít az utcán és otthon is. Hogy mindez hogyan lehetséges, azt kíméletlenül kifejtjük mai tesztünkben!

Sennheiser MOMENTUM Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM Wireless fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 2.0 fejhallgatóSennheiser MOMENTUM 2.0 fejhallgató

Szerencsés módon, Magyarországon elsőként férhettünk hozzá a MOMENTUM Wireless fejhallgatóhoz. A frissen érkezett termékből a fekete színűt láttuk vendégül, melynek fülkamráit szép megjelenésű, kissé matt fényű burok fedi. A termék formavilága szinte semmit sem változott, mindössze néhány csavar és egy csendes mechanizmus alkalmazásával összecsukhatóvá vált. Érdemi újdonság a fülpárnák kialakítása, melyeknek varrata és belseje is jobb minőségű lett.

Sennheiser MOMENTUM Wireless Bluetooth fejhallgatóA korábbi MOMENTUM generáció is nagyon komfortosra sikerült, amihez képest még további előrelépést valósított meg a Sennheiser. A frissített párnák előnyére még visszatérünk. Az igazi újdonságot írásunk címében már elárultuk, hiszen a MOMENTUM Wireless immár némi felár ellenében, vezeték nélkül is használható. Hogy a zsinórmentes működés a lehető legkevésbé rontsa a teljesítményt, a tervezők aptX Bluetooth technológiát alkalmaztak. Mindez kiegészül az "egyérintéses" NFC támogatással, így Android felhasználók számára a megszokottnál is könnyebben történhet a párosítás. Akik továbbra is a kábelre esküsznek, azok számára továbbra is elérhető a hagyományos (természetesen összecsukható és felújított párnákkal rendelkező) MOMENTUM, de mai tesztalanyunkat nem csak zsinórmentessége teszi különlegessé.

Zajtalan zene

A 2015-ös ISE kiállításra repülőgéppel utaztunk, ami jó alkalomnak szolgált a MOMENTUM Wireless kipróbálására. Felszállás után pár percig még "elviseltük" a turbina által keltett monoton dörgést, majd elővettük tesztalanyunkat. Az összecsukható kialakítás először nem tűnt előnyös tulajdonságnak, mivel a kagylók behajtott pozícióban is nagy teret igényelnek. Mégis, aki utazik, és szűk hellyel kell gazdálkodnia, hozzánk hasonlóan örülni fog, amikor a táska tetejébe még pont beférhet a füles.

Sennheiser MOMENTUM Wireless fejhallgató

Az aktív zajzár azon nyomban, drámai módon igazolta hatását. Elfogultság nélkül kijelenthetjük, hogy sokkal kellemesebbé tette utunkat a MOMENTUM Wireless. A gép zaja önmagában harsány és bántó volt, a fejhallgatót felvéve ezt a hangzavart sikerült sokkal elviselhetőbb szintre szorítani. Eddig is teszteltünk aktív zajzáras fejhallgatókat, de először volt lehetőségünk ilyen módon, a terméket eredeti rendeltetésének megfelelően használni. A korábban általunk is tesztelt, hagyományos vezetékes MOMENTUM negatívumai között említettük a gyenge hatékonyságú zajszűrést. A termék effajta gyengeségét a laza szerkezetű, lágy fülpárna okozta, amit ezúttal mélyebb és rugalmasabb anyagú memóriahab betét váltott fel.

Sennheiser MOMENTUM Wireless fejhallgató

Ez a megoldás sokkal jobb, a négy mikrofonnal üzemelő, hibrid NoiseGuard aktív zajszűréssel kiegészülve pedig nagyon meggyőző. A Bluetooth kissé "lesarkította" a zene minőségét, de az eddig megszokottakhoz képest sokkal kevésbé. A tesztfelvételek között szereplő könnyedebb, inkább populáris hangzású muzsikák élvezhetősége nem igazán romlott. A Gorillaz, Chet Faker, Bonobo, Bo Saris és Gramatik jellegű muzsikákat szívesen füleltük a jól megszokott kábel hiányolása nélkül. A fejhallgató beépített, 600 mAh-s akkumulátora elég üzemidőt biztosított a visszaúthoz is. A specifikáció alapján 22 óráig élvezhetjük a Bluetooth és az aktív zajzár előnyeit, lemerülés esetén a moduláris kábel használható, a termék teljes visszatöltése pedig kb. 3 órát vesz igénybe. A MOMENTUM Wireless természetesen mikrofonos headset-ként is funkcionál, a hangerőszabályzó gombocska lenyomásával fogadhatunk beérkező hívásokat anélkül, hogy telefonunkat elővennénk. Tetszett, hogy a termék bizonyos üzemállapotait (ki-bekapcsolás, Bluetooth kapcsolat létrejötte, minimum/maximum hangerőszint elérése, hívás vége, stb.) nem a korábbi tesztalanyoknál megszokott sablonos sípszó, hanem egy kellemes, női hang kommentálta, ami fejhallgatóknál még ritka extrának számít, és látszólagos feleslegessége ellenére nagyon sokat emel a termék exkluzivitásán.

Sennheiser MOMENTUM Wireless fejhallgató

Hangminőség

A MOMENTUM Wireless hangja kicsivel bátrabb és markánsabb volt, mint a legelső Momentum generációé, a felújított fülpárnáknak köszönhetően pedig számottevően több alsó frekvenciás hanginformáció jutott el a dobhártyánkig, így a finomkodó, túlságosan szerény karakter megszűnt. Többet kaptunk vissza a lejátszott zenéből vagy filmből, dinamikusabb és szórakoztatóbb módon. Mivel édes, kellemes és tiszta karaktert nyújtott, a MOMENTUM Wirelesst rengeteg fajta felvétellel jó volt kipróbálni, mindeközben a lágyan cirógató párnák éreztették velünk a termék prémiumkategóriás jellegét. Bluetooth esetén a magas frekvenciák leheletnyit összemosódtak és fakultak, de a basszusok nagy része megmaradt, a sztereó és az énekhang pedig selymesen, tisztán szólt továbbra is. Kábellel összeszedettebb és precízebb hangszínpadban volt részünk, sőt, olyan hifi hangzást értünk el, ami a Sennheiser otthoni audiofil termékeihez közelített. Utóbbi nem csak feltételezés, ugyanis a MOMENTUM Wirelesst (kábellel) összehasonlítottuk a referenciaként használt HD 600-unkkal, és a különbség tisztaság, dinamika terén meglepően csekélynek bizonyult. Így már túlzások nélkül is kijelenthetjük, hogy a MOMENTUM Wireless (kábellel) igazi audiofil hangot produkált. Rendkívüli univerzalitásának köszönhetően otthon hifi célokra, míg utcán kellemetlen külső zajokat kiszűrő, zenei aláfestésre egyaránt használható volt.

Sennheiser MOMENTUM 2.0 fejhallgató

És ha nem kell zajzár...?

A MOMENTUM Wireless személyében adott az a kifinomult megépítettség, hangzás és szolgáltatás, ami végül is indokolttá teszi a magas árat. Ennek ellenére bizonyára lesznek olyanok, akik nem tartják fontosnak a vezeték nélküli használat és az aktív zajelnyomás lehetőségét. Nekik nem árt tudni, hogy a "normál", tehát zajzár nélküli, kábeles verziót MOMENTUM 2.0 néven elérhetik, mely küllem és komfort tekintetében ugyanazt nyújtja, mint a Wireless verzió, lényegesen kedvezőbb áron. Tesztünk során összevetettük a MOMENTUM Wireless-t a MOMENTUM 2.0-val, és vezeték használatával azonos teljesítményt kaptunk. A hibrid NoiseGuard sok esetben behozhatatlan előnyt jelentett a "fapados" MOMENTUM 2.0-ra nézve, így az egyszerűbb verziót szigorúan utcai és otthoni használatra, míg a nagyobb modellt főleg gyakori buszos/repülőgépes utazásokhoz javasoljuk.

Végszó

Az aktív zajzár remekül párosult a vezeték nélküli technológiával, a dizájn és megépítettség pedig nem romlott az eredeti MOMENTUM generáció óta, sőt, csiszolódott. A MOMENTUM Wireless egy ízlésesen megépített, kényelmes és finom hangzású fejhallgató, amit kizárólag azoknak javaslunk, akiknek fontos az anyagminőség, a kényelem, sokat utaznak, néha repülőre is ülnek, és a távolsági buszon szeretnék kizárni a motor monoton brummogását. Kissé drága, cserébe éveken keresztül igazi prémium kényelmet biztosít, amit az átlagos fülesek egyszerűen képtelenek biztosítani. Nekünk nagyon tetszett a MOMENTUM Wireless, lelkifurdalás nélkül ráaggatjuk a "Kiváló Termék cédulát".

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.