Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgató teszt

Miért nem ezzel kezdték?

2020. szeptember 29., kedd, 08:25

Sennheiser audio hifi fülhallgató Bluetooth fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt Sennheiser Bluetooth fülhallgató

A Sennheiser kissé ráérősen, de bíztatóan indult el a TWS kategóriában, mikor bejelentették a MOMENTUM True Wireless fülhallgatót. Magasra tették a mércét, ugyanakkor elkövettek apróbb botlásokat, amelyeket ez a továbbfejlesztett változat hivatott korrigálni.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgató tokSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgató tartozékokSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 AppSennheiser MOMENTUM True Wireless 2 App

Küllem

A dizájn nem változott számottevően, ami nem is baj. Az eredeti Sennheiser MOMENTUM True Wireless formaterve mai napig megállja a helyét. Ami műszaki adatai szerint jelentős fejlődés: az akkumulátor üzemideje 7 órára hízott (10 perces gyorstöltéssel 1,5 órát nyújt), a töltő dokkolóval pedig legfeljebb 28 óra lejátszási idő lehetséges.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgató

A korábbi Bluetooth 5.0 verziót leváltó 5.1 bizonyára szerepet játszik az említett fejlődésben. Emellett már ANC, azaz aktív zajszűrés is része a szolgáltatásoknak, amellyel a külvilág zavaró búgása mérsékelhető. A töltő tok továbbra is USB-C aljzattal készül, a fülhallgatók vezérlése pedig érintéssel lehetséges.

Használat közben

Ciki lenne rossz komfortban részesülni egy kb. 100 000 forintos fülhallgatótól, szerencsére azonban a Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 formatervén érzékelhető a fejlesztők figyelmessége. Noha nem annyira észrevétlen és simulékony, mint mondjuk a Sabbat E12 Ultra, cserébe a vártnál lényegesen jobb stabilitást nyújt. Gumi támaszok, kilógó horgok és karikák nélkül is egész jól "megkapaszkodik" a fülben úgy, hogy 30-50 perc után sem válik frusztrálóvá. Egyórás, evezőgépen történő edzés végére sem bántotta fülünket, igazgatni sem nagyon kellett. Kocogás közben már néha-néha vissza kellett igazítani a fülbe, ezzel együtt laza futásokhoz, egyszerűbb konditermi gyakorlatokhoz nyugodt szívvel lehet ajánlani a Sennheiser TWS fülhallgatóját (kerékpározás, falmászás, egyéb extrém sportok végzéséhez azonban nem).

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgató

A korábbi generációhoz képest javult az érintésérzékeny kezelőszerv reakciója, a hangüzenetek és hangjelzések segítségével gördülékenyebb a felhasználói élmény. A jobb és bal oldali kamra is külön érzékeli a rövidebb-hosszabb érintést, valamint 1-2-3 érintéssel eltérő parancsokat képes fogadni (a szokásos Bluetooth fülhallgatós funkciók mind elérhetők, mint pl. a zenei navigáció, jelszint vezérlés, hívás fogadás stb.). A telefonos applikációban némileg személyre szabható az érintésekhez társuló utasítás, ugyanitt hangszínszabályzás és szoftverfrissítés is megvalósítható. Utóbbihoz kb. 30-40 perc szükséges, amit nem árt észben tartani.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 App

A MOMENTUM True Wireless 2 támogatja a Google Asszisztens és Apple Siri vezérlést is, igaz, Magyarországon ezek használata még nem teljesértékű. Említendő a beépített mikrofon hatékonysága, mérsékelten zajos környezetben (áruház, városi séta, közepesen hangos iroda stb.) is egész jól figyeli a használója beszédét és a másik fél hangját is szépen, testesen, érthetően közli.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

Az első generációhoz képest egyértelműen kissé finomabb és lágyabb karaktert kapott ez a fülhallgató. Lágyabb, nyugodtabb módon jeleníti meg a részleteket, dinamikailag és basszusban sem annyira feszes. Nem audiofil minőségben jeleníti meg a zenét, inkább kerek, józan, pihentető élményre törekszik.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgató tartozékok

A basszus testes, határozott, és ha a műfaj megkívánja (pl. Post Malone - Rockstar feat. 21 Savage), keményebb, masszívan búgó alapok garantáltak. Mindez persze fokozható vagy mérsékelhető a szoftveres EQ használatával. Az énekhang könnyed, kicsit digitális, de TWS viszonylatban az élvezhetőség határán belül marad. A sztereó tér kissé elnagyolt, a színpad megjelenítése tömör és kevésbé tagolt, viszont gyakran érzékelhetők jobbról, balról érkező részletek. A magas frekvenciákon érezni leginkább az elektronika munkáját: egyfelől tetszetős, hogy ezek a részletek mellőzik a harsányságot, másrészről a Bluetooth és az oldalanként dolgozó elektronika visszavesz a magas felbontásból és valóságérzetből.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgató

Mindezzel együtt a MOMENTUM True Wireless 2 hangja a mindennapok során, Spotify lejátszási listák és YouTube videók fogyasztása közben kifogástalan élményt nyújt. A hatékony zajszűrés által sokkal érthetőbbé teszi a beszédet, élvezetesebb a basszus és jobban behatárolhatóak a térbeli részletek. Könnyűzene, funk, hip-hop vagy elektronikus, ezeket képes úgy megjeleníteni, hogy még a bennünk lévő kritikus is abbahagyja a keresgélést, fanyalgást.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgató

A Pendulum - 9 000 Miles (Eelke Kleijn Remix) c. számot hallgatva a jobbról-balra átúszó effekteket lelkesen ábrázolta, az ütemeket a zenétől elvárható keménységgel jelenítette meg. Alapbeállításon, azaz EQ nélkül is magával ragadott minket a zene. Tudtuk, hogy hiányoznak összetevők, hogy itt-ott kicsit beleszépít a Sennheiser az eredeti jelbe, de más az otthoni kozmetika és más az a smink, amit a szakma legjobbjai pakolnak fel.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgató

Megjegyzés: a fenti sorokat egy átlagos középkategóriás (Samsung Galaxy A8) okostelefon használata közben fogalmaztuk meg. Próbaképpen elővettünk egy Astell&Kern SR15 hordozható zenelejátszót is, amely támogatja az aptX HD kodeket. Ezzel sokkal definiáltabb sztereó középpontot nyújtott a Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2! A magashangok továbbra is kissé műanyagosak maradtak, viszont a hangszerek és általában a színpad közepe artikuláltabb, fegyelmezettebb módon jelentek meg. És talán szentségtörésnek tűnik, de így még akusztikus darabokat, jazzt is egész kellemes érzés volt hallgatni. Tehát (persze ezzel nem írunk újat a rutinosabb prémium Bluetooth füles-birtokosonak) nagyon nem mindegy, hogy mi a lejátszó és miféle a jelátvitel!

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 ideális frissítés, vagy ahogy egyes iparágakban nevezik, facelift az első generációhoz képest. Összességében gördülékenyebb felhasználói élményt és kicsivel simulékonyabb, kiegyensúlyozottabb hangzást nyújt jelentősen jobb akkumulátor üzemidővel, miközben elődjéhez viszonyítva nem lett számottevően drágább. A gond csak az, hogy 60-70 000 Ft környékén szorongatná meg igazán a vetélytársait. A jelenlegi kb. 100 000 Ft-os árával azonban kicsit magas lóra ült a MOMENTUM True Wireless 2, olyan összeget kérnek érte, amelyért sokan már (kisebb-nagyobb ráfizetéssel) inkább valamilyen komoly utazós fejhallgatót választanának. Más kérdés, hogy a vezeték nélküli szabadságérzet/hangminőség/extrák hármas halmaz metszéspontját jelenleg ez a fülhallgató közelíti meg a legjobban. Ez az a fajta füles, amely nem okoz problémát a futópadon és az irodában, de séta közben és tömegközlekedésben sem (annyira). Jó munkát végzett a Sennheiser, de a minőséget továbbra is igencsak meg kell fizetni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.