Sennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

Ragaszkodó függetlenség

2017. március 20., hétfő, 23:45

Sennheiser MOMENTUM audio hifi fülhallgató Wireless fülhallgató Bluetooth fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt Sennheiser MOMENTUM fülhallgató Sennheiser fülhallgató teszt Wireless fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt

A korábban általunk is tesztelt MOMENTUM In-Ear mai napig az egyik legjobb hifi fülhallgató, ami elérhető a 30 000 forint alatti kínálatban. Vendégül látttuk nemrégiben debütáló, vezeték nélküli változatát is, róla szól mai cikkünk.

A szabadság ára

Mára minden kategóriában meg tudták oldani a fejhallgatók vezeték nélkülivé alakítását. Ez a fülhallgatók esetében kicsit összetettebb, mivel mindennek kisebb helyen kell elférnie. Másfelől a Bluetooth visszavesz a hangminőségből, bár úgy tűnik, ezt egyre kevésbé tartják szem előtt a vásárlók és a gyártók. A kompromisszum oka a kényelem, ugyanis a mellkas előtt ingázó kábel nélkül egyszerűen könnyebb az élet.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató tokSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató tokSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató tokSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató

A Sennheiser MOMENTUM sorozata erős szereplő az utcai használatra optimalizált középkategóriában. A hallójáratba illeszkedő MOMENTUM In-Ear pozitív nyomot hagyott bennünk, mert ergonómia és hangszórókészlet tekintetében nagyon jól sikerült termék. Kicsit vonakodva értesültünk a vezeték nélküli, azaz Wireless típus érkezéséről. Úgy tűnik, hogy a Sennheiser (és számos más cég) a hangszórók kifinomultságában és az alapvető komfortban hisz, ami érthető is, hiszen használati cikkekről beszélünk, amit egyesek napi szinten, órákon keresztül hordanak, üzemeltetnek.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató

A vezeték nélküli élmény jelen esetben kb. 60 000 forintba, azaz a hagyományos, kábeles kiadás kb. kétszeresébe kerül. Ezért cserébe nem kell ügyelnünk a mellkasunk előtt lógó kábelre, sem a Jack csatlakozó és a telefonunk elhelyezésére, tárolására. Bizonyos környezetekben még érintkeznünk sem kell a mobilunkkal, annak ellenére, hogy a telefonhívások szó szerint nyakunkba hullhatnak. Természetesen ma még nagyon kevés felhasználó engedheti meg magának ezt a fajta kényelmet, mindazonáltal a magas árért cserébe tartogat még nekünk ilyen-olyan extrákat a Sennheiser.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató

Extrák

Fotók alapján azonnal látható, hogy a MOMENTUM In-Ear Wireless ún. nyakpántos kialakítású fejhallgató. Egy nagy, C-alakú idomot kell magunkra akasztanunk, amely a meghajtásért felelős akkumulátort, Bluetooth vevőt és kezelőszerveket foglalja magába. Az említett kialakítás nem annyira újdonság, nagyobb távol-keleti gyártóknál már találkozhattunk hasonló koncepcióval, azonban a megvalósításon érezni a Sennheiser saját, magasabb minőséget megcélzó munkáját is.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató

Utóbbi alatt értendő például, hogy a C-idom nem csak egy mezei, egybefüggő műanyag test. Nyakunkkal érintkező részét bőrsávval vonták be, amely a jobb komfort mellett némi dekorációt is nyújt, piros varratának köszönhetően. A pánt két hosszúkás, sima felületű műanyag hasábban végződik. Utóbbiakból kandikálnak elő a kb. 20 cm hosszú vezetékek, amelyek összekötik az elektronikát a hangszórókamrákkal. Tehát a MOMENTUM In-Ear Wireless nem 100 %-ig vezeték nélküli, de nem kifogásolni, hanem megmutatni szándékozzuk, ezért lássuk, mit tud még!

Sennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató

A szépen kidolgozott műanyag csonkok közül balra kerültek a kezelőszervek, valamint egy körömmel nyitható kisajtó. Utóbbi rejti a beépített, 10 órányi üzemidőt ígérő akkumulátor töltésére szolgáló micro USB aljzatot (az ehhez szükséges kábel is része a csomagnak). A gombok közé illesztették a telefonálásra szolgáló, beépített mikrofont is. Elhelyezése olyan esetben nem túl szerencsés, ha mondjuk télen sállal, vagy galléros kabáttal együtt akarjuk hordani a fülest.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A fentebb említett részletek még kiegészülnek néhány további extrával, amelyek bekapcsolás után derülnek ki. Például a Travel fejhallgatókból ismert női hang ezúttal is része az élménynek, tájékoztat bennünket a Bluetooth kapcsolat állapotáról és egyéb fázisokról. A MOMENTUM In-ear Wireless másik különlegessége, hogy az okostelefonokéhoz hasonló vibrációs motort tartalmaz. Utóbbi hatására különféle rövid rezgésekkel jelez, ha üzenet vagy telefonhívás érkezik, ill. ha ki vagy bekapcsoljuk az eszközt. E funkció hosszú távon praktikus és bizonyos értelemben szórakoztató is, a fejlesztők helyében mi talán egy kicsit gyengédebbre állítottuk volna a rezgés erősségét. Mi iOS mobileszközzel teszteltük a fülhallgatót, melynek kijelzőjén felül, a Bluetooth ikon mellett láthatóvá vált a beépített akkumulátor töltöttsége is, ez szerintünk sok esetben hasznos.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató tok

Komfort szempontjából jónak mondható az In-ear Wireless, bár a szabadságérzetre való törekvés ellenére, nyakpántos kialakítása újfajta kompromisszumokkal szembesített minket. Például intenzív testmozgás, kocogás közben a műanyag végződések határozottan billegni kezdtek, így kicsit nekiütődve a kulcscsontnak. Egyesek lehet, hogy meg tudnak ezzel békélni, egy félórás szigetkör után azonban hamar bosszantóvá válhat a folyamatos kocogás. Ezért mi az eszközt nem definiálnánk sportfülesnek (arra külön termékcsaládot tart a Sennheiser). Ami a hangszórókamrák kialakítását illeti, azokra rossz szavunk nem lehet. Ergonómiájuk azonos a vezetékes MOMENTUM fülhallgatóéval, fogásuk könnyű, és szépen a hallójáratban maradnak. A többfajta méretben mellékelt szilikon harangok nem okoztak nyomó, feszítő érzetet, és nem akartak minduntalan kicsusszanni (amennyiben csak sétálva és nem sprintelve használtuk). A nyakpántnak köszönhetően az összekötő kábelek lazák tudtak maradni, így nem éreztük, hogy bármi húzná a kamrákat (a vezetékes kiadás esetén a vastag kábel saját tömege picit érezhető volt).

Sennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató tok

Ami a telefonos funkciókat illeti, azok - ahogy a gyártótól megszoktuk - kifogástalanok voltak. Tisztán értettük beszélgető partnerünket és ő is minket. A bejövő, szó szerint nyakunkba hulló hívások, üzenetek esetén váratlanul rezgő pánt az első napokban meglepettséget, égbe szökkenő pulzust váltott ki szerkesztőinkből, de néhány nap elteltével hozzá lehetett szokni.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

Ismerve vezetékes testvérét, pozitívumként tapasztaltuk, hogy karakterben egész ügyesen megőrizte annak fő motívumait a Wireless. A Bluetooth beiktatása némileg megváltoztatta a frekvenciaspektrumot, a basszusok és a magas frekvenciák egyaránt szigorúbbak és markánsabbak lettek, mint a kábeles kiadás esetében. Ettől függetlenül (vezeték nélküli viszonylatban) jó felbontást kaptunk olyan tisztaságérzettel, ami akusztikus felvételekkel is pozitívan mutatkozott meg.

Basszusok terén tehát nem volt szűkmarkú, amitől hangja kicsit erős, ill. vastag lett, de a mély búgások, ütemek nem telepedtek rá a felsőbb frekvenciákra. A középfrekvenciák könnyeden, kissé egykedvűen ékelődtek be a kiélezett, Bluetooth-os viszonylatban meglepően élénk magashangok alá. Nagy terhelésen kicsit túllelkesülté, élessé vált. Utóbbi miatt az In-ear Wireless nem tipikusan olyan füles, amit tetszés szerint, bármilyen jelszinten ildomos hajtani, leginkább 50 % terhelésen és attól lejjebb nyújtott élvezhető, kiegyensúlyozott produkciót. Hozzátesszük, hogy telefonunk csuszkáját félig feltolva már bőséges, a külvilágot teljességgel kizáró hangerőt kaptunk, tehát senki ne becsülje alá azt a bizonyos 50 %-ot!

Kedvenc elektronikus előadóink (pl. Gramatik, Deadmau5, Trentemoller) hallgatásakor kicsit a már korábban tesztelt, CX 3.00/CX 5.00 fülesek karaktere jutott eszünkbe. Utóbbiak kifinomultság és sztereó ábrázolás tekintetében kicsit alulmúlják a jellegzetes, légies MOMENTUM stílust, dinamikában viszont erőteljesebbek. Hangszereket tartalmazó számoknál is el tudtunk merülni a már jól ismert dallamokban, azzal a feltétellel, hogy nem emeltük 40 % fölé a jelszintet. Ha mégis feljebb merészkedtünk, ott egyértelműen hallani lehetett a Bluetooth általi, enyhe tömörítést. Mindezzel együtt, vezeték nélküli létére felülmúlta várakozásunkat az In-ear Wireless.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear Wireless Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Sennheiser elegánsan oldotta meg a kábelt mellőző, viszont hallójáratba illeszkedő kialakítást, ezzel belépve egy számára új területre. Mégis igazságtalan lenne egyértelműen jobbnak titulálni a vezetékes megoldásokhoz képest. Komfort és közérzet szempontjából egyértelmű pozitívumokat mutat fel, ám a nyakpánt másfajta kompromisszumokra mutat rá. A technika megszállottjai, akik szeretik intelligens és futurisztikus holmival körülvenni magukat, bizonyára hódolói az ilyen eszközöknek. Ajánlani azoknak tudnánk a MOMENTUM In-ear Wireless-t, akik nem veszik zokon a vezeték nélküliség komoly felárát és nem tudnak megbékélni a fejhallgatókkal, hanem kimondottan kompakt, hallójáratba illeszkedő megoldást keresnek üzleti mindennapjaikhoz. Máskülönben a vezeték nélküli kiadás rámutatott az eredeti, hagyományos verzió nagyszerű akusztikai adottságaira, ezért akik meg tudnak békélni a kábellel, azoknak erősen ajánlott a kábeles MOMENTUM In-ear fülhallgató tesztjének elolvasása is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.