Sennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgató teszt

A mobil hifi erőre kap

2014. december 22., hétfő, 05:55

Sennheiser audio hifi fejhallgató fülhallgató MOMENTUM Sennheiser MOMENTUM Sennheiser fülhallgató MOMENTUM fülhallgató hifi fülhallgató fülhallgató teszt hifi fülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt MOMENTUM In-Ear

Az utcai felhasználásra szánt fülhallgatók rengeteget fejlődtek az utóbbi években. A Sennheiser termékein is folyamatos előrelépések tapasztalhatóak, ráadásul a gyártó kínálata is rendkívül dinamikusan bővül. Nemrégiben a sikeresen debütált MOMENTUM termékcsalád kapott egy tagot, mely nagyobb testvéreivel ellentétben már nem fejhallgató, hanem fülhallgató, ezáltal mérete és ára is kisebb. És a hangja? Cikkünkből minden kiderül!

Sennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgató védőtokjábanSennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgató dobozaSennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgatóSennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgató

Ó MOMENTUM, miért vagy te MOMENTUM?

Nagyjából két évvel ezelőtt, őrült szökőár módjára árasztották el a világot az úgynevezett prémiumkategóriás fejhallgatók. Azóta annyi változás történt, hogy még többet gyártanak belőlük. Persze a luxusszínvonalú, utcai felhasználásra optimalizált fülesek születése más folyamatot kezdeményezett; az általuk képviselt minőségi körítést a megfizethetőbb szegmensbe, gyűjtőnéven középkategóriába is át kellett ültetni. Erre tökéletes példa a Sennheiser MOMENTUM termékcsaládja. Hogyan is történt? Először a legelső, nagy MOMENTUM látott napvilágot, egyértelmű küldetéssel: hogy legyen a Sennheisernek olyan terméke, ami a mindenki által becélzott, 300 eurós árkategóriában a megszokottnál többet nyújt, hangban és kivitelben is. A recept bevált, mivel pl. a műanyag Beats fülesekkel ellentétben a valódi báránybőr és rozsdamentes acél kombinációval kreált MOMENTUM sokkal több exkluzivitást, és ami fontosabb, profibb hangot nyújtott. De lépjünk tovább, mert mai írásunk másik termékről szól...

A MOMENTUM jelentős összegbe került, ezért elkészítették a 30 %-kal olcsóbb, és nem fül köré, hanem fülre fekvő kialakítású MOMENTUM On-Ear-t. A siker azt diktálta, hogy a Sennheiser tegyen még egy lépést, és tett is, a jellegzetes formavilágra alapozva létrehozták az In-Ear fülhallgatót, mai cikkünk főszereplőjét. Az In-Ear nem tartalmaz se fémet, se bőrt, cserébe a nagy MOMENTUM harmadába kerül, mégis, a cég állítása szerint, hasonlóan remek hangzásban lehet részünk.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgató

A dizájnról

A MOMENTUM In-Ear hallójáratba illeszkedő rendszerű, tehát a külvilág zaját szinte tökéletesen kizárja. A termék egyelőre csak fekete-piros színekben lesz kapható, ami a nagyobb szériák választékát figyelembe véve, remélhetőleg valamikor bővülni fog. Háromféle méretű, félig átlátszó, szokatlanul lágy szilikon gyűrű párt kapunk alapkiszerelésben. A megfelelő darab kiválasztása után elég, ha egy könnyed ujjmozdulattal, finoman betoljuk a fülünkbe, és elvileg bent is marad. Ha a szükségesnél kisebb szilikont választottunk, attól a komfort még ugyanúgy jónak érződik, viszont megeshet, hogy séta közben kicsusszan hallószervünkből.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgató

A termék zsinórja enyhén lapos profilban készült, de nem gumírozott, ennél fogva a megszokottnál kicsivel merevebb szerkezetű. Kicsivel a mellkasunk alatt Y alakban összeér a jobb- és baloldali vezeték, a toldásig félig piros, félig fekete vezeték húzódik. A toldóelem tetejéről elválasztható egy kis műanyag rész, melyet az állunkig felcsúsztathatunk, a két oldal összehúzásához. Az L alakú csatlakozófej hárompólusú, aranyozott 3,5 mm-es Jack dugóban végződik. Az In-Ear jobboldali vezetékére integráltak egy mikrofonos hangerőszabályzó modult, melyet nem csak iOS, hanem számos egyéb Android rendszerű okostelefonnal vagy tablettel is használhatunk, nem csak telefonálásra, hanem Skype beszélgetésekhez is. További extra az alaptartozék védőtok, ami tulajdonképpen kifogástalan minőségű, cipzárasan nyílik, és szellősen elfér benne a termék.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgató védőtokjában

A hangszórókamrák kialakítása kifejezetten szép, egyben kissé futurisztikus. Ha a díszítésektől eltekintünk, felülnézetben egyértelműen látszik, hogy a MOMENTUM In-Ear formája a gyártó jelenlegi csúcsmodelljének, az IE 800-nak alapjaira épül. A bumerángszerűen meghajlított készülékház jobb ergonómiát és stabilitást nyújt, mint a hagyományos, egyenes szerkezetű fülhallgatóké. Az enyhén csillogó felület és a hozzá társuló, sötétvörös metál színárnyalat a csúcsosodó kapszula miatt görbén töri meg a fényt, ettől még érdekesebb a megjelenés. A kamra egy látszólag túlméretezett, lapos korongocskába torkollik. Utóbbi nagyon jó fogást biztosít a fülesnek, sokkal könnyebb kézbe venni, mint pl. a kisebb, CX szériás modelleknél. Komfort és zajzár tekintetében egyaránt pozitív tapasztalataink voltak. A MOMENTUM In-Ear az egyik legkényelmesebb fülhallgató, amit eddig kipróbáltunk. Ez főleg a szilikon minőségének és a készülékház ergonómiájának köszönhető. Mindazonáltal megjegyezzük, hogy a kábelzörgés jellegzetes problémája ezúttal is érzékelhető volt, emiatt érdemes a zsinórt a ruhánk alá fűzni, vagy felcsíptetni, hogy a verődő vezeték ne rontson bele a zenébe.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgató

Hangminőség

A MOMENTUM In-Ear hangját ezúttal sikerült telibe találnia a Sennheiser mérnökeinek, olyannyira, hogy számunkra még írni is élvezet róla (és bármilyen furcsának tűnik, ez a hó végi hajtást figyelembe véve nagy szó). Az olcsó fülhallgatók egysíkú, ömlengő, tömény hangja az, amit egy kifinomult hallású felhasználó nélkülözni szeretne. Az In-Ear frissen kicsomagolva és bedugva, az első zeneszám első negyedében közölte velünk: "Nyugi, én nem olyan vagyok".

Tesztalanyunk az olcsó fülhallgatók karakterisztikai hiányosságait teljes mértékben nélkülözte, amiért nemhogy elfogadtuk a 30000 Ft-os árcédulát, hanem hirtelenjében kevésnek is találtuk. Korábban írtunk a Sennheiser (első sorban profiknak szánt) IE 60 és IE 80 fülhallgatóiról, és az a helyzet, hogy az In-Ear nem sokkal marad el tőlük. Először is, tisztasággal szólaltatta meg a zenét. A részletek elhatárolódtak egymástól, árnyaltan jelentek meg. Másodszor, mindenből kaptunk egy jóleső mennyiséget: basszusból, közép, és magas frekvenciákból is, mindet a jó ízlés határain belül kibontakoztatva.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgató

A MOMENTUM In-Ear karakterét könnyű lenne meghatározni, ha minden zenére ugyanúgy reagálna. A gyakorlat azonban más mutatott. Sokkal inkább úgy tűnt, hogy inkább maga a zene reagál a fülhallgatónkra. A magas frekvenciákban leheletnyi fémességet hallottunk, amitől a rézfúvós hangszerek zavarba ejtően hitelesen és élethűen jelentek meg, olyannyira, hogy Ibrahim Maalouf ? Diagnostic c. albumát háromszor egymás után végighallgattuk a teszteléshez használt, FiiO X1 lejátszóról. Apropó, a referenciának használt iPhone 3GS-t egy darabig a fiókba tettük, mivel tesztalanyunk határozottan reagált, ha a megszokottnál kicsivel jobb D/A konverterről kapott jelet. Így a FiiO X1 után kíváncsiságból a Beyerdynamic A 200 p DAC-ra is rákötöttük, mely már túlzás nélkül audiofil dinamizmust csempészett még a Thievery Corporation-hoz hasonló, nyugodtabb zenékbe is.

Minden zenénél kicsit más és más íze lett a hangoknak. Az In-Ear alapvető karakterisztikai adottságai 50-70 %-ban megmaradtak, de minden mást átengedett a felvételnek, hogy a hangszerek, az ének, a lábdob jobban domináljon. És elektronikus zenénél, vagy keményebb, rockosabb műfajoknál sem éreztük kevésnek, amit kaptunk. A realitás határain icipicit túlléptek a basszusok, de nem pufogást, csak némi plusz drámát adtak ettől a felvételeknek. Így aki a dühöngő mélyekhez szokott hozzá, még bőven "el fogja viselni", amit az In-Ear nyújt, mivel a dinamikus műfajok (Trance, Hip-hop, Electro, Dubstep, stb.) erejét nem veszi el úgy, mint a naturalista high end fülhallgatók. Közben mégis van némi mélységérzet, pl. az idei Gramatik albumot (ami önmagában a digitális zene svédasztalának is tekinthető) végighallgatva előfordult, hogy tömegközlekedésben a fejünket forgattuk, mert azt hittük, hogy mögöttünk csattant valami.

Sennheiser MOMENTUM In-Ear fülhallgató

Végszó

A MOMENTUM In-Ear túlzás nélkül az egyik legjobb ár/érték arányú fülhallgató, amit eddig kipróbáltuk. Valamit képvisel, és zenét ad, miközben használaton kívül gyakorlatilag semmi helyet nem foglal. Azoknak ajánljuk, akik szeretnek zenét hallgatni, bármilyen zenét. Nem figyelni, szerkeszteni, elemezni: egyszerűen csak hallgatni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.