Sennheiser MOMENTUM felsőkategóriás mobil fejhallgató teszt

A ritka pillanatok egyike

2012. október 24., szerda, 14:20

Sennheiser MOMENTUM audio hifi fejhallgató Sennheiser fejhallgató Sennheiser MOMENTUM fejhallgató teszt mobil fejhallgató Sennheiser fejhallgató teszt

A Sennheiser fejhallgatói mindig messziről is könnyen felismerhetőek voltak. Fülkagylóiknak rombusz-szerű formáját egyesek imádják, mások ócsárolják, a lényeg, hogy jellegzetesek. A belépőszintű HD 429 és a csúcskategóriás HD 800 közt is találunk vizuális párhuzamot, noha teljesítményük nem összevethető. Egy sportkocsi lökhárítójáról is messziről meg tudjuk állapítani az adott jármű típusát. Miért is említjük ezt? Nos, jelenlegi tesztalanyunk, a MOMENTUM, nem a megszokott recept alapján készült, külseje egyáltalán nem Sennheiser-szerű. Tervezői úgy döntöttek, más megközelítésből rugaszkodnak neki a prémiumkategóriának. És jól tették!

Sennheiser Momentum prémium utcai fejhallgatóSennheiser Momentum prémium utcai fejhallgatóSennheiser Momentum prémium utcai fejhallgatóSennheiser Momentum prémium utcai fejhallgató bőr fülpárnáiSennheiser Momentum prémium utcai fejhallgatóSennheiser Momentum prémium utcai fejhallgató vezérlő és mikrofonSennheiser Momentum prémium utcai fejhallgató forgatható Jack csatlakozóSennheiser Momentum prémium utcai fejhallgató Jack átalakítóSennheiser Momentum prémium utcai fejhallgatóSennheiser Momentum prémium utcai fejhallgató dobozSennheiser Momentum prémium utcai fejhallgató dobozSennheiser Momentum prémium utcai fejhallgató nyitott doboz

E rohanó világban sok felhasználónak nincs ideje, hogy leüljön otthon zenét hallgatni. A zenerajongók zöme ad a minőségre, de minek, ha csinos hifijét évente maximum kétszer kapcsolja be? Az érintett gyártók fel is kapták fejüket e tény hallatán, ki előbb, ki később, s ellepték a piacot kimondottan utazóknak szánt megoldásokkal. Ha körültekintünk a mobil fejhallgatók közt, láthatjuk is az évek alatt bekövetkezett, rohamos fejlődést. Természetesen a vérbeli fejhallgató szakértő Sennheiser is már előrukkolt különféle termékekkel. Legújabb jövevénye, a Sennheiser MOMENTUM azonban valami egészen más. A MOMENTUM egyszerű, és gyönyörű.

Fejhallgató, tisztán, nem keverve

Mikor először láttuk, azt hittük, csak fejhallgató tanulmány. A "túl szép, hogy igaz legyen" érzés akkor szűnt meg, mikor az itthoni disztribútor átnyújtotta tesztelésre a nagyon is létező, nagyon is forgalomba kerülő MOMENTUM első Magyarországra érkezett változatát. Elfogultság nélkül állítjuk, hogy a termék anyagminősége egyszerűen pazar. Formáival olyan érzést ad, mintha nem "egy" fejhallgatót, hanem alles zusammen "A" fejhallgatót látnánk. A már-már unalmasnak nevezhető Sennheiser ismertetőjegyek leszűkültek egyetlen apró márkajelzésre, mely a füles két oldalán megcsillan. A MOMENTUM stílusa a régi szép időket élénkíti fel: mélybarna színárnyalata és a pántra erősített kamrák jó néhány évtizedes visszatekintést sugallnak. Valahogy a tervezők mégis meg tudták tartani az egyensúlyt, és a retró effektust megfűszerezték trendi motívumokkal. Mielőtt agyondicsérnénk a MOMENTUM-ot, ideje rátérni, mit is kapunk a pénzünkért!

Sennheiser Momentum prémium utcai fejhallgató

A csomag tartalma

Igényes dobozkáját felnyitva újabb akadályba ütközünk, mielőtt megkaparintanánk a fejhallgatót: ki kell nyitnunk védőtokját is. A termékhez hasonlóan barna színű táska, ahogy elvárható, defenzív darab. Akár méteres magasságból is leejthetjük, merev szerkezete miatt biztos, hogy megvédi tartalmát - azért autóval ne hajtsunk át rajta. A batyu duplaoldalú cipzárral csukódik, belsejében a MOMENTUM diszkréten, lötyögés-mentesen nyugszik, egy tépőzáras fedelű rekesz mögül tartozékai is előkerülnek. Zsinórja szerencsére cserélhető, a csomagban két típust kapunk, egy normál és egy iPod/iPhone kompatibilis, mikrofonos headset-tel felszerelt változatot. Külön pozitívum a fejhallgatóba csatlakozó részen lévő bajonettzár. Ennek köszönhetően kisebb esélyünk van arra, hogy fülesünk bármilyen véletlen folytán elváljon madzagjáról. Egyébként a kábelek kivitelezésére sem lehet panasz, nem túl vastagok és kellően rugalmasak, gumírozott kivitelüknek köszönhetően fagy hatására sem merevednek meg. A rájuk forrasztott csatlakozóvég nem aranyozott, viszont a fej burkolata, hasonlóan a pánthoz, rozsdamentes acélból készült és szükség esetén behajlíthatjuk 90 fokban - ezt a praktikus megoldást többször alkalmazhatnák. Ha MP3 lejátszónknál komolyabb hifi berendezés van a közelben, használhatjuk a szintén alaptartozék, 6,3-as Jack átalakítót. Egyébként a MOMENTUM meghálálja, ha erősebb vassal táplálják, de erre még visszatérünk.

Sennheiser Momentum prémium utcai fejhallgató forgatható Jack csatlakozó

Bőr a fémvázon

Félreértés ne essék, a német cég szüleményének nincs köze a Terminátorhoz, habár mindkettő tartalmaz némi acélt. Viszont tény, hogy tesztalanyunk egyes elemei, konkrétan a fülpárnák és a fejpánt, valódi báránybőrből készültek (a tervezők előszeretettel használt anyaga a golfiparban is). A hangszórókat rejtő, memóriaszivaccsal bélelt rész teljesen körbeöleli hallószervünket, érintése kellemes. A párnák legbelső éle, ami a lapátfüleket jó eséllyel megcirógatja, nem bőrből, hanem lágy textilből készült, így nincs különösebb frusztráció.

Sennheiser Momentum prémium utcai fejhallgató

Megpróbáltuk lemérni, mennyi idő után válik kényelmetlenné a MOMENTUM viselése, aztán 2 óra után meguntuk a kísérletezést. Szóval a termék konstrukciója példaértékű, komfortérzete szintén kimagasló. A fémpántok és bőrpárnák nem csak esztétikailag jelentenek előnyt, a terméket viselve sose hallani annak saját zajait, mivel nincsenek. Akárhogy rázzuk fejünket, meg se rezzen a MOMENTUM karosszériája. Eközben csak egy lágy érintést érzünk fülünk körül, finom támasszal a fejünk tetején. Ez mind szép és jó, azonban még egy kritikus tényezőt figyelembe kell venni: a hangminőséget!

Sennheiser Momentum prémium utcai fejhallgató bőr fülpárnái

A MOMENTUM hangja

Tesztalanyunkat csendes, nyugodt és zajos, külvilági környezetben is sikerült különféle próbáknak alávetni. A rendelkezésre álló időt kihasználva több napig foglalkoztunk vele, használaton kívül is zenével hajtva, hogy alaposan bejáratódjon. Igazából a MOMENTUM hangja nem sokat változott. Az biztos, hogy a Sennheiser mérnökei ezúttal is remek munkát végeztek, a MOMENTUM hangja pontos, kimért, ugyanakkor szórakoztató és dinamikus. Van benne élet, még akkor is, ha csak 30%-ot mutat az iPhone hangerő sávja (tesztelésre egy 3GS készüléket és a Furutech Cruise fejhallgató erősítőjét alkalmaztuk). Magas frekvenciái szépen definiáltak, érezhetően feltárja kedvenc zenéink alapvető részleteit. A középtartomány szintén életszerű, ugyanúgy kellemes és kiegyenlített, mint az alsó frekvenciák. Persze felesleges számokat és tartományokat vesézni, mivel prémiumkategóriáról beszélünk, itt egyértelműen többről van szó, minthogy le kelljen állnunk hiányosságokra vadászni. Például, a Röyksopp - Happy Up Here c. számát hallgatva olyan érzésünk támad, mintha pont nekünk játszanának, főleg, ha közben sétálunk is. Az utcán haladva könnyen úgy érezheti a MOMENTUM hallgatója, hogy ami körülötte történik, csupán vizuális aláfestés az éppen felcsendülő zenéhez. Mi legalábbis így éreztük a Happy Up Here, és még sok darab esetében. A WestEnd bevásárlóközpontban Cassandra Wilson - Red Guitar c. száma következett. Ez trükkös próba volt: az akusztikus daraboknál könnyen elveszhetnek részletek, ha a minket körülvevő világ hangosabb. A MOMENTUM körénk építi Cassandrát komplett zenésztársulatával, és beborít nem létező, hangszigetelt panelekkel. Akárhogy sietünk, a cinek, a bőgő és a gitár makacsul követ minket, a körülöttünk masírozó embertömegből pedig csak tompa morajlást érzékelni. Eddig akár tökéletesnek is titulálhatnánk a Sennheiser üdvöskéjét. Rövid időn belül azonban felszínre került a MOMENTUM egyetlen gyenge pontja: passzív szigetelése jó hatásfokkal enyhíti a külső világ hangjait, de forgalmas körutakkal, dübörgő metróval és a távolsági buszon vagy vonaton fellépő, intenzív morajláson nem tud uralkodni. Ilyenkor a zenében előfordulhat némi basszuscsökkenés. Ettől függetlenül a végeredmény egy kitűnő fejhallgató.

Végítélet

A Sennheiser MOMENTUM tipikusan olyan termék, amely már ránézésre is mindenkiből azonnali véleményt vált ki. Egy ilyen fülessel megjelenni az utcán részben polgárpukkasztó, részben zeneimádatunkat kifejező cselekménynek számít. Ami külsejét illeti, jópofa reneszánsza a kezdeti stádiumban, évtizedekkel ezelőtt gyártott fejhallgatóknak, és valóban nagyon kényelmes. Hangzása szintén remek, és végre nem éreztük a márka utazós modelljeire jellemző, csalóka mélyhang-telítettséget. Afféle átmenetet képez a Sennheiser otthoni hifi- és utazós fejhallgatói közt. Ahhoz képest, hogy zárt kialakítású, nem zavaró a hangok közelsége - persze a high-end modellekre jellemző nyitottságért többet kell fizetni. A lényeg, hogy a Momentum meglepően természetes karaktert produkál, iPod/iPhone készülékekről is meggyőző, de valójában jóval többre képes. Ahhoz, hogy felbontása, dinamizmusa és térábrázolása a lehető legjobban jelenjen meg, komolyabb vasra lesz szükség. A MOMENTUM nem egy filléres jószág, a luxusnak sajnos ára van. Ráadásul az erős, külvilági hanghatások nem mindig hagyják legjobb tudása szerint kibontakozni. Viszont mikor hazaérünk, rákötjük erősítőnkre, előbújik a báránybőrbe bújt farkas. Akkor csak otthon lehet használni a MOMENTUM-ot? Nem, habár visszafogottan, de városok forgalmas utcáin is elszórakoztat. Pazarul sikerült, kiváló minőségű zenét biztosító eszköz a Sennheiser MOMENTUM, nevéhez illően, megpróbálja kiemelni szürke hétköznapjaink jelentéktelennek tűnő pillanatait. Elsősorban saját bájával. Hosszú távon jó útitárs, ha elfogadjuk hiányosságát, egyike a legjobbaknak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.