Sennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgató teszt

2020. április 14., kedd, 11:40

Sennheiser audio hifi fejhallgató Bluetooth hifi fejhallgató Bluetooth fejhallgató Sennheiser fejhallgató fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt Sennheiser fejhallgató teszt Sennheiser Bluetooth fejhallgató

Itt a tavasz, így a természet megújulása mellett frissült a Sennheiser középkategóriás Bluetooth fejhallgató családja, így a HD 350BT és a HD 450BT. Kíváncsiak voltunk, mit nyújt a Sennheiser a pozíciójához képest relatíve kedvező áron.

Sennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóSennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóSennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóSennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóSennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóSennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóSennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóSennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóSennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóSennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóSennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóSennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgatóSennheiser HD 350BT App

Küllem

Kíváncsiságunkat kielégítendő, először az "egyszerűbb" modellt, a Sennheiser HD 350BT-t próbáltuk ki. Kézbe véve egyértelmű, hogy a változás az előd HD 4.40 BT-hez képest nem kívül keresendő.

Sennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgató

Az unalomig leegyszerűsített formavilág és az olcsó hatást keltő, matt fekete műanyag váz szinte megegyezik az elődével. Igaz, jól kell ismernie a Sennheisert és a típuscsaládot annak, aki az utcán ránézésre megmondja, hogy melyik típusú fejhallgatót látja. Na de nézzük mi is változott a belső tartalmat illetően! A lényegi módosítás magát a vezeték nélküli technológiát érinti. Immáron a Bluetooth verzió 5.0 és a kodekek is változtak: SBC, AAC, aptX, aptX LL. Az alacsony késleltetésű (Low Latency) aptX azoknak lehet fontos, akik videó vagy TV nézéshez használják a fejhallgatót. Nőtt az akkumulátor és ezzel együtt az üzemidő, 30 óra zenehallgatást ígér a gyártó. Új, USB-C töltőaljzatot kapott a HD 350BT. Ami viszont hiányzik, az az NFC gyors kapcsolódás lehetősége. Van telefonos applikáció és hangasszisztens támogatás is.

Sennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgató

A jobb oldali kagylón helyezkednek el a kezelőszervek, a multifunkciós gomb a be- és kikapcsoláshoz és 4 másodpercig nyomva tartva a párosításhoz. Egy billenő hangerő gomb és egy háromállású rugós gomb a számok léptetéséhez (húzva visszalép, tolva előre lép a számok között, nyugalmi állapotban középen van). Szerencsésebb lett volna, ha így működne a hangerő szabályozás is. Legvégül egy külön gomb a telefonon található hangasszisztens aktiválására. Szintén itt található a MEMS mikrofon és az USB-C hálózati töltő aljzat. A csomag tartalma egyszerű, a fejhallgatón kívül kapunk egy töltőkábelt és pár papírt.

Sennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgató

Használat közben

A fejhallgató üzembehelyezése a szokott módon, a multifunkciós gomb segítségével egyszerű, gyors párosodás és stabil kapcsolat jellemzi. Viselése kényelmes, nyomáspontja nem zavaró, akár több órán keresztül sem fárasztja el a füleket. Ami negatívumot tapasztaltunk, az az egyszerű szintetikus fülpárnák elég gyors beizzadása. Ettől eltekintve a zajelnyomás megfelelő, vonaton, utcán nem zavaró a külső zaj, metrón pedig semmilyen fejhallgatóval sem ideális a zenehallgatás. A Bluetooth 5 kapcsolat kevésbé érzékeny a külső zavarokra, szakadozást, jelvesztést a használat során nem tapasztaltunk. A Sennheiser Smart Control applikációval kedvünkre állíthatjuk a hangzást, testreszabhatjuk a fejhallgatónkat vagy esetleg frissíthetjük annak szoftverét.

Mindennapos ingázás során használva az általunk mért üzemidő megfelel a gyári paramétereknek.

Sennheiser HD 350BT App

Hangminőség

A Sennheiser HD 350BT-t alapos bejáratás után Samsung Galaxy Note mobiltelefonnal használtuk ingázáshoz, irodai és otthoni zenehallgatáshoz.

A tesztelésekor vegyesen hallgattunk hangszeres, elektronikus és énekcentrikus albumokat, többek között:

Patricia Barber - Nightclub album 2004 FLAC

Yello - Toy album 2016 TIDAL Master

Norah Jones - Come Away With Me 2002 TIDAL

A meghallgatásnál aptX kodeket használtunk.

Elsősorban a fejhallgató Bluetooth képességeire koncentráltunk a mindennapos használat során.

Sennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgató

Patricia Barber hallgatása közben hiányérzetünk támadt a dinamikát illetően. Bár szépen ábrázolt volt a tér, kiegyensúlyozott a közép- és a magastartomány, de hiányzott a basszus energikussága.

Talán a Yello zenéje jobban passzolt a fejhallgató karakteréhez, de itt is ugyanaz volt tapasztalható. Sok apró részlet, kellemes középtartomány, de kevés basszus és itt tetten érhető még a hangerő jellegzetessége - ugyanis nem volt elég belőle.

Sennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgató

Norah Jones - Come Away With Me albuma hozta a legjobb eredményt, a női énekhang az, ami a legjobban fekszik a HD 350BT-nek. Kellemes előadásmód, nyugodt, részletező megszólalás jellemezte. Szépen artikulált énekhang, az apró részletek pontos, torzításmentes megjelenítése már-már a magasabb kategóriás Sennheiserek világát idézte.

Sennheiser HD 350BT Bluetooth fejhallgató

Végszó

A teszt végére eléggé vegyes eredményre jutottunk. Szükségesnek éreztük a műszaki - ezen belül a vezeték nélküli - tartalom frissítését, hisz itt a Bluetooth 5 verzió a nagyobb adatmennyiséggel és a kisebb fogyasztással. Szükséges az USB-C aljzat és kinek-kinek ízlés szerint a hangasszisztens megléte. Amiben nem láttunk fejlődést, az a minimálisra csupaszított dizájn és a jellegtelen, matt fekete külső. Igaz, ez a legolcsóbb modell a családban, de előre tekintve a nagyobbak is ugyanígy néznek ki. A hangzás egyszerű, néha dinamika hiányban szenvedő, ami a Sennheiserre kevésbé jellemző. A használat során néha bizony elfogyott a hangerő, pláne zajos környezetben. Erősen hiányoltuk a csomagból a hordtáskát, mivel a matt fekete, teljesen műanyag váz könnyen sérül táskában vagy hátizsákban hordva. A hosszú üzemidő dicséretes, de itt még nincs lehetőségünk vezetékes módra váltani lemerülés esetén. Telefonáláshoz használva nem egy bajnok, egyszerű mikrofonjának köszönhetően a beszédérthetőség erősen függ a külső zaj mértékétől.

Kinek ajánlott?

Mindazoknak, akik egy neves gyártó fejhallgatóját szeretnék birtokolni relatíve kevés anyagi ráfordítással és vállalva az ezzel járó kompromisszumot. Könnyű, ezért kényelmes viselet napi ingázás során, az alacsony késleltetésű aptX kodeknek köszönhetően ideális videók, filmek nézéséhez. Aki kedveli a semleges, arányaiban kevesebb mélytartománnyal operáló, énekcentrikus hangzást, mint pl. Norah Jones vagy Katie Meluah, annak jó választás a Sennheiser HD 350BT, aki több lendületre, felbontásra vágyik, az nézzen körbe a gyártó MOMENTUM fejhallgatói között.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.