Sennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató teszt

2021. szeptember 3., péntek, 12:25

Sennheiser audio hifi fülhallgató TWS Bluetooth fülhallgató TWS fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt Sennheiser Bluetooth fülhallgató

A Sennheiser igyekszik lépést tartani a vásárlók igényeivel és a rohamléptékben fejlődő technológia nyújtotta lehetőségekkel. E törekvést foglalja össze a globális mércével középkategóriásnak nevezhető CX True Wireleless teljesen vezeték nélküli fülhallgató, amely pillanatnyilag a gyártó legjobb ár/érték arányú TWS fülesének is titulálható.

Sennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató tartozékokSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató AppSennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató doboz

Ideje bizonyítani

A Sennheiser minden tudását igyekezett belesűríteni a kb. 45 000 forintért megvásárolható CX True Wireless fülhallgatóba. Ez nemcsak a hangra értendő, hiszen egy TWS fülesnek sok egyéb elvárásnak kell megfelelnie. Tesztalanyunk osztályában remeknek számító akkumulátoros üzemidőt (27 óra a töltőtokkal, 9 óra a fülhallgatóval), IPX4 "cseppálló" tanúsítványt és aptX-kompatibilis Bluetooth 5.2 jelátvitelt kínál. Mindez kiegészül passzív zajszűréssel és összesen 4 db mikrofonnal.

Sennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató

Küllem

A CX True Wireless megjelenése és formaterve ügyesen kombinál Sennheiser motívumokat divatos részletekkel. Utóbbi alatt gondolunk például a hangszórókamrák külső oldalára, amely kívülről nézve lekerekített sarkaival egy iOS ikon imitációja is lehetett volna. A töltőtok és a fülhallgatók is műanyagból készültek. A fő akkumulátor és a fülesek saját telepének töltöttségét is külön állapotjelző LED mutatja.

Sennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A CX True Wireless fülbe illeszkedő oldalának formáját a kb. kétszer drágább MOMENTUM True Wireless fülhallgatótól örökölte. Ezért egyszerre volt kellemesen stabil és kényelmes. Kicsit érezni lehetett a műanyag ház fülbe való beékelődését, de a sima falú, műanyag ház hosszú távon sem okozott bántó, feszítő érzetet. Az összhatás hasonló volt ahhoz, mintha egy zajvédő füldugót használtunk volna.

Sennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató tartozékok

A jó komfortban fontos szerepet játszanak a hallójáratba illeszkedő, puha szilikonos illesztékek is. Ezek a kis gumi harangok enyhébben töltik ki a helyet, mint az olcsóbb fülhallgatóknál előforduló, tapadós, "becuppanós" alternatívák. A finomabb rögzülésnek köszönhetően hosszabb távon sem okozott feszítő, vákuum-szerű érzetet a CX True Wireless, ami miatt sokan eleve elutasítanák az in-ear kategóriát. A visszafogottabb érintkezés miatt, először érdemes mindegyik illesztéket kipróbálni. Ha a szilikon túl kicsi, vagy túl nagy, akkor megszűnik a zajszigetelés és gyengül a stabilitás. Nekünk a közepes méret vált be legjobban. Sétához, irodai munkához, nem túl intenzív testmozgáshoz (pl. alapszintű konditermi vagy jógás gyakorlatok) megfelelt, futáshoz viszont nem nyújtott olyan stabilitást, mint a kifejezetten sportra optimalizált fülhallgatók.

Sennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató

A fülhallgató telefonos hangminősége először rossz véleményt váltott ki. Mi az 1.2.16 verziójú szoftverrel kezdtük tesztelni, amellyel szüntelenül jobbra-balra ugrált és szaggatott a másik fél hangja telefonálás közben. Aztán telepítettük az 1.6.8-at, amely néhány bug javítást és telefonos hang optimalizálást tartalmaz. Utána megszűnt a másik fél hangjának szaggatása. A beépített mikrofonok szép tisztán vették saját hangunkat. Zajos helyzetekben, városi környezetben viszont nem annyira tudták kizárni a külvilágot, ami tömegközlekedésben zavaró volt a másik fél számára. A CX True Wireless tehát elsősorban csendesebb, nyugodtabb környezetben alkalmas telefonálásra, akinek fontos az extra zajcsillapított mikrofon, annak a drágább modellek közül érdemes választani.

Sennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató App

Hangminőség

A Sennheiser CX True Wireless erős középkategóriás áráért cserébe összességében kifejezetten jó hangkaraktert nyújtott. Jól keverte a dinamikát és a szórakoztató, kissé meleg és kiterjedt basszust a TWS viszonylatban szélesebb, mozgalmasabb sztereó térrel. Sztereó középpontja kerülte az olcsóbb alternatívák masszába összefolyó jellegét. Egy unalmas homogén burok helyett szépen elkülönítette a színpadot jobb oldali, középre eső és baloldali szegmensekre. A Bluetooth jelátvitel miatt lekerekítette a magas frekvenciák finomabb tónusait és kissé lágyított a középső hangokon is. Viszont közvetlen, energikus stílusa mellett a különböző hangsávokat, részleteket megpróbálta egy kicsit szétválasztani egymástól, ami hifis jellegű, eleven érzetet generált.

Sennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató

Modern, elektronikus zenei stílusok (pl. will.i.am - FIYAH, Pendulum & Eelke Klejin - 9 000 Miles) esetén nem félt magabiztos, karizmatikus basszussal megtámogatni az ütemeket. A mélyhangok nem folytak össze a középső frekvenciákkal, az énekhang tiszta és elhatárolt maradt. A zene alapvető hangulati elemeit megkaptuk, elmerülhettünk a műsorban annak ellenére, hogy kritikus oldalunk közben érzékelte a vezeték nélküli jelátvitel miatti tömörítéseket.

Sennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató

Dave Brubeck - Take Five c. emblematikus zenéjét hallgatva a fülhallgató hangszer megjelenítő képességét vizsgáltuk. A CX True Wireless átlagnál jobb dinamikai árnyaló képessége és nem túl hivalkodó basszusa, valamint mozgalmas színpadkép megjelenítése által ezt a zenét is élvezettel, önfeledten hallgattuk. Nem merültünk el totálisan a térben, nem nyílt meg úgy az atmoszféra és nem volt olyan kísérteties a hangszer ábrázolás, mint egy hasonlóan árazott vezetékes fülhallgatóval. De a hangulati töltet, az energiák jelentős része TWS viszonylatban szépen megmaradt. Az énekhang visszaadást kicsit jobban megbélyegezte a Bluetooth jelátvitel.

Sennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató

Monique Klemann - Don’t Speak c. andalító dalában a vokál digitális "derengéssel" egészült ki, ami vájtfülű oldalunknak kicsit zavaró volt. Eltartott néhány napig, amíg megszoktuk a CX True Wireless kissé mesterséges énekhang megjelenítését, ami leginkább akkor volt érzékelhető, ha a vokál központi szerepet töltött be. Ha kicsit hátrébb, a többi hangszerrel együtt kooperált az énekes (pl. Rickie Lee Jones - Dat Dere), akkor máris természetesebb hangszínre váltott a Sennheiser. Összességében az derült ki, hogy a fülhallgató az énekhangokkal válogatós lehet. Utóbbi nem jelenti azt, hogy a fókuszban lévő vokált kifejezetten rossz/bántó módon jelenítette volna meg. Egyszerűen csak kevésbé élethű, digitálisabb érzetű maradt, sok más részlethez képest.

Sennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató

YouTube videók nézéséhez remekül bevált a füles. Néha eltartott kb. 5-6 másodpercig, amíg "összeszinkronizálta" magát a képpel. Tehát a kezdeti, súlyos ajakszinkron ingadozás láttán nem kell megijedni. A teszteléshez használt Samsung okostelefon rövid csúszkálás után, de mindig szépen hozzáigazította a képet a hanghoz úgy, hogy csak egészen minimális, sok esetben elhanyagolható késést tapasztaltunk.

Sennheiser CX True Wireless TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Sennheiser CX True WirelessTWS fülhallgató, amely a mindennapok során ígéretes versenyző 40- és 50 000 Ft között. Stabilitás, komfort és hangkarakter szempontjából hosszú távon is kellemes élményt nyújt. Szoftveres oldalon viszont találkoztunk ingatag részletekkel és zajos szituációban nem igazán tudtunk rajta telefonálni, bár utóbbi a legtöbb 50 000 Ft alatti TWS fülhallgatónál fennálló jelenség. Aki az említett kompromisszumok elfogadása mellett, a vezeték nélküli szabadságérzetét dinamikus, élvezetes hanggal és jó passzív zajszigeteléssel kívánja kiegészíteni, annak e paraméterekben kielégítő lesz a Sennheiser tudása.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.