Sennheiser CX 400BT True Wireless Bluetooth fülhallgató teszt

Kellemes mindenes

2021. április 30., péntek, 12:45

Sennheiser audio hifi fülhallgató TWS Bluetooth fülhallgató TWS fülhallgató Sennheiser fülhallgató fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt Sennheiser fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt Sennheiser Bluetooth fülhallgató

Régebben fenntartásokkal viszonyultunk a TWS kategóriához, de az elmúlt 1-2 évben jelentős változások tapasztalhatók, a technológia fejlődésével egyre komolyabb, teljesen vezeték nélküli fülhallgatók kerültek forgalomba. A Sennheiser CX400 BT az erős közép, valamint prémium kategóriák közötti rést igyekszik betölteni, miközben nem az audiofileket veszi célba, hanem azokat, akik egy mindennapi társat keresnek.

Sennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató tartozékokSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató tartozékokSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató tokSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató tokSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgatóSennheiser CX 400BT és MOMENTUM True Wireless 2Sennheiser CX 400BT AppSennheiser CX 400BT App

Modern harcos

Ma már különféle szituációkhoz optimalizált fülhallgatókat (pl. edzéshez, utazáshoz, audiofil zenehallgatáshoz stb.) lehet vásárolni. A Sennheiser CX 400BT némileg a TWS korlátok közé szorítva, de igyekszik különböző igényeknek megfelelni. Irodai munka, séta, házimunka közben egyaránt ígéretes partnernek tűnik.

Sennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató

A CX400 BT modernnek, teljesértékűnek nevezhető fülhallgató benyomását kelti. Fejlesztői arra ügyeltek, hogy TWS viszonylatban optimális paramétereket biztosítsanak egy relatíve megfizethető termékben. A vonzó szolgáltatások közé tartozik a Bluetooth 5.1 jelátvitel, aptX támogatás és a beépített EQ. Továbbá adott még a 20 órás akkumulátoros üzemidő, a komfort-centrikus formavilág és a 7 mm-es, szakértők által hangolt hangszóró. Mindehhez hozzáadódik annak egyszerű ténye, hogy a Sennheiser név szinte bárki számára automatikusan egyet jelent a szakértelemmel és minőséggel, ha fülhallgatókra kerül sor.

Sennheiser CX 400BT és MOMENTUM True Wireless 2

A CX400 BT megfizethetőbb opció azoknak, akik sokallnák a korábban általunk is tesztelt Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 fülhallgató kb. 100 000 forintos árát. Az olcsóbb füles ugyanakkora hangszórót tartalmaz, formavilága kísértetiesen hasonló és a vezérlése is ugyanúgy érintéssel végezhető. A MOMENTUM annyiban jobb, hogy ANC (aktív zajkioltás) funkcióval is rendelkezik, IPX4 minősített, illetve 20 helyett 28 órás akkumulátoros üzemidőre képes.

Sennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató tok

Küllem

A fülhallgató ízléses csomagolást kapott. Töltő tokja műanyag és minőségérzete logikusan elmarad pl. a jóval drágább MOMENTUM testvértől, nincsen rajta exkluzív fedőréteg, ettől függetlenül nem érződik gagyinak. Tapintása kellemes, a fedél rugósan ugrik a helyére, a fülhallgatókat megtartó mágnesek is kellő erősségűek.

Sennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató

A CX400 BT érintést érzékelő felülete fényes bevonatú, ami a fekete változat esetén azonnal láthatóvá teszi az ujjlenyomatokat (akit ez zavar, annak jó hír, hogy fehérben is megvásárolható). A kapszulák oldala erősen kerekített, az oldallemezeknél kissé kiegyenesítették a széleket, tehát oldalnézetből az Apple ikonjaihoz hasonló, kerekített sarkú négyszöget láttunk.

Sennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató tok

A tok töltése a mai elvárásoknak megfelelően USB-C kábellel történik. Az aljzat melletti kis gomb segítségével ellenőrizhető a fő akkumulátor töltöttsége, amelyet kis LED mutat. A jobb és bal oldali fülhallgatókban is található többszínű LED, amely kék és piros színnel jelzi a kapcsolódast, akkumulátor szintet stb.

Sennheiser CX 400BT App

Használat közben

Az alkalmazásban engedélyezhető automatikus hívásfogadás is, azaz, ha kivettük töltőjéből a jobb oldali egységet, azonnal fogadtuk a beérkező telefonhívást (ez az opció alaphelyzetben még nem volt aktiválva).

Sennheiser CX 400BT App

A komfort számunkra kellemesnek bizonyult, persze az eredmény fülformától függően eltérő lehet. Mindenesetre a CX 400BT egyértelműen az általunk kipróbált, komfortosabb fülesek közé tartozik. A stabilitás jó, de függ a fülillesztéktől is. A mellékelt szilikon harangokkal például nekünk picit túl laza volt az illeszkedés, de Comply TrueGrip (ezt ajánlja a Sennheiser is) típusokkal már sokkal határozottabb stabilitást, nem mellesleg kicsit bátrabb, testesebb basszust kaptunk.

Sennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató

Mennyire ajánlható sportoláshoz a CX 400BT? A rövid válasz: attól függ. Könnyed kocogáshoz, kezdő jógagyakorlatokhoz kifogástalanul bevált. Intenzívebb testmozgás esetén (pl. négyütemű fekvőtámasz) azonban gyakran igazgatni kellett a fülhallgatókat. Keményebb sportokhoz tehát továbbra is a kifejezetten sportra optimalizált alternatívák közül célszerű válogatni.

Sennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató tartozékok

Tapasztalható-e ajakszinkron késés? Attól függ, hogy mi a forráseszköz. Samsung okostelefonnal például csak elhanyagolható mértékben késett a hang a képhez képest, minket egyáltalán nem zavart. Viszont iMac számítógéppel (kipróbáltuk 2009-es és 2017-es modellel és ugyanúgy) jelentős mértékben elcsúszott a hang, ami videónézéskor és játékok közben már gondot jelentett. Mindez az éppen aktuális szoftververzióval történt, talán későbbi frissítéssel javulni fog.

Sennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató

A telefonálás minősége kimagaslóan jó volt akkor, ha csendesebb térben tartózkodtunk - ahol nem jártak gépjárművek, nem beszélgettek körülöttünk mások és nem zavarták váratlan zajok a beszélgetést. A hirtelen hanghatások nagy részét hallhatóvá tette a CX 400BT mikrofonja, ami gyakran zavarta beszélgető partnerünket. Ezzel együtt, ha ideális körülmények között telefonáltunk, tisztán, részletgazdagon hallottuk a másik felet, az olcsóbb BT fülesek tompa, tömörített érzete nélkül.

Sennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

A Sennheiser CX 400BT hangja nagyon hasonló a korábban már tesztelt MOMENTUM True Wireless 2 fülhallgatóéhoz. Nem volt alkalmunk összemérni a két terméket, de emlékezetünkben mintha a nagyobb testvér kicsivel részletezőbb lett volna. Ugyanakkor nem kellett csalódnunk a Sennheiser fejlesztőiben, TWS fülhallgatóhoz képest stabil sztereó középpontot kaptunk pihentető, finom hangkarakterrel. Ha valamit kritizálni lehetett volna, az a magas frekvenciák enyhén lekerekített, lágyra csiszolt érzete volt. Cserébe nem kellett harsány, bántó, fejfájdító, éles magashangoktól tartanunk.

Sennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató

A CX 400BT határozott, dinamikus hangaraktere által kellemes, hosszan hallgatható és kerek zenei élményt nyújtott. Kerekség alatt azt értjük, hogy a zene hangulatát, energikusságát megkaptuk azzal együtt, hogy tudomásul vettük a Bluetooth miatti enyhe ferdítéseket. A fülhallgatóban lévő elektronika ravaszul kezelésbe vette a frekvenciákat, megőrizve a lendületet és mellőzve az olcsóbb fülhallgatók kezdetlegesen pufogó basszusait.

A fülhallgató zenei stílusok terén nem kényeskedett. A könnyedebb, hangszereket és éneket tartalmazó zenékkel is képes volt eleven, jóleső részleteket megjeleníteni. Hozzátartozik, hogy ha elektronikus (pl. Röyksopp) vagy rock (Thirty Seconds To Mars) műfajokat indítottunk el, akkor mutatta legizgalmasabb oldalát. A The Kill (Bury Me) c. számban meglepően ügyesen középre zárt és feszes lábdobot kaptunk. Az ének nem irányult teljesen középre, de próbált önálló sávba alakulni, miközben picit elkülönült a többi részlettől. A magával ragadó, határozott hangkarakter segített abban, hogy a zenére koncentrálhassunk annak ellenére, hogy a részletességhez hozzáadódott enyhe mértékű mosottság, lágyság a középső és magas frekvenciákban is.

Sennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató

Ha élhetünk egy hasonlattal, a CX 400BT olyan volt, mint amikor egy legújabb generációs játékkonzolon játszottunk a Red Dead Redemption 2 c. videójátékkal. A szoftver kiemelkedő népszerűsége köszönhető a fotorealisztikus környezetnek is, olyan napkeltéltekkel, amelyek az igazihoz kísértetiesen hasonlítanak. A videojátékban el tudtunk vonatkoztatni attól, hogy a napkelte nem igazi, ugyanígy a Sennheiser esetében is szemet (vagy inkább fület) hunyhattunk afölött, hogy a jel nem kábelen érkezett. A fejünkben tevékeny hifista bogár tudta, hogy az eredmény elmarad a tökéletestől, de az okosan hangolt, lekerekített frekvenciák és a kényeztető hangkarakter elvonták erről figyelmünket.

Sennheiser CX 400BT TWS Bluetooth fülhallgató

Alternatívák

Kicsivel tisztább hangzás és még nagyobb akkumulátoros üzemidő érhető el a LYPERTEK TEVI fülhallgatóval (kb. 40 000 Ft), igaz, annak stabilitása leheletnyit elmarad a Sennheiser CX 400BT-hez képest. Akik elsősorban intenzív testmozgáshoz keresnek fülhallgatót, azoknak ideális lehet a fülben jobban megkapaszkodó JBL Reflect Flow True Wireless, jóllehet, a domináns, kissé agresszív JBL hangkarakter nem érhet a Sennheiser pihentető és okosan adagolt frekvenciáinak nyomába, továbbá hosszú távú komfort szempontjából a CX 400BT kétségtelenül jobb.

Végszó

A Sennheiser CX 400BT vállalható kompromisszumokat jelent azoknak, akiknek a MOMENTUM True Wireless 2 ára túl magas lenne, de hasonló hangminőségre vágynak. Zajos szituációban, városi nyüzsgésben túlérzékeny mikrofonja miatt nem a legjobb telefonáló eszköz, Mac számítógépekkel pedig erős ajakszinkron késést produkált. Viszont okostelefonnal jobban tartotta a szinkront, a komfortot és zajszűrő képességet illetően pedig csupa jót lehet róla említeni. Eredeti árán erős négyest érdemelne a mai kínálatban, de annak tudatában, hogy jelenleg majdnem féláron vásárolható meg, vonzó résztvevő a 40 000 Ft alatti mezőnyben.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.