Sennheiser AMBEO SMART HEADSET teszt

Minden a fejen dől el

2018. május 17., csütörtök, 09:15

Sennheiser audio hifi fülhallgató headset AMBEO Sennheiser fülhallgató Sennheiser headset fülhallgató teszt headset teszt Sennheiser fülhallgató teszt Sennheiser headset teszt

Még nem találkoztunk olyan termékkel, aminek láttán egy vlogger és egy hangmérnök egyforma elismeréssel hümmögne, egészen mostanáig. A Sennheiser AMBEO SMART HEADSET több szempontból is praktikus, az már csak hab a tortán, hogy zenét is hallgathatunk vele.

Személyi fejmikrofon?

Akik komolyabban beleásták magukat a fejhallgatózás világába, azok bizonyára találkoztak már ún. binaural hangfelvételekkel. Ezeket a különleges sztereó műsorokat fejmikrofonnal szokták készíteni, az emberi fej és fül arányainak, méreteinek leutánozásával annak érdekében, hogy aki a felvételt visszahallgatja, az úgy érezze, mintha ő maga ülne abban a dimenzióban, egy 360 fokos hangmező kellős közepén.

A gond csak az, hogy egy igazán profi binaurális mikrofonnal felvértezett műfej több ezer dollárba kerül. Nem új a mikrofonnal egybeépített fülhallgató koncepciója, néhány tíz dollárért kapunk is ilyet a legtöbb internetes bazárban, a gond csak az, hogy ezek tudása a profitól messze elmarad és az eredményt erősen befolyásolni fogja a jelrögzítést végző elektronika is.

A fenti sorokat azért kellett megemlítenünk, mert a Sennheiser egy eddig üresen álló lyukat töltött be az AMBEO SMART HEADSET-tel. Szakértők mikrofon és fül- ill. fejhallgató gyártásban, óriási stúdiótechnikai tapasztalattal rendelkeznek, így evidens, hogy a két világot kedvük szerint kombinálják. Kapunk tehát egy fülhallgatót, aminek külső oldalaiba magas érzékenységű mikrofonokat építettek. Ennek analóg jelét nem a telefonunk dolgozza fel, hanem a digitális-analóg stúdiótechnikában ugyancsak előkelő helyen szereplő, Apogee cég által tervezett miniatűr A/D konverter. Utóbbiból Lightning végződésű kábel kandikál ki, így az iPhone vagy iPad, amelyhez csatlakoztatjuk az AMBEO-t, elsősorban az adat rögzítéséért felel. Okos!

Sennheiser AMBEO SMART HEADSET

Kinek jó és miért?

Az AMBEO azért ravasz találmány, mert általa a Sennheiser egy feltörekvőben lévő modern réteget is remekül képes kiszolgálni. Gondolunk pl. a VR játékok fejlesztőire (valószínűleg ők fogják leginkább kamatoztatni a termék tudását) és szinte bárkire, aki rendszeresen készít iPhone-jával videókat. Utóbbi ugyanis lehet, hogy az egyik legjobb képminőségű okostelefon a világon, de mikrofonja nem arra lett kitalálva, hogy tiszta és dinamikus sztereó hangot nyújtson zajos utcákon, koncerteken, fesztiválokon stb.

Sennheiser AMBEO SMART HEADSET

Küllem

A SMART HEADSET magán viseli a Sennheisertől megszokott igényességet, de nem a professzionális in-ear monitorok hangulatát hozza, inkább egy futurisztikus kellék benyomását kelti, némileg keverve a gyártó általunk is jól ismert, sportolóknak kifejlesztett szériájával. Külseje fehér és világosszürke, ezzel is kifejezve, hogy Apple mobileszközökhöz készült (a cég közleménye szerint készülőben van az Androidos verzió). Nadrágzsebig bőséggel leérő (teljes egészében 116 cm hosszú) kábelének végén Lightning csatlakozó található, amitől gumírozott kábel vezet a felhasználó hasfala előtt lógó, Apogee által kifejlesztett elektronikát is tartalmazó kezelőszervig.

Sennheiser AMBEO SMART HEADSET

A kb. radír nagyságú (ráadásul gumírozott) házon található egy tolókapcsoló (Smart Slider), amelynek előre mozdításával az általunk kiválasztott, hangfelvételre is képes applikáció indítható el (pl. a mobileszköz kamerája, a hangjegyzet, FilmicPro, stb.). A háromgombos headset modult vélhetőleg nem kell részleteznünk, ugyanazt a célt szolgálja, mint az Apple gyári fülesén lévő, tehát az Ambeo-val adott esetben telefonálhatunk, Skype-olhatunk is, erre szolgál a jobboldali kapszula alatt lévő, harmadik mikrofon. Az alsó, kétállású kapcsolóval az aktív zajszárat vagy a kültéri monitor funkciót engedélyezhetjük vagy tilthatjuk attól függően, hogy melyik oldalát nyomjuk be. A Smart Slider alá kis piros LED is került, mely akkor világít, ha épp hangfelvételre alkalmas alkalmazást futtatunk. A kapszulák kialakítása, a fül fölött lekanyaruló horgok kivitele modern, praktikus és szükségszerű is, mert nélkülük a konvertert tartó ház lehúzná a fülest.

Sennheiser AMBEO SMART HEADSET

Hogyan működik?

Az AMBEO SMART HEADSET használata nagyon könnyű, különösen akkor, ha egyszerűen, mindenféle előzetes szöszölés nélkül fel akarjuk venni vele a hangokat. Mégis érdemes kicsit elmélyedni a hozzá tartozó applikációban, ugyanis rajta keresztül állítható be többek között az aktív zajszűrés és a környezeti hangok beengedése (tehát használata közben a külvilágot is hallhatjuk, ha szeretnénk, mélyfrekvenciás zajkioltással együtt!). A grafikus EQ három ponton állítható 20 Hz és 20 kHz között, emellett három előre beállított profil közül is választhatunk.

Sennheiser AMBEO SMART HEADSET

A gyártó javasolja az Apogee MetaRecorder nevű alkalmazás használatát, amennyiben igazán profi szinten, testreszabható(bb) fájlkezeléssel és paraméterekkel szeretnénk hangot felvenni, az említett applikáció azonban pénzbe kerül akkor, ha 1 percnél hosszabb hangsávval akarunk dolgozni. Hogyha az AMBEO SMART HEADSET csatlakoztatva van mobileszközünkhöz, onnan kezdve hangjegyzet és videó módban is automatikusan a kapszulákban lévő mikrofon kerül használatba. Leendő tulajdonosoknak érdemes elolvasnia a Sennheiser magyar oldalán lévő kérdezz/felelek rovatot, mert abból is számos információ kideríthető a termék használatával kapcsolatban.

Annyit hozzáfűzünk, hogy a legtöbb aktív zajzárral egybeépített fülessel ellentétben, az AMBEO nem igényel külön akkumulátoros tápellátást, hiszen a Lightning csatlakozón keresztül mobileszközünk képes kiszolgálni.

Sennheiser AMBEO SMART HEADSET

Használat közben

A komfortot illetően rossz szavunk nem lehet, persze az árért cserébe egy ilyen szintű rendszernél már elvárható, hogy kényelmesen, frusztráló jelenségek nélkül lehessen használni. Annyit megjegyzübk, hogy a szilikon fülbetétek nekünk kicsit túlságosan is simának bizonyultak, gondosan be kellett tessékelni őket a fülünkbe, hogy ne csusszanjanak ki. Aki biztosra akar menni, annak célszerű utólag Comply szivacs illesztéket is szereznie (a Sennheiser is ajánlja a szivacsos párnák használatát).

Terepgyakorlat

A gyártó honlapján és a YouTube-on is elérhető már temérdek mintafelvétel, de egyértelműen a saját tapasztalat a leghatékonyabb. Próbaképpen, csak szórakozásból kisétáltunk egy parkolóba, ahol a kollégák gitározását vettük fel (lásd a mellékelt AVTV epizódot). A részletek elemzésénél talán még szemléletesebb annak ténye, hogy közülünk mindenki fülig érő szájjal hallgatta vissza a hangsávot. Másik tanulságos eset volt, amikor egy Budapesti, pincékből átalakított szórakozóhelyen teszteltünk. Embernagyságú hangfalakat helyeztek a színpad két oldalára, amelyek a cintányérokat csak éktelen visítással tudták visszaadni, az ívelt mennyezet pedig az összes szervünket megrezgette, de cserébe az éneket elnyomta. Ez a látszólag használhatatlan hangélményt a szerkesztőségbe visszaérve döbbenettel hallgattuk vissza, ugyanis az AMBEO képes volt kiszűrni az iszonyatos hangzavarból is az éneket (természetesen így is sok jelcsúcs miatti torzulás volt a hullámformában, de a felvételi jelszint Reduced Level beállítása még így is egész jó, a telefon mikrofonjához képest pedig fényévekkel jobb eredményt nyújtott. A 360 fokos hanghatás miatt játékszerként is elszórakoztatja használóját az AMBEO, ugyanis tényleg képes a távolságokat és irányokat behatárolni.

Sennheiser AMBEO SMART HEADSET

Hangminőség (zenehallgatásra)

Az árkategóriákon belül mozogva ritkán kifogásoltuk Sennheiser termék akusztikai teljesítményét. Az AMBEO SMART HEADSET-től relatív magas áráért cserébe jó hangot vártunk el és meg is kaptuk. Saját emlékezőképességünkre támaszkodva leginkább olyan karaktert adott, mint amilyennel a MOMENTUM In-ear tesztelésekor is találkoztunk.

Basszusai lazák és könnyűek, mégis jókora testességgel úszkálnak a többi részlet alatt, az erősebb búgások és ütemek kis díszítéssel egészülnek ki, hogy a hallgató véletlenül se unatkozzon. A középső hangok gyorsak és lényegre törőek, természetességükkel nagyon jól kiegészítik az összképet, a legfelső frekvenciák kissé fémesek és fellelkesültek, de ezt nem annyira bántuk, különösen, amikor saját hangfelvételeinket hallgattuk vissza, mert így több részletet nyakon tudtunk csípni.

Az AMBEO tehát hétköznapi használatra is teljesen alkalmas, lendületes és részletgazdag hangja bármilyen zenéhez passzol. Nem olyan transzparens és tágas a térábrázolása, mint az ugyanennyibe kerülő audiofil füleseké, de ne feledjük, hogy az árért mikrofonokat és A/D konvertert is kapunk.

Sennheiser AMBEO SMART HEADSET

Végszó

Valószínűleg kétféle reakciót vált ki az emberekből a Sennheiser AMBEO SMART HEADSET. Lesznek, akik legyintve tovább lepnek, és lesznek, akik úgy érzik majd, hogy kincset találtak. Akár zenei esemény, akár virtuális valóság alapú fejlesztés oldaláról nézzük, a Sennheiser praktikus és jól működő koncepciót valósított meg, a rá jellemző igényességgel, ezért megadjuk neki az Ajánlott Vétel cédulát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.