Sabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgató teszt

A jövő szabadsága

2020. április 17., péntek, 11:00

Sabbat audio fülhallgató Bluetooth TWS TWS fülhallgató Sabbat fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt Sabbat Bluetooth fülhallgató Sabbat fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt

A fülhallgatós piac végeláthatatlan tengerén néha egészen váratlan szigetekbe ütközünk. Így van ez a Sabbat névvel is, amely a Muzix Groupnak köszönhetően nemrég már Magyarországon is megtalálható. Az E12 Ultra esetében szkeptikusak voltunk, de viszonylag kedvező ára ellenére olyan értékes tulajdonságokat mutatott, amelyekkel a 30 000 forintos kategóriában most találkoztunk először.

Sabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgatóSabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgatóSabbat E12 Ultra Bluetooth fülhallgatóSabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgató dokkolóSabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgató dokkolóSabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgatóSabbat E12 Ultra TWS fülhallgatóSabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgató Bluetooth chipSabbat E12 Ultra in-ear Bluetooth fülhallgatóSabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgató tartozékokSabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgatóSabbat E12 Ultra Bluetooth fülhallgató

Ultra, de mennyire?

A mai világban nehéz meghatározni, hogy mi számít felsőkategóriásnak, mivel szinte ahányan vagyunk, annyiféle igény fogalmazódik meg. Az viszont tisztán látszik, hogy növekvő figyelem irányul a teljesen vezetékmentes fülhallgatókra. Egyik sem tökéletes még (tehát a 100 000 forintos kategória sem), jobban mondva mindegyiknél érzékelhetők többé-kevésbé megbocsátható hiányosságok, ezért mi is mindig kíváncsian várjuk, hogy bizonyos gödröket ki és hogyan képes betölteni?

Sabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgató

Az Ultra jelen esetben nem az árra értendő, mivel kb. 30 000 forintért a Sabbat E12 Ultra inkább a belépő TWS fülhallgatókkal igyekszik felvenni a versenyt. Azokhoz képest azonban meglehetősen jól felszerelt: Bluetooth 5.0 jelátvitelt és Qualcomm chipet használ, aptX kompatibilis, IPX5 tanúsítványának köszönhetően pedig az izzadtságra és esőcseppekre sem háklis. Természetesen telefonálásra is alkalmas (beépített zajszűrős mikrofonok által), töltése USB-C kábellel lehetséges, ami ebben a kategóriában még ritkaság, holott jóval praktikusabb, mint a micro USB.

Sabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgató

Küllem

A fülhallgató trendi, kapszula alakú dokkolóban érkezik, melynek fedele mágnesesen zárható. Nálunk a fényes fekete verzió járt, ún. füstszürke fülhallgatókkal, de ezen kívül valójában rengeteg szín és minta közül lehet válogatni. Még különböző terepmintás opciók is rendelhetők, amelyek ráadásul matt (tehát port és ujjlenyomatokat nem látványosan begyűjtő) felületűek. Természetesen a fülhallgatók is mágnesesen "ugranak" helyükre, ha tölteni szeretnénk azokat. A dokkoló hátsó oldalán négy apró fehér LED mutatja a fő akkumulátor töltöttségét.

Sabbat E12 Ultra Bluetooth fülhallgató

A csomagolás igényesebb, mint amit egy belépő TWS fülhallgatóktól megszoktunk. Ugyancsak említendő, hogy a szokásos S/M/L fülillesztékeken kívül más keménységű párokat is mellékel a gyártó. Az E12 Ultra kompatibilis a jobb stabilitást és zajszűrést nyújtó Comply illesztékekkel is, ilyet lehet vásárolni a Muzix-tól.

Sabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgató tartozékok

A fülhallgatók nem a szokványos "tölcséres babszem" alakot kapták, hanem egy kívülről lapos, de oldalról mindenhol ívelt vagy csúcsosodó formát. Ez a komplex kialakítás már akkor is értelmet nyer, amikor kiszedjük a füleseket a dokkolóból (meglepően jó fogásuk van), a fülben pedig a legegyértelműbb pozitívumára derül fény.

Sabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgató dokkoló

Használat közben

A Sabbat E12 Ultra komfortja teljesen vezeték nélküli viszonylatban kiemelkedőnek számít. Szinte beleolvad a fülbe, semmilyen irányból nem feszít vagy nyom, ennek köszönhetően hosszabb távon is remekül használható. A jobb és bal oldali kamrán is található egy-egy fizikai nyomógomb, amelyekkel a szokásos utasítások végezhetők el: zenei navigáció, hívás fogadás stb. A kellemes felhasználói élményért cserébe a stabilitás nem jobb az átlagosnál, így pl. futáshoz nem ajánlható a termék, de ülő/álló munkához, sétához, esetleg jógához alkalmas lehet.

Sabbat E12 Ultra in-ear Bluetooth fülhallgató

A fülhallgató által nyújtott akkumulátoros üzemidő kb. 6 óra, a dokkolóval kiegészítve legfeljebb 40 órányi működés lehetséges, ami még akkor is jónak számít, ha a gyakorlatban csak 30 órára képes. Nekünk napi 20-30 perces használattal 4-5 napig tartott, amíg egy egységgel (kb. 25 %) lejjebb csökkent a dokkoló töltöttsége.

Sabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgató Bluetooth chip

A vezeték nélküli hatókör kb. 10 méter, de a jel stabilitása több tényezőtől függ. Az ideális jelerősség érdekében célszerű 2-3 méterre tartózkodni a forráseszköztől. Nagyobb távolságnál (ahol pl. bútorok vagy falak zavarják a jelátvitelt) előfordulhat, hogy pl. telefonálás közben erősen szaggatni kezd a hang. Telefonbeszélgetésekre is kiváló a Sabbat, amennyiben a felhasználó csendes, nyugodt környezetben tartózkodik. Ilyenkor még (hálózattól függően) a másik fél hangjának tisztasága is megmaradhat, és nem válik olyan tompa, kásás jellegűvé, mint a legtöbb olcsó TWS füles esetében.

Az első párosítást követően "megjegyzi" az E12 Ultra, hogy mihez csatlakoztattuk. Ezután, ha mondjuk hívás érkezik, akkor nem kell a telefonhoz menni, elég kivenni tokjából a fülest (akár csak egyet) és az automatikusan "fogadja" nekünk a hívást.

Hangminőség

A 10 mm-es dinamikus, poliészter hangszóró réteggel üzemelő Sabbat E12 Ultra dinamikában és basszus tekintetében hamar meglepetést okoz hallgatójának, amennyiben kicsit elevenebb zenét kap. Ilyen például a Wow. - Remix (Post Malone, Roddy Ricch, Tyga) amely nem nevezhető audiofil szintűnek, de basszus terhelhetőség tesztelésére ideális. Egészen mélyről is képes előásni határozott és izmos frekvenciákat a Sabbat, ami a könnyűzenei műfajok megszállottjainak garantáltan tetszeni fog. De mi a helyzet a hangszeres muzsikák kedvelőivel?

Sabbat E12 Ultra TWS Bluetooth fülhallgató dokkoló

Hogy egy unalomig ismert klasszikussal gazdagítsuk írásunkat: A The Dave Brubeck Qartet - Take Five c. számát elindítva hamar felszínre került az E12 Ultra minden adottsága. Középső frekvenciái kicsit fedettek és a magas hangok (cintányér) nem annyira élethűek, mint mondjuk egy azonos összegbe kerülő vezetékes fülhallgatónál. De ha nem a részleteket elemezzük, hanem a dallamokat és a hangszerek által felépített összképet figyeljük, akkor nem lehet dicséret nélkül hagyni a Sabbat által hozott energikus karaktert. Minden részletet kicsit élénk, izgalmas és testes módon jelenít meg, ugyanakkor a zene hangulati elemeit nagyon ügyesen képes kihangsúlyozni. Igen, olyan, mintha a nagybőgős valamilyen pörgető szert szedett volna be és a lábdob is picivel combosabb a kelleténél, a zongorából ugyanakkor nem jönnek elő a finom rezdülések. De ettől még az összkép a maga módján élvezetes és sokkal egységesebb, felnőttesebb, mint más általunk eddig kipróbált, hasonló összegű TWS fülhallgatóknál.

Igazán jól a lágyabb, gazdag basszussal aláfestett számok állnak jól ennek a fülhallgatónak. Ilyen például a Massive Attack, de említhetnénk számos egyéb downtempo, trap vagy hip-hop előadót. Sok TWS fülhallgató gyakran feltűnően összemossa nem csak a magas, hanem középső frekvenciákat is és ettől túlságosan mesterkélt, technikai eredményt kapunk. A Sabbat sem tökéletes (mert például sztereó színpada egyszerűen körvonalazott és a háttérben lévő részletekre sem fektet túl nagy hangsúlyt) karakterében ott van valami, ami a technikai valóságnál mélyebb és nagyobb. A zene energiáját és lendületét is lehet benne érzékelni, egyszerűen jó érzés hallgatni minden hiányossága ellenére!

Sabbat E12 Ultra TWS fülhallgató

Alternatívák

Ezért az összegért (hangsúlyozzuk: teljesen vezeték nélküli fülhallgatótól) ilyen hanggal mi még nem találkoztunk, ezért a 30 000 forintos kategóriában kiválónak nevezhető a Sabbat E12 Ultra. Kb. 10 000 forint ráfizetéssel megvásárolható a LYPERTEK TEVI Bluetooth fülhallgató, amely már IPX7 minősítésű, még fejlettebb hangminőséggel és stabilitással, viszont a Sabbat kicsit kényelmesebb nem csak olcsóbb. Karaktere kellemes, de belőlünk főleg komfortja által váltott ki elismerést, ezért még azt is megbocsátottuk, hogy pl. futáshoz nem vihettük magunkkal.

Végszó

Aki kábelmentes, kényelmes, könnyűzenére optimalizált hangú fülhallgatót keres kb. 30 000 forintért, annak kutatása ezzel véget is érhet. Eddig azt gondoltuk, hogy az összességében kellemes felhasználói élményért mélyebben a zsebbe kell nyúlni - ha teljesen vezeték nélküli szabadságérzet a cél. De úgy tűnik, mi is tévedhetünk. Végül, de nem utolsósorban kis bónuszt is hozunk a komoly érdeklődő számára: a SABBATAVONLINE10 kuponkóddal 10 % kedvezmény vonható le a füles árából a Muzix webáruházában. A kuponkód a cikk megjelenésének dátumától egy hónapig érvényes! Szóltunk előre!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.