Panasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgató teszt

Se kábel, se zaj!

2020. szeptember 20., vasárnap, 21:25

Panasonic audio fülhallgató Bluetooth TWS TWS fülhallgató Panasonic fülhallgató Bluetooth fülhallgató fülhallgató teszt Panasonic Bluetooth fülhallgató Panasonic fülhallgató teszt Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt

A Panasonic RZ-S500W teljesen vezetéknélküli fülhallgatója izgalmas kihívó a felső-középkategóriában, átlagosnál magasabb áráért cserébe olyan extrákkal, mint az ANC, vagy az érintés-alapú vezérelhetőség. Elég ennyi a sikerhez?

Panasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgatóPanasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgatóPanasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgatóPanasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgatóPanasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgatóPanasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgatóPanasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgatóPanasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgatóPanasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgatóPanasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgatóPanasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgatóPanasonic Audio Connect App

Miben több?

A TWS kategória mára meglehetősen zsúfolttá vált, így megalapozottak lehetnek a magas elvárások egy olyan masszív márkanévvel szemben, mint a Panasonic. Talán nem is meglepő, hogy az RZ-S500W hozza azokat az extrákat, amelyeket kb. 60 000 forintért sokan elvárnak. Ilyen a választható erősségű aktív zajkioltás, a viszonylag magas (a töltő tokkal együtt legfeljebb kb. 20 órára elegendő) akkumulátor üzemidő és az applikáció, amely további finombeállításokat, nem mellesleg szoftverfrissítést tesz lehetővé. A TWS fülhallgatók egyik leggyakoribb problémája a telefonhívások során alkalmazott mikrofon. Utóbbit egyedi labirintus szerkezetbe ágyazott MEMS mikrofonnal igyekszik kompenzálni a Panasonic.

Panasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgató

Küllem

Az RZ-S500W nem próbál formabontó lenni, viszonylag egyszerű, itt-ott domborított, kerek teste az akkumulátor és elektronika érdekében mélyített, cserébe háza relatíve keskeny. A mikrofonok C-alakú, lyuggatott nyíláson keresztül képesek érzékelni a hangokat, ez az egyetlen harsányabb motívum, amellyel együtt kifejezetten szolid a vizuális összkép.

Panasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgató

A töltő tok a fülhallgatóval azonos minőségű, matt felületű műanyagból készült, így legalább nem gyűjti az ujjlenyomatokat. Három fehér LED jelzi a dokkoló töltöttségét, valamint a kapszulákban is elrejtettek 1-1 db kék/piros LED-et. A tok töltése ahogy manapság elvárható, USB-C kábellel lehetséges. Figyelemre méltó, hogy összesen 5 pár különböző méretű fülilleszték is része a csomagnak.

Panasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A kerekded forma nem próbál megkapaszkodni a fül belső oldalában, leginkább a hallójáratban lévő szilikon illeszték felel a stabilitásért. Ennek előnye, hogy 30-40 perc után sem okoz bántó érzést az RZ-S500W használata, hátránya, hogy szinte bármilyen intenzív mozgástól könnyen kimozdul a fülből, így legfeljebb gyalogláshoz ajánlható. Nyugodt testtartás mellett viszont ott marad a hallójáratban, ülve/állva/séta közben csak ritkán kell visszanyomkodni.

Panasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgató

A zajszűrés az egyik legjobb, amivel teljesen vezeték nélküli fülhallgatónál találkoztunk. Egyeseknek talán túlságosan is erős lehet, ilyenkor válik hasznossá az applikáció. Figyelemre méltó, hogy a gyártó leírása szerint ez összesen 50 különböző fokozatban lehet szabályozni a zajkioltás erősségét. Saját füllel nagyjából 10 eltérő fokozatot sikerült érzékelnünk, de az átlaghoz képest még ez is bővebb skála. Az aktív zajszűrés bekapcsolása nem változtatja meg jelentős mértékben a basszusok mennyiségét. Ez azt is jelenti, hogy kikapcsolt ANC esetén is megőrzi karakterisztikai sajátosságait az RZ-S500W.

Panasonic Audio Connect App

Ugyancsak a mobil alkalmazáson belül érhető el a "környezet érzékelése" opció, valamint basszus/vokál kiemelés és EQ is. A szoftverfrissítés 30-40 percet vesz igénybe, ilyenkor csak hagyni kell a fülhallgatót tokjából kivéve és persze a telefonos alkalmazásnak is futnia kell. A papíron közölt 10 méteres hatókör fedi a valóságot, amennyiben nincsenek zavaró tényezők a forráskészülék és a felhasználó között. Az érintésérzékeny vezérlést remekül eltalálták, sokkal jobban reagált utasításainkra, mint jó néhány korábban tesztelt, hasonló termék. Zenei navigáció, hangerő szabályzás és híváskezelés is lehetséges, a leadható parancsokért érdemes a kézikönyvet átnézni. Bejövő hívás esetén a töltő tokból kivéve automatikusan "fogadja" hívásunkat a fülhallgató.

Panasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgató

Amin még dolgozhattak volna: az RZ-S500W nem "ugrik" vissza a töltő tokba olyan könnyen, mint a legtöbb TWS fülhallgató. Kicsit igazgatni kell az esetek többségében, ami az árazást figyelembe véve elmarad a vetélytársak kivitelétől.  

Hangminőség

Ezt a fülhallgatót főleg könnyűzenei műfajok kedvelőinek hangolták. Mi sem bizonyítja jobban, mint a TENET c. film betétdalaként ismertté vált Travis Scott - The Plan c. szám hallgatása. Monumentális basszus zúdult ránk, illetve kicsit minden a virtuális színpadra és a fejünk közepére húzott középpontba tódult. Kemény, viszont bizonyos mértékig árnyalt ütemeket kaptunk, határozottan megragadott részletekkel.

Panasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgató

Részletárnyalás szempontjából kevésbé hatásos ez a Panasonic TWS fülhallgató. Példának okáért Pink Floyd ikonikus Time c. számát elindítva a magas frekvenciákon jelentős kozmetikázást, szépítést, kiemelést lehetett érzékelni. Eközben értékelhető maradt a stabil sztereó középpont és a továbbra is izmos basszus, ugyanakkor az éneken nem lehetett nem észrevenni a digitális jelfeldolgozásra utaló bevonatot.

Utóbbi egyébként nem volt annyira zavaró közepes vagy halkabb járatás közben. Ésszerű hajtás mellett több figyelmet kapott a dinamika, amely a vezetékes fülhallgatók szintjét is elérte, ettől még persze meg kellett békélni a kissé mesterkélt digitális frekvencia ábrázolással, amely sok más fülesnél is érzékelhető általában - lényegében a TWS technológia velejárója.

Panasonic RZ-S500W TWS Bluetooth fülhallgató

Végszó

A Panasonic RZ-S500W TWS fülhallgató önmagában kellemes társ a mindennapokhoz, erős ANC funkciója által útközben is segít kizárni a külvilágot. A közelmúltban sok más név megjelent az olcsóbb, teljesen vezeték nélküli szegmensben. Hozzájuk képest nem egyértelműen több vagy jobb a Panasonic stabilitása és fiatalos hangkaraktere. Amiben felülmúlja riválisait, az egyértelműen a hatékony zajkioltás. Többi tulajdonságával pedig - a klasszikus TWS hiányfoltokat leszámítva - összességében jó fülhallgató összképét nyújtja, amely a következő generációknál remélhetőleg kinövi enyhe, de érezhető bizonytalanságait.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.