NAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Továbbképzés után

2019. július 11., csütörtök, 17:15

NAD audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató NAD fejhallgató fejhallgató teszt NAD fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

A NAD VISO HP70 a néhány éve bemutatott HP50 fejhallgató alapvető stílusjegyeit megőrizve, ám láthatóan jobb kivitelben és több extrával került forgalomba. A gyártó igyekezett az előző modell hiányosságait pótolni és a mai igényeknek megfelelni. Ez mennyire sikerült? Cikkünkből kiderül!

NAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóNAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóNAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóNAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóNAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóNAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóNAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóNAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóNAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokNAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokNAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokNAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékokNAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékok

Kényelmes zenehallgatás - mindenhol

A NAD szerette volna, hogy az általuk biztosított hang ne csak otthoni környezetben legyen elérhető, ezért fejhallgatók fejlesztésébe kezdtek. Az igények viszont azt diktálták, hogy a vezeték nélküliség kényelme biztosítva legyen és ők is, ahogy a legtöbb gyártó, eleget tesznek ennek. Ennek eredményeként érkezett a VISO HP70, amely a cég első vezeték nélküli ANC fejhallgatója.

NAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A HP70 esetében a Bluetooth aptX HD kodek segít abban, hogy a jelveszteség kisebb (a hang pedig jobb) legyen, mint standard Bluetooth használatával. Ezt egészíti ki az aktív zajcsökkentés, amellyel sokkal egyszerűbb lesz a zenére koncentrálni, mivel így a környezet zajai nem terelhetik el a figyelmünket. Továbbá kettős mikrofon lapul a házban, és több kiegészítő is jár a fejhallgató mellé (mint egy szép kis műbőr tok) hogy mindez hordozható legyen.

NAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Küllem

A fekete színben pompázó fejhallgató igényes megjelenésű, már első ránézésre sem kelt olcsó hatást. Az előző széria formavilágát valamennyire megőrizte, de a változtatások is jól kivehetők. Sajnos ezt sem tudjuk összecsukni, úgyhogy, használaton kívül, a lefordított kamrákkal tehető el tokjába.

NAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Ez füles is hasonlóan nagy, mint elődje. A lekerekített alumínium pántok sokkal esztétikusabbak, a hangszórókamrák külseje matt fekete gumírozású, így kevésbé gyűjtik az ujjlenyomatokat. Diszkréten elegáns, letisztult, nem akar túldíszítettséggel hivalkodni, de erre nincs is szüksége, a méretének köszönhetően így is mindenkinek feltűnik majd. Az anyaghasználat mindenképpen dicséretet érdemel, a párnázás mind a pánton, mind a hangszórókamrákon nagyon kellemes, puha tapintású, a varrás sem nyom, és egyáltalán nem recseg, összességében jól idomul szinte bármilyen fejformához.

NAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A vezérlőszervek a fejhallgató jobb oldalán helyezkednek el. Háromállású gombokkal lehet állítani a hangerőt, lejátszást és telefonos funkciókat. Az üzemmód választón lévő LED kéken (ANC módban zölden) világít, amennyiben a készülék bekapcsolt állapotban van.

NAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

A VISO HP70 kényelmes és méretéhez képest egyáltalán nem nehéz, összesen 320 gramm. Ennek ellenére nem igyekszik megfelelni az utcai/utazós világ kritériumainak, ahhoz túl elegáns és méretes - távolsági járatokon, repülőn, netalán irodában vagy otthon használva viszont jól megállja a helyét. Párnái kellően nagyok ahhoz, hogy ne a fülre, hanem aköré feküdjön. Méretéből és kissé feszes illeszkedéséből kifolyólag (nem kényelmetlen, de érezteti, hogy a fejen van) komfortja összességében jó. Mint sok más zárt füles esetében, a nyári melegben ezúttal is kb. 20 perc használat után kissé füllesztővé válhat. Ennek ellenére a kifogástalan párnázásnak köszönhetően magas maradt a komfortérzetünk.

NAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

A gombok ennél a modellnél is finoman érzékelnek, nem kattognak, inkább légiesen suhannak a helyükre. A kettős mikrofon is remekül működött. Vezeték nélküli füleseknél mindig kétséges, hogy a mikrofon menyire tudja jól befogni a hangot, de ebben az esetben nem kellett csalódnunk, mindvégig érthetők maradtunk a másik fél számára, ahogy mi is jól hallottuk beszélgetőpartnerünket.

Az első Bluetooth párosítás könnyen ment, és a fejhallgató megjegyezte az utolsó eszközt, amellyel használtuk, így ha azon be volt kapcsolva a Bluetooth, automatikusan csatlakozott rá. A hatótávolság nagyon jó, kb. 15 méter, az akkumulátor időtartam (hangerőtől függően) kb. 15 óra, ami a vetélytársakhoz képest kb. 20 %-kal kevesebb.

NAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékok

Sokaknak előnyt jelenthet, hogy a fejhallgató számítógéphez csatlakoztatva USB kábelen keresztül is használható. Ilyenkor nincsen olyan mértékű veszteség, mint Bluetooth használatával. A vezérlő funkciók és az ANC ezesetben is aktívak maradnak, nem mellesleg a hang is javul.

NAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A VISO HP70 szinte le se tagadhatná, hogy a NAD tervezése. Épp olyan eleven és dinamikus, mint a gyártó legtöbb sztereó erősítője. Basszusa megfogott és gazdag, szükség szerint tele energiával. Minden ütemet megtámogat egy kis extra lökéssel, hogy a hallgató véletlenül se érezze unalmasnak a karakterét. A középső frekvenciák tagoltak, ám picit háttérben maradnak a basszushoz képest. Nem nyomja el őket feltétlenül a basszus, csak kicsit hátrébb és szélesebb térből jelennek meg (vélhetőleg a fejhallgató extrájaként említett Roomfeel, azaz szobaakusztika utánzó térhatás által). A magas frekvenciák a vártnál jóval elevenebbek és tartalmasabbak, Bluetooth esetében a hifi hangot keresők számára kicsit színesebbnek is tűnhetnek a vártnál. De egy vezeték nélküli fejhallgató esetében ez a kissé felfűtött, gazdagított karakter szinte alapkövetelmény.

NAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Marcus Miller - Hylife c. számában kellemesen szétterjedő ütős kíséret jelent meg a feszesen pendülő basszus sáv mögött. A zongora árnyalt és gazdag volt. Egyértelműen erősebben pumpált hozzá képest Marcus Miller játéka, de a basszus nem vett el erőt más részletektől. A rock-pop hangvételű Muse - Uprising esetében kirajzolódtak a szintetizátor jellegzetes érdes, berregő színei, ugyanakkor Matt Bellamy éneke ügyesen keresztül tört a lábdobon. A zenékre kb. 60 %-ban tette rá kézjegyét a bátor, kissé nyomulós karakter, de a finomságok sem tűntek el teljesen, mondjuk a Sting - The Last Ship hallgatásakor. Zeneileg univerzális a HP70, de a legfinomabb rezdülések, atmoszférikus hangeffektek visszaadásában nem annyira lelkes. Ezért pl. az elvetemült jazz/szimfonikus rajongók számára felületesnek tűnhet.

A vezetékes vs. vezeték nélküli hangminőség rövid konklúziója: Jack kábellel a karakter nyugodt, viszont kissé erőtlen és a magashangokból zavaró szinten hiányzik az élénkség (EQ-val kompenzálható). Bluetooth használatával meglepően magabiztosabb az összkép és a térérzet is jobb, mivel ilyenkor az aktív elektronika által közreműködő Roomfeel megnöveli a színpad szélességét is. Viszont Bluetooth-on nagyobb terhelésen kissé zavarossá válnak a magas frekvenciák, ami a kényes hallásúaknak feltűnhet. USB kábellel szól a legjobban a HP70, ekkor ténylegesen hifi fejhallgatóként viselkedik.

Ugyanakkor mindegyik módban (Jack, BT stb.) érzékelni lehetett kisebb-nagyobb eltéréseket a Spotify és a CD-ről rippelt zene között. Mindebből kiderült, hogy a NAD-ban rejtőzött annyi potenciál, hogy hallgatóját kellően jó minőségű műsor esetén (pl. nem Spotify hanem TIDAL stream, vagy 24 bites felbontásban megvásárolt albumok) az átlagos multimédiás fejhallgatókat felülmúló élénkséget és felbontást adjon. Más szavakkal: a magas árért cserébe jó hangra is képes, ha ehhez kellően jó forrás biztosított.

NAD VISO HP70 aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

Mindegyik prémium utazós fejhallgató kicsit más megközelítést, ezáltal más élményt nyújt a zenehallgatók számára. A NAD VISO HP70 kb. 130 000 Ft-os árával egyértelmű kihívója más gyártóknak. A többiek közül némelyek csábítóbbak lehetnek az összecsukható kialakítás, 30 órás akkumulátor üzemidő vagy erősebb zajszűrés által. A HP70 azoknak készült, akik egyfajta univerzalitást keresnek egyetlen vezetékes ÉS vezeték nélkül használható fejhallgató személyében. A vártnál elevenebb, kellemes és szórakoztató hang, valamint az elegáns dizájn a HP70 két kiemelkedő és sokak számára fontos extrája.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.