MEE Audio X10 Bluetooth fülhallgató teszt

Fizetett szabadság

2019. november 28., csütörtök, 15:15

MEE Audio audio hifi fülhallgató teszt TWS Bluetooth fülhallgató TWS fülhallgató fülhallgató teszt MEE Audio fülhallgató Bluetooth fülhallgató teszt TWS fülhallgató teszt vezeték nélküli fülhallgató MEE Audio fülhallgató teszt

A gyártók merész lépéseket tesznek a prémium kategóriás, teljesen vezeték nélküli fülesek világa felé. Ezek sok esetben exkluzív megmunkálást, dizájnt és a vártnál jobb (olykor még hifis megközelítéssel is tűrhetőnek nevezhető) hangot nyújtanak. A valóságban viszont a legtöbb átlagfelhasználó nem szándékozik 50-100 ezer forintot egy-egy telefonálásra és zenehallgatásra szolgáló bogyóra szánni. Rájuk gondolt a MEE Audio, amikor elkészítette X10 nevű Bluetooth fülhallgatóját.

Mi számít belépőnek?

A teljesen vezeték nélküli fülhallgatóktól bizonyos összegért nem várható el ugyanaz a hangzás, mint egy vezetékestől. Kb. 25 000 forintért például már egész jó vezetékes füleseket lehet venni, az abszolút kábelmentes (TWS) rendszerek viszont ekkora összegért általában számos tökéletlenséggel képesek csak funkcionálni. A MEE Audio X10 tehát nem belépő termék azok számára, akik általában 2-5 ezer forint értékű füleseket használnak el évről évre. Ha viszont szigorúan a saját kategóriáját nézzük, akkor az egyik legolcsóbb TWS fülhallgató, amivel eddig találkoztunk.

MEE Audio X10 Bluetooth fülhallgató dokkoló

Küllem

Az X10 kompakt csomagolása egy utazós szappannál alig vastagabb és hasonlóan lekerekített élű, matt műanyag dokkolót tartalmaz. Ez korhű módon USB-C kábellel tölthető és négy LED segítségével a töltöttséget is jelzi. A fülhallgatókban lévő akkumulátor 4,5, a dokkolóé pedig további 18 órányi zenehallgatást tesz lehetővé.

MEE Audio X10 Bluetooth fülhallgató dokkoló

A dokkoló meglepően könnyű, de egész jó minőségérzetet sugall (pl. szépen kivájták a belsejét és mágnesesen záródik, így könnyen és gyorsan "beleugrik" a fülhallgató). A doboz természetesen töltő kábelt és a standardnak számító, három különböző méretű pár gumis fülillesztéket is tartalmazza.

MEE Audio X10 Bluetooth fülhallgató tartozékok

A fülhallgató kilapított babszemet formáló kapszulája egyszerű, de láthatóan átgondolt formaterven alapul. Helyenként megnyúlik, máshol kitüremkedik egyes részlete, hogy megpróbáljon megtámaszkodni a fül belső oldalában. A kamrák fényes része valójában áttetsző műanyag, e mögött világít egy pár állapotjelző LED. Nem folyamatos a fényjelzés, csak pl. párosítás előtt vagy merülő akkumulátor esetén figyelmeztet az X10.

MEE Audio X10 Bluetooth fülhallgató

Használat közben

A műanyag mellőzi a prémium érzetet, cserébe nem olyan rideg, mint a fém. A fejlesztők érzékelhetően dolgoztak az X10 formáján, részben besimul, másrészt megkapaszkodik a hallójárat körüli mélyedésben. A párosítás 10 másodpercen belül megtörtént. A kezdeti időszakban néha kicsit döcögős, akadozós volt a jelátvitel, de 2-3 zeneszám után teljesen stabillá vált. A jelerősség jónak mondható, tágas, nyitott környezetben akár 5-10 méter is lehet. Ha sok fal vagy ember veszi körül a hallgatót, akkor értelemszerűen jobb a telefon közelében maradni.

A zajszűrés is jónak mondható annak ellenére, hogy nem szivacsos a mellékelt fülilleszték. A külvilágból csak az alsó frekvenciás morajlásokat engedi be, az emberi beszédet közepes terhelésen történő zenehallgatás mellett szinte tökéletesen kizárja. A komfort összességében jó, bár az X10 nem teljesen észrevétlen, folyamatosan érezni, hogy kissé hátrafelé feszíti a fület. Cserébe séta és enyhe kocogás közben sem esik ki a helyéről. Alkalmi sportolóknak ajánlható-e? Ezt mindenképpen személyesen kell kipróbálni, mert pl. sprintelésnél már nem bíznánk a kialakításban, de laza tempóban akár szigetkörökhöz is megállhatja a helyét.

MEE Audio X10 Bluetooth fülhallgató

A telefonálás minősége megfelel a belépőszintű kábelmentes füleseknek, csendes környezetben kellemes, zajos szituációban (pl. tömegközlekedés) viszont felejtős. Tetszett, hogy a fülhallgató a dokkolóból kivéve azonnal bekapcsolt (hasonlóan más, neves telefongyártó cégek megoldásaihoz) és kapcsolódott. Ha a forráseszközön elindítottuk a zenelejátszást, akkor az X10 automatikusan "átvette" a jelfolyamot, tehát megállás nélkül, rajta szólt tovább a műsor. Egy apró, de sokak számára fontos észrevétel: az X10 ajakszinkron késése elhanyagolható szintű (a mi esetünkben legalábbis az volt), ami videónézéskor komoly előnyt jelenthet.

MEE Audio X10 Bluetooth fülhallgató

Hangminőség

Rengeteg zenei stílussal, előadóval (többek közt Craft, Katie Melua, Eric Clapton, Linkin Park, Skrillex és Vitalism) megbarátkoztattuk a fülhallgatót, forráskészüléknek Samsung okostelefont és iMac számítógépet használtunk.

MEE Audio X10 Bluetooth fülhallgató

Az X10-től nem vártuk el, hogy vájtfülűeket lenyűgöző hangzást nyújtson, ezért nem is kellett csalódnunk. Emellett az összképhez mérten hangja kellemes és bármilyen negatív hátsó gondolat nélkül is hallgatható a legtöbb esetben. Dinamikában, térben és részletező képességben egyértelmű korlátokat állít fel az első pillanattól kezdve. Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy tönkre akarná tenni a zenei élményt. Egyszerűen csak kevesebb árnyalattal és mélységgel mutatja azt be.

MEE Audio X10 Bluetooth fülhallgató

A basszus testes és szükség esetén lendületes. Kisebb terhelésen nem annyira tolakodó, közepes jelszinten és afölött a masszívabb ütemek (pl. Post Malone - Rockstar) tudnak annyira combosak lenni, hogy a hip hop rajongói elégedetten bólogassanak. A magas frekvenciás ábrázolás tömör és kezdetleges, ennek ellenére Mozart 23. zongorakoncertjéből nem marad el a filmekbe oly sokszor okosan átvitt dráma és sejtelem.

MEE Audio X10 Bluetooth fülhallgató

Az X10 tehát nem arra szolgál, hogy általa eddig sosem hallott részleteket fedezzen fel a hallgató. Arra kábeles és/vagy drágább fülesre lenne szükség. Egyszerűen csak élvezetes, lendületes és határozott módon igyekszik megjeleníteni a zenét. Pont úgy, mint amikor kocsiban, gyári rendszeren hallgatunk zenét. Az sem repít a koncertterem virtuális helyszínére, de a csendhez, vagy a többi jármű morajlásához képest nem sokkal jobb egy kis színes háttérmuzsika?

MEE Audio X10 Bluetooth fülhallgató

Végszó

A MEE Audio X10 összességében megállja a helyét a 20-30 ezer forintos árkategóriában. Ezért az összegért nagy csodák nem várhatóak el, de nem is ígéri használójának a csillagos eget, specifikációjában kávéfőzés funkció sem szerepel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.