MEE Audio Matrix3 és Connect Venture2 Bluetooth fejhallgató teszt

2019. július 3., szerda, 15:55

MEE audio hifi fejhallgató Bluetooth MEE Audio Bluetooth fejhallgató MEE fejhallgató fejhallgató teszt MEE fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt MEE Audio fejhallgató MEE Audio fejhallgató teszt

A MEE Audio fej- és fülhallgatókra specializálódott, Magyarországon csupán néhány hónapja jelen lévő gyártó. 2005-ös alakulása óta kizárólag az előbb említett termékek - és a kapcsolódó technológiák - tökéletesítésére, fejlesztésére koncentrál. Két fejhallgatójukat teszteltük, méghozzá igen nagy elégedettséggel!

Bevezetés

A MEE Audio 2019 áprilisában jelent meg a magyar piacon a Muzix Group kínálatában. Fejhallgatók tekintetében kifejezetten erős a termékpaletta, méghozzá az elérhető, ám mégis minőségi zenehallgatást lehetővé tevő szegmensben. A hétköznapi zenehallgatás mellett filmnézéshez is kifejezetten ajánlható, általunk is tesztelt fülesek sok tekintetben okoztak kellemes csalódást. A Matrix3 és Connect Venture2 egyaránt vezeték nélküli megoldást kínálnak aptX Bluetooth kapcsolattal, azonban míg a Matrix3 használatához meglévő Bluetooth adóval rendelkező forráseszközre van szükségünk, addig a Connect Venture2 egy külön egység segítségével nyújtja ugyanezt. Utóbbi emiatt tulajdonképpen két termék: egy Connect jeltovábbító és egy Venture2 fejhallgató - így Bluetooth adóval nem rendelkező eszközeinket tehetjük vezeték nélkülivé. A vezeték nélküli csatlakozás lehetősége mellett mindkét modell kínál 3,5 mm-es Jack csatlakozót is, ha arra lenne szükség (a tesztidőszak alatt ennek nagy hasznát vettük, erről később mesélünk). Ezek használatához 1,5 m hosszú Jack-Jack kábelt mellékel a gyártó.

MEE Audio Matrix3 Bluetooth fejhallgató

Kialakítás és kinézet

Mindkét fejhallgató a kisméretűek közé sorolható, a fülpárnák alapján legalábbis. A párnák puhák és kényelmesek, viszont műbőr borításúak, ami miatt kissé izzasztó lehet hosszabb távú használatuk. Szintén a párnák mérete miatt több órányi használat során a fejhallgatók nyomják a fület, ami kényelmetlen lehet. A Matrix3 külső borítása kifejezetten kellemes érzetet keltő, puha, párnázott szürke textil, míg a Venture2 egyszerűbb, műanyag borítást kapott. A kezelőszervek mindkettőn alkalmasak a hangerő állítására valamint a hallgatott zeneszámok közötti váltásra is. Érdekes, hogy a Venture2 esetében mindkét oldalon, míg a Matrix3-nál csak az egyiken helyeztek el gombokat. Funkcionalitásukat tekintve viszont ugyanazt nyújtja mindkét eszköz.

MEE Audio Venture2 Bluetooth fejhallgató

A beépített akkumulátor micro USB csatlakozással tölthető, így a legtöbb mobiltelefon tartozéka, vagy akár laptopunk USB kimenete is alkalmas erre a célra. A Matrix3 esetében az oldaljelzések a fülpárnák belső oldalára, jól látható helyre kerültek, ez nagyon praktikus megoldás, amit máshol is szívesen látunk. A bekapcsolt állapotról kis kék LED tájékoztat minket, ami villog csatlakoztatáskor, illetve pirosba fordul, ha alacsony a töltöttség. A Matrix3-hoz kapunk egy közepesen kemény műanyagból készült, ám szövetborítású útitartót is, ami mobil használat vagy utazások esetén rendkívül praktikus kiegészítő. A Matrix3-ban találunk még egy beépített mikrofont, így telefonáláshoz is teljesértékű eszköznek számíthatjuk. (Habár a frankfurti repülőtéren néhányan kissé furcsán néztek ránk, ahogy a fejünkön a Matrix3-mal sétálva "magunkban" beszélgettünk, de ez a termék szempontjából tényleg irreleváns.)

MEE Audio Matrix3 Bluetooth fejhallgató

Használat

A MEE Audio termékei hosszú ideig vendégeskedtek nálunk, így lehetőségünk nyílt többféle használati móddal is tesztelni őket. Lássuk először a mobiltelefonról való zenehallgatást, mint "beugró" tesztet, természetesen bejáratást követően! Ehhez a teszthez értelemszerűen a Matrix3-mat használtuk, hiszen ennél eleve adott a Bluetooth kapcsolat. Töltés és csatlakoztatás után szó szerint semmi más tennivalónk nem volt, ami egy hatalmas jó pont a MEE Audio-nak, hiszen sok hálózati, vezeték nélküli eszköz esetében kínszenvedés ez a művelet. Nem úgy a Matrix3-mal - az útmutató átfutásával együtt sem kellett 2 perc, mire már szólt is a fülesünk. A Matrix3 hangja árához viszonyítva feltűnően jó. Természetesen nem beszélhetünk audiofil megszólalásról, de különösen az árához képest maximálisan elégedettek voltunk. Hatótávolsága is megfelelő, sokszor "felejtettük" magunkon kedvenc zenéinket, miközben a telefont egy helyben hagytuk a 65 m2-es lakáson belül és soha nem találkoztunk zavaró, gyenge vagy megszűnő jellel.

MEE Audio Matrix3 Bluetooth fejhallgató

A beépített akkumulátor élettartama parádés: utazás közben is teszteltük a Matrix3-mat, ami gond nélkül bírta a több mint 12 órát (!), természetesen nem teljesen folyamatos használat mellett. Ugyanakkor ez a teljesítmény még mindig lenyűgözőnek mondható. Apropó repülés. A legtöbb repülőgép nem biztosít Bluetooth kapcsolatot a fedélzeti rendszerekhez, ugyanakkor 3,5 mm-es Jack dugó a nagyobb gépek esetében megtalálható a karfában. Ehhez csatlakoztatva a Matrix3-at viszonylag jó minőségben élvezhetjük a rendelkezésre álló filmek, játékok, stb. hangját, és az akkumulátor sem merül, mivel ekkor passzív módba kerül az eszköz - szól, de nem fogyaszt. Emiatt persze a funkciógombok sem működnek, ami logikus, hiszen mindent a fedélzeti (vagy más vezetékes) rendszeren állíthatunk. E próbát követően elmondhatjuk, hogy a Bluetooth és vezetékes csatlakozás megszólalása között nincs értelmezhető különbség. Persze ha kiváló minőségű forrásanyagot hallgatunk, komoly lejátszóról egy magas minőségű kábelen keresztül, akkor adódhatnak különbségek, de érzésünk szerint a Matrix3 kategóriájához illő eszközökkel hajtva gyakorlatilag ugyanazt a hangzást kapjuk vezetékkel, mint anélkül.

MEE Audio Connect Venture2 Bluetooth fejhallgató jeladóval

A Venture2-t a gyártó is inkább filmnézéshez ajánlja, így mi is e próbának vetettük alá. A mellékelt Connect Bluetooth adót SPDIF kapcsolaton keresztül csatlakoztathatjuk tv készülékünkhöz, vagy egyéb SPDIF kimenettel rendelkező eszközeinkhez. Ennek szerencsés következménye, hogy tv esetében nem kell a beépített DAC-ra hagyatkoznunk, ami általában nem a legmagasabb minőséget képviseli.

Nyilván a Connect2 képességeit is árához viszonyítva vizsgáltuk, és az eredmények bőven megfeleltek céljainknak. Sorozatok és filmek esetében is feltűnt, hogy az alacsony felbontású, veszteségesen tömörített videók hangja kifejezetten zavaró, alacsony bitrátájú MP3-ra emlékeztetett, míg a HD felbontású anyagok esetén ezek a zavarok megszűntek. Ez egyértelműen a Connect Venture2 érdeme, hiszen nem annyira engedékeny, hogy túl nagy kompromisszumot kelljen kötni hangzás tekintetében a jobb minőségű forrásanyagok esetében. Viszont például a Dream Theater - Breaking The Fourth Wall koncertjét magas minőségben nézve-hallgatva kifejezetten kellemes élményben volt részünk. Ismét meg kell jegyeznünk, hogy hosszú távon nem a legkényelmesebbek a viszonylag kicsi és műbőr anyagú fülpárnák, ez esetben a fülünket kissé nyomta a párnaszél. Mindemellett egy közepes hosszúságú filmhez, koncerthez még tökéletesen megfelel, de a Game of Thrones (Trónok Harca) vagy Lord of Rings (Gyűrűk Ura) maratont ne ezzel akarjuk végighallgatni.

MEE Audio Connect Bluetooth jeladó

Az akkumulátor élettartamára a Venture2 esetében sem lehetett panasz, bár nem volt módunk olyan hosszú tesztnek alávetni, mint a Matrix3-at - ugyanakkor bőven hallgattunk vele zenét és megnéztünk néhány filmet is, mire tölteni kellett.

MEE Audio Connect Bluetooth jeladó 2 fejhallgatóhoz

Hangminőség

A MEE Audio Matrix3 és Connect Venture2 esetében - bár hallatszik a törekvés a gyártó részéről - nem elsősorban a hangminőség volt a tervezés fő szempontja. Ugyanakkor az árukhoz viszonyítva kifejezetten jó megszólalást produkált mindkét füles, semmilyen panaszunk nem lehet hangjukra. Természetesen, ha egy 3-4-szer drágább Sennheiser HD 600-zal vagy hasonlóval hasonlítjuk össze őket, akkor jelentős különbségeket fedezhetünk fel, ám ezeket értelemszerűen mindig az ár függvényében szükséges értelmeznünk. Innen szemlélve; a MEE Audio fülesei bőséggel hozták az elvárható szintet. Csak kíváncsiságképpen összehasonlítottuk Sennheiser HD 559 fejhallgatónkkal is a hangjukat, ami árban és kategóriában jóval közelebb esik a tesztelt modellekhez, itt már csupán a kialakításból fakadó különbségeket említhetjük - a MEE Audio-k zárt, míg a HD 559 nyitott kialakítású. Így utóbbi nagyobb teret közvetít, viszont egymás után hallgatva a Sennheiser hangjában feltűnt némi "dobozhang" érzet, ami mindenképpen nagy elismerésként tudható be a MEE Audio-k számára. Összességében tehát hangjukkal is teljesen elégedettek vagyunk, figyelembe véve, hogy kialakításuk zárt, ami a karakterisztikát nagyban meghatározza.

MEE Audio Matrix3 Bluetooth fejhallgató

Összegzés

A MEE Audio szakértelme tetten érhető e modellek esetében is, illetve külön kiemeljük a kimagasló ár/érték arányt. Bár ebben a szegmensben igen sok gyártó terméke közül válogathatunk, mégis e modellekkel úgy éreztük, hogy kimagasló értéket kaphatunk, egyrészt hangminőség, másrészt pedig akkumulátor üzemidő szempontjából is. A két fejhallgató kialakítása igényes, használatuk egyszerű és kényelmes - semmilyen beállítás nem szükséges sem mobilos, sem PC környezetben. Utóbbi számunkra kifejezetten nagy előny, hiszen ki szeret beállításokkal bajlódni ahelyett, hogy zenét hallgatna vagy filmet nézne új szerzeményeivel? Az utazáshoz is ideális Matrix3-at akár akkumulátor-bajnokságon is mernénk indítani, már ha létezne ilyen. A kelleténél kicsivel kisebb fejpárnák és a kissé izzasztó műbőr anyag elhanyagolható problémát jelentenek, ha nem túlzottan hosszan (sok-sok órán keresztül) szeretnénk egyhuzamban használni a füleseket. Mindent egybevéve ezek a modellek kiérdemelték az Ajánlott Vétel címkét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.