MEE Audio Matrix Cinema ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

A Matrix fogságában

2019. május 2., csütörtök, 10:05

MEE audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth MEE Audio Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató MEE fejhallgató fejhallgató teszt MEE fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt MEE Audio fejhallgató

A MEE Audio Matrix Cinema látszólag csak egy tévénézéshez kifejlesztett, vezeték nélküli fejhallgató és noha erre is használható, valójában attól izgalmas termék, hogy szinte bárhol képes kamatoztatni az eddig főleg prémium kategóriánál látott szolgáltatásait.

Okos mix

Ahogy korábban is említettük, a MEE Audio termékkínálatának egyik fő pillérét képezik a vezeték nélküli fülesek. A Matrix Cinema ANC azért keltheti fel sokak kíváncsiságát, mert az ún. átlag felhasználók leggyakoribb igényeit szinte kivétel nélkül tartalmazza. Fül köré fekvő, ugyanakkor nem túl nagy, sem túl nehéz, rendelkezik aktív zajszűréssel, aptX-es (tehát erre alkalmas forráseszközzel a standardhoz képest kevesebb tömörítést nyújtó) Bluetooth vevővel. Utóbbiakból eredően praktikus lehet azoknak is, akik sokat/rendszeresen utaznak vagy ülnek a televízió előtt. Szükség esetén használható moduláris Jack-Jack kábellel is, ugyanakkor akkumulátor üzemideje is egész jó, egy feltöltést követően, bekapcsolt zajzárral kb. 20 órát működik. Mindez kb. 65 000 forintért vásárolható meg.

Küllem

A MEE Audio Matrix Cinema ANC ránézésre a nála csaknem kétszer drágább Bose QC 35 modellekre hasonlít, ami nem baj, főleg azért, mert párnái is hasonlóan puhák. A ház matt fekete műanyagból készült (jelenleg csak ebben a színben rendelhető).

MEE Audio Matrix Cinema ANC Bluetooth fejhallgató

Különc módon, hangszórókamráinak külső részére is műbőr borítás került, melynek szerepe nem akusztikai, inkább esztétikai jellegű. A bal oldali kamra alján található a szokásos, beépített akkumulátor töltését segítő micro USB és a 3,5 mm-es analóg sztereó Jack aljzat. Jobb oldalt a kezelőszerveket (hangerő, multifunkciós gomb, ANC ki/bekapcsoló, EQ választó) jól elkülönítették egymástól.

MEE Audio Matrix Cinema ANC Bluetooth fejhallgató

A fejhallgató összecsukható, de tárolását nem teljesen összehajtogatva, hanem elfordított kamrákkal érdemes megoldani. Ugyanis egy igényes védőtokot is mellékeltek hozzá, amelybe így, fektetve lehet betenni.

MEE Audio Matrix Cinema ANC Bluetooth fejhallgató tok

Használat közben

Praktikus, hogy bekapcsolást követően egy női hang az akkumulátor töltöttségét is jelzi. A prémium kategóriás fülesektől eltérően, ehhez nem jár mobil applikáció, viszont a korábban említett EQ gomb segítségével különféle profilok (beszéd/basszus kiemelés, dinamikus zene stb.) közül lehet válogatni, ha pedig a robothang valakit zavar, a nyomógombokkal elnémítható.

MEE Audio Matrix Cinema ANC Bluetooth fejhallgató

Nem árt tudni, hogy az EQ-választó és a fejhallgatón lévő kezelőszervek, valamint a telefonálás funkció csak vezeték nélküli módban érhetőek el. Telefonálásra is kiválóan alkalmas a Matrix Cinema (a beszédhangot sokszor meglepően tisztának találtuk, ellentétben sok más Bluetooth fejhallgatóval), feltéve, hogy nem zajos, ill. városi szituációban akarunk hívást lebonyolítani. A környezeti zajokat hallhatóvá teszi mikrofonja, ezért pl. a metrón állva már nem igazán értett minket beszélgető partnerünk. A vezeték nélküli hatókör viszont meggyőzőre sikerült, irodai környezetben 5-10 méteres távolságból stabil maradt a jelfolyam.

MEE Audio Matrix Cinema ANC Bluetooth fejhallgató

Az aktív zajszűrés nekünk kicsit vákuumszerűnek tűnt, nem volt olyan feltűnésmentes, pihentető csendessége, mint a jóval drágább fejhallgatók esetében. Viszont annyira jó passzív szigetelést kapott a Matrix Cinema, hogy sok esetben még kikapcsolt ANC-vel is rengeteg részlet megmaradt. Mi például belvárosi közlekedésben, az utcán sétálva nem is éreztük szükségét az aktív rásegítésnek. Buszon vagy repülőn persze már vélhetőleg nagyobb segítséget jelent az ún. generált csend.

MEE Audio Matrix Cinema ANC Bluetooth fejhallgató fejpárna

A komfort is kellemes. Nem annyira lágy és kényeztető a párnák fekvése, mint a kétszer drágább fejhallgatók esetében, de csak minimálisan marad alul azokhoz képest. Kb. félórás használat után a fejpántnál enyhe nyomást lehetett tapasztalni, de azzal együtt ebben a kategóriában nagyon jónak számít a Matrix Cinema által nyújtott kényelem. Nyáron értelemszerűen kicsit izzasztók lehetnek a memória habbal bélelt párnák, de ez alól semmilyen más fül köré fekvő fejhallgató sem képez kivételt.

MEE Audio Matrix Cinema ANC Bluetooth fejhallgató fejpárna

Hangminőség

A Matrix Cinema ANC hangját több aspektusból is lehet értékelni, hiszen nem mindegy, hogy milyen forráseszközzel használjuk (az aptX-kompatibilitás a küldő fél esetében is szükséges ahhoz, hogy kevésbé legyen tömörítve a jel) és milyen szituációban. Multimédiás feladatokhoz (internetről közvetített zene hallgatása, YouTube videók és filmek nézése, videojáték) például kifogástalan. A jó zajszűrésnek köszönhetően sok részletet közvetlen, élénk módon ad vissza.

MEE Audio Matrix Cinema ANC Bluetooth fejhallgató tok

Bizonyára nem árulunk el titkot azzal, hogy zárt kivitelből adódóan nincsen olyan széles és mély színpad, mint a nyitott fejhallgatók esetében. Relatív egyszerű, stabilan középre irányuló hangképet nyújt a Matrix Cinema, de kellemes dinamikájának és simulékony középső frekvenciáinak köszönhetően hallgatása nem volt fárasztó. Basszusa nem volt annyira árnyalt, keményebb elektronikus műfajok esetében (pl. Post Malone, Vory, THMPSN stb.) kicsit diszkós hangulatúvá tette a zenehallgatást. Mindez a modern zenék rajongóinak nem biztos, hogy észrevehető/probléma lesz, akusztikus műfajok esetében azonban a Bluetooth egyértelműen kicsit visszavett a részletekből, vagy éppen megmásította azokat.

MEE Audio Matrix Cinema ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Mit értünk utóbbi alatt? A beépített EQ profilok némelyike váratlan élénkséggel, lendülettel ruházta fel a hangképet, így idézőjelesen visszahozva mindazt, amit a Spotify és Bluetooth átvitel együttese hátrahagyott. Hifis megközelítésből nem igazán előnyös ez a fajta szépítettség, de akinek túlságosan fakó és unalmas lenne a tömörített, internetről közvetített tartalom, annak hasznára válhat a Matrix Cinema rásegítése.

A fejhallgató nagyságrendileg jobban képes szólni vezetékkel, mint vezeték nélkül. Több részlet, szebb dinamika, megszűnő digitális kása-érzet. Főleg akkor, ha a gyáritól jobb minőségű Jack-Jack kábellel csatlakoztatják a forráskészülékhez. Persze a leendő vásárlók nagy része pont azért fog a Matrix Cinema mellett dönteni, amiért vezeték nélküli, ettől függetlenül nem árt tudni, hogy a klasszikus kábeles kapcsolattal pl. zenehallgatás esetén kihozható belőle nem kevés többlet.

MEE Audio Matrix Cinema ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

Ha valaki korábban már kacsingatott a Bose és Sony prémium megoldásaira, de nem engedhet meg magának több, mint 100 000 Ft értékű fejhallgatót, akkor neki érdemes megismerni a MEE Audio Matrix Cinema ANC fülest. A név csalóka lehet, mintha kizárólag csak tévé és filmnézésre optimalizált termék lenne. A valóságban azonban utcai és irodai környezetben is jól ki lehet használni a Matrix Cinema képességeit. Vezeték nélküli hangminőségétől, beépített mikrofonjától és az ANC-től ne várják a sokkal drágább vetélytársak szintjét, de mindezzel együtt kellemes csalódás volt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.